1 слайд
ЖЕТЕКШІ: БИССАРИЕВА ЕНЛИК ЖОЛДЫБЕКОВНА
ОРЫНДАУШЫ: БЕРДІБАЕВ ДАУРЕНАнар жемісінің
адам өміріндегі
маңызы
2 слайд
ЖҰМЫСТЫҢ МАҚСАТЫ ЖҰМЫСТЫҢ МІНДЕТІ
Жеміс-жидектер
патшасы саналатын –
анар жидегінің сан
қырлы сипатын ашып
көрсете отырып, оның
адам ағзасына тигізетін
орасан зор пайдасы мен
емдік қасиеттерін
айқындау. - Анар ағашының таралу
тарихынан деректер
жинау;
- Анар жидегіне сипаттама
беру;
- Анардың емге дәру
қасиеттерін айқындау;
- Оның емдік рецептеріне
тоқталу.
3 слайд
Салауатты тамақтану – өзімізге деген сенімді
күшейтеді. Сіз ажарлы көрінесіз, өзіңізді жақсы
сезінесіз. Көбірек қуатқа ие боласыз. Біз
күнделікті өмірімізде көкөністер мен жеміс-
жидектерді жиі тұтынуымыз қажет. Олар
тағамды түрлендіреді. Дәрумендермен ағзаны
сақтайтын заттармен қамтамасыз етеді.
Осындай адам ағзасына пайдасы зор жидек бірі
– анар.
4 слайд
Күз - бірқатар жемістер пісетін кез. Соның бірі
– анар. Анар көпшілік ойлағандай жеміс емес, ол -
жидек. Ескіден халық данышпандары анар жемісінің
пайдалылығын анықтаған. Әуелгі баста Пәкістан
мен Ауған елдерінде өскен жидек бірте-бірте
Еуропаға келіп, Италия, Португалия, Исландия
елдерінде жаңа сұрыптары пайда болған. Қиыр
Шығыс халқы бұл жидекті «Жеміс-жидектердің
патшасы» деп атайды. Тіпті, анардың түбі патша
тәжіне ұқсағандықтан, солай атап кеткен деген
аңыз бар.
5 слайд
АНАР – ЖЕМІС-ЖИДЕКТЕР
ПАТШАСЫ
6 слайд
А нар
жидегінің
құрамында 80-90%
су 8-12%
қант 0.5-5 %
түрлі
қышқылдыр
3-4%
көмірсу органикалық
қышқылдар
азот
А, В, С, Е
дәрумендері
фитонцид
кальций,
магний,
натрий минералды
заттар және
микроэлемент
тер
7 слайд
ЖҰМЫС БАРЫСЫ
8 слайд
9 слайд
Анар жемісінің құрамында А, В, С, Е дәрумендері мен калий,
йод, темір, кремний, кальций сияқты минералдар көптеп
кездеседі. Анар күш-қуат беріп, шөлді және шаршағанды
басады. Денені, жүректі, асқазанды және тіс еттерін
қуаттандырады, артериялық қысымды түсіреді, асқазанның
қабынуы, ауыз жарасы үшін пайдалы. Иммунитет жүйесін
күшейтеді. Қатерлі ісік жасушаларының дамуына кедергі
болып, денені қорғайды. Қандағы холестерин деңгейін және қан
қысымын түсіреді. Тамырдың бітелуін алдын алып,
тамырларды ашады. Осындай қасиеттері ен жүрек пен тамыр
ауруларына қарсы қорған болады. Қандағы қант мөлшерінің
деңгейін тепе-теңдікте ұстап, қант диабеті ауруларына
пайдалы болып келеді. Тері ауруларына да пайдалы . Анар
шырыны дауыстың шығуына көмектеседі .
10 слайд
ЕСІҢІЗДЕ БОЛСЫН!
Тамақ ауырған кезде анар қабығы көмекке келеді. Анар қабығын
үккіштен өткізіп, оған қайнаған ыстық су құйыңыз. 10 минуттан
кейін тұндырып, күніне 2-3 ас қасықтан үш мәрте ішіңіз.
Ангина кезінде тамағыңызды анар шырынымен шайқаңыз. Бұл емді
стоматит ауруында да қолдануға болады (тек қышқыл анардың
дәндерін пайдаланбаңыз).
Ыстығыңыз көтеріліп, қан қысымыңыз төмендегенде не
жоғарылағанда бір стақан анар шырынын ішіңіз. Араға 1,5-2 сағат
уақыт салып, емді қайталаңыз.
Анар ағашының жапырақтары да пайдалы. Жапырақтарды кептіріп,
кейін қайнатып шәй түрінде пайдалануға болады.
Анар шырыны қатты қышқыл болмауы керек. Қышқыл шырын тіс
эмалінің құрылымына кері әсерін тигізеді.
11 слайд
АНАР ЖЕМІСІНІҢ 10 ҚАСИЕТІ!
1. Жасарту қасиеті бар. Бос радикалдарды жоғалту
мәселесінде анар бірінші орынға ие болады. Оның
құрамында көптеген антиоксиданттар бар.
2. Бүйрекке пайдалы. Оны түрлі токсиннен қорғайды.
3. Бауырды қорғап, қайта қалпына келтіреді. Аталған
ағзаның өлі жасушаларын қайта тірілтеді.
4. Имунитетті қорғайды. Анар мен анар шырынында
С дәрумені көп болатындықтан, суық мезгілде
жылдам сарқылатын күш-қуатты қалпына
келтіреді.
5. Жақсы антиаллерген. Оның құрамында
аллергиялық реакцияларды төмендететін полифенол
бар.
6. Жүрек ауруын алдын алады. Қан тасымалдау
жүйесіндегі бос радикалдарды бір-бірімен
байланыстыратын биохимиялық процесстерді
азайтады. Холестеринді синтездеу қасиеті бар.
7. Сүт безіндегі обырды болдырмайды.
8. Простатиттегі обыр жасушаларын өлтіреді.
9. Тері обырының алдын алады.
10. Біздің ДНҚ-мызды қорғайды.
12 слайд
ҚОРЫТЫНДЫ
Бұл зерттеуде біз анар жидегінің біз біле бермейтін
қыр-сырына қанық болдық. Оның адам ағзасына тизізер
пайдасы мол екен. Әсіресе, анар шырыны – жеміс-жидек
шырындарының арасындағы ең пайдалысы. Жаңа
сығылған, еш қосылысы жоқ анар шырынының ағзаға
әкелер пайдасы мол.
Өйткені, анар шырынында түрлі микроэлементтер
бар. Кальций, калий, натрий, темір, фосфор,
магний сынды пайдалы қосылыстар топтамасы басқа
ешбір жеміс не жидектің шырынында болмайды.
Әсіресе, құрамындағы калий шамасынан анар шырыны
алдыңғы орында тұр.
13 слайд
ҰСЫНЫС
Анар жемісін жергілікті жерде өсіру қолға
алынса.
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз