1 слайд
Төрт түлік мал
2 слайд
3 слайд
4 слайд
5 слайд
Жылқы
құлын
6 слайд
Түйе
бота
7 слайд
бұзау
8 слайд
Ешкі
лақ
9 слайд
қозы
10 слайд
Үй жануарларының түр-түсін, Үй жануарларының түр-түсін,
пайдасын айтупайдасын айту
Үй жануарлары
11 слайд
12 слайд
13 слайд
14 слайд
15 слайд
16 слайд
17 слайд
Түйені көс- көс, жылқыны құрау-
құрау, сиырды әукім- әукім, қойды
пұшайт – пұшайт, ешкіні шөре- шөре
деп шақырады.
Сондай- ақ әр малдың үні де бар.
Түйе боздайды, жылқы кісінейді, сиыр
мөңірейді, қой, ешкі маңырайды. Әр малды өзінше шақырады.
18 слайд
Төрт түліктің пайдасы
Мал сүтінен жасалатын тағам түрлері көп. Шұбат,
қымыз – денсаулыққа аса пайдалы шипалы
сусындар. Сиыр мен қой сүтінен айран, қатық,
қаймақ, май, сүзбе, ірімшік, құрт, тағы басқа
көптеген ұлттық тағамдар жасалады.
Түйе, жылқы, өгіз көлік ретінде пайдаланады,
шанаға, арбаға жегеді, салт мінеді. Халқымыз мал
өнімдерін де тұрмыстық салаға қолдана білді.
Қой жүнінен киіз, текемет басып, кілем, сырт киім
тоқиды. Қойдың жүнінен, ешкі жүнін араластырып,
мықты арқан, жіп, желбау еседі. Ешкінің мүйізінен
пышаққа сап, шақша сияқты заттар жасалады. Түйе
жүнінен неше түрлі киім жасалады. Қазақ халқы
мал терісін шаруашылықтың әр саласында
қолданады. Жылқы терісінен түрлі бұйымдар
жасалады (етік, жүген, саба, қамшы т.б.). Сиыр
терісінен ер – тоқымды, ат әбзелдерін оюлап,
өрнектеп, өріп жасайды.
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз