Ғылыми жоба "Ырғыз сазан балығының пайдасы"
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы
Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ
Жобаның тақырыбы:
Ырғыз сазан балығының
пайдасы
1 слайд
Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ Жобаның тақырыбы: Ырғыз сазан балығының пайдасы
2 слайд
Жоба авторы:
Бимұрат Жанатбек
Қайратұлы
Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы
Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ
3“Б” сынып оқушысы
Жетекшісі:
Ельжанова Баян Туреханқызы
2 слайд
Жоба авторы: Бимұрат Жанатбек Қайратұлы Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ 3“Б” сынып оқушысы Жетекшісі: Ельжанова Баян Туреханқызы
3 слайд
Зерттеудің мақсаты:
- Сазан балықтың түрлерін, олардың пайдасын зерттеу;
- Ырғыз өзеніндегі сазан балықтың қандай түрлері
кездесетінін анықтау;
- Сазан балықтың тағамдық, емдік, сәндік қасиеті жайлы
толық мағлұмат алу.
Зерттеу міндеті:
- Ғылыми әдебиеттерге шолу, мәлімет жинақтау;
- Сазан балықтардың тіршілік ортасын анықтау;
- Сазан балықтың адам өміріндегі пайдасы мен зияннын
анықтау;
3 слайд
Зерттеудің мақсаты: - Сазан балықтың түрлерін, олардың пайдасын зерттеу; - Ырғыз өзеніндегі сазан балықтың қандай түрлері кездесетінін анықтау; - Сазан балықтың тағамдық, емдік, сәндік қасиеті жайлы толық мағлұмат алу. Зерттеу міндеті: - Ғылыми әдебиеттерге шолу, мәлімет жинақтау; - Сазан балықтардың тіршілік ортасын анықтау; - Сазан балықтың адам өміріндегі пайдасы мен зияннын анықтау;
4 слайд
Мектепшілік ,аудандық “ Зерде ”ғылыми жобадан І орын
иегері.Облыстық “ Зерде ”ғылыми жобаға жолдама .
4 слайд
Мектепшілік ,аудандық “ Зерде ”ғылыми жобадан І орын иегері.Облыстық “ Зерде ”ғылыми жобаға жолдама .
5 слайд
Зерттеудің әдістемесі
Балықтардың тіршілік ортасымен танысып,
мәліметтерді жинақтап, тәжірибе жүргізу.
Зерттеу болжамы:
Зерттейтін сазан балықтар жөнінде
кітапханадан, аспазшылар мен дәрігерлерден,
балықшылардан ғаламтордан, сыныптастардан
мәліметтер жинақтау .
Зерттеудің өзектілігі :
Балықтардың қалай тазаланатынын, пісірілетінін,
сақталуын анықтау. Сазан балықтарды
фотосуретке түсіріп, адам үшін пайдасы
жөнінде мәліметтер жинақтау.
5 слайд
Зерттеудің әдістемесі Балықтардың тіршілік ортасымен танысып, мәліметтерді жинақтап, тәжірибе жүргізу. Зерттеу болжамы: Зерттейтін сазан балықтар жөнінде кітапханадан, аспазшылар мен дәрігерлерден, балықшылардан ғаламтордан, сыныптастардан мәліметтер жинақтау . Зерттеудің өзектілігі : Балықтардың қалай тазаланатынын, пісірілетінін, сақталуын анықтау. Сазан балықтарды фотосуретке түсіріп, адам үшін пайдасы жөнінде мәліметтер жинақтау.
6 слайд
Ғылыми жұмыстың жаңашылдығы:
Осы зерттеуім арқылы мен балықтар
жайлы ғана біліп қоймай, Ырғыз өзеніндегі
балықтар жайлы, олардың адам
денсаулығына тигізетін пайдасы мен қатар
зияны туралы білдім.
Тәжірибелік маңызы:
Бұл зерттеу жұмысын дүниетану сабағында,
«тірі табиғат» бөлімінде қосымша
материалдар ретінде қолдануға болады .
6 слайд
Ғылыми жұмыстың жаңашылдығы: Осы зерттеуім арқылы мен балықтар жайлы ғана біліп қоймай, Ырғыз өзеніндегі балықтар жайлы, олардың адам денсаулығына тигізетін пайдасы мен қатар зияны туралы білдім. Тәжірибелік маңызы: Бұл зерттеу жұмысын дүниетану сабағында, «тірі табиғат» бөлімінде қосымша материалдар ретінде қолдануға болады .
