Материалдар / Ең үздік ғылыми жұмыс: "Күнделікті тұтынатын тағамдардың химиялық құрамы"
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ең үздік ғылыми жұмыс: "Күнделікті тұтынатын тағамдардың химиялық құрамы"

Материал туралы қысқаша түсінік
бөлісу мақсатта
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
16 Қаңтар 2019
484
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Мақтаарал ауданы № 15 Ж.Нұрлыбаев атындағы ЖОМ КММ Ғылыми жобаның тақырыбы: Күнделікті тұтынатын тағамдардың химиялық құрам

1 слайд
Мақтаарал ауданы № 15 Ж.Нұрлыбаев атындағы ЖОМ КММ Ғылыми жобаның тақырыбы: Күнделікті тұтынатын тағамдардың химиялық құрамы

Тақырыптың өзектілігі. химиялық құрамын зерттеу, күн сайын тұтынылатын азық-түлік және сусын құрамы .Қауіпті химиялық қосыла

2 слайд
Тақырыптың өзектілігі. химиялық құрамын зерттеу, күн сайын тұтынылатын азық-түлік және сусын құрамы .Қауіпті химиялық қосыластардың алдын алу. Тақырыптың зерттеліну деңгейі: Жоба қорғау барысында оқушылар болашақ азамат ретінде икемдік, қолданбалы іс-әрекеттерді орындай алады және зерттеу жұмыстарын қорытындылап, дәлелдеп береді. Ғылыми жұмыстың мақсаты: Күнделікті тұтынып жүрген тағамдар мен сусындарымыздың химиялық құрамын зерделеу. Қауіпті қосылыстарды анықтау және алдын алу шаралары.

Гербицид Инсектицид Родентицид Рестицидтер Pist

3 слайд
Гербицид Инсектицид Родентицид Рестицидтер Pisticid

Тәжірибелік кезең

4 слайд
Тәжірибелік кезең

Тез дайындалатын кеспені өмірінде ішпеген адам жоқ шығар. Бірақ біз оның құрамындағы химиялық қосылыстарды білеміз бе? Кесп

5 слайд
Тез дайындалатын кеспені өмірінде ішпеген адам жоқ шығар. Бірақ біз оның құрамындағы химиялық қосылыстарды білеміз бе? Кеспенің құрамы кестеде берілген. Бірақ та ол көрсеткіштер, мен есептеген көрсеткішпен сәйкес келмеді.

Оның химиялық қосылыстарының бар екені, менің қолданған GLX қышқылды анықтайтын аппараттың, датчиктен - (нұсқаулықтан) қыш

6 слайд
Оның химиялық қосылыстарының бар екені, менің қолданған GLX қышқылды анықтайтын аппараттың, датчиктен - (нұсқаулықтан) қышқылдықтың pH мәні 0,268 көрсетті. Бұл стандарттан өтіп кетті. Оның ағзаға зиян екенін барлығымыз білеміз.

Мен келесі тәжірибеде бақшадағы алма (сары алма) және сауда орталығынан (көк алма) алып салыстырдым. Көк алманың іші мен сыр

7 слайд
Мен келесі тәжірибеде бақшадағы алма (сары алма) және сауда орталығынан (көк алма) алып салыстырдым. Көк алманың іші мен сырты тап-таза, қарасаңыздар өте тамаша. Бірақ оның құрамын жақсарту үшін қаншама химиялық дәрілер берілгенін білесіз бе? Сондықтан оған құрттың өзі жақындамайды.

Ең соңғы тәжірибемде, мандаринді алып, оның ішіне қолдан пистицидтердің судағы ерітіндісін енгіздім. Бір- екі күннен соң ол ман

8 слайд
Ең соңғы тәжірибемде, мандаринді алып, оның ішіне қолдан пистицидтердің судағы ерітіндісін енгіздім. Бір- екі күннен соң ол мандариннің құрамы мен түсі өзгеріп, сапасы өте жаман болды. Енді дәлелдеме, химикаттар жемістердің құрамында бірте-бірте әсер етеді. Ол бізге қолданып отырған кезімізде айқын байқалмайды. Бірақ, осы заттарды тұтынғанда кеуде тұсымыз ауырып, ыстық шығып, жүрегіміз айнығанын байқайсыздар.

Е123, Е510, Е280, Е954- өте қауіпті, қызыл деңгей E300 - Е 680 арасы сары деңгей, орташа Е100 - Е180 қауіпсіз деңгейҚорыт

9 слайд
Е123, Е510, Е280, Е954- өте қауіпті, қызыл деңгей E300 - Е 680 арасы сары деңгей, орташа Е100 - Е180 қауіпсіз деңгейҚорыта келсек, жеміс-жидектер, көкөністер, тағы да, қуырылған картоптар, қытырлақ тағы осы секілді заттарды сатып алатын кезде оның сапасына жауап беретін орталық мөрі бар екеніне мән беріңіздер. Сонда ол заттың қайдан келгенін біле аласыздар. Тағы айта кететін жағдай, бұл біз сатып алатын заттарымызда шамалы болса да құрамына мән береміз. Сол кезде қоспаның құрамындағы консерванттардың мәніне қараңыз. Олар “Е “деген әріп және санмен белгіленеді.

Үй тұрмысынан ең қажетті ұсыныс, кез-келген затты сатып алған соң, ол затты салқын суға салып қойыңыз. Су затымыздың құрамын

10 слайд
Үй тұрмысынан ең қажетті ұсыныс, кез-келген затты сатып алған соң, ол затты салқын суға салып қойыңыз. Су затымыздың құрамындағы зинды заттарды су өзінің бойына жинап алады. Ол затымыздың құрамында химикат толық кетеді деген сөз емес, алайды сонда да зияны аз болмақ.

Қорыта айтқанда, қоршаған ортаның сапасынан халықтың ауыру-сырқауын бағалау проблемасы қатты көрініс беретіні айқын. Халықтың

11 слайд
Қорыта айтқанда, қоршаған ортаның сапасынан халықтың ауыру-сырқауын бағалау проблемасы қатты көрініс беретіні айқын. Халықтың денсаулығының жай-күйін және өмір сүру ұзақтығына әсер ететін факторларды зерттеу өте көкейкесті мәселе. Менің ойымша, қоршаған ортаны қорғау, экологияны сақтау мақсатында төменде көрсетілген құқық нормаларына конституциялық сипат берілуі керек, яғни Қазақстан Республикасының Конституциясына енгізілуі тиіс. Олар: 1. қолайлы қоршаған ортада болу құқығы; 2. қоршаған ортаның жай-күйі туралы дұрыс әрі толық ақпарат алу құқығы; 3. қоршаған ортаны қорғау туралы заңның бұзылуы салдарынан денсаулыққа және мүлікке келтірілген залалдың орнын толтыру құқығы. 4.салауатты өмір салтын қалыптастыру мақсатында әрбір отбасында, балабақшаларда ,мектептерде, жоғары оқу орындарында табиғатты аялау, қоршаған ортаны қорғау ,экологияны сақтауға тәрбиелеу қажет,насихат жұмыстарын жүргізу қажет деп ойлаймын.

НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ

12 слайд
НАЗАРЛАРЫҢЫЗҒА РАХМЕТ