"Дұрыс тамақтану" 6-сынып
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Дұрыс тамақтану-
денсаулық кепілі
1 слайд
Дұрыс тамақтану- денсаулық кепілі
2 слайд
Тамақтану мәдениеті дегеніміз — бір қалыпты тамақтану,
тағамдардың әр
түрлі алуы, қай кезде және қандай мөлшерде
ішіп
— жей білу.
Адам тағамынан өзінің бір тәулікте жұмсайтын энегиясының
мөлшеріне қарай қуат алуы тиіс. Егер адам мөлшерден тыс ішіп
жесе, артық салмақ қосып, нәтижесінде қант диабеті, атеросклероз,
жүрек ауруларына шалдығады. Алайда тамақты аз
ішіп, үнемі
аш
жүругеде болмайды. Бұның да қауіпті зардаптары бар.
Тамақтанудың ақылға қонымды жай-жапсары болуға тиіс. Адам
ағзасында (мысалы, салмағы 70
кг тартатын) 40-45 кг су, 16-17 кг
нәруыз, 7-10
кг химиялық элементтен, 2,5 — 3 кг минералды
тұздар, 0,5-0,8
кг көмірсутегіден тұрады. Адамның ағзасы тағам
түрлерінен дәрумендерді, биологиялық заттарды ұдайы қабылдап
тұру керек!
2 слайд
Тамақтану мәдениеті дегеніміз — бір қалыпты тамақтану, тағамдардың әр түрлі алуы, қай кезде және қандай мөлшерде ішіп — жей білу. Адам тағамынан өзінің бір тәулікте жұмсайтын энегиясының мөлшеріне қарай қуат алуы тиіс. Егер адам мөлшерден тыс ішіп жесе, артық салмақ қосып, нәтижесінде қант диабеті, атеросклероз, жүрек ауруларына шалдығады. Алайда тамақты аз ішіп, үнемі аш жүругеде болмайды. Бұның да қауіпті зардаптары бар. Тамақтанудың ақылға қонымды жай-жапсары болуға тиіс. Адам ағзасында (мысалы, салмағы 70 кг тартатын) 40-45 кг су, 16-17 кг нәруыз, 7-10 кг химиялық элементтен, 2,5 — 3 кг минералды тұздар, 0,5-0,8 кг көмірсутегіден тұрады. Адамның ағзасы тағам түрлерінен дәрумендерді, биологиялық заттарды ұдайы қабылдап тұру керек!
3 слайд
Адам ағзасына қажетті тағамдық заттар
Нәруыздар
Ет
Жұмыртқа
Балық
Майлар
Ет
Күнбағыс
Көмірсулар
Бал
Дәрумендер
Көкөніс
Жеміс – жидектер
Минералды тұздар
Балық
Теңіз өнімдер,
Құс еті
3 слайд
Адам ағзасына қажетті тағамдық заттар Нәруыздар Ет Жұмыртқа Балық Майлар Ет Күнбағыс Көмірсулар Бал Дәрумендер Көкөніс Жеміс – жидектер Минералды тұздар Балық Теңіз өнімдер, Құс еті
4 слайд
Тамақтану мәдениетінің 10 ережесі:
1. Әрбір адам тағамнан 1 тәулікте жұмсайтын энергиясына сай қуат
алуға тиіс.
2. Күніне 4
не 5 рет тамақтану тиімді.
3. Тамақты күн сайын бір мезгілде қабылдау керек.
4. Ыстық тағам температурасы 50-600С, салқын тағам 100С —тан
төмен болмау керек.
5. Ақырғы тамақтану ұйқыға дейін 2
сағат бұрын болу керек.
6. Тамақтын түрін (рационын өзгертіп тұру керек)
7. Қайнатылған, буға, парға піскен тағам пайдалы.
8. Тамақты асықпай шайнап жеу керек
9. Сұйық тағамдарды көкөніс, жемісті көп қолдану керек
10. Сүт, суттен жасалған қышқылтым тағамды жеу керек
4 слайд
Тамақтану мәдениетінің 10 ережесі: 1. Әрбір адам тағамнан 1 тәулікте жұмсайтын энергиясына сай қуат алуға тиіс. 2. Күніне 4 не 5 рет тамақтану тиімді. 3. Тамақты күн сайын бір мезгілде қабылдау керек. 4. Ыстық тағам температурасы 50-600С, салқын тағам 100С —тан төмен болмау керек. 5. Ақырғы тамақтану ұйқыға дейін 2 сағат бұрын болу керек. 6. Тамақтын түрін (рационын өзгертіп тұру керек) 7. Қайнатылған, буға, парға піскен тағам пайдалы. 8. Тамақты асықпай шайнап жеу керек 9. Сұйық тағамдарды көкөніс, жемісті көп қолдану керек 10. Сүт, суттен жасалған қышқылтым тағамды жеу керек
5 слайд
5 слайд