Материалдар / Ашық сабақ: "Көмірсулар: глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза, сахароза, крахмал және целлюлоза .Құрылысы, қасиеттері және қолданылуы. №7 зертханалық тәжірибе. "Альдегидоспирт ретінде глюкозаның химиялық қасиеттері. Крахмалға сапалық реакция"
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ашық сабақ: "Көмірсулар: глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза, сахароза, крахмал және целлюлоза .Құрылысы, қасиеттері және қолданылуы. №7 зертханалық тәжірибе. "Альдегидоспирт ретінде глюкозаның химиялық қасиеттері. Крахмалға сапалық реакция"

Материал туралы қысқаша түсінік
11.5.1.14 глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза, сахароза, крахмал және целлюлозаның молекулаларының сызықты және циклді формасын құрастыру 11.5.1.15 глюкозаның функционалдық топтарын тәжірибе жүзінде анықтау; 11.5.1.16 глюкозаның спирттік, сүт қышқылды, май қышқылды ашу реакцияларының теңдеулерін құрастыру; 11.5.1.17 крахмалға сапалық реакция жүргізу; 11.5.1.18 сахароза, крахмал, целлюлозаның гидролиз өнімдерін атау; 11.5.1.19 крахмал және целлюлозаның құрылысын, қасиеттерін салыстыру
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
09 Қаңтар 2023
548
6 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Білім беру ұйымының атауы

«М.Мақатаев атындағы №47 жалпы орта мектебі» коммуналдық мемлекеттік мекемесі

Пәні:

Химия

Бөлім:


Педагогтің аты-жөні:

Битабарова Хадиша Исабековна

Күні:


Сынып: 11 «а» ЖМБ

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы:

Көмірсулар: глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза, сахароза, крахмал және целлюлоза .Құрылысы, қасиеттері және қолданылуы. №7 зертханалық тәжірибе. "Альдегидоспирт ретінде глюкозаның химиялық қасиеттері. Крахмалға сапалық реакция"

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаты:

11.5.1.14 глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза, сахароза, крахмал және целлюлозаның молекулаларының сызықты және циклді формасын құрастыру

11.5.1.15 глюкозаның функционалдық топтарын тәжірибе жүзінде анықтау;
11.5.1.16 глюкозаның спирттік, сүт қышқылды, май қышқылды ашу реакцияларының теңдеулерін құрастыру;
11.5.1.17 крахмалға сапалық реакция жүргізу;
11.5.1.18 сахароза, крахмал, целлюлозаның гидролиз өнімдерін атау;
11.5.1.19 крахмал және целлюлозаның құрылысын, қасиеттерін салыстыру

Сабақтың мақсаты

глюкоза, фруктоза, рибоза, дезоксирибоза, сахароза, крахмал және целлюлозаның молеклаларының сызықтық және циклдық формулаларын құрастыру.

Ойлау дағдыларының деңгейі


Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі//уақыты

Педагогтің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақың басы

(Ұйымдастыру)

Ұйымдастыру: Сәлемдесу, түгендеу

Шаттық шеңбері: Оқушылар бір-біріне жақсы тілектер айтып, сабаққа көңілді қатысады.


Оқушылар өз ойларын ортаға салады.

Оқушылар жауаптары арқылы жаңа тақырыпқа көшу

Оқушылар өз болжамдарын айтып, талқылау жүргізеді

ҚБ «Мадақтау сэндвичі»


Тақырыптық суреттер

Сабақтың ортасы

(Өткен білімді еске түсіру)


Оқулықтағы жаңа сабақтың мәтінін оқуға тапсырма береді

Жаңа материалды меңгеру (текст бойынша жұмыс)

немесе видео бойынша


Оқушыларды «Ең-ең» әдісі бойынша үш топқа бөлеміз де, топтарға төмендегі тапсырмаларды береміз.

Ерекше қасиеттері:

Топ бойынша(қосымша бойынша материалды меңгеру):

  1. Моносахаридтердің сызықтық және циклдық формуласын құру

  2. Дисахаридтердің сызықтық және циклдық формуласын құру

  3. Полисахаридтердің сызықтық және циклдық формуласын құру


Дескриптор:

- Атом-молекулалық ілім химия ғылымына кім енгізгенін біледі-2б

Тәжірибе жүргізеді: суды айыратын аппараттың екі түтігінде екі түрлі газ пайда болатынын байқайды-2б.

ДК экраны

7-сынып оқулығы.

Жұмыс дәптерлері.

(Жаңа білім)


(Ұ) «Миға шабуыл» әдісі арқылы өткен тақырыппен жаңа сабақты байланыстыру мақсатында ой қозғау сұрақтарын ұжымдық талқылау. Оқушыларға жалпылама төмендегі сұрақтар және жаттығу түрлері беріледі. Әр оқушы өз оймен бөліседі.

Жаттығу жасайды.




Оқушылар сұрақтарға жауап беріп, өзара ұжымдық талқылау және дене жаттығуларын жасағаннан кейін мұғалім оқушыларға сабақтың тақырыбы, мақсатымен таныстырады.

Класқа фронтальды сұрақ қою

1.Көмірсутектер қалай классифицикацияланады?

2.Моносахаридтер қандай түрлерге бөлінеді?

3.Олардың бір-бірінен айырмашылығы қандай?

4.Қандай көмірсутектер дисахаридтерге және полисахаридтерге жатады?


Жаңа материалды меңгеру (текст бойынша жұмыс)

немесе видео бойынша


Мақсаты: Жылдам әрі функционалды түрде сыни ойлануды дамыту.

Тиімділігі: оқушының танымдық дағдысы артады. Сонымен қатар оқушыға сабақтың өмірмен байланысын көрсетеді және сабақтың тақырыбы мен мақсатын анықтауға мүмкіндік береді.

Саралау: Бұл жерде саралаудың «Диалог және қолдау көрсету» тәсілі көрінеді. Дұрыс мағынада жауап беруге бағыттау мақсатында кейбір оқушыларға ашық сұрақтар, ал кейбір көмек қажет ететін оқушыларға жетелеуші сұрақтар қойылады.

Қалыптастырушы бағалау: Өз ойын дұрыс мағынада білдіріп, талқылауға белсенділікпен қатысқан оқушыға «Жарайсың!» деген мадақтау сөзімен ынталандыру.

(Функционалдық сауаттылық тапсырмасы)


Карнозин молекуласы жануар текті антиоксидант болып табылады. Берілген молекула жайлы сөйлемдерді толықтыр.


Молекуланың құрамында бір байланыс бар. Молекула болып табылады.

Құрамындағы бүйірлі радикал –

Гидролиз реакциясы кезінде қышқылдық ортада екі пайда болады.

Молекула екі амин қышқылының өзара реакциясы нәтижесінде пайда болған.

Молекуланың бүйір радикалдарында екі атомы бар.

Құрамындағы N-терминалды сипаттайтын топ –7 тобы.




Сабақтың соңы

(Бекіту)


Жалғасын тап топтық жұмысында тапсырманы орындатад, бақылайды, мысал, үлгі көрсетеді.

Тест «Көмірсулар»

1. көмірсулардың жалпы формуласын тап

1) CxHyO2) Cn(H2O)3) CnH2nO4) CnH2n+2O

2. бес атом көмітектен тұратын моносахаридтерді қалай атайды?

1) гексозы 2) пентозы 3) тетрозы 4) триозы

3. гексозалы моносахаридтің ең көп тарағаны қайсысы?

1) глюкоза 2) фруктоза 3) рибоза 4) сахароза

4. полисахаридтердің толық гидролизі кезінде ең көп пайда болатыны қайсысы?

1) фруктоза 2) глюкоза 3) рибоза 4) галактоза

Дескриптор:

Жалпы -3 балл

-Түсіп қалған сөздерді қойып сөйлемді толықтырып дәптерге жазады.

-Атомдар мен молекулалар тақырыбына презентация дайындайды.

Презентация

(Кері байланыс)

Мақсаты: Оқушы алған білімін саралай білуге дағдыланады.

Тиімділігі: Тақырып бойынша оқушылардың пікірін анықтайды. Жинақталған деректердің құнды болуын қадағалайды.

Саралау: Бұл кезеңде саралаудың «Қорытынды» тәсілі көрінеді.

Оқушыларға тақырыпты бекіту мақсатында деңгейлер бойынша тапсырмалар беру(барлық оқушылар: білу, түсіну, қолдану-дағдыларына арналған тапсырмаларды барлық оқушылар жасау керек, талдау, жинақтау және бағалау тапсырмаларын тек қабілеті жететіндер)

Бір сөйлеммен қорытындылау:

Мұғалімнің бағалауы

Мұғалім оқушыларды «Жапондық бағалау» әдісі арқылы бағалайды. Яғни «Дұрыс келісемін», «Толықтырамын, басқа көзқарасым бар», «Менің сұрағым бар». Сонымен қатар 1-10 баллдық жүйе бойынша оқушылардың сабаққа қатысу белсенділігі бойынша бағаланады.
















Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!