Материалдар / Ғылыми жоба: "Бауырсақ - ұлттық тағам"
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ғылыми жоба: "Бауырсақ - ұлттық тағам"

Материал туралы қысқаша түсінік
Бауырсақтың түрлері мен жасалау жолдары туралы жазылған
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
15 Қараша 2020
864
4 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
№ 201 мектеп - лицей «Зерде» шығармашылық жоба байқауы

1 слайд
№ 201 мектеп - лицей «Зерде» шығармашылық жоба байқауы

Қызылорда облысы, Жалағаш ауданы № 201 мектеп - лицейінің 2 “Д” сынып оқушысы Ғылыми жо

2 слайд
Қызылорда облысы, Жалағаш ауданы № 201 мектеп - лицейінің 2 “Д” сынып оқушысы Ғылыми жобаның бағыты: Этномәдениеттану Тақырыбы: Бауырсақ – ұлттық тағам Ғылыми жоба қорғаушы: Өткелбай Нұрасыл Пәндік жетекші: № 201 мектеп - лицейінің бастауыш сынып мұғалімі Прманова Әйгерім Лауазым парағы

3 слайд

I . Кіріспе II. Негізгі бөлім 2.1. Нанның ұлылығы 2.2. Нан мен бауырсақтың пайдасы 2.3. Нанға

4 слайд
I . Кіріспе II. Негізгі бөлім 2.1. Нанның ұлылығы 2.2. Нан мен бауырсақтың пайдасы 2.3. Нанға байланысты тыйым сөздер 2.4. Бауырсақ және оның түрлері. Бауырсақты пісіру жолдары III. Қорытынды IV. Пайдаланылған әдебиеттер Жоспары:

Зерттеудің мақсаты: Нанның қасиеті, бауырсақтың түрлері туралы түсінік бере отырып, нан-азық атаулының анасы екен

5 слайд
Зерттеудің  мақсаты: Нанның қасиеті, бауырсақтың түрлері туралы түсінік бере отырып, нан-азық атаулының анасы екеніне көз жеткізу. Қай халық, қай  жұрттың болмасын нан қадіріне жетпейтіндері жоқ екендігін, нан бар жерде жан бар екені туралы айтып өту. Нанды қадірлеуге, қастерлеуге  тәрбиелеу.

Қазақта «Ас — атасы нан» деген сөз бар, яғни астың, дәмнің үлкені — нан. Бала ақ пен қараны ажыратып таныма

6 слайд
  Қазақта «Ас — атасы нан» деген сөз бар, яғни астың, дәмнің үлкені — нан. Бала ақ пен қараны ажыратып танымай тұрып-ақ оған оң қолына нан ұстауды, нанды баспауды, жерге тастамауды үйретеді. І. Кіріспе

ІІ. Негізгі бөлім 2.1. Нанның ұлылығы Дастарқаныңыз берекелі болсын десеңіз, үйіңізге ырыс кірсін десеңіз, отырған ад

7 слайд
  ІІ. Негізгі бөлім 2.1. Нанның ұлылығы Дастарқаныңыз берекелі болсын десеңіз, үйіңізге ырыс кірсін десеңіз, отырған адамдардың ықылас-пейілі өз шаңырағыңызға аусын десеңіз алдымен дастарқаныңызға нан қоюды ұмытпаңыз.

Бұл тақырыпты таңдау себебім, қазіргі кезде нанның қадірін білмей, аяқ асты немесе қоқысқа тастаған кездері кө

8 слайд
Бұл тақырыпты таңдау себебім, қазіргі кезде нанның қадірін білмей, аяқ асты немесе қоқысқа тастаған кездері көп кездеседі. Сонымен  қатар наннан  жасалатын  тағам  түрлері де  көп. Оның  әрқайсысы қандай үлкен еңбекпен, диқаншылардың маңдай терімен, қаншама адам еңбегімен дастарқанға келетініне көз жеткізу.

2.2. Нан мен бауырсақтың пайдасы. Нанды емдік мақсаттарға пайдаланған. Бұл ретте, әсіресе, жаңа піскен ыстық нан

9 слайд
2.2. Нан мен бауырсақтың пайдасы. Нанды емдік мақсаттарға пайдаланған. Бұл ретте, әсіресе, жаңа піскен ыстық нанмен тұмауды емдеген, асқазан және ішек қату ауруларына қарсы пайдаланған.

2.3. Нанға байланысты тыйым сөздер Тыйым сөздер: «нанды баспа», «нанды төңкерме», «нанның үстіне зат қой

10 слайд
  2.3. Нанға байланысты тыйым сөздер Тыйым сөздер: «нанды баспа», «нанды төңкерме», «нанның үстіне зат қойма», «Нан бар жерде жан бар» «нанды бір қолыңмен үзбе» «ас атасы- нан», «нан жеп отырған адамды орнынан қозғауға болмайды», «дастарханның наны жоқтың-тамағының сәні жоқ»

2. 4 .Бауырсақ және оның түрлері . Бауырсақты пісіру жолдары «Бауырсақ» сөзінің этимологиясы - Бұғра және сақ,

11 слайд
  2. 4 .Бауырсақ  және оның  түрлері . Бауырсақты пісіру жолдары «Бауырсақ» сөзінің этимологиясы - Бұғра және сақ, ауызекі тілде бауырсақ. Түрік халқының «бөрек», славян халықтарының «пирогі» мен «пирожкиі», «чебурегі» тағысын тағы басқаларының түп төркіні осы бауырсақ дегенді білдіреді. 

«тілме», «жалпақ бауырсақ», «қиық бауырсақ» Ши бауырсақ

12 слайд
«тілме», «жалпақ бауырсақ», «қиық бауырсақ» Ши бауырсақ

Ақ бауырсақ Шәй бауырсақ

13 слайд
Ақ бауырсақ Шәй бауырсақ

Қытырлақ бауырсақ

14 слайд
Қытырлақ бауырсақ

Бауырсақты пісіру жолдары Ашыған бауырсақ. «Томпақ бауырсақ» Әдетте бұл бауырсақтың жасалу жолы қарапайым болып келед

15 слайд
Бауырсақты пісіру жолдары Ашыған бауырсақ. «Томпақ бауырсақ» Әдетте бұл бауырсақтың жасалу жолы қарапайым болып келеді. Яғни, суға тұз, ашытқы салып жасайды. Пішіні әртүрлі: домалақ,  қиғаш келген, тіктөртбұрыш болып келеді. Мен ұсынатын бауырсақ әдеттегі бауырсақтан ерекшелеу. Назар аударыңыз! Бауырсақ құрамына: * сүт — 1 стакан; * майонез — 2 ас қасық; * өсімдік майы — 3 ас қасық; * жұмыртқа — 1 дана; * тұз — 1 шәй қасық; * шекер — 1 ас қасық (қалауыңызша); * ұн — 500 гр; * ашытқы — 0,5 шәй қасық;

ІІІ. Қорытынды Ұлттық болмысымызды қалыптастыратын, ұлттық асымызды тану және барынша қолдан келгенінше жа

16 слайд
ІІІ. Қорытынды Ұлттық болмысымызды қалыптастыратын, ұлттық асымызды тану және барынша қолдан келгенінше жаңғырту ол біздің парызымыз.

• Мектеп жасындағы қыз балаларға қазақтың ұлттық тағам түрлері мен жасалу жолдары көрсетілсе; • Қазақ халқының ұлттық тағам тү

17 слайд
• Мектеп жасындағы қыз балаларға қазақтың ұлттық тағам түрлері мен жасалу жолдары көрсетілсе; • Қазақ халқының ұлттық тағам түрлеріне байланысты мектеп аралық көрмелер ұйымдастырылса.

Тыңдағандарыңызға рахмет!

18 слайд
Тыңдағандарыңызға рахмет!