Әртүрлі ашытқылардың адам ағзасына әсерін зерттеу атты ғылыми жоба
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Әртүрлі ашытқылардың
адам ағзасына әсерін
зерттеу
Орындаған 11-
сынып оқушысы
Зикирьянова
Камилла
Ғылыми
жетекшісі
Разахова
Салтанат
ЕрсайновнаКММ Айқын Нұрқатов атындағы
Шұқыркөл орта мектебі
1 слайд
Әртүрлі ашытқылардың адам ағзасына әсерін зерттеу Орындаған 11- сынып оқушысы Зикирьянова Камилла Ғылыми жетекшісі Разахова Салтанат ЕрсайновнаКММ Айқын Нұрқатов атындағы Шұқыркөл орта мектебі
2 слайд
МазмұныМазмұны
1.Кіріспе
2. Зерттеу бөлімі
•
Ашытқының шығу тарихы мен түрлерін зерттеу
•
Адам ағзасына жалпы әсерін анықтау
•
Ашытқылардың химиялық құрамына талдау
•
Нанның қышқылдылығын аналитикалық жолмен
анықтау
•
Ашытқыларды алмастыратын табиғи таза заттар
•
Тұтынушылардың тұтыну картасын құру
3. Қорытынды
4.Пайдаланылған әдебиеттер
2 слайд
МазмұныМазмұны 1.Кіріспе 2. Зерттеу бөлімі • Ашытқының шығу тарихы мен түрлерін зерттеу • Адам ағзасына жалпы әсерін анықтау • Ашытқылардың химиялық құрамына талдау • Нанның қышқылдылығын аналитикалық жолмен анықтау • Ашытқыларды алмастыратын табиғи таза заттар • Тұтынушылардың тұтыну картасын құру 3. Қорытынды 4.Пайдаланылған әдебиеттер
3 слайд
Зерттеу жұмысының
мақсаты
Әртүрлі ашытқы құрамында болатын
термофильді ашытқыларды зерттеп,
адам ағзасына тигізетін әсерлерін
анықтау және оны алмастыратын затты
ұсыну
Жұмыстың өзектілігі
Ашытқылардың термофильді түрінің
адам ағзасына пайдасы мен зияны
зерттеліп, нан қышқылдығын анықтау
арқылы оны табиғи биологиялық зат
құлмақпен алмастыру ұсынылды
3 слайд
Зерттеу жұмысының мақсаты Әртүрлі ашытқы құрамында болатын термофильді ашытқыларды зерттеп, адам ағзасына тигізетін әсерлерін анықтау және оны алмастыратын затты ұсыну Жұмыстың өзектілігі Ашытқылардың термофильді түрінің адам ағзасына пайдасы мен зияны зерттеліп, нан қышқылдығын анықтау арқылы оны табиғи биологиялық зат құлмақпен алмастыру ұсынылды
4 слайд
Жұмыстың міндеттері
1. Ашытқылардың шығу тарихы мен
түрлерін зерттеу ;
2. Тірі ағзаға әсерін анықтау ;
3. Ашытқылардың химиялық құрамына
зерттеу жүргізу ;
4. Нанның қышқылдылығын аналитикалық
жолмен анықтау ;
5. Ашытқыларды алмастыратын
биологиялық затты ұсыну ;
6. Тұтынушылардың нан өнімдеріне тұтыну
сұранысын анықтау
4 слайд
Жұмыстың міндеттері 1. Ашытқылардың шығу тарихы мен түрлерін зерттеу ; 2. Тірі ағзаға әсерін анықтау ; 3. Ашытқылардың химиялық құрамына зерттеу жүргізу ; 4. Нанның қышқылдылығын аналитикалық жолмен анықтау ; 5. Ашытқыларды алмастыратын биологиялық затты ұсыну ; 6. Тұтынушылардың нан өнімдеріне тұтыну сұранысын анықтау
5 слайд
•
Нысаны: Күнделікті қолданылатын
нан өнімінің қышқылдылығын
анықтау
•
Болжамы: Термофильді ашытқыны
алмастыратын биологиялық таза
зат құлмақты ұсыну
5 слайд
• Нысаны: Күнделікті қолданылатын нан өнімінің қышқылдылығын анықтау • Болжамы: Термофильді ашытқыны алмастыратын биологиялық таза зат құлмақты ұсыну
6 слайд
Ғылыми жаңалығы
Ашытқылардың термофильді
түрінің экологиялық зияндылығы
ескеріліп, оны табиғи зат
құлмақпен алмастыру қажеттігі
талап етіліп, наубайхана өнеркәсібі
үрдісіне енгізу сұралады
6 слайд
Ғылыми жаңалығы Ашытқылардың термофильді түрінің экологиялық зияндылығы ескеріліп, оны табиғи зат құлмақпен алмастыру қажеттігі талап етіліп, наубайхана өнеркәсібі үрдісіне енгізу сұралады
