1 слайд
Бағыты: Ғылыми жаратылыста
Секциясы: Адам денсаулығы және
қоршаған ортаны қорғау
Тақырыбы : “Кока –кола зияны мен пайдасы” Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі
Алматы қаласы Түрксіб ауданы
Авторы:
Абылай Мирас Олжасұлы
№ 84 жалпы білім беретін
мектеп
2- “Ә” сынып оқушысы Ғылыми жетекшісі:
Раимбекова Гульбахыт
Маханбайқызы
Бастауыш сынып мұғалімі
2 слайд
Алған тақырыбымның маңызы:
Біздің денемыздың 70 % пайызы судан тұратының білеміз.
Сусыз адам 3 күннен артық өмір сүре алмайды. Біздің организімізге
өзіне қажетті сұйықтықты қайдан алады деп ойлайсыздар?
Денеміздегі суды қалыпты ұстау үшін, біз күн сайын шай, шырын,
лимонад және түрлі газдалған сусындар ішеміз. Су кез келген
шырынның құрамында негізгі орын алады. Сусындардың құрамында
судан басқа, біздің денсаулығымызға әсер ететін түрлі қоспаралар бар.
Бұл қоспалардың денсаулыққа жақсы немесе жаман әсер ететінің біз
білуге тиістіміз. Мен өзімнің жобамның тақырыбын “Кока - коланың
зияны” деп алған себебім, әрқашан өзім және достарым ішуге
құмартып тұратын сусынның құпиясын ашқым келді. Кока коланың
өте жақсы жарнамалайды. Осы сусынға үлкен де кіші де өте құмар.
Мені Қазақстан халқының денсаулығы алаңдатады. Әлем деңгейіне
көтерілу үшін әрбір адамға темірдей денсаулық керек. Олай болса
менің бұл жобамның мектеп оқушыларына, жалпы халыққа тигізер
пайдасы зор деп ойлаймын.
3 слайд
Кока - коланың
зияны мен
пайдасын
достарыма
түсіндіру.
Нақты
дәлелдер
келтіру. МАҚСАТЫМ
Әлем әдебиеттеріне
шолу жасау, кока -
коланың шығу
тарихы мен
құрамымен танысу.
Түрлі тәжірибелер
жасау.
Сауалнамалар
жүргізу.МІНДЕТІМ
4 слайд
Зерттеудің әдістері:
Тәжірибе жасау
Әңгіме жүргізу
Сұхбат алу
Байқау, бақылау
5 слайд
Зерттеу жұмыстарының
жоспары:
Мектеп оқушыларының арасында
сауалнамалар алу;
Кока -кола туралы мәліметтер
жинақтау;
Кока- коланы пайдаланып
тәжірибелер жасау;
Бір тоқтамға келу.
6 слайд
«Кока-кола» сусынын 1886 жылдың 8 мамыр айында (Джоржия
штаты, АҚШ) Атлантада ойлап тапқан. Авторы –Америка Әскери
конфедерациясының офицері болған,фармацевт Джон Стит
Пембертон (Кока-коланы бір фермер ойлап тауып, рецепін Джон
Ститке 250 долларға сатқан. Сусынның атауын көркем жазуды
меңгерген Пембертонның есепшісі Фрэнк Робисон, осы уақытқа
дейін сусынның логотипі болып табылатын «КОКА-КОЛА»
деген сөзді әдемі бейнелі әріптермен жазып, ойлап тапқан.
Кока-коланың негізгі ингредиенттері: кок жапырағының үш
бөлігі (осы жапырақтардан 1859 жылы Альберт Ниман ерекше
компонентін бөліп алып,кокаин деп атаған) және кола тропикалық
ағашының бір бөлігі. Бастапқыда сусынды күнделікті орташа
есеппен тоғыз адам сатып алатын болған.Алайда кока-
коланың кірісі біртіндеп өсе бастады.
7 слайд
Алғашқы жарнама плакаттары
8 слайд
Сусынның компонеттері:
•
•
Қант
•
Көміртек диоксиді ( Е 290)
•
Бояғыштар : қант коллері ( 150) ,
кармазин ( азорубин) ( Е 122)
Ортофосфор қышқылы ( Е 338)
•
Кофеин
•
Табиғи хошиістендіргіштер
Тағам құндылығы:
•
Энергетикалық құндылығы—42 ккал
•
Ақуыздар ---0
•
Майлар ----0
•
Көмірсулар---10 мг
•
Натрий ----«11,0 мг
•
Калий ----1,0 мг
•
Кальций ---4,0 мг
•
Магний ----1, 0 мг
•
Фосфор --- шамамен 17мг
Өнімді дайыдау технологиясы
өндірушілер тарапынан қатаң құпия
сақталады Джон Стит Пембертон
9 слайд
Кока- коланын бізге ұнайтын
себебі?
Салқындатып ішсеңіз көңіліңіз
көтеріледі.
Шаршағанды басады.
Түнгі уақытта жұмыс істегенде, ұйқыны
ашады.
Ыстық күні, шөліңді басады.
10 слайд
Сонымен, кока -коланың зияны:
•
Ал,енді дәрігер мамандар мен
ғалымдар сараптамасына назар
аударайық. Кока -коланың құрамында
қанттың көп болуынан қант диабетіне
шалдығушылар саны да соңғы
жылдары көбейіп келеді. 1 стакан кока
коланың құрамында 10 шай қасық қант
болады.
11 слайд
Асқазан жарасының пайда
болуына септігін тигізеді
12 слайд
Пайдалы жақтары:
Ауруды уақытша тоқтататын (обезбалевающее) қасиеті бар.Осы
сусынның химиялық құрамында кәдімгі дәрілерде кездесетін
қоспа бар.
Көктем , жаз айларында жәндік, шыбын шағып алғанда ашып
немесе ауырып тұрған жеріңізге кока-коланы құйсаңыз,жеңілденіп
қаласыз.Кока-кола тотты жақсы кетіреді,үйдегі қолданыстан
шығып қалған металл заттарды бірнеше сағат сусынға салып
қойып, ысқылап жусаңыз сол зат тазарып шағады. Сусын
құрамындағы лимон қышқылы терезені немесе автокөліктің
саймандарын жуу кезінде жақсы нәтиже алуға болады.
Кока-кола сусынын тамақ дайындауға да қолдануға болады.
Ол тек қана дақты кетірмейді,иісті де жақсы кетіреді. Кір
жуғыш ұнтақпен бірге араластырып киімдерді жусаңыз нәтижесі
жақсы болады.
13 слайд
Қорыта келе, біз денсаулығымыз жайында көбірек
ойлауымыз керек. Тұқымымыздың азып, тоз- тоз
болып кетпеуі үшін де, Абылай ханныңтүсіне кірген
бақа- шаяндарға айналмауымыз үшін де деніміз сау,
мықты болуы шарт. Рухани тәрбиенің орны бөлек.
Ал денсаулығына тікелей әсер ететін жай дұрыс
тамақтануы, жеміс жидекке үйір болуы, дәріге емес,
дәруменге, онда да жасандысына емес,
табиғиларына жақын жүруі.
Бірінші байлық денсаулық деген. Бір ғасырлық
тарихы бар сусынды жиі тұтынбағанымыз жөн
сияқты.
14 слайд
НАЗАР САЛЫП ТЫ ҢДАҒАНДАРЫҢЫЗҒА
РАХМЕТ!
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз