1 слайд
“ Айранның құрамы және
оның пайдасы”Ғылыми жоба :
Дайындаған: Оразбекова Асемай, 9 сынып
Нурсейтов Нурисламбек, 7 сынып
Жетекшісі: Нурсейтова Маржан Жумагазовна
2 слайд
Мақсаты:
Айранның құрамы мен оның
пайдасын ашу.
Айранның өмірде көмегі болатын
құрамын және қасиетін зерттеу, Сергей
Калинин бағдарламасындағы «Айран-
крем» бейнежазбасынның
маңыздылығын көрсету.
Айранмен шәйнек ішін тазартып көру.
3 слайд
Өзекті мәселе:
•
Ұлттық тағам туралы
түсінік алып, оны өмірде
пайдалана білуге үйрету.
•
Айранның құрамын және
қасиетін анықтау
•
Ыдыс ішіндегі қақты
тазалау. Зерттеу парағын
толтырып отыру
4 слайд
Жұмыс кезеңдері:
1. Қатысты материалдарды жинақтап
жүйеледік.Іріктеліп, оқылды, жұмыстың
бағыт-бағдары айқындалып, жоспар
құрылды.
2. 2. Қарт кісілердің кеңес тәжірибелерін
алып, теледидардан көрген бағдарламада
айран-крем туралы көрген соң, майонез
орнына салатқа қолдануғаболатынын
ашып, зерттеу бөлімін тиянақтап,
айранның пайдасы мол екеніне қол
жеткізген нәтижелер тиімді екеніне көз
жеткіздік
5 слайд
1. Кіріспе
Сүт тағамдарының бірі – айран және оны ұйыту”
6 слайд
Айранның құрамы және оны пайдалану
Өнімдер Сан Энергетикалық құндылығы
(ккал)
Ағуыздар (г) Майлар (г) Көмірсулар (г) [5]
Айран 0 % 100 мл 30 3,0 0,1 3,8
Айран 2 % 100 мл 51 3,4 2,0 4,7
Шаш жууға пайдалану
Бет тазартуға пайдалану
7 слайд
Зерттеу нысаны - адам
Зерттеу заты – айран
Зерттеудің өзектілігі – біз айранды күнделікті
қолданғанымызбен, оның көптеген пайдасын, өзіне
тән ерекшеліктерін біле бермейміз.
Зерттеудің болжамы – егер біз айран жайлы көбірек
оқып білсек, онда сүттің көптеген сырларын ашар
едік.
Зерттеу әдістері
- ғылыми әдебиеттердегі , ғаламтор
айнасындағы анықтамалармен танысу;
- бақылау;
- зерттелген нәтижеге талдау жасау;
8 слайд
Украина - қатық Ресей – ряженка простокваша
Армения - Мацун
Туркмения - Чал Сүттен
жасалған
айран
9 слайд
Болгария, Грекия,
Түркия - йогуртКавказ, Қазақстан,
Татарстан - Айран
10 слайд
И.И.Мечников
(1845 – 1916жж) 1908 жылы – сүт
өнімдерді емдік мақсатта
қолданудың негізін
салғаны үшін Нобель
сыйлығының иегері
атанды.
11 слайд
Айранның қолданылуы
Медициналық жағдайда.
Тағам түрлерін жасауда.
Косметикалық жағдайда .
12 слайд
13 слайд
Айранды қолданудағы зерттеуде
Маска
Шөлдегенде
14 слайд
Айран-бұл тәтті
тағам ба,әлде емдік
қасиеті бар тағам ба?
тәтті тағам
емдік қасиеті
бар тағам
білмеймін
92 %
7% 1%
Айранды жақсы көресіз
бе?
Иә
Жоқ
Онша емесЕкі тілде жүргізілген
сауалнама нәтижесі
15 слайд
СҰРАҚ ҚОЙЫЛДЫ:
АЙРАН ТАҒАМЫНЫҢ ПАЙДАСЫ
ҚАНДАЙ?
БЫЛ ЗАДАН ВОПРОС: ЧЕМ ПОЛЕЗЕН
АЙРАНОВЫЙ ПРОДУКТ?
Сауалға жауап
Орыс тілінде жүрді
16 слайд
Қорытынды:
Айранның ағзаға пайдасын адам
құндап шыққанда, әрі табиғи өзі
жасағанда салауатты өмір
салтында дендеріміз сау болмақ.
Әрі ең абзалы – таза, табиғи әрі
адам денсаулығына кері әсері жоқ
сүттен жасалған айранмен
ыдыстың қаспағын тазартуға
пайдаланғанымыз жөн.
17 слайд
Пайдаланған әдебиеттер:
1. Қазақтың дарқан дастарқаны Алматыкітап 2007ж
Авторы Сейіт Кенжеахметұлы 92-94бет
2. Қазақ әдебиеті Аруна Алматы 2005ж 65-66бет
3.Сен білесің бе? Энциклапедиясы Аруна ЖШС
Райымбеков Қ.Ж, Байғабылова Қ.Т. 252-253бет
4. Сергей Калинин бағдарламасы «Айран-крем»
тақырыбы
5.Әжемнің тәжірибесі мен ертегісі
6.Химия 10сынып Нурахметов Н., Қ,Бекішев,
Н.Заграничная 141-147бет
7.Интернет ресурсы
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз