Азық-түлік тауарлар тауартануы "Бал өнімі"
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Арал көпсалалы
колледжі
“ Маркетинг”
мамандығы бойынша
арнайы пән
оқытушысы
Г.М.Утегенова
1 слайд
Арал көпсалалы колледжі “ Маркетинг” мамандығы бойынша арнайы пән оқытушысы Г.М.Утегенова
2 слайд
Сабақтың тақырыбы:
Бал және оның түрлері
2 слайд
Сабақтың тақырыбы: Бал және оның түрлері
3 слайд
Сабақтың мақсаты:
Студенттерге бал және балдың
түрлері туралы ақпарат
беру,балдың емдік
қасиеттері,балды жинау
әдістері туралы айту.
3 слайд
Сабақтың мақсаты: Студенттерге бал және балдың түрлері туралы ақпарат беру,балдың емдік қасиеттері,балды жинау әдістері туралы айту.
4 слайд
4 слайд
5 слайд
5 слайд
6 слайд
6 слайд
7 слайд
7 слайд
8 слайд
8 слайд
9 слайд
9 слайд
10 слайд
10 слайд
11 слайд
11 слайд
12 слайд
12 слайд
13 слайд
13 слайд
14 слайд
14 слайд
15 слайд
Гүлдейтін қаншама
өсімдіктер бар болса,
соншама балдың
түрлері бар:
15 слайд
Гүлдейтін қаншама өсімдіктер бар болса, соншама балдың түрлері бар:
16 слайд
16 слайд
17 слайд
Шайқурай балы
17 слайд
Шайқурай балы
18 слайд
Жөке балы
18 слайд
Жөке балы
19 слайд
19 слайд
20 слайд
20 слайд
21 слайд
21 слайд
22 слайд
22 слайд
23 слайд
23 слайд
24 слайд
24 слайд
25 слайд
Жасанды балдар. Олар қою сироп
тәрізді өнім сияқты болып
көрінеді,оларды сахарозаның
сұйықтарын тағамдық қышқылдармен
қосып қыздыру арқылы алады-ол
жағдайда сахароза ептеп
гидролизданып глюкоза мен фруктозаға
айналады және балды эссенцияларды
одан әрі қарай немесе ептеп табиғи
балды қосумен алады.
25 слайд
Жасанды балдар. Олар қою сироп тәрізді өнім сияқты болып көрінеді,оларды сахарозаның сұйықтарын тағамдық қышқылдармен қосып қыздыру арқылы алады-ол жағдайда сахароза ептеп гидролизданып глюкоза мен фруктозаға айналады және балды эссенцияларды одан әрі қарай немесе ептеп табиғи балды қосумен алады.
26 слайд
Оның құрамында 20%-ке жуық су , 30%
дейін сахароза, 50% дейін глюкоза және
фруктоза болады. Жасанды балдардың
каллориясы, табиғи балға жақын
болғанымен,олардың тағамдық
бағалылығы төмен, себебі оларда
витаминдер,ферменттер, микробтарға
қарсы қойылатын бактерицидтер және
минералдық заттар жоқ. Құрамында
60 %-тен аз емес инвертті қант болады.
26 слайд
Оның құрамында 20%-ке жуық су , 30% дейін сахароза, 50% дейін глюкоза және фруктоза болады. Жасанды балдардың каллориясы, табиғи балға жақын болғанымен,олардың тағамдық бағалылығы төмен, себебі оларда витаминдер,ферменттер, микробтарға қарсы қойылатын бактерицидтер және минералдық заттар жоқ. Құрамында 60 %-тен аз емес инвертті қант болады.