7 слайд
7 слайд
8 слайд
«Ырғыз-Торғай резерваты»
Сазан балығы туралы
8 слайд
«Ырғыз-Торғай резерваты» Сазан балығы туралы
9 слайд
9 слайд
10 слайд
10 слайд
11 слайд
11 слайд
12 слайд
Сазан балықтың құрылысы
12 слайд
Сазан балықтың құрылысы
13 слайд
Сазан балықтың құрамында
болатын адамға қажетті
дәрумендер
Йод
Фтор
Мыс
Кобальт
13 слайд
Сазан балықтың құрамында болатын адамға қажетті дәрумендер Йод Фтор Мыс Кобальт
14 слайд
14 слайд
15 слайд
қаңқа қарапайым сазан.
Кәдімгі сазан рентгенографиясы
15 слайд
қаңқа қарапайым сазан. Кәдімгі сазан рентгенографиясы
16 слайд
Менің анамның аспаздық шеберлігім.
Сазан балығынан жасалатын тағамдар
Балық котлеті
Қуырылған
балық «Хе» салаты Балық сорпасы
Пеште піскен
балық Балық
мантысы
16 слайд
Менің анамның аспаздық шеберлігім. Сазан балығынан жасалатын тағамдар Балық котлеті Қуырылған балық «Хе» салаты Балық сорпасы Пеште піскен балық Балық мантысы
17 слайд
Балықты қалай таңдау керек?
Жас балықтың өзіне тән жағымды
ерекше иісі болуы керек.
Бірақ иіс жағымсыз және өткір болмауы
тиіс.
Ал балықтың еті бос емес, шымыр болу
керек және оны саусақпен басқанда,
пішіні тез қалпына келуі керек.
Бірақ, балық етінің түсі оның түріне
байланысты өзгеше болуы мүмкін.
Алайда, балықтың түсі жасыл немесе
сары болмауы қажет.
17 слайд
Балықты қалай таңдау керек? Жас балықтың өзіне тән жағымды ерекше иісі болуы керек. Бірақ иіс жағымсыз және өткір болмауы тиіс. Ал балықтың еті бос емес, шымыр болу керек және оны саусақпен басқанда, пішіні тез қалпына келуі керек. Бірақ, балық етінің түсі оның түріне байланысты өзгеше болуы мүмкін. Алайда, балықтың түсі жасыл немесе сары болмауы қажет.
18 слайд
Жаңадан алынған жас
балықты тоңазытқышта
немесе мұздатқышта
сақтауға болады.
Оны тоңазытқышта бірнеше
күн ғана сақтау керек,
Ал мұздатқышта бірнеше ай
сақтала береді.
Балықты қалай сақтауға болады?
18 слайд
Жаңадан алынған жас балықты тоңазытқышта немесе мұздатқышта сақтауға болады. Оны тоңазытқышта бірнеше күн ғана сақтау керек, Ал мұздатқышта бірнеше ай сақтала береді. Балықты қалай сақтауға болады?
19 слайд
Балықты қалай тазалау керек?
19 слайд
Балықты қалай тазалау керек?
20 слайд
Балықтың зияндылығы
20 слайд
Балықтың зияндылығы
21 слайд
Сазан балықтың пайдасы
- балықтағы амин қышқылдары адам ағзасына
сіңімді;
– бауыр ауруларының алдын алады;
– балық белогында бой өсіруге ықпал ететін лизин
қышқылы да мол;
– балық майының құрамында А және Д дәрумені
көп.
– балық өнімдерінен жасалған тағамдар ас
қорыту бездерінің жұмысын жақсартады;
– балықтан жасалған тағамдар жүрек жұмысын
жақсартуға көмектеседі.
21 слайд
Сазан балықтың пайдасы - балықтағы амин қышқылдары адам ағзасына сіңімді; – бауыр ауруларының алдын алады; – балық белогында бой өсіруге ықпал ететін лизин қышқылы да мол; – балық майының құрамында А және Д дәрумені көп. – балық өнімдерінен жасалған тағамдар ас қорыту бездерінің жұмысын жақсартады; – балықтан жасалған тағамдар жүрек жұмысын жақсартуға көмектеседі.
