Материалдар / §12. Адамның асқорыту жүйесінің құрылысы.

§12. Адамның асқорыту жүйесінің құрылысы.

Материал туралы қысқаша түсінік
8.1.2.3 - адамның ас қорыту жүйесінің құрылысы мен қызметтері арасындағы өзара байланысты анықтау;
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
05 Қазан 2024
240
0 рет жүктелген
450 ₸
Бүгін алсаңыз
+23 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +23 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

8 сынып №11

ДӘІЖО___________

Қазақстан Республикасының Білім және ғылым министрлігі
«» КММ
(білім беру ұйымының атауы)
Қысқа мерзімді (сабақ) жоспары

Адамның асқорыту жолдарының құрылысы. Асқорыту бездері. Асқорыту мүшелерінің қызметі.

§12. Адамның асқорыту жүйесінің құрылысы.

(Сабақ тақырыбы)


Бөлім:

«Қоректену»

Педагогтің аты-жөні:


Күні:


Сыныбы: 8 «а,б»

Қатысушылар саны: Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы:

Адамның асқорыту жолдарының құрылысы. Асқорыту бездері. Асқорыту мүшелерінің қызметі. §12. Адамның асқорыту жүйесінің құрылысы.

Оқу бағдарламасына сәйкес оқу мақсаты

8.1.2.3 - адамның ас қорыту жүйесінің құрылысы мен қызметтері арасындағы өзара байланысты анықтау;

Сабақтың мақсаты:

адамның ас қорыту жүйесінің құрылысы мен қызметтері арасындағы өзара байланысты анықтайды;

Сабақтың барысы:

Сабақ кезеңі

Мұғалімнің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақтың басы








Бұрынғы білімін еске түсіру

Оқушылармен амандасу, түгендеу, сынып тәртібін қадағалау.


Сәйкестендіру тапсырмасы: Төмендегі қызметтерді тістердің түрлерімен сәйкестендіріңіз:

1) Тағамды кесу

2) Тағамды жырту

3) Тағамды ұсақтау

A) Кескіш тістер

B) Ит тістер

C) Молярлар


Оқушылар амандасады, сынып тәртібін сақтайды.




Тістердің түрлері мен қызметтерін сәйкестендіреді.

Дескриптор:

- Тістердің түрлері мен қызметтерін сәйкестендіреді – 2 балл;

Интерактивті панель, презентация


Биология 8-сынып,Автор: А.Соловьева, Б.Ибраимова. Алматы «Атамұра» баспасы 2018ж


Оқушылардың назарын аудару

Құндылық:

Өмірмен байланысты сұрақ:

4.Асқорыту жүйесінің жұмысына кері әсер ететін жағдайлар қандай болуы мүмкін?

5.Тамақтану мәдениеті адамның асқорыту жүйесінің жұмысына қалай әсер етеді?

Білім алушылар берілген сұраққа жауап береді. Ой қозғау жүзеге асады. Берілген сұрақтардың биологиялық маңызын сипаттайды.

Дескриптор:

-берілген сұраққа жауап береді -2 балл;

Интерактивті панель, презентация


Сабақтың мақсатын таныстыру

8.1.2.3 - адамның ас қорыту жүйесінің құрылысы мен қызметтері арасындағы өзара байланысты анықтау;

Жаңа сабақтың оқу мақсатын жазады.

Дескриптор:

- сабақтың оқу мақсатын жазады -1 балл;

Интерактивті панель, презентация


Биология 8-сынып,Автор: А.Соловьева, Б.Ибраимова. Алматы «Атамұра» баспасы 2018ж

Жаңа тақырыпты таныстыру

«Мәтінмен жұмыс»

Мұғалім сабақ басында жаңа тақырып бойынша тақтада шағын мәтінмен түсіндірме жұмысын жасайды.


Білім алушылар мәтінді мұқият тыңдай отырып ой қозғау жүзеге асады. Өз ойлары мен пікірлерін білдіреді.

