Материалдар / "Көмірсулар" тақырыбына презентация
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

"Көмірсулар" тақырыбына презентация

Материал туралы қысқаша түсінік
көмірсулар тақырыбына презентация
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
30 Қаңтар 2023
1539
18 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
КӨМІРСУЛАР

1 слайд
КӨМІРСУЛАР

1 слайд

КӨМІРСУЛАР

Көмірсулар деген не? Көмірсулар – жартылай функциональды қосылыстар Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомд

2 слайд
Көмірсулар деген не? Көмірсулар – жартылай функциональды қосылыстар Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомдары болатын, сонымен бірге ондағы сутек пен оттек атомдарының қатынасы дәл су молекуласындағыдай (2:1) болып келетін органикалық заттар. Көмірсулардың жалпы формуласы - С n (H 2 O) m

2 слайд

Көмірсулар деген не? Көмірсулар – жартылай функциональды қосылыстар Бұлар молекула құрамында көміртек, сутек және оттек атомдары болатын, сонымен бірге ондағы сутек пен оттек атомдарының қатынасы дәл су молекуласындағыдай (2:1) болып келетін органикалық заттар. Көмірсулардың жалпы формуласы - С n (H 2 O) m

Көмірсулардың қызметтері 1. Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді. 2. Ағзадағы жүретін метаболизмдег

3 слайд
Көмірсулардың қызметтері 1. Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді. 2. Ағзадағы жүретін метаболизмдегі синтезделетін аралық немесе соңғы өнімдер үшін бастапқы материал болып табылады. 3. Көмірсуларға өсімдіктердің құрғақ затының 80% -ы, жануарларда 20%-ы сәйкес келеді. 4. Адам тамағының шамамен 70%-ы көмірсудан тұрады.

3 слайд

Көмірсулардың қызметтері 1. Олар биологиялық үрдістерге қажетті энергиямен қамтамасыз етеді. 2. Ағзадағы жүретін метаболизмдегі синтезделетін аралық немесе соңғы өнімдер үшін бастапқы материал болып табылады. 3. Көмірсуларға өсімдіктердің құрғақ затының 80% -ы, жануарларда 20%-ы сәйкес келеді. 4. Адам тамағының шамамен 70%-ы көмірсудан тұрады.

• Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қосп

4 слайд
• Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қоспасы) бал болған. • Қант қамысының Отаны солтүстік-батыс Үнді-Бенгалия. Еуропалықтар қант қамысымен Александр Македонскийдің б.з.д 327 ж. жорықтары нәтижесінде танысқан. • Крахмал гректерге ертеден белгілі болған. Тарихи анықтама

4 слайд

• Адамдар көмірсуларды өте ерте кезден бастап қолданып келеді, ең бірінші адам танысқан көмірсу (дәлірек айтқанда көмірсу қоспасы) бал болған. • Қант қамысының Отаны солтүстік-батыс Үнді-Бенгалия. Еуропалықтар қант қамысымен Александр Македонскийдің б.з.д 327 ж. жорықтары нәтижесінде танысқан. • Крахмал гректерге ертеден белгілі болған. Тарихи анықтама

1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған. 2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет

5 слайд
1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған. 2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет крахмалды гидролиздеп глюкоза алған. 3. Алғаш рет глюкозаның дұрыс эмпирикалық формуласын 1837 ж. швед химигі Я. Берцеллиус ұсынды. С 6 Н 12 О 6 4. Көмірсуларды формальдегидтен Са(ОН) 2 қатысында синтездеуді 1861 ж. А.М. Бутлеров жасады.

5 слайд

1. Қант қызылшасындағы қантты таза күйінде 1747 ж. неміс химигі А. Маргграф алған. 2. 1811 ж. орыс химигі Кирхгоф алғаш рет крахмалды гидролиздеп глюкоза алған. 3. Алғаш рет глюкозаның дұрыс эмпирикалық формуласын 1837 ж. швед химигі Я. Берцеллиус ұсынды. С 6 Н 12 О 6 4. Көмірсуларды формальдегидтен Са(ОН) 2 қатысында синтездеуді 1861 ж. А.М. Бутлеров жасады.

Көмірсулар = қантты заттар Жай (СН 2 О) n , мұнда n =3-9 моносахаридтер Күрделі Дисахаридтер С 12 Н 22 О 11 Полисахаридтер С x

6 слайд
Көмірсулар = қантты заттар Жай (СН 2 О) n , мұнда n =3-9 моносахаридтер Күрделі Дисахаридтер С 12 Н 22 О 11 Полисахаридтер С x (Н 2 О) yглюкоза фруктоза галактоза С 6 - гексозалар рибоза дезоксирибоза С 5 - пентоза сахароза лактоза мальтоза 2 гексозалар крахмал гликоген целлюлоза хитин полигексоза Көмірсулардың молекулалық массасы артқан сайын, олардың суда ерігіштігі азаяды және дәмінің тәттілігі де кемиді. Көмірсулардың жіктелуі

6 слайд

Көмірсулар = қантты заттар Жай (СН 2 О) n , мұнда n =3-9 моносахаридтер Күрделі Дисахаридтер С 12 Н 22 О 11 Полисахаридтер С x (Н 2 О) yглюкоза фруктоза галактоза С 6 - гексозалар рибоза дезоксирибоза С 5 - пентоза сахароза лактоза мальтоза 2 гексозалар крахмал гликоген целлюлоза хитин полигексоза Көмірсулардың молекулалық массасы артқан сайын, олардың суда ерігіштігі азаяды және дәмінің тәттілігі де кемиді. Көмірсулардың жіктелуі

 Крахмал  Целлюлоза  Гликоген (С 6 Н 10 О 5 ) n (моносахаридтерд ің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді) ( Көм

7 слайд
 Крахмал  Целлюлоза  Гликоген (С 6 Н 10 О 5 ) n (моносахаридтерд ің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді) ( Көмірсулардың жіктелуі Моносахаридтер Дисахаридтер Полисахаридтер  Глюкоза ( жүзім қанты)  Фруктоза  Рибоза С 6 Н 12 О 6 (гидролизден- бейді)  Сахароза (қант қызылшасы немесе қант қамысы қанты)  Лактоза (сүт қанты) С 12 Н 22 О 11 ( 2 молекула моносахаридке гидролизденеді)

7 слайд

 Крахмал  Целлюлоза  Гликоген (С 6 Н 10 О 5 ) n (моносахаридтерд ің бірнеше (көп) молекуласына гидролизденеді) ( Көмірсулардың жіктелуі Моносахаридтер Дисахаридтер Полисахаридтер  Глюкоза ( жүзім қанты)  Фруктоза  Рибоза С 6 Н 12 О 6 (гидролизден- бейді)  Сахароза (қант қызылшасы немесе қант қамысы қанты)  Лактоза (сүт қанты) С 12 Н 22 О 11 ( 2 молекула моносахаридке гидролизденеді)

Моносахаридтер - пентозалар Рибоза Дезоксирибоза

8 слайд
Моносахаридтер - пентозалар Рибоза Дезоксирибоза

8 слайд

Моносахаридтер - пентозалар Рибоза Дезоксирибоза

Глюкоза Фруктоза ГалактозаМоносахаридтер - гексозалар

9 слайд
Глюкоза Фруктоза ГалактозаМоносахаридтер - гексозалар

9 слайд

Глюкоза Фруктоза ГалактозаМоносахаридтер - гексозалар

Дисахаридтер • Сахароза (кәдімгі тағамдық қант). Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

10 слайд
Дисахаридтер • Сахароза (кәдімгі тағамдық қант). Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

10 слайд

Дисахаридтер • Сахароза (кәдімгі тағамдық қант). Ол қант қызылшасы мен қант қамысында көп мөлшерде кездеседі.

Мальтоза • Мальтоза (солод қанты) Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға бол

11 слайд
Мальтоза • Мальтоза (солод қанты) Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға болады.

11 слайд

Мальтоза • Мальтоза (солод қанты) Мальтозаны солод құрамындағы крахмалды ферменттер қатысында гидролиздеу арқылы алуға болады.

