Кіріспе
тапсырма:
- Адамның өмірге келген сәттен бастап оның өсу
кезеңдерін есімізге түсірейік, ол үшін топпен ақылдасып, мына
суреттерге ретін дұрыстап қойып шығыңдар.
Дескриптор: Оқушылар адамның
өсу кезеңдерін ретімен
кояды.
-
Сәбилік
кезең
-
Балалық
шақ
-
Жасөспірімдік
шақ
-
Кемелденген
шақ
-
Қарттық
шақ
-Адам дүниеге келген сәттен бастап оның өсуі үшін
не қажет деп ойлайсыңдар, балалар?
-
Әрине су, жылу, баспана, таза ауа, киім,
тамақ.
Ал оқушылар тамақ не үшін,
яғни адамдар не үшін тамақтанады деп
ойлайсыңдар?
Дастарқан.
Оқушылардың назарын суретке аударып, “Тағамдарға
назар аудар. Олардың ішінде қайсысы саған таныс? Қандай
азық-түліктерден дайындалған? Тағы қандай қазақтың ұлттық
тағамдарын білесің?” — деген сұрақтар
қойылады.
Дастарқанда шұжық, қазы, бауырсақтар, шелпектер,
жаңғақтар, жеміс-жидектер.
Қазақтың ұлттық тағамдары туралы бейнефильм
көрсету..
Олардың әрқайсысына қысқаша тоқталып өту.
Оқушылардың негізгі тағамдардың атауларын білуі маңызды: ет асу,
бауырсақ, қазы, шұжық, қымыз.
Қалай дұрыс тамақтану
қажет?
Күніне неше рет тамақтану
керек?
Мөлшері қандай болу
керек?
Қай
уақытта тамақтанған дұрыс?
Қай
тағамды таңертең, ал қайсысын кешке жеген
дұрыс?
Топпен талдап, ой-пікірлерін білдірулерін
ұсынылады.
Дескриптор: Оқушылар топпен
берілген сұрақтарға жауап
береді.
Жауабы:
Күніне төрт рет (немесе бес рет) тамақтану қажет.
Мөлшері көп болмауы керек. Үнемі бір мезгілде тамақтанған дұрыс,
мысалы:
7.00 — таңғы ас, (11.00 — жеміс-жидек немесе
шырын), 13.00 — түскі ас, 16.00 — бесіндік, 19.00 — кешкі ас. Таңғы
ас нәрлі болу үшін ботқа және жеміс-жидек жеген дұрыс. Ал кешке
жұмыртқа, көгөніс, балықтан жасалған тағамдарды жеген
пайдалы.
Пайдалы тағам.
Тамақтану пирамидасын
көрсету.
Суретте көрсетілген барлық топтарды және жеке
азық-түліктерді атап шығуларын сұрау
Олардың қайсыларын көп және жиі қабылдау
керектігін ой лануларын ұсыну.
(Дәнді дақылдар, макарон өнімдері,
ботқалар.)
Олар пирамиданың қай жерінде орналасқан? Жоғарыда
не орналасқан? (Май.)
Оны
жеуге бола ма? (Иә, бірақ көп мөлшерде емес.) Оқушылар пирамидада
“күнделікті тағамға пайдалануға қажет азық-түлік топтары
көрсетілген” деген қорытындыға келулері тиіс. Пирамиданың төбесіне
жақын орналасқан азық-түліктерді аз мөл шерде
пайдалану керек.
Дескриптор: Денсаулыққа
пайдалы тағамдарды
ажыратады.
Пирамида бойынша тағамдардың
орналасу ретін біледі
Шеңбердегі азық-түлік.
Оқушылар мына тамақтар неге
шеңбердің ішінде тұр деп ойлайсыңдар?
Ойланыңдаршы!
Олар туралы сабаққа арналған арнайы
материалдарды видео арқылы айтып
беру.
Дескриптор: Оқушылар ағзаға зиянды
тағамдарды тани біледі
Сергіту сәті «көңілді
күн»
Жұппен
жұмыс.
«Әжеңе көмектес»
Оқушылар тек пайдалы азық-түліктерден дайындалған тағамдарды
бояйды. Тағамдарды дұрыс бояған оқушыларды анықтау. Егер оқушылар
неліктен дәл осы тағамды таңдағанын түсіндірсе, жақсы болады. Осы
тапсырманы орындай алмаған оқушыларға
көмектесу.
Дескриптор:
Жеміс, көгөніс, піскен ет, қымыз, шырынды бояу
керек.
Аспаз болып көр.
Оқушылар үш күнге арналған таңғы ас мәзірін
құрастырады. Олар таңғы астың бірінші күніне қажет азық-түліктерді
— көк түспен, екінші күндікін — жасыл түспен, ал үшінші күндікін —
қызыл түспен қоршап сызады.
Бұл
тапсырма шығармашылықпен орындалады және оның әр түрлі жауаптары
болуы мүмкін. Тағам дайындау үшін оқушының қандай азық-түлік
түрлерін таңдағанын бақылау.
Жеке
жұмыс
Қалыптастырушы
бағалау
Үлестірме әрқайсысына таратылады.
Тапсырма:
-Адамға пайдалы тағамдардың тұсына «+»белгісін,
ал зиянды тағамдардың тұсына«-» белгісін
қойыңыз.
Дескриптор: Білім алушы - адам
ағзасына пайдалы тағамдарды белгілейді; - адам ағзасына зиянды
тағамдарды анықтайды; - адам үшін тамақтанудың пайдасын
түсіндіреді.
Топпен жұмыс
«Пирамида»
Берілген тағамдарды пирамидаға
орналастырады.
Дескриптор: Оқушылар
күнделікті тағамдарды топпен пирамидаға
орналастырады.
|