Дескриптор:

- мәтінді оқиды және өз түсінгенін сипаттайды -1 балл;

Интерактивті панель, презентация



Биология 8-сынып,Автор: А.Соловьева, Б.Ибраимова. Алматы «Атамұра» баспасы 2018ж


Сабақтың ортасы






Оқушыларға бағыт бағдар беру

Логикалық сұрақ:

1.Адамның асқорыту жүйесінің негізгі қызметі неден тұрады?

2.Асқорыту жолының негізгі бөліктері қандай?

3.Асқорыту бездерінің рөлі қандай?

Көп таңдауы бар тапсырма:

6.Асқорыту жолының бөліктері қай тізбекпен орналасқан?
A) Ауыз қуысы, өңеш, асқазан, жіңішке ішек, жуан ішек
B) Ауыз қуысы, асқазан, өңеш, жуан ішек, жіңішке ішек
C) Ауыз қуысы, өңеш, асқазан, жуан ішек, жіңішке ішек
D) Ауыз қуысы, асқазан, өңеш, жіңішке ішек, жуан ішек


Адамның асқорыту жүйесінің негізгі қызметін сипаттайды. Асқорыту жолының негізгі бөліктерін атайды. Асқорыту бездерінің рөлін сипаттайды. Асқорыту жолының бөліктерін атайды.

Дескриптор:

- Адамның асқорыту жүйесінің негізгі қызметін сипаттайды – 1 балл;

- Асқорыту жолының негізгі бөліктерін атайды – 1 балл;

- Асқорыту бездерінің рөлін сипаттайды – 1 балл;

- Асқорыту жолының бөліктерін атайды – 1 балл;

Интерактивті панель







Практикалық тапсырмалар беру.

Салыстыру тапсырмасы:

7.Асқорыту бездерінің қызметін және олардың шығаратын заттарын салыстырыңыз.

Сәйкестендіру тапсырмасы:

8.Асқорыту жүйесінің келесі бөліктерін қызметін сәйкестендіріңіз:

  • Ауыз қуысы

  • Өңеш

  • Асқазан

  • жіңішке ішек

  • Жуан ішек

Шындық немесе жалған тапсырмасы:

9.Асқорыту жүйесі тамақты тек ыдырату және қоректік заттарды сіңіру үшін жауапты.

10.Асқорыту жүйесінің жұмысына тек асқорыту жолы мен бездер қатысады.

Асқорыту бездерінің қызметін және олардың шығаратын заттарын салыстырады. Асқорыту жүйесінің бөліктерін қызметімен сәйкестендіреді. Мәлімдеменің шындық немесе жалған екенін атайды.

Дескриптор:

- Асқорыту бездерінің қызметін және олардың шығаратын заттарын салыстырады – 2 балл;

- Асқорыту жүйесінің бөліктерін қызметімен сәйкестендіреді – 3 балл;

- Мәлімдеменің шындық немесе жалған екенін атайды – 1 балл;

Интерактивті панель, презентация




Жұмыс дәптерлері

Бағалау

Жеке жұмыс.

Қалыптастырушы бағалау тапсырмасы ҚМЖ қосымшасында орналасқан.

Білім алушылар ҚБ тапсырмаларын орындайды. Ой қозғау жүзеге асады.

Қалыптастырушы бағалау тапсырмасының дескрипторы ҚМЖ қосымшасында орналасқан.

Интерактивті панель, презентация

Жұмыс дәптері

Сабақтың соңы




Кері байланыс беру

Кері байланыс «4 себеп» әдісі арқылы. Мұғалім сабақты қорытындылау мақсатында оқушылардың сабаққа деген көзқарасын, кері байланысын тыңдайды.


Оқушылар бүгінгі сабақтың мақсатына жеткізетін тапсырмалар орындауына қарай, өз түсінгенін, пікірін, өз ойын айту арқылы сабаққа қорытынды жасайды.

Дескриптор:

- кері байланыс айтады -1 балл;



Презентация


1.Мен түсіндім, себебі ...

2.Мен түсінбедім, себебі ...

3.Мен қолдана аламын, себебі ...

4.Маған тиімді болмады, себебі .../ұсыныс……..


Білімді игеруді жақсарту және оны тәжірибеге көшіру

Шығармашылық жұмыс.

Тірек сызба «Дәрумендер – олардың сипаттамасы және жіктеу»

Білім алушылар келесі тақырыптың тақырыбымен және тірек сызба сызады. Ой қозғау жүзеге асады.

Дескриптор:

- үй жұмысын орындайды -1 балл;

Жұмыс дәптері


Биология 8-сынып,Автор: А.Соловьева, Б.Ибраимова. Алматы «Атамұра» баспасы 2018ж



ҚЫСҚА МЕРЗІМДІ ЖОСПАРҒА ҚОСЫМША



Адам асқорыту жүйесінің құрылысы мен қызметі

Адамның асқорыту жүйесі тұтынған тағамды ыдыратып, ағзаның жұмыс істеуі үшін қажетті қоректік заттарды сіңіріп алуға жауапты. Бұл жүйе ауыздан түзеге шейін созылған, бұралған түтікшеден – асқорыту жолынан (аталатын асқорыту түтігінен) және әртүрлі асқорыту бездері мен мүшелерінен тұрады. Асқорыту жолы ауыз қуысы, өңеш, асқазан, жіңішке ішек және жуан ішектен тұрады. Сілекей бездері, бауыр, жұлдызша және өт қапшығы сияқты асқорыту бездері тамақты ыдырату процесіне көмектесетін ферменттер мен басқа да заттарды шығарады. Асқорыту жолы мен бездер бірлесіп тамақты ыдыратып, қоректік заттарды сіңіріп, қалдықтарды денеден шығарып тастайды.

Адам асқорыту жүйесінің құрылысы мен қызметі:

Логикалық сұрақ:

  1. Адамның асқорыту жүйесінің негізгі қызметі неден тұрады?

  2. Асқорыту жолының негізгі бөліктері қандай?

  3. Асқорыту бездерінің рөлі қандай?

Өмірмен байланысты сұрақ:

  1. Асқорыту жүйесінің жұмысына кері әсер ететін жағдайлар қандай болуы мүмкін?

  2. Тамақтану мәдениеті адамның асқорыту жүйесінің жұмысына қалай әсер етеді?

Көп таңдауы бар тапсырма:

  1. Асқорыту жолының бөліктері қай тізбекпен орналасқан?
    A) Ауыз қуысы, өңеш, асқазан,
    жіңішке ішек, жуан ішек
    B) Ауыз қуысы, асқазан, өңеш, жуан ішек,
    жіңішке ішек
    C) Ауыз қуысы, өңеш, асқазан, жуан ішек,
    жіңішке ішек
    D) Ауыз қуысы, асқазан, өңеш,
    жіңішке ішек, жуан ішек

Салыстыру тапсырмасы:

  1. Асқорыту бездерінің қызметін және олардың шығаратын заттарын салыстырыңыз.

Сәйкестендіру тапсырмасы:

  1. Сәйкестендіру тапсырмасы


Мүше

Қызметі

  1. Ауыз қуысы

  2. Өңеш

  3. Асқазан

  4. Ұсақ ішек

  5. Бауыр

  6. Ұйқы безі

  7. Үлкен ішек

  1. Судың және электролиттердің сіңірілуі, қалдықтарды шығару;

  2. Тамақтың механикалық және химиялық сіңірілуі;

  3. Тамақтың одан әрі механикалық және химиялық сіңірілуі;

  4. Майды сіңіруге көмектесетін өт өндіру;

  5. Қоректік заттардың сіңірілуі;

  6. Тамақты ауыздан асқазанға тасымалдау;

  7. Химиялық сіңіруге арналған ферменттер өндіру;



Шындық немесе жалған тапсырмасы:

  1. Асқорыту жүйесі тамақты тек ыдырату және қоректік заттарды сіңіру үшін жауапты.

