1 слайд
4 тарау: Тамақтану
мәдениеті
Сабақ тақырыбы:
Дастарқан басында
өзін дұрыс ұстау
мәдениеті және
мерекелік
дастарқанды
жабдықтау Сабақ мақсаты:
•
дастарқан басында отырудың
жалпыға белгілі ережелерін білу;
•
қоғамдық тамақтану
орындарында, қазақ халқы мен
әлем халықтарының
мәдениетіндегі дастарқан басында
өзін-өзі ұстау ережелерін
салыстыра алады;
•
мерекелік дастарқанды
жабдықтаудың ерекшеліктері.
2 слайд
Қате мен жұмыс
•
суреттерді
қарастырып,
қателіктерді
анықта
3 слайд
4 слайд
5 слайд
Қызмет көрсету мақсаты -
қонақтарға тамақтану барысында
жақсы көңіл-күй қалыптастыруға,
олардың назарын аударуға және
ізгі ниеттерін білдіруге ыңғайлы
болу. Жабдықтау (Fr. Servir - сервис) -
ас үстеліне, түскі асқа, түскі асқа,
мерекелік салтанатқа, банкетке
арналған швед үстеліне, банкетке
арналған коктейльге, шай рәсіміне
дайындық. Асхана тағамдарын
(тамақ өнімдерін) ұйымдастыру
үшін барлық қажетті кестелер:
кестелер, ыдыс-аяқ, аспаптар,
шыны, майлықтар және т.б.
6 слайд
«үстел заттары»
Асханалық құрал жабдықтарды дастарқанға қою тәртібі:
1-негізгі тәрелке,
2-көжеге немесе ыстық тағамға арналған тәрелке,
3-салатқа арналған пышақ,
4-етке арналған пышақ,
5-балыққа арналған пышақ,
6-көжеге арналған қасық,
7-теңіз өнімдеріне арналған шанышқы,
8-шай/кофе ыдысы,
9-шарапқа арналған бокал,
10-суға арналған стақан,
11-салатқа арналған шанышқы,
12-етке арналған шанышқы,
13-балыққа арналған шанышқы,
14-нанға арналған тәрелке,
15-май жағуға
7 слайд
Практикалық жұмыс.
1-Тапсырма: Зерттеу жұмысы
2-Тапсырма: Майлықтарды
бүктеудің әдістерін зерттеңіздер.
Үстелді жабдықтауды майлықтармен
толықтырыңыздар. Жоғарыда айтылған бейнероликті есте сақтай
отырып, А4 қағаз бетіне дастархан безендіру
түрін суреттеу.
•
Композициялық шешімін анықтау;
• Түстік шешімін таңдау;
• Жұмыстың аяқталуы.
https://www.westwing.kz/p
ravila-servirovki-stola/
https://www.youtube.com/
watch?v=vXJS2v-_Kwg
https://www.youtube.com/watch?v=lI
QS8fsOPLg
8 слайд
9 слайд
Критерийлер:
•
Жұмыс орнын
ұйымдастыру.
•
Әртүрлі ақпарат
көздерімен жұмыс істей
алу.
•
Жұмысқа
шығармашылықпен қарау.
•
Жабдықталған үстелді
таныстыру.
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз