Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
1 слайд
Құлан агротехникалық жоғары колледжі
Тағамдық заттар туралы
жалпы ұғымдар
Сраилова А.
Тамақтану физиологиясы және санитария негіздері
1 слайд
Құлан агротехникалық жоғары колледжі Тағамдық заттар туралы жалпы ұғымдар Сраилова А. Тамақтану физиологиясы және санитария негіздері
2 слайд
Тағамдық заттар
Ақуы з
Май
Су Көмірсу
Дәрумендердер
Минералды заттар Май
2 слайд
Тағамдық заттар Ақуы з Май Су Көмірсу Дәрумендердер Минералды заттар Май
3 слайд
Ақуыз
- клетка негізін құратын құрылыс материалы
-қоректік заттар түзілуі,ферменттердің
қатысумен жүреді
Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді:
Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б.
Жануарлық : ет, балық,сүт, жұмыртқа т. б.
3 слайд
Ақуыз - клетка негізін құратын құрылыс материалы -қоректік заттар түзілуі,ферменттердің қатысумен жүреді Белоктар түзілуі бойынша бөлінеді: Өсімдіктік: күріш, соя, жарма, бұршақ, нан т.б. Жануарлық : ет, балық,сүт, жұмыртқа т. б.
4 слайд
Адамны ң күнделікті
тамағында ақуыз мөлшері
30% тен кем болмағаны
жөн. Ақуыз - қуат қоры.
1г ақуыз тоты қса,денеде
4.1ккал ,яғни 17.17
к .джоуль жылу пайда
болады
4 слайд
Адамны ң күнделікті тамағында ақуыз мөлшері 30% тен кем болмағаны жөн. Ақуыз - қуат қоры. 1г ақуыз тоты қса,денеде 4.1ккал ,яғни 17.17 к .джоуль жылу пайда болады
5 слайд
- энергия көзі
1г көмірсу тотықса 4.1 ккал
энергия б өлініп шығады
Адамға тәулігіне 450-500г
көмірсу қажет Көмірсу
5 слайд
- энергия көзі 1г көмірсу тотықса 4.1 ккал энергия б өлініп шығады Адамға тәулігіне 450-500г көмірсу қажет Көмірсу
6 слайд
•
Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда, жеміс-
жидекте, сүтте,қантта, конфетта болады.
•
Крахмал : картоп, ұн, тары, жарма, макарон өнімдері
•
Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз, баклажан т.бКөмірсу түрлері:
6 слайд
• Қанттар ( глюкоза, фруктоза, лактоза ): балда, жеміс- жидекте, сүтте,қантта, конфетта болады. • Крахмал : картоп, ұн, тары, жарма, макарон өнімдері • Клетчатка : кебек, орамжапырақ, сәбіз, баклажан т.бКөмірсу түрлері:
7 слайд
Майлар
-энергия көзі, жылуды сақтайды
Майлар түзілуі бойынша:
Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген майы,
зәйтүн майы,соя майы,т.б
Жануарлық:сары май, шошқа майы,
тауық майы т.б.
7 слайд
Майлар -энергия көзі, жылуды сақтайды Майлар түзілуі бойынша: Өсімдіктік :күнбағыс майы, бүрген майы, зәйтүн майы,соя майы,т.б Жануарлық:сары май, шошқа майы, тауық майы т.б.
8 слайд
ДӘРУМЕНДЕР
-организмнің иммунитетін жақсартады
-органдардың жұмысын қадағалайды
витамин жетіспеушілігі -ГИПОВИТАМИНОЗ
Витаминдердің көбейіп кетуі -
ГИПЕРВИТАМИНОЗ
Витаминдердің болмауы - АВИТАМИНОЗ
8 слайд
ДӘРУМЕНДЕР -организмнің иммунитетін жақсартады -органдардың жұмысын қадағалайды витамин жетіспеушілігі -ГИПОВИТАМИНОЗ Витаминдердің көбейіп кетуі - ГИПЕРВИТАМИНОЗ Витаминдердің болмауы - АВИТАМИНОЗ
9 слайд
МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР
Макроэлементтер:
Темір – гемоглобин
құрамына кіреді
Калий - суды шығарады
Натрий –суды ұстап
тұрады
Кальций сүйектің,тістің
Фосфор түзілуіне
қатысады
Микроэлементтер
Йод – қалқанша безінде
болады
Фтор сүйектің түзілуіне
ұатысады
Магний – белок
синтезіне қатысад ы
9 слайд
МИНЕРАЛДЫ ТҰЗДАР Макроэлементтер: Темір – гемоглобин құрамына кіреді Калий - суды шығарады Натрий –суды ұстап тұрады Кальций сүйектің,тістің Фосфор түзілуіне қатысады Микроэлементтер Йод – қалқанша безінде болады Фтор сүйектің түзілуіне ұатысады Магний – белок синтезіне қатысад ы
10 слайд
- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді
-тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады
Ересек адамның дене салмағының 60-70% су
Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5
Оның сусын түрінде 700-1700мл
т үрінде,ал тағам қүрамымдағы су түрінде
800-1000мл т үрінде, эндогенді су 200-
300мл түрінде болады Су
10 слайд
- барлық органдар мен ткандардың құрамына кіреді -тағамдық заттардың сіңірілуіне қатысады Ересек адамның дене салмағының 60-70% су Тәулігіне қажетті су мөлшері 2…2,5 Оның сусын түрінде 700-1700мл т үрінде,ал тағам қүрамымдағы су түрінде 800-1000мл т үрінде, эндогенді су 200- 300мл түрінде болады Су