  2. Асқорыту жүйесінің жұмысына тек асқорыту жолы мен бездер қатысады.

Жауап кілті:

  1. Адамның асқорыту жүйесінің негізгі қызметі тұтынған тағамды ыдырату және ағзаның жұмыс істеуі үшін қажетті қоректік заттарды сіңіріп алу.

  2. Асқорыту жолының негізгі бөліктері: ауыз қуысы, өңеш, асқазан, ince ішек және жуан ішек.

  3. Асқорыту бездері тамақты ыдырату процесіне көмектесетін ферменттер мен басқа да заттарды шығарады.

  4. Асқорыту жүйесінің жұмысына кері әсер ететін жағдайлар: стресс, дұрыс емес тамақтану, аурулар, т.б.

  5. Тамақтану мәдениеті адамның асқорыту жүйесінің жұмысын жақсартуы немесе нашарлатуы мүмкін.

  6. Дұрыс жауап: A) Ауыз қуысы, өңеш, асқазан, ince ішек, жуан ішек.

  7. Сілекей бездері ферменттер, бауыр өт, жұлдызша ас қорыту ферменттері шығарады.

  8. Ауыз қуысы, өңеш, асқазан, ince ішек, жуан ішек.

  9. Шындық.

  10. Жалған, асқорыту жүйесінің жұмысына бұлшықеттер, сүйек, қан тамырлары, нерв жүйесі де қатысады.

Оқушының аты-жөні:______________________________________________________ сыныбы:_______


Адамның ас қорыту жүйесі және оның қызметтері

Адамның ас қорыту жүйесі тамақты қабылдау, өңдеу және сіңіру үшін жауап береді. Бұл жүйе бірнеше маңызды органдардан тұрады, олардың әрқайсысының өзіндік құрылымы мен қызметі бар. Ас қорыту жүйесінің негізгі бөліктері - ауыз қуысы, өңеш, асқазан, ішек, бауыр және ұйқы безі. Бұл органдар бірлесіп жұмыс істейді, тамақты қорытуға, қоректік заттарды сіңіруге және қалдықтарды шығаруға көмектеседі.

Бос орындарды толтыру: Дұрыс сөздермен бос орындарды толтырыңыз.

  1. Ас қорыту процесі __ басталады, мұнда тіс тамақты ұсақтайды.

  2. __ тамақты асқазанға жеткізеді және жұту процесіне көмектеседі.

  3. __ тамақты сақтайды және оны сұйық массаға айналдырады.

  4. Нәжіс __ арқылы денеден шығарылады.

  5. __ ас қорытуға көмектесетін ферменттерді өндіреді.

Сөздер банкі: асқазан, ауыз қуысында, тік ішек, өңеш, ұйқы безі

Көп таңдаулы сұрақтар: Әр сұрақ үшін дұрыс жауапты таңдаңыз.

  1. Ас қорыту жүйесінің қай бөлігі майларды қорытуға көмектеседі?
    a) Өңеш
    b) Асқазан
    c) Бауыр
    d) Тік ішек

  2. Қай орган қанға қоректік заттарды сіңіруге жауап береді?
    a) Асқазан
    b) Жіңішке ішек
    c) Бауыр
    d) Өңеш

  3. Ас қорыту жүйесінің ең ұзын бөлігі қандай?
    a) Өңеш
    b) Асқазан
    c) Жіңішке ішек
    d) Тоқ ішек

  4. Ас қорыту жүйесінің қай бөлігі суды сіңіреді?
    a) Асқазан
    b) Жіңішке ішек
    c) Тоқ ішек
    d) Өңеш

  5. Қай орган өт сұйықтығын өндіреді?
    a) Асқазан
    b) Ұйқы безі
    c) Бауыр
    d) Өт қабы

Ашық сұрақтар: Келесі сұрақтарға толық сөйлемдермен жауап беріңіз:

  1. Ас қорыту жүйесіндегі ферменттердің рөлін түсіндіріңіз.

Shape1

Shape2

  1. Асқазан мен жіңішке ішектің қызметтерін салыстырыңыз және айырмашылықтарын көрсетіңіз.

Shape3

Shape4

  1. Ас қорыту жүйесінің денсаулығын сақтау үшін қандай өмір салтын ұстану керек? Үш мысал келтіріңіз.

Shape5

Shape6

Жауаптар кілті:

Бос орындарды толтыру:

  1. ауыз қуысында

  2. өңеш

  3. асқазан

  4. тік ішек

  5. ұйқы безі

Көп таңдаулы сұрақтар:

  1. c) Бауыр

  2. b) Жіңішке ішек

  3. c) Жіңішке ішек

  4. c) Тоқ ішек

  5. c) Бауыр

Ашық сұрақтар:

  1. Мысалы: Ферменттер ас қорыту жүйесінде маңызды рөл атқарады. Олар күрделі тағам молекулаларын қарапайым молекулаларға ыдыратады, бұл ағзаның оларды сіңіруін жеңілдетеді. Ферменттер әр түрлі органдарда өндіріледі және белгілі бір қоректік заттарға әсер етеді, мысалы, амилаза көмірсуларды ыдыратады, ал липаза майларды ыдыратады.

  2. Мысалы: Асқазан мен жіңішке ішектің қызметтері әр түрлі. Асқазан тамақты сақтайды, оны механикалық және химиялық жолмен ыдыратады, сондай-ақ кейбір заттарды сіңіреді. Жіңішке ішек, керісінше, қоректік заттардың көп бөлігін сіңіруге жауап береді. Ол ұзынырақ және арнайы құрылымдары бар, бұл сіңіру бетін арттырады.

  3. Мысалы: Ас қорыту жүйесінің денсаулығын сақтау үшін келесі әдеттерді ұстануға болады:
    1) Жеміс-жидектер мен көкөністерге бай теңдестірілген тамақтану
    2) Күнделікті жеткілікті мөлшерде су ішу
    3) Жүйелі түрде дене жаттығуларымен айналысу







Оқушының аты-жөні:______________________________________________________ сыныбы:_______


Адамның ас қорыту жүйесі туралы тест

1. Адамның ас қорыту жүйесінің негізгі қызметі қандай?
a. Тамақты қабылдау, өңдеу және сіңіру
b. Қанды тазарту
c. Оттегіні қабылдау
d. Гормондарды бөлу

2. Ас қорыту жүйесінің қай мүшесі тамақты алғаш қабылдайды?
a. Асқазан
b. Өңеш
c. Ауыз қуысы
d. Ішек

3. Ас қорыту жүйесінің ең ұзын мүшесі қайсы?
a. Өңеш
b. Асқазан
c. Ішек
d. Бауыр

4. Қай мүше ас қорыту ферменттерін бөледі?
a. Өкпе
b. Жүрек
c. Бүйрек
d. Ұйқы безі

5. Асқазанның негізгі қызметі қандай?
a. Тамақты сақтау және ыдырату
b. Оттегіні қанға жеткізу
c. Қанды сүзу
d. Гормондарды өндіру

6. Бауырдың ас қорыту жүйесіндегі рөлі қандай?
a. Тамақты ұсақтау
b. Өт сұйықтығын өндіру
c. Тамақты сіңіру
d. Тамақты жұту

7. Ас қорыту жүйесінің қай бөлігі тамақты өңешке жібереді?
a. Тіл
b. Көмей
c. Жұтқыншақ
d. Кеңірдек

