Сынып: 7 | Қатысқандар саны:Қатыспағандар саны: |
Сабақ тақырыбы | Әлем халықтарының тағамдары. Тәуелсіз зерттеулер. |
Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме) | 7.1.3.1 Шығармашылық жұмыста идеяларын іске асыру мақсатында түрлі ақпарат көздерінің ең тиімдісін таңдай отырып, қолдану (оның ішінде АКТ қолданып)7.2.4.1 Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі аспасшылардың тағамдарындағы ерекшеліктерді сипаттап, салыстыру. |
|
Сабақ мақсаттары | Жұмыс жасау кезінде АКТ ақпараттарын қолдануӘлем халықтарының және ұлттық тағамдардың әзірлеу технологиясымен танысу және практика кезінде жасау. |
Жетістік критерийлері | АКТ ақпараттарын қолдана алады,Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі аспасшылардың тағамдарын практика кезінде қолданады,Әлем халықтарының тағамдарын әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады. |
Тілдік мақсаттар
| Оқушылар:әлем халықтары және белгілі аспазшылардың тағамдарын сипаттау және салыстырады;азық-түлікті және әзірлеу тәсілерін таңдауды негіздейді. Ұлттық тағамдар, дәстүрлер, рецепт, ашытқы, наурыз көже, бауырсак, шелпек, бас аспазшы. Тілдік мақсатқа байланысты талқылауға арналған сұрақтар:Мен мына азық-түліктерді…таңдаған себебім ...Мен келесі технологияны … қолдандым Мен әлем халықтарының тағамдарын зерттедім/зерделеніп, онда…. Тағамдар…ерекшеленеді. Аспазшылардың тағам дайындауда ұқсастығы… |
Құндылықтарды дарыту | Өзіне және өзгелерге құрметӘлем халықтарының тағамдарын таниды. Қазақ және әр түрл халықтарының мәдениеттеріндегі дастархан басында өзін-өзі ұстау ережелерін меңгереді. Негізгі ұғымдарды талдау кезінде мұғалім мен оқушылардың және оқушылардың бір-бірінің пікірімен санасып құрмет көрсетуі. Еңбек және шығармашылықЖұптық және топтық жұмыс жасауда бірігіп еңбек етеді, оқушылар жаңа идея ұсынады. |
Пәнаралық байланыстар | Биология, жаратылыстану, химия-тағам өнімдерінің құрамы мен ерекшеліктері. |
АКТ қолдану дағдылары | Тақырып бойынша қажетті ақпараттарды іздеу, өңдеу. Тапқан ақпаратты керектеріне жарастыру. |
Бастапқы білім
| Оқушылар дұрыс тамақтану негіздері, асмәзірін құрастыру, асхана жабдықтарын зерделеген. Тағам дайындауға арналған жабдықтарымен, құралдарымен ыңғайландыру саймандарымен жұмыс жасау дағдыларын қалыптыстырған. Оқушылар жалпы асүй жабдықтарын танысып, материалдар мен құралдарды дұрыс қолданудағы қауіпсіздік техникасымен танысты. Асханалық құрал-саймандармен, құрылғылар жұмыс істеу және оларды қолданудың қауіпсіздік ережелері туралы мәліметтер мен білім алды. |
Сабақ барысы |
|
Сабақтың жоспарланған кезеңдері | Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет
|
Сабақтың басы 5 мин | Сабақ басында:Оқушылармен амандасу/ тексеріс жүргізу/ оқушылардың зейінін шоғырландыру.Сабақ барысында керекті құрал жабдықтарын тексеру. |
5 мин
25 мин
15 мин
10 мин
10 мин
| Оқу мақсаты мен жетістік критерийлерімен таныстыру.Әлем халықтарының тағамдары. Тәуелсіз зерттеулер.Оқушылардаң қандай елде қандай тағамдар пісіретінің сұрай? Оқушылар таңдаған елдің ұлттық тағамдарын топта зерттейді. Зерттеу барысында олар АКТ көздерін пайдалана отырып, тағам атауларына, шығу дәстүріне, ұсыну тәсіліне, азық-түліктерді таңдау және олардың үйлесіміне, дәмдік талғамына, белгілі аспазшылардың кәсіби жұмысына, ерекшелігіне назарын аударады. Оқушылар өздерінің зерттеу нәтижелерін буклеттер/кулинарлы анықтамалар/эссе/мақалалар түрінде көрсетеді.
Оқушылар таңдаған елдің тағам ерекшелігін және белгілі аспазшының тағамды дайындау ерекшелігі сипаттай отырып, өз жұмысын ұсынады. Дайын жұмысты безендіруде/дизайнында шығармашылық идеяның берілуін көрсетеді.
Оқушылар берілген тағамдарды сипаттай отырып, ұлттық тағамдарының компоненттерінің халық өмірімен байланысы, ұқсастығы жайлы өзара пікір-талас жүргізеді
Практикалық жұмыстарға кіріспес бұрын қауіпсіздік ережесін еске түсіру.
Әр топ эксперимент кезінде барлық байқаған үдерістерін сұрақтар қоя отырып қорғайды.Тағамды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады,Тағамды әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.Берілген уақытты ұтымды пайдаланадыҚорытынды жасайды
Келесі сабақта практикалық жұмыс үшін тағамдардың түрлерін (суши, пицца, көже және т.б.) пісіретінімізді естеріне салу.
| Ресурстар |
Сабақтың соңы10 мин | Рефлексия:оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады. |
|
|