Мұғалімдер арасында Қ.Абай атамыздың 175-жылдығына орай Мұғалімдер арасында сурет байқау
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Қазір Сіз дұрыс тамақтанасыз ба?
1 слайд
Қазір Сіз дұрыс тамақтанасыз ба?
2 слайд
Оқыту мақсаттары
Шығармашылық идеяларды зерттеу мен
дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс
істеу (оның ішінде АКТ қолданып).
Дұрыс және тиімді тамақтанудың
ережелерін сипаттау және зерделеу.
2 слайд
Оқыту мақсаттары Шығармашылық идеяларды зерттеу мен дамыту үшін ақпарат көздерімен жұмыс істеу (оның ішінде АКТ қолданып). Дұрыс және тиімді тамақтанудың ережелерін сипаттау және зерделеу.
3 слайд
Сабақ мақсаттары
1. Тамақтану негізіне байланысты ақпарат
көздерімен танысу
2. Адам ағзасы үшін пайдалы және пайдасыз
тағамдарды ажырата алу
3. Ақпарат іздеуде АКТ тиімді пайдаланау
4. Дұрыс және тиімді тамақтану ережесені сипаттап,
зерттеу
3 слайд
Сабақ мақсаттары 1. Тамақтану негізіне байланысты ақпарат көздерімен танысу 2. Адам ағзасы үшін пайдалы және пайдасыз тағамдарды ажырата алу 3. Ақпарат іздеуде АКТ тиімді пайдаланау 4. Дұрыс және тиімді тамақтану ережесені сипаттап, зерттеу
4 слайд
Бағалау критерийлері
АКТ арқылы қажетті ақпаратты іздейді
Адам ағзасы үшін қажетті тағамдар тізімін
жасайды
Дұрыс және тиімді тамақтану ережесін
құрастырады
Жұмысын дұрыс рәсімдейді
Берілген уақытты ұтымды пайдаланады
Қорытынды жасайды
4 слайд
Бағалау критерийлері АКТ арқылы қажетті ақпаратты іздейді Адам ағзасы үшін қажетті тағамдар тізімін жасайды Дұрыс және тиімді тамақтану ережесін құрастырады Жұмысын дұрыс рәсімдейді Берілген уақытты ұтымды пайдаланады Қорытынды жасайды
5 слайд
Адам ағзасы және дәрумендер
Карточкалармен жұмыс
5 слайд
Адам ағзасы және дәрумендер Карточкалармен жұмыс
6 слайд
Тағамдарды зерттеу
Тағам атауы+
Пайдасы Зияны -
6 слайд
Тағамдарды зерттеу Тағам атауы+ Пайдасы Зияны -
7 слайд
Кальций
Кальций ағзадағы сүйек пен тістің қалыптасуына,
жүйке жүйесін реттеу мен жүрек жұмысының
жұмысын реттеуге қатысады.
Кальциі бар тағамдар:
Сүт өнімдері. Сүт, айран, тәтті емес иогурт және ірімшік.
Көкөністер мен жасыл өсімдіктер. Укроп, петрушка,
жасыл пияз, орамжапырақ, брокколи орамжапырағы, жасыл
бұршақ, саңырауқұлақ.
Ас бұршақ. Қара бұршақ, ас бұршақ, үрмебұршақ.
7 слайд
Кальций Кальций ағзадағы сүйек пен тістің қалыптасуына, жүйке жүйесін реттеу мен жүрек жұмысының жұмысын реттеуге қатысады. Кальциі бар тағамдар: Сүт өнімдері. Сүт, айран, тәтті емес иогурт және ірімшік. Көкөністер мен жасыл өсімдіктер. Укроп, петрушка, жасыл пияз, орамжапырақ, брокколи орамжапырағы, жасыл бұршақ, саңырауқұлақ. Ас бұршақ. Қара бұршақ, ас бұршақ, үрмебұршақ.
8 слайд
Нәруыздар
Нәруыз (белок) ағзаға энергия береді, сүйек, бұлшықет, шаш,
тырнақ, қан жасушаларының құрамында болады.
Нәруызға бай тағамдар тізімі.
Ет өнімдері: тауық, сиыр, жылқы, балық еті
Асбұршақ, жаңғақтар, сүт өнімдері, тұқымды
жемістер.
8 слайд
Нәруыздар Нәруыз (белок) ағзаға энергия береді, сүйек, бұлшықет, шаш, тырнақ, қан жасушаларының құрамында болады. Нәруызға бай тағамдар тізімі. Ет өнімдері: тауық, сиыр, жылқы, балық еті Асбұршақ, жаңғақтар, сүт өнімдері, тұқымды жемістер.
9 слайд
Майлар
Тиімді/пайдалы майларды қолдану (омега -3 балық майы,
қанықпаған майлар)
Ағзаға энергия беретін, физикалық және эмоционалдық
жағадайды жақсартатын органикалық заттар
Жеуге тиімсіз майларға: транс-майлар жатады. Өңделген тағам
өнімдерінде, маргарин, крекер, кәмпиттерде, қуйырылған
тағамдар жатады.
Жеуге тиімді майларға бай тағамдарға:
Моноқанықпаған майлар: авокадо, жаңғақ (миндаль,
фундук), және тұқымдар (асқабақ және кунжут тұқымдары).
Полиқанықпаған майлар: құрамында Омега-3 бар майлы
балық еті, льняное семя және грек жаңғағы.
9 слайд
Майлар Тиімді/пайдалы майларды қолдану (омега -3 балық майы, қанықпаған майлар) Ағзаға энергия беретін, физикалық және эмоционалдық жағадайды жақсартатын органикалық заттар Жеуге тиімсіз майларға: транс-майлар жатады. Өңделген тағам өнімдерінде, маргарин, крекер, кәмпиттерде, қуйырылған тағамдар жатады. Жеуге тиімді майларға бай тағамдарға: Моноқанықпаған майлар: авокадо, жаңғақ (миндаль, фундук), және тұқымдар (асқабақ және кунжут тұқымдары). Полиқанықпаған майлар: құрамында Омега-3 бар майлы балық еті, льняное семя және грек жаңғағы.
10 слайд
Көмірсулар
Ағзаға көп энергия беріп, тіршілік іс-әрекеттерін реттейтін
органикалық заттар
Көмірсуға бай тағамдар:
Тұқымды өнімдер
Пісірілген картоп
Ұннан жасалған тағамдар
Қант, бал, кәмпит, жемістер мен жидектер
Артығымен пайдалану артық салмақ пен жағымсыз дене
бітіміне әкеліп соғады
10 слайд
Көмірсулар Ағзаға көп энергия беріп, тіршілік іс-әрекеттерін реттейтін органикалық заттар Көмірсуға бай тағамдар: Тұқымды өнімдер Пісірілген картоп Ұннан жасалған тағамдар Қант, бал, кәмпит, жемістер мен жидектер Артығымен пайдалану артық салмақ пен жағымсыз дене бітіміне әкеліп соғады
11 слайд
Тұз мөлшері
Тұз мөлшерінің (натрий хлориді) артуы:
Қан тамыр қысымның артуы
Жүрек ауруының туындауына
Бүйрек ауруына
Жады жұмысының бұзылуына
Ағзадағы натрий мөлшерінің артуына әкеледі
Абай болыңыз!
Өңделген тағамдар, консервіленген көже, ботқаларда
нитрий мөлшері өте көп болады.
Қолдануға рұқсат етілетін дәмдеуіштер:
Сарымсақ, карри ұнтағы, қара бұршақ жатады
11 слайд
Тұз мөлшері Тұз мөлшерінің (натрий хлориді) артуы: Қан тамыр қысымның артуы Жүрек ауруының туындауына Бүйрек ауруына Жады жұмысының бұзылуына Ағзадағы натрий мөлшерінің артуына әкеледі Абай болыңыз! Өңделген тағамдар, консервіленген көже, ботқаларда нитрий мөлшері өте көп болады. Қолдануға рұқсат етілетін дәмдеуіштер: Сарымсақ, карри ұнтағы, қара бұршақ жатады
12 слайд
Дұрыс тамақтануға қажетті
жағдайлар
Тағамдарды өз қолыңызбен жасау. Үйде жасалынған тағамды тұтыну.
Құрамын, санитарлық тазалығын көре аласыз.
Тамақтану рационына дұрыс өзгеріс енгізу. Зиян тағам қолданып
жүрсеңіз, оны сол тағамға ұқсас пайдалы тағамға ауыстыру. Мысалы,
жартылай дайын қуырылған тауық етін, үйде қуырылған балық етіне
ауыстыру.
Қысқарту(оңайлату). Күнделікті пайдаланатын тағамдардың санын
азайтып,әр түрлі түсті және балғын (свежий) болуына назар аудару.
Қорап сыртын оқу. Тұтынатын тағамның сыртына мән беру, сақтау
мерзімі мен құрамын толық оқып шығу.
Тамақ ішіп болғаннан кейінгі жағдайыңызға мән беру. Дұрыс
тамақтанған соң өзіңізді жеңіл және эмоционалды тұрғыдан жақсы
сезінесіз.
Көп су ішу. Су ағзадағы улы заттарды сыртқа шығарады, ас қорытуды
жақсартады, жалпы ағза жұмысының жұмысын реттейді.
12 слайд
Дұрыс тамақтануға қажетті жағдайлар Тағамдарды өз қолыңызбен жасау. Үйде жасалынған тағамды тұтыну. Құрамын, санитарлық тазалығын көре аласыз. Тамақтану рационына дұрыс өзгеріс енгізу. Зиян тағам қолданып жүрсеңіз, оны сол тағамға ұқсас пайдалы тағамға ауыстыру. Мысалы, жартылай дайын қуырылған тауық етін, үйде қуырылған балық етіне ауыстыру. Қысқарту(оңайлату). Күнделікті пайдаланатын тағамдардың санын азайтып,әр түрлі түсті және балғын (свежий) болуына назар аудару. Қорап сыртын оқу. Тұтынатын тағамның сыртына мән беру, сақтау мерзімі мен құрамын толық оқып шығу. Тамақ ішіп болғаннан кейінгі жағдайыңызға мән беру. Дұрыс тамақтанған соң өзіңізді жеңіл және эмоционалды тұрғыдан жақсы сезінесіз. Көп су ішу. Су ағзадағы улы заттарды сыртқа шығарады, ас қорытуды жақсартады, жалпы ағза жұмысының жұмысын реттейді.
13 слайд
Дұрыс тамақтану ережесі
1. Аз мөлшерде жиі тамақтану (2,5-3 сағат сайын)
2. Тек пайдалы майларды пайдалану
3. Тәуліктің алғашқы бөлігінде көмірсуларды, түстен
кейін (15.00-16.00 аралығы) нәруызды тағамдар мен
жидектер жеу
4. Барлық тағамдарды қайнатып, буға пісіріп жеген
дұрыс
Өзіңіз жалғастырыңыз.......
13 слайд
Дұрыс тамақтану ережесі 1. Аз мөлшерде жиі тамақтану (2,5-3 сағат сайын) 2. Тек пайдалы майларды пайдалану 3. Тәуліктің алғашқы бөлігінде көмірсуларды, түстен кейін (15.00-16.00 аралығы) нәруызды тағамдар мен жидектер жеу 4. Барлық тағамдарды қайнатып, буға пісіріп жеген дұрыс Өзіңіз жалғастырыңыз.......
14 слайд
-нені білдім, нені үйрендім
- нені толық түсінбедім
- немен жұмысты жалғастыру қажет
14 слайд
-нені білдім, нені үйрендім - нені толық түсінбедім - немен жұмысты жалғастыру қажет