8. Ішектің негізгі қызметі қандай?
a. Тамақты сақтау
b. Тамақты ұсақтау
c. Қоректік заттарды сіңіру
d. Гормондарды бөлу

9. Ас қорыту жүйесінің қай мүшесі қалдықтарды шығарады?
a. Асқазан
b. Бауыр
c. Тоқ ішек
d. Ұйқы безі

10. Ауыз қуысында қандай процесс басталады?
a. Механикалық өңдеу
b. Химиялық өңдеу
c. Механикалық және химиялық өңдеу
d. Сіңіру процесі

11. Қай мүше ас қорыту жүйесіне жатпайды?
a. Өңеш
b. Асқазан
c. Өкпе
d. Ішек

12. Ас қорыту жүйесінің ең үлкен безі қайсы?
a. Ұйқы безі
b. Бауыр
c. Сілекей безі
d. Қалқанша безі

13. Тамақ өңештен асқазанға қалай өтеді?
a. Ерікті бұлшықет қысқаруымен
b. Перистальтика арқылы
c. Ауырлық күшімен
d. Химиялық реакция арқылы

14. Асқазан сөлінің негізгі компоненті қандай?
a. Тұз қышқылы
b. Көмірқышқыл газы
c. Сутегі пероксиді
d. Аммиак

15. Ас қорыту жүйесінің қай бөлігінде су көбірек сіңіріледі?
a. Асқазан
b. Жіңішке ішек
c. Тоқ ішек
d. Өңеш

16. Ас қорыту жүйесінің қай мүшесі ақуыздарды қорытуда маңызды рөл атқарады?
a. Бауыр
b. Ұйқы безі
c. Асқазан
d. Өт қапшығы

17. Тамақты жұту процесі қалай аталады?
a. Перистальтика
b. Ассимиляция
c. Жұтыну
d. Диссимиляция

18. Ас қорыту жүйесінің қай бөлігінде майлар қорытылады?
a. Ауыз қуысы
b. Асқазан
c. Жіңішке ішек
d. Тоқ ішек

19. Ас қорыту жүйесінің қай мүшесі қанды тазартуға көмектеседі?
a. Асқазан
b. Бауыр
c. Ұйқы безі
d. Өңеш

20. Ас қорыту жүйесінің қай мүшесі инсулин гормонын бөледі?
a. Бауыр
b. Асқазан
c. Ұйқы безі
d. Өт қапшығы

Жауаптар кілті (Әрқашан AI генерацияланған жауаптарды дәлдік үшін тексеріңіз - Математика қателерге бейім болуы мүмкін)

  1. a

  2. c

  3. c

  4. d

  5. a

  6. b

  7. c

  8. c

  9. c

  10. c

  11. c

  12. b

  13. b

  14. a

  15. c

  16. c

  17. c

  18. c

  19. b

  20. c







Адам асқорыту жүйесінің анатомиясы мен функциялары

Мәліметтер кестесі: Асқорыту мүшелері және олардың функциялары

Мүше

Функциясы

Ауыз қуысы

Тамақтың механикалық және химиялық сіңірілуі

Өңеш

Тамақты ауыздан асқазанға тасымалдау

Асқазан

Тамақтың одан әрі механикалық және химиялық сіңірілуі

Ұсақ ішек

Қоректік заттардың сіңірілуі

Бауыр

Майды сіңіруге көмектесетін өт өндіру

Ұйқы безі

Химиялық сіңіруге арналған ферменттер өндіру

Үлкен ішек

Судың және электролиттердің сіңірілуі, қалдықтарды шығару

Ескертпе: Бұл мәліметтер кестесі адам асқорыту жүйесінің негізгі мүшелері мен олардың негізгі функцияларын қамтиды. Ол 8-сынып оқушыларына асқорыту жүйесінің құрылымы мен функциялары арасындағы өзара байланысты талдау үшін арналған.




Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