27 слайд
27 слайд
28 слайд
28 слайд
29 слайд
Суық тигенде. Суық тигенде, тұмауратқан кезде б алды ыстық
сүтке немесе лимонның шырынына қосып, науқастан әбден
айыққанша ішкен дұрыс. Ол үшін бір стақан ыстық сүтке бір
шай қасық бал және сары май қосып ішеді. Ал сүт жақпайтын
адамдар үшін бүтін бір лимонның шырынына 100 грамм бал
қосып, әбден езілгенше араластырып, сұйықталған соң
пайдалануына болады. Оны ішкенде екі-үш күндей жылы жатқан
жөн. Жөтелді басу үшін пияздың сөліне бал, сары май не қойдың
майын қосып ішкен дұрыс. Сонымен қатар бір литр суға
ұнтақталған 500 гр пиязды, 400 гр қантты және 50 гр балды
қосып, отқа үш сағаттай қайнатып, суыған соң шыны шөлмекке
құйып ауызын мықтап бекітіп қояды. Оны суық тиіп, қатты
жөтелген адам күніне 4-5 рет ас қасықпен ішуі керек, сонымен
қатар қызарып ауырып тұрған тамақты шаю да пайдалы.
Сондай-ақ шәйнекте қайнап тұрған суға бір асқасық бал қосып,
ауыз бен мұрынды булау тамақтың қызарғанын басады.
29 слайд
Суық тигенде. Суық тигенде, тұмауратқан кезде б алды ыстық сүтке немесе лимонның шырынына қосып, науқастан әбден айыққанша ішкен дұрыс. Ол үшін бір стақан ыстық сүтке бір шай қасық бал және сары май қосып ішеді. Ал сүт жақпайтын адамдар үшін бүтін бір лимонның шырынына 100 грамм бал қосып, әбден езілгенше араластырып, сұйықталған соң пайдалануына болады. Оны ішкенде екі-үш күндей жылы жатқан жөн. Жөтелді басу үшін пияздың сөліне бал, сары май не қойдың майын қосып ішкен дұрыс. Сонымен қатар бір литр суға ұнтақталған 500 гр пиязды, 400 гр қантты және 50 гр балды қосып, отқа үш сағаттай қайнатып, суыған соң шыны шөлмекке құйып ауызын мықтап бекітіп қояды. Оны суық тиіп, қатты жөтелген адам күніне 4-5 рет ас қасықпен ішуі керек, сонымен қатар қызарып ауырып тұрған тамақты шаю да пайдалы. Сондай-ақ шәйнекте қайнап тұрған суға бір асқасық бал қосып, ауыз бен мұрынды булау тамақтың қызарғанын басады.
30 слайд
Асқазан ішек ауырғанда. Асқазан, ішек науқасына шалдыққан,
не қышқылы аса көбейіп немесе керісінше азайып кеткен
адамдардың да балды ем ретінде пайдаланғаны жөн. Әсіресе,
асқазанда жарасы бар науқас тамақтың алдында бір жарым,
екі сағат кейін үзбей бал жеп отырса, ауруы бәсеңсіп, жүрек
айнуы мен асқазанның қыжылдауы басылады, әрі бал қанның
құрамындағы гемоглабинді көбейтеді. Қышқылы аз адамдар бір
қасық балды тамақты ішер алдында ғана жесе, ол қорытатын
шырынның көбірек бөлінуіне әсер етеді. Ал қышқылы көп
адамдар тамақтан 1,5-2 сағат бұрын пайдаланса, асқазан
қышқылын азайтады.
Бал жараға да ем. Бал күйген жерге де пайдалы. Күйікке балды
күніне екі рет жағып отыруы керек. Жараға жағатын дәріні 60
гр балға бір шай қасық балық майын қосып, жақсылап
араластырып жасайды.
30 слайд
Асқазан ішек ауырғанда. Асқазан, ішек науқасына шалдыққан, не қышқылы аса көбейіп немесе керісінше азайып кеткен адамдардың да балды ем ретінде пайдаланғаны жөн. Әсіресе, асқазанда жарасы бар науқас тамақтың алдында бір жарым, екі сағат кейін үзбей бал жеп отырса, ауруы бәсеңсіп, жүрек айнуы мен асқазанның қыжылдауы басылады, әрі бал қанның құрамындағы гемоглабинді көбейтеді. Қышқылы аз адамдар бір қасық балды тамақты ішер алдында ғана жесе, ол қорытатын шырынның көбірек бөлінуіне әсер етеді. Ал қышқылы көп адамдар тамақтан 1,5-2 сағат бұрын пайдаланса, асқазан қышқылын азайтады. Бал жараға да ем. Бал күйген жерге де пайдалы. Күйікке балды күніне екі рет жағып отыруы керек. Жараға жағатын дәріні 60 гр балға бір шай қасық балық майын қосып, жақсылап араластырып жасайды.
31 слайд
Жүрек ауырғанда. Бал жүрек ауруы бар адамдарға да таптырмайтын ем.
Оны белгілі бір мөлшерде анардың шырынына қосып та ішеді. Қатарынан
бір-екі рет үзбей ішкен ауру адамның жағдайы әжептеуір жақсарады.
Кеудесі жиі қысылып, жүрек соғуы нашарлаған адамға да бал жақсы
көмектеседі.
Бауыр ауырғанда. Балды бауыр және өт жолы ауыратын адамдар көбірек
пайдаланады, оны белгілі бір мөлшерде ақ ірімшікке, сәбізге, лимон
шырынына қосып, жеген дұрыс. Кейде тұрыптың ішін үңгіп, оған балды
толтырып қойып, 3-4 сағаттан соң дайын болған шырынды өт жолы
ауыратын ересек адамға ас қасықпен, ал балаға шай қасықпен, күніне 2-3
рет беру керек. Мұндай әдіс өт жолы мен бүйрекке құм, тас жиналудан
сақтайды. Емдік қасиеті мол тағам түрлерінің ішінде табиғи балдың алар
орны ерекше. Халық медицинасы бал арқылы ем қабылдауды осыдан 4000
жыл бұрын білген-ді. Грек елінің ұлы ғалымы Пифагор «Ұзақ өмір сүрудің
себебі - балды жиі қабылдағаннан» десе, әлемге әйгілі медицина ғалымы,
жазушы Абу ‘Али Ибн Сина ( Авиценна , 980-1037 ж.ж): «Егер жастық
шағыңды сақтап қалғың келсе, балды жиі же!» - деген екен.
31 слайд
Жүрек ауырғанда. Бал жүрек ауруы бар адамдарға да таптырмайтын ем. Оны белгілі бір мөлшерде анардың шырынына қосып та ішеді. Қатарынан бір-екі рет үзбей ішкен ауру адамның жағдайы әжептеуір жақсарады. Кеудесі жиі қысылып, жүрек соғуы нашарлаған адамға да бал жақсы көмектеседі. Бауыр ауырғанда. Балды бауыр және өт жолы ауыратын адамдар көбірек пайдаланады, оны белгілі бір мөлшерде ақ ірімшікке, сәбізге, лимон шырынына қосып, жеген дұрыс. Кейде тұрыптың ішін үңгіп, оған балды толтырып қойып, 3-4 сағаттан соң дайын болған шырынды өт жолы ауыратын ересек адамға ас қасықпен, ал балаға шай қасықпен, күніне 2-3 рет беру керек. Мұндай әдіс өт жолы мен бүйрекке құм, тас жиналудан сақтайды. Емдік қасиеті мол тағам түрлерінің ішінде табиғи балдың алар орны ерекше. Халық медицинасы бал арқылы ем қабылдауды осыдан 4000 жыл бұрын білген-ді. Грек елінің ұлы ғалымы Пифагор «Ұзақ өмір сүрудің себебі - балды жиі қабылдағаннан» десе, әлемге әйгілі медицина ғалымы, жазушы Абу ‘Али Ибн Сина ( Авиценна , 980-1037 ж.ж): «Егер жастық шағыңды сақтап қалғың келсе, балды жиі же!» - деген екен.
32 слайд
32 слайд
33 слайд
Бал жинау
33 слайд
Бал жинау
34 слайд
34 слайд
35 слайд
35 слайд
36 слайд
36 слайд
37 слайд
37 слайд
38 слайд
38 слайд
39 слайд
39 слайд
40 слайд
40 слайд
41 слайд
41 слайд
42 слайд
42 слайд
43 слайд
43 слайд
44 слайд
44 слайд
45 слайд
45 слайд