7 слайд
•
Жұмыс жасалған мекеме:
Е.А.Букетов атындағы ҚарМУ -ды ң
химия факультетінің органикалық
және полимерлер химиясы
кафедрасы
Зерттеу мерзімі: 2017-2018 жылдар
Зерттеу әдістері:
1 . Ма ғлұматтар мен қажетті
деректерді талдау, саралау ;
7 слайд
• Жұмыс жасалған мекеме: Е.А.Букетов атындағы ҚарМУ -ды ң химия факультетінің органикалық және полимерлер химиясы кафедрасы Зерттеу мерзімі: 2017-2018 жылдар Зерттеу әдістері: 1 . Ма ғлұматтар мен қажетті деректерді талдау, саралау ;
8 слайд
2. Термофильді ашытқысы бар
екі түрлі нан үлгісінің
қышқылдылығын аналитикалық
талдау жүргізу
3. Т ұтынушылардан сауалнама
алу, қорытындылау
8 слайд
2. Термофильді ашытқысы бар екі түрлі нан үлгісінің қышқылдылығын аналитикалық талдау жүргізу 3. Т ұтынушылардан сауалнама алу, қорытындылау
9 слайд
Зерттеу нәтижелері
•
Ашытқының шығу тарихы, түрлері
анықталды ;
•
Ағзаға әсері қарастырылып, оның ішінде
термофильді ашытқылардың қауіпті жағы
зерттелді ;
•
Орион наны үлгісінің қышқылдылығы төмен
екендігі анықталды ;
•
Құлмақтан нанды дайындау технологиясы
ұсынылды ;
•
Тұтынушылардың нан өнімдерге сұранысын
анықтау арқылы « Орион » нанына
тұтынушылар саны көп екендігі анықталды
9 слайд
Зерттеу нәтижелері • Ашытқының шығу тарихы, түрлері анықталды ; • Ағзаға әсері қарастырылып, оның ішінде термофильді ашытқылардың қауіпті жағы зерттелді ; • Орион наны үлгісінің қышқылдылығы төмен екендігі анықталды ; • Құлмақтан нанды дайындау технологиясы ұсынылды ; • Тұтынушылардың нан өнімдерге сұранысын анықтау арқылы « Орион » нанына тұтынушылар саны көп екендігі анықталды
10 слайд
Ұсыныс
Осы зерттеу мәліметтері негізінде
« Орион » нанының қышқылдылығы
төмен екендігін ескере, күнделікті
тұтынуда. Оны көп мөлшерде
дайындау қажеттігі туындауда.
Термофильді ашытқылардың азда
болса мөлшері барлық нан
өнімдерінде болғандықтан, адам
ағзасына қауіптілігі шектеулі табиғи
жолмен дайындалған құлмақ
ашытқысын өнеркәсіп саласында
кеңінен пайдалану талап етіледі
10 слайд
Ұсыныс Осы зерттеу мәліметтері негізінде « Орион » нанының қышқылдылығы төмен екендігін ескере, күнделікті тұтынуда. Оны көп мөлшерде дайындау қажеттігі туындауда. Термофильді ашытқылардың азда болса мөлшері барлық нан өнімдерінде болғандықтан, адам ағзасына қауіптілігі шектеулі табиғи жолмен дайындалған құлмақ ашытқысын өнеркәсіп саласында кеңінен пайдалану талап етіледі
11 слайд
Биологиялық таза зат -
құлмақ
11 слайд
Биологиялық таза зат - құлмақ
12 слайд
Ашытқы өнімдері
12 слайд
Ашытқы өнімдері
13 слайд
Құлмақта:
•
Құлмақ негізінде ашытылған
нанда аздаған мөлшерде амин
қышқылдары,клетчатка, В 1 , В2,
РР дәрумендері, минералды
заттар, натрий, магний тұздары,
фосфор, темір, кальций және
микроэлементтер: алтын,
кобальт, мыс кездеседі
13 слайд
Құлмақта: • Құлмақ негізінде ашытылған нанда аздаған мөлшерде амин қышқылдары,клетчатка, В 1 , В2, РР дәрумендері, минералды заттар, натрий, магний тұздары, фосфор, темір, кальций және микроэлементтер: алтын, кобальт, мыс кездеседі
14 слайд
Құлмақ ашытқысын
дайындау тәсілдері
•
https://youtu.be/4MbMej1icYo
•
Ютуб каналының адресі
14 слайд
Құлмақ ашытқысын дайындау тәсілдері • https://youtu.be/4MbMej1icYo • Ютуб каналының адресі
15 слайд
Ашытқы сөзі « дрожжи»
орысша атауы - басу, илеу
дегенді білдіреді.
Құрамы:
В және с тобының дәрумендері,
микроэлементтер ( хром, селен, марганец,
мырыш және т.б ) және минералды заттар
косметологияда, кулинарияда, тамақ
өнеркәсібі, шарап өнеркәсібі, медицинада
15 слайд
Ашытқы сөзі « дрожжи» орысша атауы - басу, илеу дегенді білдіреді. Құрамы: В және с тобының дәрумендері, микроэлементтер ( хром, селен, марганец, мырыш және т.б ) және минералды заттар косметологияда, кулинарияда, тамақ өнеркәсібі, шарап өнеркәсібі, медицинада
16 слайд
Ашытқы қолданылады:
косметологияда, кулинарияда,
тамақ өнеркәсібі, шарап өнеркәсібі,
медицинада
16 слайд
Ашытқы қолданылады: косметологияда, кулинарияда, тамақ өнеркәсібі, шарап өнеркәсібі, медицинада
17 слайд
Пайдасы мен зияны
•
Ағза жасушасының пайда
болуына, иммунитет жүйесін
нығайтуға қатысады
•
Күнделікті өмірде барлық
ашытқылардың түрлері пайдалы
емес. Мысалы сыра ашытқысы
адам ағзасынан барлық қоректік
заттарды өзімен бірге алып
кетеді
17 слайд
Пайдасы мен зияны • Ағза жасушасының пайда болуына, иммунитет жүйесін нығайтуға қатысады • Күнделікті өмірде барлық ашытқылардың түрлері пайдалы емес. Мысалы сыра ашытқысы адам ағзасынан барлық қоректік заттарды өзімен бірге алып кетеді
18 слайд
Ашытқы жасушасының
көрінісі
18 слайд
Ашытқы жасушасының көрінісі
19 слайд
Термофильді ашытқылардың
пайда болуы
Олар адам ойлап тапқан табиғатта
кездеспейтін сахаромицеттердің
көмегімен синтетикалық жолмен
алынған ашытқылар. Адам ағзасына
өте кері әсертуде. Сахаромицетті -
термофильді ашытқылар спирт
өндірісі, сыра қайнатуда, наубайхана
өнеркәсібінде қолданылады.
19 слайд
Термофильді ашытқылардың пайда болуы Олар адам ойлап тапқан табиғатта кездеспейтін сахаромицеттердің көмегімен синтетикалық жолмен алынған ашытқылар. Адам ағзасына өте кері әсертуде. Сахаромицетті - термофильді ашытқылар спирт өндірісі, сыра қайнатуда, наубайхана өнеркәсібінде қолданылады.
20 слайд
Ашытқының биологиялық
құрамы
Қарапайым сөмкелі саңырауқұлақтардан
тұрады. Олар микроағзаларға жатады.
Сахаромицеттер – температура, ортаның
қышқылдылығы, ауаның құрамына
тұрақты. Бұл ашытқылар:
қатерлі ісік клеткаларының дамуына
қажетті орта тудырады
20 слайд
Ашытқының биологиялық құрамы Қарапайым сөмкелі саңырауқұлақтардан тұрады. Олар микроағзаларға жатады. Сахаромицеттер – температура, ортаның қышқылдылығы, ауаның құрамына тұрақты. Бұл ашытқылар: қатерлі ісік клеткаларының дамуына қажетті орта тудырады
21 слайд
Бұл ашытқылар:
қатерлі ісік клеткаларының дамуына
қажетті орта тудырады, рак
клеткаларын 2-2,5 есеге өсіріледі
21 слайд
Бұл ашытқылар: қатерлі ісік клеткаларының дамуына қажетті орта тудырады, рак клеткаларын 2-2,5 есеге өсіріледі
22 слайд
Ағзадағы спирттер ашып көп
мөлшерде жиналады
Ағзада вирустар мен микробтар
1000 және бірнеше есе мың өседі
22 слайд
Ағзадағы спирттер ашып көп мөлшерде жиналады Ағзада вирустар мен микробтар 1000 және бірнеше есе мың өседі
23 слайд
Күнделікті тұрмыстағы
термофильді ашытқы
23 слайд
Күнделікті тұрмыстағы термофильді ашытқы
24 слайд
Химиялық тәжірибе Р ет
саны Зерттелет ін үлгі Титрлеуге
кеткен 0,1
моль/ дм3
NaOH к өлемі,
дм 3
1
2
3
1
2
3 ХМК наны
Орташа
Орион наны
орташа 2,5
2,8
3
2,76
2,3
2
2,2
2,16
24 слайд
Химиялық тәжірибе Р ет саны Зерттелет ін үлгі Титрлеуге кеткен 0,1 моль/ дм3 NaOH к өлемі, дм 3 1 2 3 1 2 3 ХМК наны Орташа Орион наны орташа 2,5 2,8 3 2,76 2,3 2 2,2 2,16
25 слайд
Химиялық тәжірибе
Зерттелетін
үлгі Қышқылдылық,
град
ХМК наны
Орион наны Х = 2х2,76х1=5,52
Х = 2х2,16х1=4,32
25 слайд
Химиялық тәжірибе Зерттелетін үлгі Қышқылдылық, град ХМК наны Орион наны Х = 2х2,76х1=5,52 Х = 2х2,16х1=4,32
26 слайд
Қышқылдылығын
салыстыру
•
Орион наны – 4,32 градус
•
ХМК наны – 5 ,52 градус
Қорытынды: Орион нанының
қышқылдылығы төмен
екендігі дәлелденді
26 слайд
Қышқылдылығын салыстыру • Орион наны – 4,32 градус • ХМК наны – 5 ,52 градус Қорытынды: Орион нанының қышқылдылығы төмен екендігі дәлелденді