Материалдар

Сайт бөлімдері
×
Сертификат тегін алу үшін
Материал тегін жариялау
ҚР БАҚ(СМИ) тіркеу №9512
Сайттағы жеке шотты толтыру бойынша және сайт бойынша барлық сұрақтарды 8-771-234-5599 номеріне ватсап арқылы қоюға болады

"Сүт тағамдары " жоба

Автор:Мухаметжанова Бибигуль Мухаметжановна
Бағыты: Бастауыш сынып
Бөлімі: Сыныптан тыс жұмыс
Сыныбы: 3 сынып
Жарияланған уақыты: 2018-03-13

Материал туралы қысқаша түсінік

«Сүт тағамдары-қымыз бен шұбат» тақырыбын 3 «Б» сынып оқушысы Карекенова Зере 2016-2017оқу жылдарында зерттеді. Көптеген әдебиеттер мен ғаламтордан қышқыл сүт тағамдарының адам ағзасына тигізетін пайдасын зерттеп атап көрсетті. Бұл жобаны жасаудағы қажеттілік, қазіргі замандағы ағзаны толықтырудағы химиялық-синтетикалық дәрі-дәрмектермен қатар, халықтық медицинаға зор қызығушылықпен науқастың сауығуына қауіпсіз екендігі осы уақыт ішінде дәлелденгенін анықтады. Зеренің зерттеген жобасы ұлтымыздың ерекшелігін көрсетіп, қазақтығымызды таңытатын дүние. Өз денсаулығымызды өзіміз құртып, неше түрлі жартылай өнімдермен,өткір дәмдеуіштермен тамақтанып,денсаулығымызға зиян келтіріп , тектілігімізді құртып жатқан мына заманда көтеріп отырған үлкен мәселе. Сол себептен күнделікті ас мәзірімізге сү тағамдарын енгізу ,оның ішінде қымыз бен шұбат өзекті мәселелердің бірі.

























































3 «Б» сынып оқушысы Карекенова Зере















Пікір

























































М А З М Ұ Н Ы









  • Жобаның мақсаты, міндеті, зерттеу обьектісі, өзектілігі, зерттеу әдісі, болжау
  • Кіріспе
  • Негізгі бөлім. Қазақ халқының ұлттық сүт тағамдары-қымыз бен шұбат.
  • Қорытынды.
  • Пайдаланылған әдебиеттер тізімі


























































Қымыз бен шұбаттың емдік әсері асқазан, ішек жолдарын жақсартуына байланысты, науқастың ас қорыту мүшелерінің ауруына осы өнімдерді қолдануға ықпал жасау

Зерттеу обьектісі:Сүт тағамдары-қымыз бен шұбат.

Зерттеу өзектілігі:Тамақтану гигиенасының талаптарының бұзылуы ас ішек жолдары, бауыр мен өт қапшығы ауруларына әкеліп соқтырады. Жылдан жылға осы аурулардан зардап шегушілер саны арта түсуде.Зерттеу әдісі:Ең алдымен:
  • Қымыз бен шұбаттың емдік қасиеттерін анықтап алу;
  • Ғаламтордағы саиттардан мәлімет іздеу;


Болжау:Ас ішек жолдары, бауыр мен өт қапшығы ауруларының азаюына ұлттық қышқыл-сүт өнімдерін пайдалану септігін тигізеді. Ас қорыту мүшелері ауыратын науқастарды емдеу барысында дұрыс тамақтануына ерекше көңіл бөлінеді. Сүт өнімдері, әр түрлі әлеуметтік жағдайдағы халыққа қолжетерлік азық-түлік болып табылады.

