Материалдар / Айранның пайдасы және оның құрамы
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Айранның пайдасы және оның құрамы

Материал туралы қысқаша түсінік
ғылыми жетекшілерге
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
06 Сәуір 2019
562
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
“ Айранның құрамы және оның пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Оразбекова Асемай, 9 сынып Нурсейтов Нурисламбек, 7 сынып Же

1 слайд
“ Айранның құрамы және оның пайдасы”Ғылыми жоба : Дайындаған: Оразбекова Асемай, 9 сынып Нурсейтов Нурисламбек, 7 сынып Жетекшісі: Нурсейтова Маржан Жумагазовна

Мақсаты: Айранның құрамы мен оның пайдасын ашу. Айранның өмірде көмегі болатын құрамын және қасиетін зерттеу,

2 слайд
Мақсаты: Айранның құрамы мен оның пайдасын ашу.  Айранның өмірде көмегі болатын құрамын және қасиетін зерттеу, Сергей Калинин бағдарламасындағы «Айран- крем» бейнежазбасынның маңыздылығын көрсету.  Айранмен шәйнек ішін тазартып көру.

Өзекті мәселе: • Ұлттық тағам туралы түсінік алып, оны өмірде пайдалана білуге үйрету. • Айранның құрамын және қасиетін аны

3 слайд
Өзекті мәселе: • Ұлттық тағам туралы түсінік алып, оны өмірде пайдалана білуге үйрету. • Айранның құрамын және қасиетін анықтау • Ыдыс ішіндегі қақты тазалау. Зерттеу парағын толтырып отыру

Жұмыс кезеңдері: 1. Қатысты материалдарды жинақтап жүйеледік.Іріктеліп, оқылды, жұмыстың бағыт-бағдары айқындалып, жоспар қ

4 слайд
Жұмыс кезеңдері: 1. Қатысты материалдарды жинақтап жүйеледік.Іріктеліп, оқылды, жұмыстың бағыт-бағдары айқындалып, жоспар құрылды. 2. 2. Қарт кісілердің кеңес тәжірибелерін алып, теледидардан көрген бағдарламада айран-крем туралы көрген соң, майонез орнына салатқа қолдануғаболатынын ашып, зерттеу бөлімін тиянақтап, айранның пайдасы мол екеніне қол жеткізген нәтижелер тиімді екеніне көз жеткіздік

1. Кіріспе Сүт тағамдарының бірі – айран және оны ұйыту”

5 слайд
1. Кіріспе Сүт тағамдарының бірі – айран және оны ұйыту”

Айранның құрамы және оны пайдалану Өнімдер Сан Энергетикалық құндылығы (ккал) Ағуыздар (г) Майлар (г) Көмірсулар (г) [5] Айр

6 слайд
Айранның құрамы және оны пайдалану Өнімдер Сан Энергетикалық құндылығы (ккал) Ағуыздар (г) Майлар (г) Көмірсулар (г) [5]  Айран 0 % 100 мл 30 3,0 0,1 3,8  Айран 2 % 100 мл 51 3,4 2,0 4,7 Шаш жууға пайдалану Бет тазартуға пайдалану  

Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты – айран Зерттеудің өзектілігі – біз айранды күнделікті қолданғанымызбен, оның көптеген

7 слайд
Зерттеу нысаны - адам Зерттеу заты – айран Зерттеудің өзектілігі – біз айранды күнделікті қолданғанымызбен, оның көптеген пайдасын, өзіне тән ерекшеліктерін біле бермейміз. Зерттеудің болжамы – егер біз айран жайлы көбірек оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар едік. Зерттеу әдістері - ғылыми әдебиеттердегі , ғаламтор айнасындағы анықтамалармен танысу; - бақылау; - зерттелген нәтижеге талдау жасау;

Украина - қатық Ресей – ряженка простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал Сүттен жасалған айран

8 слайд
Украина - қатық Ресей – ряженка простокваша Армения - Мацун Туркмения - Чал Сүттен жасалған айран

Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ, Қазақстан, Татарстан - Айран

9 слайд
Болгария, Грекия, Түркия - йогуртКавказ, Қазақстан, Татарстан - Айран

И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының и

10 слайд
И.И.Мечников (1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт өнімдерді емдік мақсатта қолданудың негізін салғаны үшін Нобель сыйлығының иегері атанды.

Айранның қолданылуы Медициналық жағдайда. Тағам түрлерін жасауда. Косметикалық жағдайда .

11 слайд
Айранның қолданылуы Медициналық жағдайда. Тағам түрлерін жасауда. Косметикалық жағдайда .

12 слайд

Айранды қолданудағы зерттеуде Маска Шөлдегенде

13 слайд
Айранды қолданудағы зерттеуде Маска Шөлдегенде

Айран-бұл тәтті тағам ба,әлде емдік қасиеті бар тағам ба? тәтті тағам емдік қасиеті бар тағам білмеймін 92 % 7% 1% Айран

14 слайд
Айран-бұл тәтті тағам ба,әлде емдік қасиеті бар тағам ба? тәтті тағам емдік қасиеті бар тағам білмеймін 92 % 7% 1% Айранды жақсы көресіз бе? Иә Жоқ Онша емесЕкі тілде жүргізілген сауалнама нәтижесі

СҰРАҚ ҚОЙЫЛДЫ: АЙРАН ТАҒАМЫНЫҢ ПАЙДАСЫ ҚАНДАЙ? БЫЛ ЗАДАН ВОПРОС: ЧЕМ ПОЛЕЗЕН АЙРАНОВЫЙ ПРОДУКТ? Сауалға жауап Орыс ті

15 слайд
СҰРАҚ ҚОЙЫЛДЫ: АЙРАН ТАҒАМЫНЫҢ ПАЙДАСЫ ҚАНДАЙ? БЫЛ ЗАДАН ВОПРОС: ЧЕМ ПОЛЕЗЕН АЙРАНОВЫЙ ПРОДУКТ? Сауалға жауап Орыс тілінде жүрді

Қорытынды: Айранның ағзаға пайдасын адам құндап шыққанда, әрі табиғи өзі жасағанда салауатты өмір салтында дендеріміз сау бол

16 слайд
Қорытынды: Айранның ағзаға пайдасын адам құндап шыққанда, әрі табиғи өзі жасағанда салауатты өмір салтында дендеріміз сау болмақ. Әрі ең абзалы – таза, табиғи әрі адам денсаулығына кері әсері жоқ сүттен жасалған айранмен ыдыстың қаспағын тазартуға пайдаланғанымыз жөн.

Пайдаланған әдебиеттер: 1. Қазақтың дарқан дастарқаны Алматыкітап 2007ж Авторы Сейіт Кенжеахметұлы 92-94бет 2. Қазақ әдебиет

17 слайд
Пайдаланған әдебиеттер: 1. Қазақтың дарқан дастарқаны Алматыкітап 2007ж  Авторы Сейіт Кенжеахметұлы 92-94бет  2. Қазақ әдебиеті Аруна Алматы 2005ж 65-66бет  3.Сен білесің бе? Энциклапедиясы Аруна ЖШС  Райымбеков Қ.Ж, Байғабылова Қ.Т. 252-253бет  4. Сергей Калинин бағдарламасы «Айран-крем» тақырыбы 5.Әжемнің тәжірибесі мен ертегісі  6.Химия 10сынып Нурахметов Н., Қ,Бекішев, Н.Заграничная 141-147бет  7.Интернет ресурсы