Материалдар / Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар

Материал туралы қысқаша түсінік
Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар беру
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
14 Мамыр 2020
963
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
img_page_1
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материалдың қысқаша түсінігі
Құлан агротехникалық жоғары колледжі Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар Сраилова А. Тамақтану физиологиясы және санитария нег

1 слайд
Құлан агротехникалық жоғары колледжі Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар Сраилова А. Тамақтану физиологиясы және санитария негіздері

1 слайд

Құлан агротехникалық жоғары колледжі Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар Сраилова А. Тамақтану физиологиясы және санитария негіздері

Тағамдық заттар Ақуы з Май Су Көмірсу Дәрумендердер Минералды заттар Май

2 слайд
Тағамдық заттар Ақуы з Май Су Көмірсу Дәрумендердер Минералды заттар Май

2 слайд

Тағамдық заттар Ақуы з Май Су Көмірсу Дәрумендердер Минералды заттар Май

Ақуыз - клетка негізін құратын құрылыс материалы -қоректік заттар түзілуі,ферменттердің қатысумен жүреді Белоктар түзілуі бойын

3 слайд
Ақуыз - клетка негізін құратын құрылыс материалы -қоректік заттар түзілуі,ферменттердің қатысумен жүреді Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді: Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б. Жануарлық : ет, балық,сүт, жұмыртқа т. б.

3 слайд

Ақуыз - клетка негізін құратын құрылыс материалы -қоректік заттар түзілуі,ферменттердің қатысумен жүреді Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді: Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б. Жануарлық : ет, балық,сүт, жұмыртқа т. б.

Адамны ң күнделікті тамағында ақуыз мөлшері 30% тен кем болмағаны жөн. Ақуыз - қуат қоры. 1г ақуыз тоты қса,денеде 4.1к

4 слайд
Адамны ң күнделікті тамағында ақуыз мөлшері 30% тен кем болмағаны жөн. Ақуыз - қуат қоры. 1г ақуыз тоты қса,денеде 4.1ккал ,яғни 17.17 к .джоуль жылу пайда болады

4 слайд

Адамны ң күнделікті тамағында ақуыз мөлшері 30% тен кем болмағаны жөн. Ақуыз - қуат қоры. 1г ақуыз тоты қса,денеде 4.1ккал ,яғни 17.17 к .джоуль жылу пайда болады

- энергия көзі 1г көмірсу тотықса 4.1 ккал энергия б өлініп шығады Адамға тәулігіне 450-500г көмірсу қажет Көмірсу

5 слайд
- энергия көзі 1г көмірсу тотықса 4.1 ккал энергия б өлініп шығады Адамға тәулігіне 450-500г көмірсу қажет Көмірсу

5 слайд

- энергия көзі 1г көмірсу тотықса 4.1 ккал энергия б өлініп шығады Адамға тәулігіне 450-500г көмірсу қажет Көмірсу

• Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда, жеміс- жидекте, сүтте,қантта, конфетта болады. • Крахмал : картоп, ұн,

6 слайд
• Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда, жеміс- жидекте, сүтте,қантта, конфетта болады. • Крахмал : картоп, ұн, тары, жарма, макарон өнімдері • Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз, баклажан т.бКөмірсу түрлері:

6 слайд

• Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда, жеміс- жидекте, сүтте,қантта, конфетта болады. • Крахмал : картоп, ұн, тары, жарма, макарон өнімдері • Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз, баклажан т.бКөмірсу түрлері:

Майлар -энергия көзі, жылуды сақтайды  Майлар түзілуі бойынша:  Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген майы, зәйтүн майы,соя майы,

7 слайд
Майлар -энергия көзі, жылуды сақтайды  Майлар түзілуі бойынша:  Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген майы, зәйтүн майы,соя майы,т.б  Жануарлық:сары май, шошқа майы, тауық майы т.б.

7 слайд

Майлар -энергия көзі, жылуды сақтайды  Майлар түзілуі бойынша:  Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген майы, зәйтүн майы,соя майы,т.б  Жануарлық:сары май, шошқа майы, тауық майы т.б.

ДӘРУМЕНДЕР -организмнің иммунитетін жақсартады -органдардың жұмысын қадағалайды витамин жетіспеушілігі -ГИПОВИТАМИНОЗ Вита

8 слайд
ДӘРУМЕНДЕР -организмнің иммунитетін жақсартады -органдардың жұмысын қадағалайды витамин жетіспеушілігі -ГИПОВИТАМИНОЗ Витаминдердің көбейіп кетуі - ГИПЕРВИТАМИНОЗ Витаминдердің болмауы - АВИТАМИНОЗ

8 слайд

ДӘРУМЕНДЕР -организмнің иммунитетін жақсартады -органдардың жұмысын қадағалайды витамин жетіспеушілігі -ГИПОВИТАМИНОЗ Витаминдердің көбейіп кетуі - ГИПЕРВИТАМИНОЗ Витаминдердің болмауы - АВИТАМИНОЗ

МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР Макроэлементтер: Темір – гемоглобин құрамына кіреді Калий - суды шығарады Натрий –суды ұстап тұрады Кальций

9 слайд
МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР Макроэлементтер: Темір – гемоглобин құрамына кіреді Калий - суды шығарады Натрий –суды ұстап тұрады Кальций сүйектің,тістің Фосфор түзілуіне қатысады Микроэлементтер Йод – қалқанша безінде болады Фтор сүйектің түзілуіне ұатысады Магний – белок синтезіне қатысад ы

9 слайд

МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР Макроэлементтер: Темір – гемоглобин құрамына кіреді Калий - суды шығарады Натрий –суды ұстап тұрады Кальций сүйектің,тістің Фосфор түзілуіне қатысады Микроэлементтер Йод – қалқанша безінде болады Фтор сүйектің түзілуіне ұатысады Магний – белок синтезіне қатысад ы

- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді -тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады Ересек адамның дене салмағының 60-70%

10 слайд
- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді -тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады Ересек адамның дене салмағының 60-70% су Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5 Оның сусын түрінде 700-1700мл т үрінде,ал тағам қүрамымдағы су түрінде 800-1000мл т үрінде, эндогенді су 200- 300мл түрінде болады Су

10 слайд

- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді -тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады Ересек адамның дене салмағының 60-70% су Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5 Оның сусын түрінде 700-1700мл т үрінде,ал тағам қүрамымдағы су түрінде 800-1000мл т үрінде, эндогенді су 200- 300мл түрінде болады Су