Күтілетін нәтиже:Егер, емдік шараларға қымыз бен шұбат қолданылса, онда адам денсаулығы жақсарады;Ас ішек жолдары ауруымен ауыратын адамдар саны азяды және халықтың орташа жасы ұзарады;





Ас қорыту мүшелері ауыратын науқастарды емдеу кезіндегі азық-түліктердің арасында сүт өнімдерін пайдалану ерекше орын алады.Бұл өнімдер емдік қасиетімен ерекшеленіп, ежелден бері қолданысқа ие.Бұл жобаны жасаудағы қажеттілік, қазіргі замандағы ағзаны толықтырудағы химиялық-синтетикалық дәрі-дәрмектермен қатар, халықтық медицинаға зор қызығушылық пен науқастың сауығуына қауіпсіз екендігі осы уақыт ішінде дәлелденген.



Қазіргі медицина ішкі мүшелер ауруларын емдеуде әр түрлі дәрі-дәрімектермен кең көлемде қамтылған. Бірақ, әрбір терапияда диет-емдеу маңызды элемент болып қалады, яғни жылқы және түйе сүті, қымыз, шұбат ағзаны физиологиялық табиғи пайдалы азық-түліктермен толықтырып, осы емнің әсерін күшейтеді.Қымыз бен шұбат емдеу-диетикалық қасиетіне байланысты ақуыз, майлар, көмірсутек, дәрумендер сонымен қатар қымыз ашытқысы антибиотикалық қасиетке бай. Қымыз бен шұбаттың белгілі емдік қасиеттері жағынан ешқандай емдік дәрі-дәрімектермен, минералды сулармен салыстыруға болмайтындығы ежелден белгілі. Оның әсері ағзаға ешқандай зиян келтірмейтіндігі толығымен айқындалған.Көшпенділер көктем және жаз мезгілдерінде қымыз бен жылқының саумал сүтін өте көп мөлшерде пайдаланған (ерлер 10-15 л дейін күніне) осы сусындарды әйелдер, қарттар, науқастар ауруларға қарсы қолданған. Қымыз және жылқының саумал сүті көкөністерді және нанды да алмастырған. Қымыз әлсіздерді шынықтыру, науқастардың сауығуына көмектесуін халықтық медицинада қолданбай қалуы мүмкін емес еді. Сондықтан да ол ең белгілі танымал ұлттық сусын. Көшпелі халықтың қымызды поливитанминді күйінде және биологиялық белсенді заттар арқылы денсаулықты сауықтыру мақсатында пайдаланған. Қымыздың аса маңызды ерекше терапевтік зат ретінде орыс әскерінде қызмет жасаған Шотланд дәрігері Джон Грив дәлелдер келтірген. Джон Грив 1784 өзі мүше болған Эдинбургтағы патшалық ортасында «Көшпенділердің қымыз деп айтатын шараптың дайындау тәсілін баяндай отырып, оны медицинада қолданды».Бал қымыз – жылқының сүр қазысын қосып әбден бабына келтіріліп пісірілген қымыз. Бұл басқа қымызға қарағанда сары әрі қою, дәмді, жұғымды тұщы болады.Тай қымыз – бір күн сақталған қымыз.Құнан қымыз – екі-үш күн сақталған қымыз, толық ашыған қымыз.Дөнен қымыз – үш-төрт күн сақталған өте күшті қымыз.Бесті қымыз – төрт-бес түн сақталып ашуы әбден жеткен қымыз. Қымыз түрлері мен ерекшеліктерін халық жылқы атына байланыстыра атайды.













