Материалдар / Ғылыми жоба Анар жемісінің адам өміріндегі маңызы
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ғылыми жоба Анар жемісінің адам өміріндегі маңызы

Материал туралы қысқаша түсінік
Жеміс-жидектер патшасы саналатын – анар жидегінің сан қырлы сипатын ашып көрсете отырып, оның адам ағзасына тигізетін орасан зор пайдасы мен емдік қасиеттерін айқындау.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
15 Мамыр 2020
1198
1 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
ЖЕТЕКШІ: БИССАРИЕВА ЕНЛИК ЖОЛДЫБЕКОВНА ОРЫНДАУШЫ: БЕРДІБАЕВ ДАУРЕНАнар жемісінің адам өміріндегі маңызы

1 слайд
ЖЕТЕКШІ: БИССАРИЕВА ЕНЛИК ЖОЛДЫБЕКОВНА ОРЫНДАУШЫ: БЕРДІБАЕВ ДАУРЕНАнар жемісінің адам өміріндегі маңызы

ЖҰМЫСТЫҢ МАҚСАТЫ ЖҰМЫСТЫҢ МІНДЕТІ Жеміс-жидектер патшасы саналатын – анар жидегінің сан қырлы сипатын ашып көрсете отырып, о

2 слайд
ЖҰМЫСТЫҢ МАҚСАТЫ ЖҰМЫСТЫҢ МІНДЕТІ Жеміс-жидектер патшасы саналатын – анар жидегінің сан қырлы сипатын ашып көрсете отырып, оның адам ағзасына тигізетін орасан зор пайдасы мен емдік қасиеттерін айқындау. - Анар ағашының таралу тарихынан деректер жинау; - Анар жидегіне сипаттама беру; - Анардың емге дәру қасиеттерін айқындау; - Оның емдік рецептеріне тоқталу.

Салауатты тамақтану – өзімізге деген сенімді күшейтеді. Сіз ажарлы көрінесіз, өзіңізді жақсы сезінесіз. Көбірек қуатқа ие бола

3 слайд
Салауатты тамақтану – өзімізге деген сенімді күшейтеді. Сіз ажарлы көрінесіз, өзіңізді жақсы сезінесіз. Көбірек қуатқа ие боласыз. Біз күнделікті өмірімізде көкөністер мен жеміс- жидектерді жиі тұтынуымыз қажет. Олар тағамды түрлендіреді. Дәрумендермен ағзаны сақтайтын заттармен қамтамасыз етеді. Осындай адам ағзасына пайдасы зор жидек бірі – анар.

Күз - бірқатар жемістер пісетін кез. Соның бірі – анар. Анар көпшілік ойлағандай жеміс емес, ол - жидек. Ескіден халық данышпа

4 слайд
Күз - бірқатар жемістер пісетін кез. Соның бірі – анар. Анар көпшілік ойлағандай жеміс емес, ол - жидек. Ескіден халық данышпандары анар жемісінің пайдалылығын анықтаған. Әуелгі баста Пәкістан мен Ауған елдерінде өскен жидек бірте-бірте Еуропаға келіп, Италия, Португалия, Исландия елдерінде жаңа сұрыптары пайда болған. Қиыр Шығыс халқы бұл жидекті «Жеміс-жидектердің патшасы» деп атайды. Тіпті, анардың түбі патша тәжіне ұқсағандықтан, солай атап кеткен деген аңыз бар.

АНАР – ЖЕМІС-ЖИДЕКТЕР ПАТШАСЫ

5 слайд
АНАР – ЖЕМІС-ЖИДЕКТЕР ПАТШАСЫ

А нар жидегінің құрамында 80-90% су 8-12% қант 0.5-5 % түрлі қышқылдыр 3-4% көмірсу органикалық қышқылдар азот А, В, С,

6 слайд
А нар жидегінің құрамында 80-90% су 8-12% қант 0.5-5 % түрлі қышқылдыр 3-4% көмірсу органикалық қышқылдар азот А, В, С, Е дәрумендері фитонцид кальций, магний, натрий минералды заттар және микроэлемент тер

ЖҰМЫС БАРЫСЫ

7 слайд
ЖҰМЫС БАРЫСЫ

8 слайд

Анар жемісінің құрамында А, В, С, Е дәрумендері мен калий, йод, темір, кремний, кальций сияқты минералдар көптеп кездес

