Ашық сабақ Адам ағзасындағы химиялық элементтер
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Сабақ тақырыбы
Адам ағзасындағы химиялық
элементтердің биологиялық
рөлі.
1 слайд
Сабақ тақырыбы Адам ағзасындағы химиялық элементтердің биологиялық рөлі.
2 слайд
Оқу мақсаты
•
- Адам ағзасындағы химиялық элементтерді тағам өнімдерінің
жиынтығы деп түсіну;
•
- Адам ағзасындағы химиялық элементтердің мөлшерін білу.
•
-ХЭ-дің жетіспеушілігінен туындайтын аурулар туралы
мәлімет беру.
2 слайд
Оқу мақсаты • - Адам ағзасындағы химиялық элементтерді тағам өнімдерінің жиынтығы деп түсіну; • - Адам ағзасындағы химиялық элементтердің мөлшерін білу. • -ХЭ-дің жетіспеушілігінен туындайтын аурулар туралы мәлімет беру.
3 слайд
1тапсырма
1топ - Нәруыз 2топ - Көмірсу 3топ- Майлар
•
кез десетін тағамның суретін салу
2тапсырма
Адам ағзасына тәулігіне неше пайыз қажет?
1топ - Нәруыз 2топ - Көмірсу 3топ- Майлар
3тапсырма
Тамақтану туралы мақал-мәтел жазу.
3 слайд
1тапсырма 1топ - Нәруыз 2топ - Көмірсу 3топ- Майлар • кез десетін тағамның суретін салу 2тапсырма Адам ағзасына тәулігіне неше пайыз қажет? 1топ - Нәруыз 2топ - Көмірсу 3топ- Майлар 3тапсырма Тамақтану туралы мақал-мәтел жазу.
4 слайд
Неге тағам қоспалары «Е» әрпінен басталады?
«Е» индексі «Еуропа» дегенді білдіреді. Осыдан елу жылға жуық уақыт бұрын тағам қоспаларын еуропаша маркілеу жүйесі қолданысқа енді. Сандар мен маркілер қандай да бір затты білдіреді. Тағам қоспаларының негізгі міндеті -
тағамға түрлі дәм, түс, иіс беріп, ұзақ уақытқа дейін сақталуына мүмкіндік беру.
4 слайд
Неге тағам қоспалары «Е» әрпінен басталады? «Е» индексі «Еуропа» дегенді білдіреді. Осыдан елу жылға жуық уақыт бұрын тағам қоспаларын еуропаша маркілеу жүйесі қолданысқа енді. Сандар мен маркілер қандай да бір затты білдіреді. Тағам қоспаларының негізгі міндеті - тағамға түрлі дәм, түс, иіс беріп, ұзақ уақытқа дейін сақталуына мүмкіндік беру.
5 слайд
«Е» әрпінің нені білдіретінін қалай анықтауға болады?
•
Е 1. . – бояғыштар. Тағамның түсін күшейтеді
•
Тыйым салынған бояғыштар - Е 121 - цитрусты қызыл,
•
Е 123 - қызыл амарант, Е 128 – қызыл 2G.
•
Е 2. . – консервантар. Тағамның сақталу мерзімін ұзартады.
Микроағзалардың өсуін арттырады.
•
Тыйым салынғандары - формальдегид Е 240, Е 220 күкірт
диоксиді
•
Е 3… – қышқылдандыруға қарсы заттар. Қышқылдану үдерісін
азайтады, сондай-ақ, тағамның бұзылуының алдын алады.
5 слайд
«Е» әрпінің нені білдіретінін қалай анықтауға болады? • Е 1. . – бояғыштар. Тағамның түсін күшейтеді • Тыйым салынған бояғыштар - Е 121 - цитрусты қызыл, • Е 123 - қызыл амарант, Е 128 – қызыл 2G. • Е 2. . – консервантар. Тағамның сақталу мерзімін ұзартады. Микроағзалардың өсуін арттырады. • Тыйым салынғандары - формальдегид Е 240, Е 220 күкірт диоксиді • Е 3… – қышқылдандыруға қарсы заттар. Қышқылдану үдерісін азайтады, сондай-ақ, тағамның бұзылуының алдын алады.
6 слайд
4.. – стабилизаторлар –тағамның консистенциясын сақтайды. Мұнда мүмкін болған желатин, крахмал, камедилер енеді.
Е 5 .. – эмульгаторлар. Осы қоспаның арқасында тағам құрылымы сақталады. Ең белгілі әрі танымал эмульгатор - лецитин. Бір де бір шоколад бөлігі мұнсыз дайындалмайды.
Е 6.. – дәм мен иісті күшейтушілер. Бұларсыз тамақ дәмсіз көрінеді.
Е 7.. – басқа қоспалар. Мысалы, антибиотиктер.
6 слайд
4.. – стабилизаторлар –тағамның консистенциясын сақтайды. Мұнда мүмкін болған желатин, крахмал, камедилер енеді. Е 5 .. – эмульгаторлар. Осы қоспаның арқасында тағам құрылымы сақталады. Ең белгілі әрі танымал эмульгатор - лецитин. Бір де бір шоколад бөлігі мұнсыз дайындалмайды. Е 6.. – дәм мен иісті күшейтушілер. Бұларсыз тамақ дәмсіз көрінеді. Е 7.. – басқа қоспалар. Мысалы, антибиотиктер.
7 слайд
•
Куркумин тағам бояғышы Е 100, паприка Е 160,
•
хлорофилл Е 140 қоспалар
•
Бұл заттарды табиғи күйінде жеміс жидек, көкөністер ретінде
қолданамыз. Бұл керісінше денсаулықты берік етуге көмектеседі.
7 слайд
• Куркумин тағам бояғышы Е 100, паприка Е 160, • хлорофилл Е 140 қоспалар • Бұл заттарды табиғи күйінде жеміс жидек, көкөністер ретінде қолданамыз. Бұл керісінше денсаулықты берік етуге көмектеседі.
8 слайд
•
Е440 деп белгіленетін пектиндер әлемдегі ең жақсы табиғи
сорбенттер. Ол біздің асқазанымызды зиянды «Е» қоспаларынан
тазартады.М ына көкеністерде - цитрус— 30% ,сәбіз — 1,4% ,
алма — 1–1,5% , өрік — 1% , апельсины — 0,5–3,5% ,шие — 0,4%
кездеседі.
8 слайд
• Е440 деп белгіленетін пектиндер әлемдегі ең жақсы табиғи сорбенттер. Ол біздің асқазанымызды зиянды «Е» қоспаларынан тазартады.М ына көкеністерде - цитрус— 30% ,сәбіз — 1,4% , алма — 1–1,5% , өрік — 1% , апельсины — 0,5–3,5% ,шие — 0,4% кездеседі.