1 слайд
М.ӘУЕЗОВ АТЫНДАҒЫ
ОҚМУ КОЛЛЕДЖІ
Әлеуметтік және ауылшаруашылығы кафедрасы
Тақырыбы: Өсімдік құрамындағы жалпы майды
анықтау
Тобы: Агн18-11к
Арнайы пән оқытушысы: Усембекова Г.А.
Шымкент 2020ж
2 слайд
Жоспар
1. Май жане май тәрізді заттарға жалпы сипаттама
2. Цитоплазмалық майлар туралы (липидтер) жалпы түсінік
3. Өсімдік майларын жіктеу
4. Майды және май тәрізді заттарды анықтау жане алу
жолдары
3 слайд
4 слайд
5 слайд
6 слайд
7 слайд
8 слайд
9 слайд
10 слайд
11 слайд
12 слайд
Майды және май тәрізді заттарды екі түрлі
әдіспен алу және анықтау
1. Өсімдік құрамындағы майды эфирдің көмегімен ерітіп, сонан соң эфирден
майды ажыратады да оның мөлшерін анықтайды.
2. Өсімдік құрамындағы майды. Эфирде ерітеді де майсыздандырылған
қалдықты құрғатып өлшеу арқылы анықтау.
Май және май тәріздес заттар бензол, эфир еріткіштерінде жақсы ериді.
Сондықтан бұл әдістерді пайдаланғанда өсімдік құрамындағы майды
эфирмен ерітіп бөліп алады да майсыздандырылған қалдықты кептіріп оның
массасын анықтайды. Алынған өсімдік массасының кемуіне байланысты
құрамындағы майдың мөлшерін есептейді. Бұл әдіспен майды анықтауда
өсімдік құрамындағы кейбір жеңіл еритін заттар да маймен бірге бөлінеді.
Сондықтан өсімдіктен осылай ажыратылған май “тазартылмаған май” деп
атайды.
Майсыздандыру процесі Сокслет немесе Еременко аппараттарында
жүргізіледі.
13 слайд
14 слайд
15 слайд
16 слайд
Май және майлы заттардан
алынған дайын өнімдер
17 слайд
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз