ҚАРАЛДЫ
КЕЛІСІЛДІ
Арнайы пәндер ОӨЖ
жөніндегі
ПЦК жетекшісі директордың
орынбасары
___________ Г.А.Калиева
__________Б.К.Сейтказин
Хаттама №
__
«___»__2021ж
ӨНДІРІСТІК ОҚЫТУДЫҢ САБАҚ
ЖОСПАРЫ
«Дәнекерлеу
ісі»
Модульдің/пәннің атауы: Көлденең және төбелік
жіктерді пісіру
Мамандығы: 1504000-«Дәнекерлеу
ісі»
Біліктілігі: 1114042 –«Электр газымен
дәнекерлеуші»
Құрастырған: өндірістік оқыту шебері
Айжаксин С.Н
2020-2021 оқу жылы
Мамандық-біліктілік:
|
111404 2
–«Электр газымен дәнекерлеуші»
|
Модульдің
атауы:
|
«Дәнекерлеу ісі»
|
Сабақтың
тақырыбы:
|
Көлденең және төбелік жіктерді
пісіру
|
Күні:
|
«26» 12 2018 ж.
|
Ұзақтығы:
|
6
сағат
(270
мин)
|
Өткізу
орны:
|
«Шеберхана» Электр газымен
дәнекерлеуші
|
Сабақтың
мақсаты:
|
Оқушыларды электр газымен дәнекерлеуге
деген қызығушылығын артыра отырып, өз бетімен жұмыс істеуге
бейімдеу.
|
|
Оқушыларды техникалық және
технологиялық шарттарды нақты орындау дағдыларын
арттыру;
|
|
Талдау, салыстыру, жіктеу, қортындылау,
негізін ажырата білу қабілеттерін дамыту;
|
|
Бірлікке, ұжымда жұмыстануға
тәрбиелеу;
|
Сабақтың
міндеттері:
|
1. Жұмыс
кезінде қауіпсіздік ережелерін қатаң
сақтау;
2.
Технологиялық нұсқау карта бойынша
жұмыстану;
3Газ және
электрмен пісіру әдістері, көлденең және төбелік жіктерді пісіру
жаттығуларын орындау.
|
Күтілетін
нәтижелер:
|
1.Газбен,
электрмен пісіру әдісі, көлденең және төбелік жіктерді
пісіру
2.Пісіру
амалдары.
|
Сабақтың
түрі:
|
Өндірістік.
|
Оқыту әдістері, әдістемелік
тәсілдер, педагогикалық техника, педагогикалық
технологиялар: Сөздік, көрнекілік,
өндірістік.
|
Қажетті жабдықтар мен
аспаптар:
|
Технологиялық нұсқау картасы, макеттер,
кілт-құралдар т.б құрал-саймандар.
|
Қосымша сөздер
(әдебиеттер)
|
«Газ және электрмен пісірушіні
өндірістік оқыту».А Тапалов. «Газбен пісірушілер мен кесушілердің
анықтамалығы».Никифоров Н. И. Нешумова С.П. Антонов И. А . Әлиев Б.
Ә.
|
Оқытушының байланыс
ақпараты:
|
Т.А.Ә.:
Айжаксин Сымбат
Нурландиярович
|
Тел.:
8 775 783 57
73
|
САБАҚТЫҢ ЖОСПАР-ҚЫСҚАША
ЖАЗБАСЫ
|
|
|
Сабақтың барысы
|
Уақыт
(минут)
|
Оқытушының
әрекеттері
|
Тыңдаушылардың
әрекеттері
|
Оқу
ресурстары мен материалдары
|
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
1. Ұйымдастыру
кезеңі
|
3 мин
|
Амандасу,тексеру.
|
Орындарынан тұрып
амандасу.
|
Журнал.
|
2. Оқушылардың негізгі кезеңде жұмысқа
дайындығы
|
10-15 мин
|
Техника қауіпсіздік
ережелері.
|
Т.Қ.Е-журналына қол қою,киімдерін
кию.
|
Қауіпсіздік техника- сы журналы, арнайы
киім, қажетті құрал жабдықтар.
|
3. Үй тапсырмасын орындауын
тексеру
|
10 мин
|
Өткен сабақтан
сұрақ-жауап.
|
Сұрақ-жауап.
|
Ауызша.
|
4. Қызметтің жаңа білімі мен тәсілдерін
қалыптастыру
|
30-35 мин
|
Жаңа сабақты
түсіндіру.
|
Тыңдау,көру.
|
Слайд, оқулық.
|
5. Зерделенген материалды түсінуді
алғаш тексеру
|
10 мин
|
Тапсырманы орындау барысын
тексеру.
|
Не түсінгенін сұрақ қою арқылы
пысықтау.
|
Сұлба сызу.
|
6. Қызметтің жаңа білімі мен тәсілдерін
бекіту және жалпыландыру
|
10 мин
|
Берілген жаңа тапсырманы орындауын
жалпылан-дыру.
|
Білім алушы тап- сырма бойынша
өзбетінше жұм- ыстануға әрекеті..
|
Пісіру аспаптарын
пайдалану.
|
7. Қызметтің білімі мен тәсілдерін
қолдану және өзіндік бақылау
|
150 мин
|
Жеке тапсыр- ма беру арқы- лы
бақылау.
|
Берілген тапсыр- маны өзбетінше
орындауы.
|
Сұлба арқылы газбен
дәнекерлеу.
|
8. Қызметтің білімі мен тәсілдерін
түзету
|
20-25 мин
|
Берілген тапсырманы текскру арқы-лы
түзету.
|
Жеке-жеке жіберген қателіктерін түзету
жұмыста рын жасау.
|
6-10 мм электрод металл
бөлшектері.
|
9. Үй тапсырмасы туралы
ақпараттандыру
|
2мин
|
Өткен сабақ- ты
қайталау.
|
Оқулықтан оқу.
|
Электродтар мен пісіру
жаттығулары.
|
10. Сабақ қортындыларына қортынды
жүргізу және рефлекси
|
10 мин
|
Бағалау.
|
Электродтармен көлденең және төбелік
жіктерді пісіру жатығуларын орындау.
|
Технологиялық
карта.
|
Білім алушының
нәтижелігі:
|
Газбен, электрмен пісіру жұмыстарындағы
көлденең және төбелік жіктерді электродтармен пісіру жаттығуларын
жүргізу.
|
Оқытушының өз жұмысын
бағалауы:
|
Берілген тапсырманы көлденең және
төбелік жіктерді пісіру тәсілдерін толықтай
меңгерту.
|
Көлденең және төбелік
жіктерді пісіру. Көлденең жіктерді пісіру кезінде балқытып пісіріл
ген металдың ағуын азайту үшін тек жоғарғы табақтың жиектеріне ғана
қиғаш жасайды. Доғаны төменгі жиекте қоздырады (1күй), ал содан
кейін оны металдың аққан тамшысы жоғары көтере отырып, жоғарғы
табақтың жиегіне аударады (2күй). Бір қабатты көлденең жіктерді
пісіру кезіндегі электрод ұштарының қозғалысы көлденең жіктерде
бойлық білік шелермен де, яғыни бірінші білікшені диаметрі 5 мм
электродпен сала отырып, пісіруге болады.
.
Пісіру үшін біршама
қиындық туғызатыны – төбелік жіктер болып табылады. Олар ең қыс қа
доғамен жасалады. Төьелік жағдайдағы пісіруді жеңілдету үшін қалың
жабындыларды электродтың металына қарағанда
біршама
тығыз етіп жасайды. Ол электродты металдан баяуырақ балқи отырып,
үстап тұрушы қаптама түзеді. Бұл жағдайда электродтың ұшын науаға
біресе жақындатып, біресе алыстатады. Электродты алыстатқан кезде
доға сөнеді де жікке жік металының тамшылары қатаяды. Төбелік,
сондай-ақ тіу немесе көлденең піс іру кезінде аз диаметрлі
электродты таңдап алады, аз токты төменгі күйдегі осындай қал
ыңдықтағы металды пісірумен салыстыру бойынша
10-15 -ға азайтады. Кез келген кеңіс тіктік күйде
пісіру үшін қалың жабындылы электродтар ішінде, мәселен, ОММ-5,
МЭЭ-04, ЦМ-7, УОНИ-13және тағы басқажабындылы электродтар
жарамды.