1 слайд
Сабақтың тақырыбы:
Бутербродтар мен сусындардың
әзірлену технологиясы
2 слайд
Сабақтың мақсаты:
- Суық тағамдар мен сусындар
дайындау технологиясын біледі
және өмірде қолданады;
- Ақпарат көздерімен жұмыс жасай
алады.
3 слайд
Бутерброд туралы мәлімет
Бутербродтың негізгі тағамы нан болып саналады.
Бутерброд неміс сөзінен шыққан «май жағылған нан» деген мағынаны
білдіреді. Бутербродтар салқын тағамдарға жатады. Оларды таңғы ас,
түскі ас, кешкі асқа тез дайындауға болады.
- Бутерброд дайындауға көптеген азық-түліктер қолдануға болады.
Бутербродты шикі көкөністер, салат жапырақтары, аскөк, петрушка,
балдыркөк қосып әзірлейді.
- Бутербродтағы нан тілімдерінің қалыңдығы -10-15 мм болу керек. Нан
тілімдері бірдей қалыңдықта болуы тиіс.
- Сэндвичтерді шанышқының және пышақтың көмегімен алып жейді.
Бутербродтарды ортақ тәрелкеден күрекше қасықпен алады.
- Бутербродтар тоңазытқышта үш сағаттан артық сақталмауы тиіс.
4 слайд
Бутербродтың түрлері
Жабық
(сэндвич) Ашық Басытқылық
(канапе)
5 слайд
Бутерброд азық-түлік түрлеріне қарай
- Еттен дайындалған
- Сүт өнімдерінен дайындалған
- Балықтан дайындалған
- Көкөністерден дайындалған
- Тәттілерден дайындалған
6 слайд
Дайындалу технологиясына қарай 2- ге
бөлінеді
- Салқын бутерброд – дастарханға қояр
алдында дайындалады.
- Ыстық бутерброд алдын-ала
дайындалады да, ұсынар алдында
қысқатолқынды пешке қойылып,
жылытылады.
7 слайд
Бутербродпен бірге берілетін сусындар
Кофе
Какао
Шай
8 слайд
1.Фотосуреттерді қарап, бутерброд дайындауға арналған азық-тұлікті анықтаңдар.
Олар адам денсаулығына пайдалы ма?
2.Адам денсаулығына пайдалы бутерброд дайындау үшін қандай тағамдар қолданылады?
Олар адам организмі үшін қаншалықты қажет?
9 слайд
Сусындардың түрлері
Ыстық сусындар
Салқын сусындар
10 слайд
Ыстық сусындар
Ыстық сусынның сапасына қойылатын талаптар
-
Сусын тұтынатын кезде дайындалады.
-
Шай қайнатымы 3-4 сағаттан кейін немесе келесі тәулікте қолдануға болмайды.
-
Дайын кофені жылы күйінде ұсынбайды, ол ыстық не салқын күйінде беріледі.
-
Шайдың түсі қоңыр не жасылдау, кофе күрең қоңыр болуы керек. Кофе
Какао
Шай
11 слайд
Салқын сусындар
Су
Ағзадан улы
заттарды
шығарады Мүкжидек
морсы
Иммунитетті
нығайтады Компот
Дәруменге бай Алма
шырыны
Бүйрек пен
бауырға пайдалы
12 слайд
Анар шырыны
Жүрек пен
қантамырларының
жұмысын ретке
келтіреді Жалбыз шайы
Тыныштандырады,
бас ауруын басады Газдалған сусындар
Газдалған сусындардың
құрамындағы аспартам,
көмірқышқыл газы, лимон
қышқылы, натрий бензоаты
адам ағзасына кері әсер етеді.
Қауіпті! пк
13 слайд
Жаңа тақырыпты бекіту
Тест сұрақтары
1. «Бутерброд» сөзі қандай мағынаны білдіреді?
а) орама нан
ә) май жағылған нан
б) басытқы
2. Бутербродтың неше түрі бар?
а) 2
ә) 5
б) 3
14 слайд
3. Бутерброд дайындалатын азық-түлік түріне қарай нешеге бөлінеді?
а) 2
ә) 3
б) 5
4. Бутерброд дайындалу технологиясына қарай нешеге бөлінеді?
а) 2
ә) 3
б) 4
5. Ыстық сусынды таңда
а) алма шырын
ә) какао
б) компот
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз