Материалдар / Ғылыми жоба "Ырғыз сазан балығының пайдасы"

Ғылыми жоба "Ырғыз сазан балығының пайдасы"

Материал туралы қысқаша түсінік
Зерде ғылыми жоба Ақтөбе облысы Ырғыз ауданында Ырғыз өзенінде мекендейтін су асты тіршілік иесі сазан балығы
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
25 Қазан 2021
1476
3 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ Жобаның тақырыбы: Ырғыз сазан балығының пайдасы

1 слайд
Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ Жобаның тақырыбы: Ырғыз сазан балығының пайдасы

1 слайд

Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ Жобаның тақырыбы: Ырғыз сазан балығының пайдасы

Жоба авторы: Бимұрат Жанатбек Қайратұлы Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ 3“Б” сынып оқушысы Жетекшісі:

2 слайд
Жоба авторы: Бимұрат Жанатбек Қайратұлы Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ 3“Б” сынып оқушысы Жетекшісі: Ельжанова Баян Туреханқызы

2 слайд

Жоба авторы: Бимұрат Жанатбек Қайратұлы Ақтөбе облысы Ырғыз ауданы Ы.Алтынсарин атындағы ЖББОМ 3“Б” сынып оқушысы Жетекшісі: Ельжанова Баян Туреханқызы

Зерттеудің мақсаты: - Сазан балықтың түрлерін, олардың пайдасын зерттеу; - Ырғыз өзеніндегі сазан балықтың қандай түрлері

3 слайд
Зерттеудің мақсаты: - Сазан балықтың түрлерін, олардың пайдасын зерттеу; - Ырғыз өзеніндегі сазан балықтың қандай түрлері кездесетінін анықтау; - Сазан балықтың тағамдық, емдік, сәндік қасиеті жайлы толық мағлұмат алу. Зерттеу міндеті: - Ғылыми әдебиеттерге шолу, мәлімет жинақтау; - Сазан балықтардың тіршілік ортасын анықтау; - Сазан балықтың адам өміріндегі пайдасы мен зияннын анықтау;

3 слайд

Зерттеудің мақсаты: - Сазан балықтың түрлерін, олардың пайдасын зерттеу; - Ырғыз өзеніндегі сазан балықтың қандай түрлері кездесетінін анықтау; - Сазан балықтың тағамдық, емдік, сәндік қасиеті жайлы толық мағлұмат алу. Зерттеу міндеті: - Ғылыми әдебиеттерге шолу, мәлімет жинақтау; - Сазан балықтардың тіршілік ортасын анықтау; - Сазан балықтың адам өміріндегі пайдасы мен зияннын анықтау;

Мектепшілік ,аудандық “ Зерде ”ғылыми жобадан І орын иегері.Облыстық “ Зерде ”ғылыми жобаға жолдама .

4 слайд
Мектепшілік ,аудандық “ Зерде ”ғылыми жобадан І орын иегері.Облыстық “ Зерде ”ғылыми жобаға жолдама .

4 слайд

Мектепшілік ,аудандық “ Зерде ”ғылыми жобадан І орын иегері.Облыстық “ Зерде ”ғылыми жобаға жолдама .

Зерттеудің әдістемесі Балықтардың тіршілік ортасымен танысып, мәліметтерді жинақтап, тәжірибе жүргізу. Зерттеу болжамы:

5 слайд
Зерттеудің әдістемесі Балықтардың тіршілік ортасымен танысып, мәліметтерді жинақтап, тәжірибе жүргізу. Зерттеу болжамы: Зерттейтін сазан балықтар жөнінде кітапханадан, аспазшылар мен дәрігерлерден, балықшылардан ғаламтордан, сыныптастардан мәліметтер жинақтау . Зерттеудің өзектілігі : Балықтардың қалай тазаланатынын, пісірілетінін, сақталуын анықтау. Сазан балықтарды фотосуретке түсіріп, адам үшін пайдасы жөнінде мәліметтер жинақтау.

5 слайд

Зерттеудің әдістемесі Балықтардың тіршілік ортасымен танысып, мәліметтерді жинақтап, тәжірибе жүргізу. Зерттеу болжамы: Зерттейтін сазан балықтар жөнінде кітапханадан, аспазшылар мен дәрігерлерден, балықшылардан ғаламтордан, сыныптастардан мәліметтер жинақтау . Зерттеудің өзектілігі : Балықтардың қалай тазаланатынын, пісірілетінін, сақталуын анықтау. Сазан балықтарды фотосуретке түсіріп, адам үшін пайдасы жөнінде мәліметтер жинақтау.

Ғылыми жұмыстың жаңашылдығы: Осы зерттеуім арқылы мен балықтар жайлы ғана біліп қоймай, Ырғыз өзеніндегі балықтар жайлы,

6 слайд
Ғылыми жұмыстың жаңашылдығы: Осы зерттеуім арқылы мен балықтар жайлы ғана біліп қоймай, Ырғыз өзеніндегі балықтар жайлы, олардың адам денсаулығына тигізетін пайдасы мен қатар зияны туралы білдім. Тәжірибелік маңызы:   Бұл зерттеу жұмысын дүниетану сабағында, «тірі табиғат» бөлімінде қосымша материалдар ретінде қолдануға болады .

6 слайд

Ғылыми жұмыстың жаңашылдығы: Осы зерттеуім арқылы мен балықтар жайлы ғана біліп қоймай, Ырғыз өзеніндегі балықтар жайлы, олардың адам денсаулығына тигізетін пайдасы мен қатар зияны туралы білдім. Тәжірибелік маңызы:   Бұл зерттеу жұмысын дүниетану сабағында, «тірі табиғат» бөлімінде қосымша материалдар ретінде қолдануға болады .

7 слайд

7 слайд

«Ырғыз-Торғай резерваты» Сазан балығы туралы

8 слайд
«Ырғыз-Торғай резерваты» Сазан балығы туралы

8 слайд

«Ырғыз-Торғай резерваты» Сазан балығы туралы

9 слайд

9 слайд

10 слайд

10 слайд

11 слайд

11 слайд

Сазан балықтың құрылысы

12 слайд
Сазан балықтың құрылысы

12 слайд

Сазан балықтың құрылысы

Сазан балықтың құрамында болатын адамға қажетті дәрумендер Йод Фтор Мыс Кобальт

13 слайд
Сазан балықтың құрамында болатын адамға қажетті дәрумендер Йод Фтор Мыс Кобальт

13 слайд

Сазан балықтың құрамында болатын адамға қажетті дәрумендер Йод Фтор Мыс Кобальт

14 слайд

14 слайд

қаңқа қарапайым сазан. Кәдімгі сазан рентгенографиясы

15 слайд
қаңқа   қарапайым сазан. Кәдімгі сазан рентгенографиясы

15 слайд

қаңқа   қарапайым сазан. Кәдімгі сазан рентгенографиясы

Менің анамның аспаздық шеберлігім. Сазан балығынан жасалатын тағамдар Балық котлеті Қуырылған балық «Хе» салаты Балық сорпасы

16 слайд
Менің анамның аспаздық шеберлігім. Сазан балығынан жасалатын тағамдар Балық котлеті Қуырылған балық «Хе» салаты Балық сорпасы Пеште піскен балық Балық мантысы

16 слайд

Менің анамның аспаздық шеберлігім. Сазан балығынан жасалатын тағамдар Балық котлеті Қуырылған балық «Хе» салаты Балық сорпасы Пеште піскен балық Балық мантысы

Балықты қалай таңдау керек?  Жас балықтың өзіне тән жағымды ерекше иісі болуы керек.  Бірақ иіс жағымсыз және өткір болмауы

17 слайд
Балықты қалай таңдау керек?  Жас балықтың өзіне тән жағымды ерекше иісі болуы керек.  Бірақ иіс жағымсыз және өткір болмауы тиіс.  Ал балықтың еті бос емес, шымыр болу керек және оны саусақпен басқанда, пішіні тез қалпына келуі керек.  Бірақ, балық етінің түсі оның түріне байланысты өзгеше болуы мүмкін.  Алайда, балықтың түсі жасыл немесе сары болмауы қажет.

