Материалдар / Қиярдың өсіп- өнуі пайдалы қасиеттері
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Қиярдың өсіп- өнуі пайдалы қасиеттері

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқушылар қиярдың пайдалы қасиеттерін біледі, бірақ оның биологиялық ерекшеліктері мен қолдану ережелерін білмейді. Қиярдың пайдасы мен қолданылу әдіс-тәсілдерін ұсыну арқылы адамдардың өз денсаулығын жақсартып, сақтауға шақыру.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
10 Қараша 2020
561
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТРЛІГІ «Теміртау қаласының білім беру, дене шынықтыру және спорт бөлімі» мемле

1 слайд
ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ ҒЫЛЫМ ЖӘНЕ БІЛІМ МИНИСТРЛІГІ «Теміртау қаласының білім беру, дене шынықтыру және спорт бөлімі» мемлекеттік мекемесі «Теміртау қаласының №9 мектеп-лицейі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі Орындаған: №9 мектеп-лицейінің 8«А» сынып оқушысы Темирбекова Ардана Ғылыми жетекшісі: Биология пәні мұғалімі: Ержан А

Қиярдың өсіп-өнуі және пайдалы қасиеттері

2 слайд
Қиярдың өсіп-өнуі және пайдалы қасиеттері

• Қиярдың өсіп-өнуін, күтіп баптау әдістерін меңгеру және түрлерін зерттей отырып пайдалы қасиеттерін тиімді пайдалану және

3 слайд
• Қиярдың өсіп-өнуін, күтіп баптау әдістерін меңгеру және түрлерін зерттей отырып пайдалы қасиеттерін тиімді пайдалану және насихаттау Мақсаты: • Ғылыми әдебиеттерді басшылыққа ала отырып, қиярдың сан түрлі қасиеттерін сипаттау; • Қиярдың түрлерін зерттеп, пайдалы қасиеттері жайлы толық мағлұмат беру; • Қиярдың өсетін жерлерін, өсу ерекшеліктерін анықтау; • Қиярдан жасалған қоспалар арқылы тәжірибелер жасау; • Сауалнама сұрақтары арқылы адамдардың қиярдың пайдалы қасиеттері туралы көзқарастарын анықтау. Міндеттері:

Зерттеу жұмысының өзектілігі Зерттеу жұмысының әдістемесі Зерттеу жұмысының болжамы • Оқушылар қиярдың пайдалы қасиеттерін бі

4 слайд
Зерттеу жұмысының өзектілігі Зерттеу жұмысының әдістемесі Зерттеу жұмысының болжамы • Оқушылар қиярдың пайдалы қасиеттерін біледі, бірақ оның биологиялық ерекшеліктері мен қолдану ережелерін білмейді. Қиярдың пайдасы мен қолданылу әдіс-тәсілдерін ұсыну арқылы адамдардың өз денсаулығын жақсартып, сақтауға шақыру. • Ғылыми - әдебиеттерге шолу жасау; • - Практикалық жұмыстар жүргізу; • - Оқушылар арасында сауалнама алу; • - Сұхбат. • Егер, біз қиярдың сан түрлі дәрілік қасиеттерін пайдасын жан- жақты қарастырсақ, адамдар қиярды пайдалану арқылы денсаулықтарын жақсартар еді.

Зерттеу жұмысының құрылымы: Зерттеу жұмысы кіріспеден, негізгі бөлімінен, зерттеу бөлімінен, қорытындыдан және пайдаланған ә

5 слайд
Зерттеу жұмысының құрылымы: Зерттеу жұмысы кіріспеден, негізгі бөлімінен, зерттеу бөлімінен, қорытындыдан және пайдаланған әдебиеттер тізімінен тұрады. Зерттеудің практикалық мәні: Қиярды өсіріп күтіп баптау, жан – жақты зерттеу және емдік ерекшеліктерін көрсету жұмыстың практикалық мәні болып табылады. Жұмыс барысында қолдан жасалған емдік қоспаны көпшіліктің тұрмыстық жағдайда жасап пайдалану мүмкіндігі яғни, қолжетімдігі жұмыстың негізгі мәні болып табылады.Зерттеудің жаңалығы мен дербестік нәтижесі: Қиярдың пайдалы қасиеттеріне жан – жақты сипаттама берілді; Қиярдың қасиеттерін тиімді пайдаланудың жолдары көрсетілді .

Күтілетін нәтиже Егер, біз қиярды өсіру әдістерін, пайдасын нақты дәлелдеп айта білсек, оқушылар қиярды күнделікті өмірде пай

6 слайд
Күтілетін нәтиже Егер, біз қиярды өсіру әдістерін, пайдасын нақты дәлелдеп айта білсек, оқушылар қиярды күнделікті өмірде пайдаланып оның тиімділігін түсінетін болады. Қиярдың құрамында кездесетін пайдалы дәрумендерді білсек, оны денсаулығымыздың қажеттілігіне қарай пайдалансақ, онда адамдардың денсаулығының жақсаруына ықпал жасаймыз

Қияр 6000 жылдан астам уақыт бұрын пайда болған. Оның отаны – Үндістанның тропикалық және субтропикалық аудандары.

7 слайд
Қияр 6000 жылдан астам уақыт бұрын пайда болған. Оның отаны – Үндістанның тропикалық және субтропикалық аудандары.

Эфир майы, К, Са, Р, Мд, Fe . В1 ,В2,В5, В6,РР,А, Е. 1% нәруыз 2-25% көмірсу 90-95% су Қиярдың құрамында

8 слайд
Эфир майы, К, Са, Р, Мд, Fe . В1 ,В2,В5, В6,РР,А, Е. 1% нәруыз 2-25% көмірсу 90-95% су Қиярдың құрамында

Қиярдың кең тараған түрлері

9 слайд
Қиярдың кең тараған түрлері

Қиярдың пайдалы қасиеттеріӘжімнен сақтайды Ағзада қорғаныш Қызмет атқарады. Теріні ажарландырадыЭнергиямен қамтамасыз етеді

10 слайд
Қиярдың пайдалы қасиеттеріӘжімнен сақтайды Ағзада қорғаныш Қызмет атқарады. Теріні ажарландырадыЭнергиямен қамтамасыз етеді

Қорытынды Денсаулығымыз мықты болуы үшін батпандап кіріп, мысқылдап шығатын ауруды дәрісіз-ақ үй

11 слайд
Қорытынды Денсаулығымыз мықты болуы үшін батпандап кіріп, мысқылдап шығатын ауруды дәрісіз-ақ үй жағдайында айналада өсетін дәрілік өсімдіктермен-ақ емдеп жазуға болады. Дәрілік өсімдіктермен айналысу денсаулығымызды сақтауға көмектеседі, отбасының қаражатын үнемдейміз, табиғат байлығын қорғауға да атсалысамыз. Қияр дастарханның сәнін келтіріп қана қоймайды егер дұрыс пайдаланса олардың денсаулыққа пайдасы зор. Қияр тек дәмді ғана емес, сонымен бірге пайдалы болып табылады. Басқа азық түліктерге қарағанда қияр құрамындағы минералдық заттар-магний, калий, кальций, фосфор және т.б екі есеге жоғары. Барлық түрдегі қияр А, Е, РР, В тобының дәрумендеріне бай. Қияр денсаулықты жақсартатын, күшейтетін қасиетке ие.