Крахмал – көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ. Полисахаридтер

12 слайд
Крахмал – көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ. Полисахаридтер

12 слайд

Крахмал – көптеген өсімдіктердің қорлық полисахариді Өнеркәсіпе оны картоптан алады. Бұл ақ түсті ұнтақ. Полисахаридтер

Целлюлоза (жасунық ) – табиғатта кең таралған: өсімдік ұлпалары содан құралған. Мақта, фильтр қағазы – целлюлозаның (96% -

13 слайд
Целлюлоза (жасунық ) – табиғатта кең таралған: өсімдік ұлпалары содан құралған. Мақта, фильтр қағазы – целлюлозаның (96% -ке дейін) ең таза түрлері. Ағаштың ең негізгі құрам бөлігі – целлюлоза . Полисахаридтер

13 слайд

Целлюлоза (жасунық ) – табиғатта кең таралған: өсімдік ұлпалары содан құралған. Мақта, фильтр қағазы – целлюлозаның (96% -ке дейін) ең таза түрлері. Ағаштың ең негізгі құрам бөлігі – целлюлоза . Полисахаридтер

Гликоген – жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады. Полисахаридте

14 слайд
Гликоген – жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады. Полисахаридтер

14 слайд

Гликоген – жануар крахмалы, ол бауырда жинақталады және жануарлар мен адам ағзасының қор заты болып табылады. Полисахаридтер

• Қатты, кристалды зат • Түссіз • Тәтті дәмі бар • Суда жақсы ериді • Глюкоза ерітіндісіне тән ортаны индикатормен анықтаңда

15 слайд
• Қатты, кристалды зат • Түссіз • Тәтті дәмі бар • Суда жақсы ериді • Глюкоза ерітіндісіне тән ортаны индикатормен анықтаңдар Қорытынды: Тән ортасы – нейтральды (бейтарап)Глюкозаның физикалық қасиеттері

15 слайд

• Қатты, кристалды зат • Түссіз • Тәтті дәмі бар • Суда жақсы ериді • Глюкоза ерітіндісіне тән ортаны индикатормен анықтаңдар Қорытынды: Тән ортасы – нейтральды (бейтарап)Глюкозаның физикалық қасиеттері

Көпатомды спирттерге қандай реакция сапалық реакция болып саналады? Оның жүруіндегі сыртқы белгілері қандай? № 1 Тәжірибе :

16 слайд
Көпатомды спирттерге қандай реакция сапалық реакция болып саналады? Оның жүруіндегі сыртқы белгілері қандай? № 1 Тәжірибе : Глюкоза ерітіндісінің мыс ( II ) гидроксидіменен әрекеттесуі Қорытынды: глюкоза көпатомды спирт болып табылады (Глюкозаның бір молекуласында 5 гидроксил (-ОН) топ барГлюкозаның құрамы мен құрылысын дәлелдеу

16 слайд

Көпатомды спирттерге қандай реакция сапалық реакция болып саналады? Оның жүруіндегі сыртқы белгілері қандай? № 1 Тәжірибе : Глюкоза ерітіндісінің мыс ( II ) гидроксидіменен әрекеттесуі Қорытынды: глюкоза көпатомды спирт болып табылады (Глюкозаның бір молекуласында 5 гидроксил (-ОН) топ барГлюкозаның құрамы мен құрылысын дәлелдеу

Толық құрылымдық (структуралық) формуласы Н Н Н ОН Н О │ │ │ │ │

17 слайд
Толық құрылымдық (структуралық) формуласы Н Н Н ОН Н О │ │ │ │ │ // Н─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С │ │ │ │ │ \ ОН ОН ОН Н ОН Н

17 слайд

Толық құрылымдық (структуралық) формуласы Н Н Н ОН Н О │ │ │ │ │ // Н─ С ─ С ─ С ─ С ─ С ─ С │ │ │ │ │ \ ОН ОН ОН Н ОН Н

1. Глюкоза бифункциональды қосылыс, яғни ол – альдегидоспирт. 2. Глюкоза сонымен бірге циклді (тұйықталған) формада да кездесе

18 слайд
1. Глюкоза бифункциональды қосылыс, яғни ол – альдегидоспирт. 2. Глюкоза сонымен бірге циклді (тұйықталған) формада да кездеседі.

18 слайд

1. Глюкоза бифункциональды қосылыс, яғни ол – альдегидоспирт. 2. Глюкоза сонымен бірге циклді (тұйықталған) формада да кездеседі.

1. Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері ( – ОН топқа байланысты), 2. Альдегид ретіндегі қасиеттері ( -СОН топқа байланыст

19 слайд
1. Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері ( – ОН топқа байланысты), 2. Альдегид ретіндегі қасиеттері ( -СОН топқа байланысты), 3. Глюкозаның өзіне тән қасиеттері. Глюкозаның химиялық қасиеттері

19 слайд

1. Көпатомды спирт ретіндегі қасиеттері ( – ОН топқа байланысты), 2. Альдегид ретіндегі қасиеттері ( -СОН топқа байланысты), 3. Глюкозаның өзіне тән қасиеттері. Глюкозаның химиялық қасиеттері

1 ) Спирттік ашу С 6 Н 12 О 6 → 2СН 3 -СН 2 ОН + 2СО 2 ↑ Этил спирті 2) Сүт қышқылдық ашу С 6

20 слайд
1 ) Спирттік ашу С 6 Н 12 О 6 → 2СН 3 -СН 2 ОН + 2СО 2 ↑ Этил спирті 2) Сүт қышқылдық ашу С 6 Н 12 О 6 → 2СН 3 -СНОН –СООН Сүт қышқылы 3) Май қышқылдық ашу С 6 Н 12 О 6 → С 3 Н 7 СООН + 2Н 2 ↑ + 2СО 2 ↑ 4) Толық тотығуы С 6 Н 12 О 6 +6О 2 → 6Н 2 О + 6СО 2 Глюкозаның өзіне тән қасиеттері

20 слайд

1 ) Спирттік ашу С 6 Н 12 О 6 → 2СН 3 -СН 2 ОН + 2СО 2 ↑ Этил спирті 2) Сүт қышқылдық ашу С 6 Н 12 О 6 → 2СН 3 -СНОН –СООН Сүт қышқылы 3) Май қышқылдық ашу С 6 Н 12 О 6 → С 3 Н 7 СООН + 2Н 2 ↑ + 2СО 2 ↑ 4) Толық тотығуы С 6 Н 12 О 6 +6О 2 → 6Н 2 О + 6СО 2 Глюкозаның өзіне тән қасиеттері

Қорытынды: Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол а

21 слайд
Қорытынды: Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Құрамы бойынша жіктеледі Күрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) n Жай глюкоза С 6 Н 12 О 6 Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=О Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі.Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін!глюкоза С 6 H 1 2 O 6 Көмір қышқыл газы СО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.)Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Құрамы бойынша жіктеледі Күрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) n Жай глюкоза С 6 Н 12 О 6 Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=О Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі. Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін! глюкоза С 6 H 1 2 O 6 Көмір қышқыл газы СО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.)

21 слайд

Қорытынды: Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Құрамы бойынша жіктеледі Күрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) n Жай глюкоза С 6 Н 12 О 6 Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=О Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі.Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін!глюкоза С 6 H 1 2 O 6 Көмір қышқыл газы СО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.)Күнделікті азықтың 60%-ы көмірсудан тұрады Көмірсулар Азық құрамында көмірсудың жетіспеушілігі зиян және ол ағзадағы нәруыз бен майлардың энергиясын қарқынды пайдалануға әкеледі. Олардың ыдыруы нәтижесінде адам ағзасына зиянды заттар саны артады. Құрамы бойынша жіктеледі Күрделі крахмал (С 6 Н 10 О 5 ) n Жай глюкоза С 6 Н 12 О 6 Олардың құрамында екі функциональды топ болады: 1) Гидроксо топ, құрылымдық (структуралық) формуласы -ОН 2) Карбониль топ, құрылымдық (структуралық) формуласы - НС=О Тағам құрамындағы көмірсулардың көп болуы зиян, ол семіздікке әкеледі. Қантты мөлшерден тыс көп қабылдау ішек микрофлорасы функциясына кері әсер етіп, холестериннің алмасуын бұзады және қан сары суында оның мөлшерінің көбеюіне әкеледі. Көмірсулар адам ағзасында қорға жиналуы мүмкін! глюкоза С 6 H 1 2 O 6 Көмір қышқыл газы СО 2 мен суға Н 2 О ыдырайды және энергия бөледі (1 г. көмірсу – 4,1 ккал.)