17 слайд

Балықты қалай таңдау керек?  Жас балықтың өзіне тән жағымды ерекше иісі болуы керек.  Бірақ иіс жағымсыз және өткір болмауы тиіс.  Ал балықтың еті бос емес, шымыр болу керек және оны саусақпен басқанда, пішіні тез қалпына келуі керек.  Бірақ, балық етінің түсі оның түріне байланысты өзгеше болуы мүмкін.  Алайда, балықтың түсі жасыл немесе сары болмауы қажет.

 Жаңадан алынған жас балықты тоңазытқышта немесе мұздатқышта сақтауға болады.  Оны тоңазытқышта бірнеше күн ғана сақтау к

18 слайд
 Жаңадан алынған жас балықты тоңазытқышта немесе мұздатқышта сақтауға болады.  Оны тоңазытқышта бірнеше күн ғана сақтау керек,  Ал мұздатқышта бірнеше ай сақтала береді.   Балықты қалай сақтауға болады?

18 слайд

 Жаңадан алынған жас балықты тоңазытқышта немесе мұздатқышта сақтауға болады.  Оны тоңазытқышта бірнеше күн ғана сақтау керек,  Ал мұздатқышта бірнеше ай сақтала береді.   Балықты қалай сақтауға болады?

Балықты қалай тазалау керек?

19 слайд
Балықты қалай тазалау керек?

19 слайд

Балықты қалай тазалау керек?

Балықтың зияндылығы

20 слайд
Балықтың зияндылығы

20 слайд

Балықтың зияндылығы

Сазан балықтың пайдасы  - балықтағы амин қышқылдары адам ағзасына сіңімді;  – бауыр ауруларының алдын алады;  – балық бело

21 слайд
Сазан балықтың пайдасы  - балықтағы амин қышқылдары адам ағзасына сіңімді;  – бауыр ауруларының алдын алады;  – балық белогында бой өсіруге ықпал ететін лизин қышқылы да мол;  – балық майының құрамында А және Д дәрумені көп.  – балық өнімдерінен жасалған тағамдар ас қорыту бездерінің жұмысын жақсартады;  – балықтан жасалған тағамдар жүрек жұмысын жақсартуға көмектеседі.

21 слайд

Сазан балықтың пайдасы  - балықтағы амин қышқылдары адам ағзасына сіңімді;  – бауыр ауруларының алдын алады;  – балық белогында бой өсіруге ықпал ететін лизин қышқылы да мол;  – балық майының құрамында А және Д дәрумені көп.  – балық өнімдерінен жасалған тағамдар ас қорыту бездерінің жұмысын жақсартады;  – балықтан жасалған тағамдар жүрек жұмысын жақсартуға көмектеседі.

Сазан балықты қалай жеу керек?  Дұрысы, суда немесе буда пісірілген балық жеген жөн.  Себебі, балық осындай жолмен әзірленс

22 слайд
Сазан балықты қалай жеу керек?  Дұрысы, суда немесе буда пісірілген балық жеген жөн.  Себебі, балық осындай жолмен әзірленсе пайдалы заттардың көп мөлшерін сақтап қалады. Сондай-ақ, көмбештелген балық та пайдалы.  Ал маринадталған, ысталған, тұздалған және кептірілген балық тек жоғары сапалы болса және дұрыс дайындалған жағдайда ғана пайдалы болады, және оның паразиттерді жұқтыру қаупі аз болады.