9 слайд
Анар жемісінің құрамында А, В, С, Е  дәрумендері мен калий, йод, темір, кремний, кальций сияқты минералдар көптеп кездеседі. Анар күш-қуат беріп, шөлді және шаршағанды басады. Денені, жүректі, асқазанды және тіс еттерін қуаттандырады, артериялық қысымды түсіреді, асқазанның қабынуы, ауыз жарасы үшін пайдалы. Иммунитет жүйесін күшейтеді. Қатерлі ісік жасушаларының дамуына кедергі болып, денені қорғайды. Қандағы холестерин деңгейін және қан қысымын түсіреді. Тамырдың бітелуін алдын алып, тамырларды ашады. Осындай қасиеттері ен жүрек пен тамыр ауруларына қарсы қорған болады. Қандағы қант мөлшерінің деңгейін тепе-теңдікте ұстап, қант диабеті ауруларына пайдалы болып келеді. Тері ауруларына да пайдалы . Анар шырыны дауыстың шығуына көмектеседі .

ЕСІҢІЗДЕ БОЛСЫН!  Тамақ ауырған кезде анар қабығы көмекке келеді. Анар қабығын үккіштен өткізіп, оған қайнаған ыст

10 слайд
ЕСІҢІЗДЕ БОЛСЫН!  Тамақ ауырған кезде анар қабығы көмекке келеді. Анар қабығын үккіштен өткізіп, оған қайнаған ыстық су құйыңыз. 10 минуттан кейін тұндырып, күніне 2-3 ас қасықтан үш мәрте ішіңіз.  Ангина кезінде тамағыңызды анар шырынымен шайқаңыз. Бұл емді  стоматит  ауруында да қолдануға болады (тек қышқыл анардың дәндерін пайдаланбаңыз).  Ыстығыңыз көтеріліп, қан қысымыңыз төмендегенде не жоғарылағанда бір стақан анар шырынын ішіңіз. Араға 1,5-2 сағат уақыт салып, емді қайталаңыз.  Анар ағашының жапырақтары да пайдалы. Жапырақтарды кептіріп, кейін қайнатып шәй түрінде пайдалануға болады.  Анар шырыны қатты қышқыл болмауы керек. Қышқыл шырын тіс эмалінің құрылымына кері әсерін тигізеді.

АНАР ЖЕМІСІНІҢ 10 ҚАСИЕТІ!  1. Жасарту қасиеті бар. Бос радикалдарды жоғалту мәселесінде анар бірінші орынға ие бол

11 слайд
АНАР ЖЕМІСІНІҢ 10 ҚАСИЕТІ!  1. Жасарту қасиеті бар. Бос радикалдарды жоғалту мәселесінде анар бірінші орынға ие болады. Оның құрамында көптеген антиоксиданттар бар.  2. Бүйрекке пайдалы. Оны түрлі токсиннен қорғайды.  3. Бауырды қорғап, қайта қалпына келтіреді. Аталған ағзаның өлі жасушаларын қайта тірілтеді.  4. Имунитетті қорғайды. Анар мен анар шырынында С дәрумені көп болатындықтан, суық мезгілде жылдам сарқылатын күш-қуатты қалпына келтіреді.  5. Жақсы антиаллерген. Оның құрамында аллергиялық реакцияларды төмендететін полифенол бар.  6. Жүрек ауруын алдын алады. Қан тасымалдау жүйесіндегі бос радикалдарды бір-бірімен байланыстыратын биохимиялық процесстерді азайтады. Холестеринді синтездеу қасиеті бар.  7. Сүт безіндегі обырды болдырмайды.  8. Простатиттегі обыр жасушаларын өлтіреді.  9. Тері обырының алдын алады.  10. Біздің ДНҚ-мызды қорғайды.

ҚОРЫТЫНДЫ Бұл зерттеуде біз анар жидегінің біз біле бермейтін қыр-сырына қанық болдық. Оның адам ағзасына тизізер

12 слайд
ҚОРЫТЫНДЫ Бұл зерттеуде біз анар жидегінің біз біле бермейтін қыр-сырына қанық болдық. Оның адам ағзасына тизізер пайдасы мол екен. Әсіресе, анар шырыны  – жеміс-жидек шырындарының арасындағы ең пайдалысы. Жаңа сығылған, еш қосылысы жоқ анар шырынының ағзаға әкелер пайдасы мол.  Өйткені, анар шырынында түрлі микроэлементтер бар. Кальций, калий, натрий, темір, фосфор, магний сынды пайдалы қосылыстар топтамасы басқа ешбір жеміс не жидектің шырынында болмайды. Әсіресе, құрамындағы калий шамасынан анар шырыны алдыңғы орында тұр.

ҰСЫНЫС  Анар жемісін жергілікті жерде өсіру қолға алынса.

13 слайд
ҰСЫНЫС  Анар жемісін жергілікті жерде өсіру қолға алынса.