Материалдар / Презентация Төрт түлік мал
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Презентация Төрт түлік мал

Материал туралы қысқаша түсінік
Мұғалімдер арасында презентациямен бөліскім келеді
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
20 Маусым 2019
2183
14 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Төрт түлік мал

1 слайд
Төрт түлік мал

2 слайд

3 слайд

4 слайд

Жылқы құлын

5 слайд
Жылқы құлын

Түйе бота

6 слайд
Түйе бота

бұзау

7 слайд
бұзау

Ешкі лақ

8 слайд
Ешкі лақ

қозы

9 слайд
қозы

Үй жануарларының түр-түсін, Үй жануарларының түр-түсін, пайдасын айтупайдасын айту Үй жануарлары

10 слайд
Үй жануарларының түр-түсін, Үй жануарларының түр-түсін, пайдасын айтупайдасын айту Үй жануарлары

11 слайд

12 слайд

13 слайд

14 слайд

15 слайд

16 слайд

Түйені көс- көс, жылқыны құрау- құрау, сиырды әукім- әукім, қойды пұшайт – пұшайт, ешкіні шөре- шөре деп шақырады.

17 слайд
Түйені көс- көс, жылқыны құрау- құрау, сиырды әукім- әукім, қойды пұшайт – пұшайт, ешкіні шөре- шөре деп шақырады. Сондай- ақ әр малдың үні де бар. Түйе боздайды, жылқы кісінейді, сиыр мөңірейді, қой, ешкі маңырайды. Әр малды өзінше шақырады.

Төрт түліктің пайдасы Мал сүтінен жасалатын тағам түрлері көп. Шұбат, қымыз – денсаулыққа аса пайдалы шипалы сусындар.

18 слайд
Төрт түліктің пайдасы Мал сүтінен жасалатын тағам түрлері көп. Шұбат, қымыз – денсаулыққа аса пайдалы шипалы сусындар. Сиыр мен қой сүтінен айран, қатық, қаймақ, май, сүзбе, ірімшік, құрт, тағы басқа көптеген ұлттық тағамдар жасалады. Түйе, жылқы, өгіз көлік ретінде пайдаланады, шанаға, арбаға жегеді, салт мінеді. Халқымыз мал өнімдерін де тұрмыстық салаға қолдана білді. Қой жүнінен киіз, текемет басып, кілем, сырт киім тоқиды. Қойдың жүнінен, ешкі жүнін араластырып, мықты арқан, жіп, желбау еседі. Ешкінің мүйізінен пышаққа сап, шақша сияқты заттар жасалады. Түйе жүнінен неше түрлі киім жасалады. Қазақ халқы мал терісін шаруашылықтың әр саласында қолданады. Жылқы терісінен түрлі бұйымдар жасалады (етік, жүген, саба, қамшы т.б.). Сиыр терісінен ер – тоқымды, ат әбзелдерін оюлап, өрнектеп, өріп жасайды.