Материалдар / "Дұрыс тамақтану" 6-сынып
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

"Дұрыс тамақтану" 6-сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
Психикалық дамуы кешуілдеген оқушылармен жұмыс жасауда көмегі бар
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
21 Желтоқсан 2020
779
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі

1 слайд
Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі

1 слайд

Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі

Тамақтану мәдениеті дегеніміз — бір қалыпты тамақтану, тағамдардың әр түрлі алуы, қай кезде және қандай мөлшерде

2 слайд
Тамақтану мәдениеті дегеніміз — бір қалыпты тамақтану, тағамдардың әр түрлі алуы, қай кезде және қандай мөлшерде ішіп — жей білу. Адам тағамынан өзінің бір тәулікте жұмсайтын энегиясының мөлшеріне қарай қуат алуы тиіс. Егер адам мөлшерден тыс ішіп жесе, артық салмақ қосып, нәтижесінде қант диабеті, атеросклероз, жүрек ауруларына шалдығады. Алайда тамақты аз ішіп, үнемі аш жүругеде болмайды. Бұның да қауіпті зардаптары бар. Тамақтанудың ақылға қонымды жай-жапсары болуға тиіс. Адам ағзасында (мысалы, салмағы 70 кг тартатын) 40-45 кг су, 16-17 кг нәруыз, 7-10 кг химиялық элементтен, 2,5 — 3 кг минералды тұздар, 0,5-0,8 кг көмірсутегіден тұрады. Адамның ағзасы тағам түрлерінен дәрумендерді, биологиялық заттарды ұдайы қабылдап тұру керек!

2 слайд

Тамақтану мәдениеті дегеніміз — бір қалыпты тамақтану, тағамдардың әр түрлі алуы, қай кезде және қандай мөлшерде ішіп — жей білу. Адам тағамынан өзінің бір тәулікте жұмсайтын энегиясының мөлшеріне қарай қуат алуы тиіс. Егер адам мөлшерден тыс ішіп жесе, артық салмақ қосып, нәтижесінде қант диабеті, атеросклероз, жүрек ауруларына шалдығады. Алайда тамақты аз ішіп, үнемі аш жүругеде болмайды. Бұның да қауіпті зардаптары бар. Тамақтанудың ақылға қонымды жай-жапсары болуға тиіс. Адам ағзасында (мысалы, салмағы 70 кг тартатын) 40-45 кг су, 16-17 кг нәруыз, 7-10 кг химиялық элементтен, 2,5 — 3 кг минералды тұздар, 0,5-0,8 кг көмірсутегіден тұрады. Адамның ағзасы тағам түрлерінен дәрумендерді, биологиялық заттарды ұдайы қабылдап тұру керек!

Адам ағзасына қажетті тағамдық заттар  Нәруыздар  Ет  Жұмыртқа  Балық  Майлар  Ет  Күнбағыс  Көмірсулар  Бал  Д

3 слайд
Адам ағзасына қажетті тағамдық заттар  Нәруыздар  Ет  Жұмыртқа  Балық  Майлар  Ет  Күнбағыс    Көмірсулар  Бал  Дәрумендер  Көкөніс  Жеміс – жидектер  Минералды тұздар  Балық  Теңіз өнімдер,  Құс еті

3 слайд

Адам ағзасына қажетті тағамдық заттар  Нәруыздар  Ет  Жұмыртқа  Балық  Майлар  Ет  Күнбағыс    Көмірсулар  Бал  Дәрумендер  Көкөніс  Жеміс – жидектер  Минералды тұздар  Балық  Теңіз өнімдер,  Құс еті

Тамақтану мәдениетінің 10 ережесі: 1. Әрбір адам тағамнан 1 тәулікте жұмсайтын энергиясына сай қуат алуға тиіс. 2. Күніне

4 слайд
Тамақтану мәдениетінің 10 ережесі: 1. Әрбір адам тағамнан 1 тәулікте жұмсайтын энергиясына сай қуат алуға тиіс. 2. Күніне 4 не 5 рет тамақтану тиімді. 3. Тамақты күн сайын бір мезгілде қабылдау керек. 4. Ыстық тағам температурасы 50-600С, салқын тағам 100С —тан төмен болмау керек. 5. Ақырғы тамақтану ұйқыға дейін 2 сағат бұрын болу керек. 6. Тамақтын түрін (рационын өзгертіп тұру керек) 7. Қайнатылған, буға, парға піскен тағам пайдалы. 8. Тамақты асықпай шайнап жеу керек 9. Сұйық тағамдарды көкөніс, жемісті көп қолдану керек 10. Сүт, суттен жасалған қышқылтым тағамды жеу керек

4 слайд

Тамақтану мәдениетінің 10 ережесі: 1. Әрбір адам тағамнан 1 тәулікте жұмсайтын энергиясына сай қуат алуға тиіс. 2. Күніне 4 не 5 рет тамақтану тиімді. 3. Тамақты күн сайын бір мезгілде қабылдау керек. 4. Ыстық тағам температурасы 50-600С, салқын тағам 100С —тан төмен болмау керек. 5. Ақырғы тамақтану ұйқыға дейін 2 сағат бұрын болу керек. 6. Тамақтын түрін (рационын өзгертіп тұру керек) 7. Қайнатылған, буға, парға піскен тағам пайдалы. 8. Тамақты асықпай шайнап жеу керек 9. Сұйық тағамдарды көкөніс, жемісті көп қолдану керек 10. Сүт, суттен жасалған қышқылтым тағамды жеу керек

5 слайд

5 слайд