Материалдар / Ашық сабақ Қазақ халқы мен түрлі халықтардың мәдениетінде және де қоғамдық тамақтану орындарындағы дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері 6 сынып
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ашық сабақ Қазақ халқы мен түрлі халықтардың мәдениетінде және де қоғамдық тамақтану орындарындағы дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері 6 сынып

Материал туралы қысқаша түсінік
6 сыныпқа арналған ашық сабақ өте түсініктіжаңа әдіс тәсілдері, бағалау әдістері тиімді ,қолдануға жеңіл өте жақсы жасалған
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
14 Ақпан 2024
192
2 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
700 тг 525 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады


Ұзақ мерзімді жоспар бөлімі:

Бөлім 4 «Тамақтану мәдениеті»

Мектеп: Р.Қошқарбаев №50 ЖББМ


Күні:

Мұғалімніңаты-жөні: М.Рустемова


Сынып: 6 ә,а

Қатысқандар саны:


Қатыспағандар саны:


Сабақ тақырыбы

Қазақ халқы мен түрлі халықтардың мәдениетінде және де қоғамдық тамақтану орындарындағы дастарқан басында өзін-өзі дұрыс ұстау ережелері



Осы сабақта қол жеткізілетін оқу мақсаттары

6.2.4.1-Қоғамдық тамақтану орындарында, қазақ халқы мен әлем халықтарының мәдениетіндегі дастарқан басында өзін-өзі ұстау ережелерін салыстыру және сипаттау

6.2.4.2-Әртүрлі іс-шараға арналған дастарханды безендірудегі білімдері мен тәжірбиелік дағдыларын көрсету



Сабақ барысы



Сабақ кезеңі

Педагог іс-әрекет


Оқушы әрекеті

Бағалау


Ресурстар



Сабақ

басы

5 мин

Сабақты ұйымдастыру

Ынтымақтастыру атмосферасын құру «Шаттық шеңбері» оқушылар бір-бірімен қол ұстасып, шеңбер бойымен тұрады. Бір – біріне қарап, жақсы тілек айтады.Оқушыларды екі топқа бөлу

Оқушыларға сабақтың тақырыбы хабарланады.

Оқушылармен бірлесе отырып, сабақтың мақсаты мен жетістік критерийін құрастыру.

« Миға шабуыл» бейне көрініс талқылау

1.Суретті қарап шығыңдар.Қандай халықтардың ұлттық тағамдары бейнеленген? 2.Түрлі ұлт өкілдері өздерін дастархан басында қалай ұстайтындарын білесіңдер ма?

3.Қазақ халқының дастархан басында өздерін қалай ұстайтындарын білесіңдер ма?

Оқушыларға түрлі іс-әрекеттер бейнеленген карточкаларды беріп, оларды рет-ретімен орналастыруды сұрау.

Жетелеуші сұрақтар арқылы оқушыларды жоспарлау туралы ұғымға әкелу






Сабақ ортасы


10 мин




































































Топтарға тапсырма


20 мин














Сабақты бекіту

5мин

- Дастархан мәзірі дегеніміз не?

Дастархан мәзірі -тамаққаішу үшін керек.Дастархан мәзірінің басты мақсаты - барлық қажетті элементтерді қамтамасыз ету , үстелге тәртібін жасау.Дастархан мәзірінің тәртібі- ең жайлылық отыруға қажеттілігі талаптарын орындап, отырғандарға қолайлы жағдай жасау.

Дастархан мәзірін таңғы асқа, кешкі асқа қою үшін не қажет?

Бұл сұраққа жауап беру үшін біз тест қолданамыз.

Этикет ережелері. Үстелдің шетінен мүлде алыс жайғасқанда немесе өте жақын отырып, шынатақты оның үстіне қойып алған да дұрыс емес. Тәрелкеге еңкеймей тік отыру керек. Үстелдің үстіне асылып барып тамақ алуға болмайды. Жеке бастың қолдануына арналған майлықты ашып тізеге жайып қояды. Тамақты жеп болған соң майлықпен ерінді және саусақтарды сүртуге болады. Тамақтанып болған соң майлық үстелдің үстіне бүктелмей, жай ғана қойылады, майлық балалардың жағасына қыстырылады. Үстел басында әңгіме байыппен айтылады. Әңгіме барысында, әсіресе пышақ, шанышқы ұстап отырып, қолды сермеуге болмайды.

Ортақ табақтағы тамақты өзіңе ең жақын немесе үстіндегі бөлікті арнайы қойылған шанышқымен немесе қасықпен салған жөн. Табақ қонақтарға сол жағынан беріледі де, босаған ыдыс оң жағынан жинап алынады.

Әдетте тағамдар шанышқының, қасықтың, қалақшаның немесе қысқаштың көмегімен тәрелкеге салынады, бірақ бірқатар азықтар қолмен алынады. Олар нан, печенье, жемістер, цитрус жемістері, қант. Бұл тағамдарды пышақпен немесе шанышқымен бөлуге болмайды, олар қолды былғамайды, әр қайсысы бөлек-бөлек алынып, тәрелкеге немесе кесеге салынады.

Нанды үлкен бөлікпен жеу немесе тұтас бөлкенің өзін дастарханға тұтастай қою онша жарасымды көрінбейді, сондықтан мейлінше қажетіне қарай ұсақ бөліктерге бөліп қойған дұрыс.



Денсаулыққа пайдасы бар тағамдар мен көкөністер туралы қандай мақал-мәтелдерді білесіңдер?

Жаны саудың – тәні сау.

Денсаулықтың қадірін ауырғанда білерсің.

Тазалық – саулық негізі, Саулық – байлық негізі.

Көзің ауырса қолыңды тый, Ішің ауырса аузыңды тый.

Досы көптің жаны семіреді, Асы көптің тәні семіреді.

Нан – тамақтың атасы, Ынтымақ – көптің батасы.

Мақал-мәтелдерді жалғастыру.

Ас иесімен тәтті, … (тағамымен жақсы)

Ас тұрған үйде … (ауру тұрмайды)

Ас тасыса қатығы төгілер … (ашуы тасыса ақылы төгілер)

Ас атасы … (нан)

Қойдың сүті … (қорғасын)

Ішің ауырса … (аузыңды тый)

Ас адамның … (арқауы)

1-тапсырма Постер қорғау

Дастархан басына асқа шақыру дегенді қалай түсінеміз?

2-топқа тапсырма Дастархан басында үлкендерден бата сұрау деген салт дәстүрді қалай түсінеміз?

Үштік әдісі

(Ойлан, жұптас, бөліс

  1. Сынып бойынша тапсырманы оқиды. Оқушылар бірнеше жұптан бөлінеді:бірінші оқушы оқиды немесе айтады, екінші оқушы тындайды, үшінші оқушы түртіп алады, кейін өз пікірін айтады.

Тапсырма топтарға беріледі

Мәтінді оқимыз,тыңдаймыз және әр топ өз ойларын жинақтап мәтінде не туралы айтылғандығын жеткізеді

1.Дастархан басында өзін-өзі ұстау мәдениеті дегеніміз не?

2.Дастархан басында өзін-өзі ұстау бойынша қазақ халқында қандай дәстүрлер бар?






Сабақ

Соңы

5мин

Рефлексия. «Жетістік баспалдағы»






Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!