Материалдар / Аминқышқылдарын сапалық және сандық анықтау әдістері

Аминқышқылдарын сапалық және сандық анықтау әдістері

Материал туралы қысқаша түсінік
Аминқышқылдарын сапалық және сандық анықтау әдістері нақтылап түсіндірілген
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
02 Наурыз 2021
1089
1 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Аминқышқылдарын сапалық және сандық анықтау әдістері

Аминқышқылдарын сапалық және сандық анықтау әдістері. Аминқышқылдарының адам ағзасында атқаратын қызметі, маңызы

Амин қышқылдары  – карбон қышқылының молекуласындағы көмірсутегідегі сутегінің орнын амин тобы басқан органикалық қосылыстарды айтады.

Амин қышқылдарының физиологиялық маңызы өте зор, өйткені олардың қалдықтарынан ақуыздар құрылады және олардан ферменттер, витаминдер, гормондар түзіледі. Амин қышқылдарын көбінесе тривиалды (шығу тегі бойынша) атаумен айтады.



Сапалық реакциялар

Аминқышқылдары мен ақуыздар химиясында көптеген сапалы (түсті реакциялар) бар, олар бір уақытта химиялық анализдің негізін қалады. Қазіргі кезде оларды физика-химиялық зерттеулердің заманауи әдістерімен қатар қолдануды жалғастыруда.

1. Нингидринмен реакция - бұл барлық а-аминқышқылдары үшін жалпы сапалық реакция.Көк-күлгін қосылыс түзіледі.

2) пептидтік байланыстарға сапалы реакция - биурет - Cu (OH) 2 бар кешен түзіледі - күлгін түсті.



3) 2,4 - динитрофторбензолмен өзара әрекеттесу - сары қосылыстар түзіледі, органикалық еріткіштерде ериді, хроматография әдісімен сәйкестендіру үшін қолданылады.

4 цистеинді анықтау реакциясы

Қорғасын ацетаты бар ақуыз ерітіндісін сілтілі ортада қыздырғанда қара PbS тұнбасы түзіледі

5) хош иісті және гетероциклді амин қышқылдарына арналған ксантопротеин реакциясы (фен, сызықша, гис, үш) - сары түске бояу

Аминқышқылдарын зерттеу мен талдаудың физико-химиялық әдістері. Хроматография Электрофорез

Хроматография - бұл органикалық заттарды бөлу, тазарту, оқшаулау және идентификациялаудың заманауи әдістерінің бірі.

Әдіс заттардың екі фаза арасында әртүрлі бөлінуіне негізделген: стационарлық және қозғалмалы

Заттың аз мөлшерін және оның аз концентрациясын талдау мүмкіндігі әдісті биология мен медицинада қолдануды анықтайды.

Заттардың қоспасын бөлу мен талдаудың хроматографиялық әдісін олардың қасиеттерін зерттеудің басқа заманауи әдістерімен, мысалы, масс-спектрометрия, ИҚ-спектрометрия, NMR және ЭПР спектроскопиясымен үйлестіру бұл әдісті өте маңызды және іс жүзінде әмбебап зерттеу құралы етеді.

Аминқышқылдары мен олардың туындыларын бөлу және талдау белоктардың, пептидтердің аминқышқылдық құрамын анықтау үшін, сондай-ақ аминқышқылдары мен ақуыз алмасуының бұзылыстарын диагностикалау үшін қолданылады.

Хроматографияның әр түрлі түрлері кең қолданылады: ион алмасу хроматографиясы, бөлу хроматографиясы, адсорбция (баған және TLC), гельдік хроматография

Денедегі әртүрлі ауытқулардың пайда болуына жауап беретін аминқышқылдарын талдау клиникалық және зертханалық диагностикадағы ең ақпараттық тәсілдердің бірі болып табылады.



Аминқышқылдарының адам ағзасында атқаратын қызметі

Аминқышқылдары ақуыздар түзетін құрылымдық, химиялық бірліктер немесе «құрылыс кірпішіктері» болып табылады. Аминқышқылдарының құрамында 16% азот бар, бұл басқаша екіншілік тамақатану элементтері болып табылатын көміртектер мен майлардан құралған негізгі химиялық айырмашылық. Амин қышқылдарының организмдегі маңыздылығы ақуыздардың барлық өмірлік процестердегі үлкен рөлімен анықталады. Ең ірі жануардан, ең кіші микробқа дейінгі ағзалар ақуыздардан тұрады. Ақуыздардың неше түрлі формалары тірі ағзадағы болып жатқан барлық процестерге қатысады. Адам денесінде ақуыздардан бұлшықеттер, сіңірлер, барлық мүшелер және шаш, тырнақтар қалыптасады; ақуыздар сұйықтықтар мен сүйектің құрамына кіреді.Ағзадағы барлық процестерді тездететін және реттейтін ферменттер мен гормондар да ақуыздар болып табылады.

Ағзада ақуыздың аздығы ісікке шалдықтыратын су балансының бұзылуына әкеліп соқтырады. Ағзадағы әрбір ақуыз қайталанбас және арнайы мақсаттар үшін өмір сүреді. Ақуыздар өзара алмастырылмайды. Олар ағзада тамақ өнімдеріндегі ақуыздардың ыдырауы кезінде пайда болатын амин қышқылдарынан синтезделеді. Бұдан келе ақуыздардың өзі емес, дәл аминқышқылдары тамақтанудағы құнды элемент болатынын түсінеміз.Аминқышқылдары адам ағзасының мүшелері мен құрамына кіретін ақуыздарды тудырумен қоса, олардың кейбіреулері неймедиаторлар (нейтротрансмиттерлер) рөлін атқарады. Нейромедиаторлар дегеніміз – жүйке импульсын бір клеткасынан екіншісіне беріп жіберетін химиялық заттар. Бұдан түсінгеніміз, кейбір амин қышқылдары бас миының қалыпты жұмыс істеуіне қажет. Аминқышқылдары дәрумендердің және минералдардың өздерінің функцияларын дұрыс орынауына әсер етеді. Кейбір аминқышқылдары бұлшықеттерінің терісін энергиямен тікелей қамтамасыз етеді.

Cандық анықтау әдістері

Аминқышқылдарының сандық анықталуы оларды алдын-ала ыстық сумен спектрофотометриялық жолмен нингидринмен реакция арқылы экстракциялағаннан кейін жүргізілді, нәтижесінде дикетогидринекетогидринаминнің энол түріндегі күлгін түсті тұз түзілді. Алынған ерітінділердің оптикалық тығыздығы және жұмыс стандартының шешімі (PCO) ұзындығы бойынша SF-56 спектрофотометрінде өлшенді толқын ұзындығы суға қатысты 568 нм. Амин қышқылдарының сандық құрамын қолдана отырып есептелді глутамин қышқылының ПКО ерітіндісі.



Амин қышқылдары - бұл құрылымында амин тобы бар α- немесе басқа позицияларда болатын органикалық қышқылдар. Амин қышқылдары - бұл белоктардың құрылымдық компоненттері және организм үшін маңызды ферменттердің, витаминдердің және басқа органикалық қосылыстардың ажырамас бөлігі. Өсімдіктер кейбір аминқышқылдарды синтездейді, айырмашылығы олардың кейбірін (алмастырылмайтын амин қышқылдары) синтездей алмайтын жануарлар мен адамдардың денесінен айырмашылығы. Адам ағзасы маңызды аминқышқылдарының жетіспеушілігін өсімдік тағамымен толтырады. Амин қышқылдары мидың дұрыс жұмыс істеуі үшін маңызды, нейротрансмиттерлердің ізашары бола алады.

Ресейдегі дәрілік шикізаттың негізгі көздері жабайы және мәдени өсімдіктерден алынған өндірістік препараттар болып табылады, олардың едәуір бөлігі импортталады. Отандық шикізатты сатып алуды арттырудың перспективалық бағыты оның шикізат базасын кеңейту болып табылады. Жақында дәрілік өсімдік шикізатындағы аминқышқылдарының құрамын зерттеуге көп көңіл бөлінуде. Амин қышқылдары - бұл құрылымында амин тобы бар α- немесе басқа позицияларда болатын органикалық қышқылдар. Амин қышқылдары - бұл белоктардың құрылымдық компоненттері және организм үшін маңызды ферменттердің, витаминдердің және басқа органикалық қосылыстардың ажырамас бөлігі. Өсімдіктер кейбір аминқышқылдарды синтездейді, айырмашылығы олардың кейбірін (алмастырылмайтын амин қышқылдары) синтездей алмайтын жануарлар мен адамдардың денесінен айырмашылығы. Адам ағзасы маңызды аминқышқылдарының жетіспеушілігін өсімдік тағамымен толтырады. Амин қышқылдары мидың дұрыс жұмыс істеуі үшін маңызды, нейротрансмиттердің ізашары бола алады.

Жылқы каштаны - емдік шикізат негізінде дәрі-дәрмектер құрудың перспективалы көзі. Материалдар мен әдістер Зерттеудің мақсаты ретінде Мәскеудің саябақ аймағында жиналған кәдімгі жылқы каштан жапырағының үлгілерін қолданылған. Жапырақтардағы амин қышқылдарының мөлшерін анықтау үшін аминқышқылдарының нингидрин ерітіндісімен өзара әрекеттесуіне және алынған боялған кешеннің кейінгі спектрофотометриясына негізделген әдісті қолданған.Тәжірибе барысында глутамин қышқылы нингидринмен және каштан жапырағынан су сығындысымен түрлі-түсті комплексті максималды сіңірудің толқын ұзындығын нақтыланды. 5,0000 г (дәл өлшенген) өсімдік материалын алып, 2 мм саңылау диаметрі бар електен өтетін бөлшектер мөлшеріне дейін ұнтақтап, 100 мл сыйымдылығы бар колбаға салып, оған 50 мл дистилденген су құйып, қайнаған су моншасында қайнау астында бір сағат қыздырды.Салқындатылған сығынды күлсіз сүзгі арқылы 100 мл көлемді колбаға сүзілді. Көлем белгіге сумен араластырылды, араластырылды (сынақ ерітіндісі).

Қорытындылар

  1. Әдістің оңтайлы шарттары кәдімгі жылқы каштанының жапырағының аминқышқылдарының қосындысын нингидринмен реакциялау арқылы спектрофотометриялық анықтау үшін таңдалды.

  2. Глутамин қышқылының РСО тұрғысынан аминқышқылдарының мөлшерін сандық анықтау әдісі жасалды.

  3. Аминқышқылдарының қосындысының сандық мөлшері 0,77% шегінде (глутамин қышқылы бойынша)

  4. 95% сенімділік деңгейімен бір анықтаманың қателігі ± 1,61% құрайды.

Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