Материалдар / "Әлем халықтарының тағамдары" тәуелсіз зерттеулер 7 - сынып
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

"Әлем халықтарының тағамдары" тәуелсіз зерттеулер 7 - сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Қыз балаларға арналған технология пәнінің мұғалімдеріне
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
16 Қырқүйек 2018
2138
33 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Қысқа мерзімді жоспарСабақ жоспары
Сынып: 7Қатысқандар саны:Қатыспағандар саны:
Сабақ тақырыбыӘлем халықтарының тағамдары. Тәуелсіз зерттеулер.
Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары (оқу бағдарламасына сілтеме)7.1.3.1 Шығармашылық жұмыста идеяларын іске асыру мақсатында түрлі ақпарат көздерінің ең тиімдісін таңдай отырып, қолдану (оның ішінде АКТ қолданып)7.2.4.1 Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі аспасшылардың тағамдарындағы ерекшеліктерді сипаттап, салыстыру.

Сабақ мақсаттары
  • Жұмыс жасау кезінде АКТ ақпараттарын қолдану
  • Әлем халықтарының және ұлттық тағамдардың әзірлеу технологиясымен танысу және практика кезінде жасау.
    Жетістік критерийлері
  • АКТ ақпараттарын қолдана алады,
  • Әлем халықтарының тағамдары мен әлемге әйгілі аспасшылардың тағамдарын практика кезінде қолданады,
  • Әлем халықтарының тағамдарын әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.
    Тілдік мақсаттар

    Оқушылар:
  • әлем халықтары және белгілі аспазшылардың тағамдарын сипаттау және салыстырады;
  • азық-түлікті және әзірлеу тәсілерін таңдауды негіздейді.
  • Ұлттық тағамдар, дәстүрлер, рецепт, ашытқы, наурыз көже, бауырсак, шелпек, бас аспазшы. Тілдік мақсатқа байланысты талқылауға арналған сұрақтар:
  • Мен мына азық-түліктерді…таңдаған себебім ...
  • Мен келесі технологияны … қолдандым
  • Мен әлем халықтарының тағамдарын зерттедім/зерделеніп, онда….
  • Тағамдар…ерекшеленеді.
  • Аспазшылардың тағам дайындауда ұқсастығы…
  • Құндылықтарды дарыту Өзіне және өзгелерге құрметӘлем халықтарының тағамдарын таниды. Қазақ және әр түрл халықтарының мәдениеттеріндегі дастархан басында өзін-өзі ұстау ережелерін меңгереді. Негізгі ұғымдарды талдау кезінде мұғалім мен оқушылардың және оқушылардың бір-бірінің пікірімен санасып құрмет көрсетуі. Еңбек және шығармашылық
  • Жұптық және топтық жұмыс жасауда бірігіп еңбек етеді, оқушылар жаңа идея ұсынады.
  • Пәнаралық байланыстарБиология, жаратылыстану, химия-тағам өнімдерінің құрамы мен ерекшеліктері.
    АКТ қолдану дағдылары Тақырып бойынша қажетті ақпараттарды іздеу, өңдеу. Тапқан ақпаратты керектеріне жарастыру.
    Бастапқы білім

    Оқушылар дұрыс тамақтану негіздері, асмәзірін құрастыру, асхана жабдықтарын зерделеген. Тағам дайындауға арналған жабдықтарымен, құралдарымен ыңғайландыру саймандарымен жұмыс жасау дағдыларын қалыптыстырған. Оқушылар жалпы асүй жабдықтарын танысып, материалдар мен құралдарды дұрыс қолданудағы қауіпсіздік техникасымен танысты. Асханалық құрал-саймандармен, құрылғылар жұмыс істеу және оларды қолданудың қауіпсіздік ережелері туралы мәліметтер мен білім алды.


    Сабақ барысы


    Сабақтың жоспарланған кезеңдері Сабақтағы жоспарланған іс-әрекет

    Сабақтың басы 5 минСабақ басында:
  • Оқушылармен амандасу/ тексеріс жүргізу/ оқушылардың зейінін шоғырландыру.
  • Сабақ барысында керекті құрал жабдықтарын тексеру.


    5 мин



    25 мин















    15 мин











    10 мин



    10 мин







    Оқу мақсаты мен жетістік критерийлерімен таныстыру.Әлем халықтарының тағамдары. Тәуелсіз зерттеулер.Оқушылардаң қандай елде қандай тағамдар пісіретінің сұрай? Оқушылар таңдаған елдің ұлттық тағамдарын топта зерттейді. Зерттеу барысында олар АКТ көздерін пайдалана отырып, тағам атауларына, шығу дәстүріне, ұсыну тәсіліне, азық-түліктерді таңдау және олардың үйлесіміне, дәмдік талғамына, белгілі аспазшылардың кәсіби жұмысына, ерекшелігіне назарын аударады. Оқушылар өздерінің зерттеу нәтижелерін буклеттер/кулинарлы анықтамалар/эссе/мақалалар түрінде көрсетеді.

    Оқушылар таңдаған елдің тағам ерекшелігін және белгілі аспазшының тағамды дайындау ерекшелігі сипаттай отырып, өз жұмысын ұсынады. Дайын жұмысты безендіруде/дизайнында шығармашылық идеяның берілуін көрсетеді.

    Оқушылар берілген тағамдарды сипаттай отырып, ұлттық тағамдарының компоненттерінің халық өмірімен байланысы, ұқсастығы жайлы өзара пікір-талас жүргізеді

    Практикалық жұмыстарға кіріспес бұрын қауіпсіздік ережесін еске түсіру.

    Әр топ эксперимент кезінде барлық байқаған үдерістерін сұрақтар қоя отырып қорғайды.
  • Тағамды әзірлеу технологиясын біледі және практика кезінде қолданады,
  • Тағамды әзірлеу үшін керекті құралдар мен тағамдарды қолданады.
  • Берілген уақытты ұтымды пайдаланады
  • Қорытынды жасайды


  • Келесі сабақта практикалық жұмыс үшін тағамдардың түрлерін (суши, пицца, көже және т.б.) пісіретінімізді естеріне салу.

    Ресурстар
    Сабақтың соңы10 минРефлексия:оқушылардың назарына келесі сурет көрсетіліп, сабақ барысында түсінбеген мағұлматтары болса, сұрақтарын қойып талқылай алады.








  • Саралау – оқушыларға қалай көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары оқушыларға қандай міндет қоюды жоспарлап отырсыз? Бағалау – оқушылардың материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді жоспарлайсыз? Денсаулық және қауіпсіздік техникасының сақталуы
    Қабілеті жоғары оқушылар Зерттеу жұмысын толық әрі нақты орындайды. Қосымша ақпараттар қолданады. Қалыптастырушы бағалауӨзара бағалау Қауіпсіздік техникасы: Ноутбук немесе компьютермен жұмыс жасаған соң міндетті түрде өшіруСергіту сәті ретінде сабақ ортасында оқушыларға жаттығу жасатуға немесе бір-біріне жақсы тілектер айтқызуға болады

    Сабақ бойынша рефлексия Сабақ мақсаттары/оқу мақсаттары дұрыс қойылған ба? Оқушылардың барлығы ОМ қол жеткізді ме? Жеткізбесе, неліктен? Сабақта саралау дұрыс жүргізілді ме? Сабақтың уақыттық кезеңдері сақталды ма? Сабақ жоспарынан қандай ауытқулар болды, неліктен?

    Бұл бөлімді сабақ туралы өз пікіріңізді білдіру үшін пайдаланыңыз. Өз сабағыңыз туралы сол жақ бағанда берілген сұрақтарға жауап беріңіз.




    Жалпы баға Сабақтың жақсы өткен екі аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?1:2:Сабақты жақсартуға не ықпал ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да ойланыңыз)?1: 2:Сабақ барысында сынып туралы немесе жекелеген оқушылардың жетістік/қиындықтары туралы нені білдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу қажет?


    Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
    Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
    Ресми байқаулар тізімі
    Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!