22 слайд
Сазан балықты қалай жеу керек?
Дұрысы, суда немесе буда пісірілген
балық жеген жөн.
Себебі, балық осындай жолмен әзірленсе
пайдалы заттардың көп мөлшерін сақтап
қалады. Сондай-ақ, көмбештелген балық та
пайдалы.
Ал маринадталған, ысталған, тұздалған
және кептірілген балық тек жоғары сапалы
болса және дұрыс дайындалған жағдайда
ғана пайдалы болады, және оның
паразиттерді жұқтыру қаупі аз болады.
22 слайд
Сазан балықты қалай жеу керек? Дұрысы, суда немесе буда пісірілген балық жеген жөн. Себебі, балық осындай жолмен әзірленсе пайдалы заттардың көп мөлшерін сақтап қалады. Сондай-ақ, көмбештелген балық та пайдалы. Ал маринадталған, ысталған, тұздалған және кептірілген балық тек жоғары сапалы болса және дұрыс дайындалған жағдайда ғана пайдалы болады, және оның паразиттерді жұқтыру қаупі аз болады.
23 слайд
Балық сүйегі несімен
қауіпті?
23 слайд
Балық сүйегі несімен қауіпті?
24 слайд
Балық аулауға сәуір мен маусым аралығы
және қыркүйек пен қазан айының бірінші
жартысы ыңғайлы деп есептелген.
Балықтың уылдырық шашар кезі су
жылып, өзен тасыған маусым-шілде
айларында болады. Өзендер тасып
арнасынан асқан кезде, жайылма суларға
да уылдырық шашады. Бұл кезде балық
ауланбайды. Маңызды ақпарат!
24 слайд
Балық аулауға сәуір мен маусым аралығы және қыркүйек пен қазан айының бірінші жартысы ыңғайлы деп есептелген. Балықтың уылдырық шашар кезі су жылып, өзен тасыған маусым-шілде айларында болады. Өзендер тасып арнасынан асқан кезде, жайылма суларға да уылдырық шашады. Бұл кезде балық ауланбайды. Маңызды ақпарат!
25 слайд
Қорытынды
Балықтан тағам жасау үшін алдымен
балықты тазалап алу керек. Балық
тазалағанда байқағаным Алабұға, Тұқы
балықтарының қабыршағы тегіс
тазалағанда қиынырақ тазаланады, ал
Шортан балығы тез тазартылады. Пісіріп
жегенде олардың сүйегі көп екен. Ал шортан
ұсақ сұйегі аз екен. Аспаздардың айтуы
бойынша аптасына кем дегенде бір рет
балықтан жасалған тағам жеп отыру
керек.
25 слайд
Қорытынды Балықтан тағам жасау үшін алдымен балықты тазалап алу керек. Балық тазалағанда байқағаным Алабұға, Тұқы балықтарының қабыршағы тегіс тазалағанда қиынырақ тазаланады, ал Шортан балығы тез тазартылады. Пісіріп жегенде олардың сүйегі көп екен. Ал шортан ұсақ сұйегі аз екен. Аспаздардың айтуы бойынша аптасына кем дегенде бір рет балықтан жасалған тағам жеп отыру керек.
26 слайд
Ұсынысым:
Ырғыз халқынын күнделікті күн көрісі мал
шаруашылығымен ,балық шаруашылығы болып
тұр. Ырғыз ауданында үлкен балық фабрикасын
ашқым келеді.Балықтарды аулап қана қоймай,
балықтан түрлі тағамдарды жасатып
сату.Мысалы: балық
консервілері ,ысталған ,кептілірілген,тұздалған
балық өнімдері т.б
26 слайд
Ұсынысым: Ырғыз халқынын күнделікті күн көрісі мал шаруашылығымен ,балық шаруашылығы болып тұр. Ырғыз ауданында үлкен балық фабрикасын ашқым келеді.Балықтарды аулап қана қоймай, балықтан түрлі тағамдарды жасатып сату.Мысалы: балық консервілері ,ысталған ,кептілірілген,тұздалған балық өнімдері т.б
27 слайд
Назарларыңызға рахмет!
27 слайд
Назарларыңызға рахмет!