ҚорытындыЖылқы мен түйе сүтінің яғни қымыз бен шұбаттың емдік қасиеттері және осы өнімдерді асқорыту мүшелері асқынған ауруларын емдеуде дұрыс, тиімді қолдану.Қымыз бен шұбат яғни жылқы мен түйе сүті физиологиялы, бұл ешқандай зияны жоқ табиғи азық-түлік өнімдері, көптеген емдік қасиеттерге ие, сондықтан оны қолдану шаралары өте кең. Оны кез-келген ауруларда тиісті мөлшерде диет құрамына енгізіп отырады. Бірақ бұл өнімдердің емдік мөлшерін дұрыс анықтауды талап етіп, ағзаға пайдасы мен зиянын ескерте отыру қажет. Қымыз және шұбатпен емдеу: асқазан жараларын, гастрит және төмен секреторлық фунцияны холецисттерді, гипокинезді өт шығару жолдары, энтериттерді, колиттерді, дизбактериалды, аш және тоқ ішек ауруларында жиі қолданылады. Тәжірибелік зерттеулер көрсеткендей қымыз бен шұбаттың емдік әсері асқазан, ішек жолдарын жақсартуы, науқастың асқорту мүшелерінің ауруына осы өнімдерді қолдану, бәрінен бұрын спецификалық мөлшерімен, сапалы заттардың бөлінуімен, асқорту без сөлі, асқазанның ферменттік белсенділігін, ұйқы безінің өт бөліну кезінде, сүт өнімдерінің химиялық құрамы мен физикалық қасиеттеріне байланысты болады. Жүргізген зерттеулердің қорытындысы бойынша, ас қорыту мүшелерінің асқынған ауруларына қарсы ұлттық сүт өнімдерін пайдалану ең тиімді әдіс. Емдік шараларға қымыз бен шұбатты қолдану зиянды, кері әсерін тигізбейтін, жоғары деңгейлі ең тиімдісі.

Пайдаланылған әдебиеттер.

1.« Білім беру жүйесіндегі этнопедагогика» журналы 04/2007 жыл 56-60 бет2. Кенжеахметұлы Сейіт « қазақтың дархан дастарханы» Алматы кітап 2005ж 240 бет3.Қазақ мәдениетінің энциклопедиясы4.Қалиев С « Қазақ халқының салт-дәстүрлері »Алматы 19915. Мұқанов С « Халық мұрасы »Алматы 1974 жыл 6. « Қазақ тілі мен әдебиеті қазақ мектебінде»журналы 12/2005 жыл 44-48 бет



















































































































Жетекшісі:Мухаметжанова Бибигуль Мухаметжановна



















Теміртау қаласы

ТапсырмаЖұмыстың мазмұныБасталуУақыты Аяқталу Уақыты Жетекшінің қолы
ҰйымдастырушылықЖобаның тақырыбын таңдау ,болжамды анықтау, жобаның мақсатын міндетін, зерттеу кезеңдерін анықтау, жұмыс әдісін белгілеу.

желтоқсан2016Ақпан айының соңы 2017









Зерттеу жұмысы







Теориялық материалдар жинақтау1.Ақпараттық газет – журналдарға шолу2. Әдеби кітаптардан іздену.2.Ғаламтор арқылы материалдар жинау Наурыз 2016Сәуір айының соңы



Әлеуметтік1.сауалнама
  • Мектеп оқушыларынан
  • Мектеп медбикесінен


  • Сәуір 2016Қыркүйек айының соңы



    Әлеуметтік -психологиялық
  • Сауалнама сұрақтары бойынша көрсеткіш (диаграмма) шығару
  • Қыркүйек 2016

    Қыркүйек айының соңы















    Талдау бөліміҚазақ халқының сүт тағамдары қымыз бен шұбат туралы теориялық мағлұматтарды электрондық жүйеге енгіздік.Қыркүйек 2016

    Қазан айы





    Ғылыми жобаның теориалық және практикалық кезеңдерін біріктіріп, жобаны қалалық конферецияға қорғауға дайындадық.Қазан2016Қазан айының соңы



    ҚорытындыҚалалық ғылыми конференцияда жобаны қорғау.Қараша2016









    АННАТОЦИЯ







































    Сертификатты жеке кабинеттегі жетістіктерім бөлімінен жүктеп алуға болады

    Материалды сайттан тегін жүктеу

    Материал ұнаса парақшаңызға сақтап қойыңыз!

    Өз пікіріңізді қалдыру үшін тіркелу қажет.