22 слайд

Сазан балықты қалай жеу керек?  Дұрысы, суда немесе буда пісірілген балық жеген жөн.  Себебі, балық осындай жолмен әзірленсе пайдалы заттардың көп мөлшерін сақтап қалады. Сондай-ақ, көмбештелген балық та пайдалы.  Ал маринадталған, ысталған, тұздалған және кептірілген балық тек жоғары сапалы болса және дұрыс дайындалған жағдайда ғана пайдалы болады, және оның паразиттерді жұқтыру қаупі аз болады.

Балық сүйегі несімен қауіпті?

23 слайд
Балық сүйегі несімен қауіпті?

23 слайд

Балық сүйегі несімен қауіпті?

Балық аулауға сәуір мен маусым аралығы және қыркүйек пен қазан айының бірінші жартысы ыңғайлы деп есептелген. Балықтың уылды

24 слайд
Балық аулауға сәуір мен маусым аралығы және қыркүйек пен қазан айының бірінші жартысы ыңғайлы деп есептелген.   Балықтың уылдырық  шашар кезі су жылып, өзен тасыған маусым-шілде айларында болады. Өзендер тасып арнасынан асқан кезде, жайылма суларға да уылдырық шашады. Бұл кезде балық ауланбайды. Маңызды ақпарат!

24 слайд

Балық аулауға сәуір мен маусым аралығы және қыркүйек пен қазан айының бірінші жартысы ыңғайлы деп есептелген.   Балықтың уылдырық  шашар кезі су жылып, өзен тасыған маусым-шілде айларында болады. Өзендер тасып арнасынан асқан кезде, жайылма суларға да уылдырық шашады. Бұл кезде балық ауланбайды. Маңызды ақпарат!

Қорытынды Балықтан тағам жасау үшін алдымен балықты тазалап алу керек. Балық тазалағанда байқағаным Алабұға, Тұқы балықт

25 слайд
Қорытынды Балықтан тағам жасау үшін алдымен балықты тазалап алу керек. Балық тазалағанда байқағаным Алабұға, Тұқы балықтарының қабыршағы тегіс тазалағанда қиынырақ тазаланады, ал Шортан балығы тез тазартылады. Пісіріп жегенде олардың сүйегі көп екен. Ал шортан ұсақ сұйегі аз екен. Аспаздардың айтуы бойынша аптасына кем дегенде бір рет балықтан жасалған тағам жеп отыру керек.

25 слайд

Қорытынды Балықтан тағам жасау үшін алдымен балықты тазалап алу керек. Балық тазалағанда байқағаным Алабұға, Тұқы балықтарының қабыршағы тегіс тазалағанда қиынырақ тазаланады, ал Шортан балығы тез тазартылады. Пісіріп жегенде олардың сүйегі көп екен. Ал шортан ұсақ сұйегі аз екен. Аспаздардың айтуы бойынша аптасына кем дегенде бір рет балықтан жасалған тағам жеп отыру керек.

Ұсынысым: Ырғыз халқынын күнделікті күн көрісі мал шаруашылығымен ,балық шаруашылығы болып тұр. Ырғыз ауданында үлкен балық фа

26 слайд
Ұсынысым: Ырғыз халқынын күнделікті күн көрісі мал шаруашылығымен ,балық шаруашылығы болып тұр. Ырғыз ауданында үлкен балық фабрикасын ашқым келеді.Балықтарды аулап қана қоймай, балықтан түрлі тағамдарды жасатып сату.Мысалы: балық консервілері ,ысталған ,кептілірілген,тұздалған балық өнімдері т.б

26 слайд

Ұсынысым: Ырғыз халқынын күнделікті күн көрісі мал шаруашылығымен ,балық шаруашылығы болып тұр. Ырғыз ауданында үлкен балық фабрикасын ашқым келеді.Балықтарды аулап қана қоймай, балықтан түрлі тағамдарды жасатып сату.Мысалы: балық консервілері ,ысталған ,кептілірілген,тұздалған балық өнімдері т.б

Назарларыңызға рахмет!

27 слайд
Назарларыңызға рахмет!

27 слайд

Назарларыңызға рахмет!

Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