Тілдікмақсаттар
|
Студенттер орындауы тиіс
:
Тағам құрамындағы химиялық
элементтер тізімін түсіну және сол бойынша құрылған сұрақтарға
жауап беру және осы тізімдер мен жер шарының химиялық құрамын
салыстыру.
Пәнге қатысты лексика мен
терминология:
Химиялық құрамы, оттек,
көміртек, сутек, азот, кальций, фосфор, калий, таралған элемент,
макроэлемент, микроэлемент,
Қалыптастырады\ тұрады
Диалогқа/жазылымға қажетті
тіркестер:
Ағзадағы ең кең тараған химиялық элемент Х, содан
кейін Y,…
Х
элементінің адам ағзасындағы негізгі функциясы
Х
элементі жетіспегенде...
Сүйектегі кальцийдің барын
анықтау үшін...
|
|
|
|
Бағалау критерийі
|
- тағам өнімдеріндегі
химиялық элементтермен танысады; -адам ағзасының химиялық
құрамын және элементтердің ағзадағы қызметін біледі;
-адам ағзасындағы элементтерді микро- және макроэлементтерге
жіктейді
|
|
Дескриптор
|
-
адам ағзасындағы
макроэлементтерді анықтайды және атайды
- адам ағзасындағы микроэлементтерді анықтайды
және атайды
-адам ағзасының құрамына кіретін элементтердің
қызметін түсінеді
-типтік тамақтану рационын
анықтайды
-өзіне қажет калорияны ескереді
-тамақтану рационын құрастырады
|
|
|
Сабақтың кезеңдері
|
Мұғалімнің іс-әрекеті
|
Студент
іс-әрекеті
|
Бағалау
|
Ресурстар
|
|
|
Сабақтың басы
5 минут
|
Сәлемдесу. Жағымды
атмосфера қалыптастыру. Студенттерді
түгендеу.
Өтілген тақырыпты
пысықтау.
Студенттердің назарын сабаққа
аудару үшін өтілген білімді қайталап,
пысықтайды.
Үй тапсырмасын тексеру. «Миға шабуыл»
әдісі
1.IV А топ элементерін
атаңыз?
2. Жалпы конфигурациясы қандай?
3. IV А топ элементерінің жиі кездесетін тотығу дәрежелері?
4. 6С – электрондық
конфигурациясы....
5. Атомдық радиусы қалай өзгереді?
6. Қайнау және балқу температуралы қалай өзгереді? 7.Силанның
формуласы – 8. Карборундтың формуласы- 9. Электрөткізгіштілігі
қалай өзгереді? 10. 32Ge – электрондық
конфигурациясы?
|
Оқушылар мұғаліммен
амандасады
Сұрақтарға жауап береді
|
Бірін-бірі бағалау
|
Презентация
|
|
|
Сабақтың ортасы
10
минут
15-минут
5
минут
5-минут
|
Сабақтың тақырыбы мен
мақсатын таныстыру. Жаңа тақырыпты
түсіндіру
«Тағам құрамындағы химиялық заттар және адам
ағзасына әсері» видео
Топтық жұмыс. Постер
қорғау «Түрлі түсті конфеттер
қобдишасы» -әр оқушы қобдишадағы
конфеттерден алады, түстеріне сай топқа
бөлінеді
1-топ «Көмірсулар»
2-топ «Нәруыздар»
3-топ «Майлар»
Бағалау дескрипторлары:
-
Азық-түлік құрамындағы негізгі тағам топтарының
түрлерін біледі;
-
Азық-түлік құрамындағы негізгі тағам топтарының
көздерін атай алады;
-
Азық-түлік құрамындағы негізгі
тағам топтарының атқаратын функциясын
түсіндіреді
«Шешімін тап» әдісі арқылы
тапсырманы орындау Ca-40
Mg-24
Fe-56
P-31
K-39
NaCl- 58
H2O -18
KMnO4
- 158
Эксперимент 1.Крахмалды анықтау
2. Қытырлақ картоптың құрамы
|
Оқушылар дың ойы жинақтала-ды,
жаңа тақырыпқа назар аудартыла-ды
Видеоролик-ті зер салып қарайды
Тәжірибеден шыққан нәтижелерді
талқылайды
|
Мұғалімнің
баға-лауы
Жұлдызша беріледі
|
Презентация
Плакат стикер маркер
Жұмыс дәптері
|
|
|
Сабақтың
соңы
Рефлексия
5
минут
|
Кері байланыс «СМС»
әдісі
Үй
тапсырмасы: Көкөністер,жемістердің құрамын
анықтау
|
Стикерге өз ойларын жазып,
телефонға апарып жапсырады
|
|
Стикер
|
|
Саралау – студенттерге қалай
көбірек қолдау көрсетуді жоспарлайсыз? Қабілеті жоғары студенттерге
қандай міндет қоюды жоспарлап отырсыз?
|
Бағалау – студенттердің
материалды меңгеру деңгейін қалай тексеруді
жоспарлайсыз?
|
Денсаулық және қауіпсіздік
техникасының сақталуы
|
|
Оқушылар:
|
|
|
|
Жалпыбаға
Сабақтың жақсы өткен екі
аспектісі (оқыту туралы да, оқу туралы да
ойланыңыз)?
1:
2:
Сабақты жақсартуға не ықпал
ете алады (оқыту туралы да, оқу туралы да
ойланыңыз)?
1:
2:
Сабақ барысында сынып туралы
немесе жекелеген студенттердің жетістік/қиындықтары туралы нені
білдім, келесі сабақтарда неге көңіл бөлу
қажет?
|
|