Тақырыбы: Тамақ
өнеркәсібі.
Мақсаты:
Білімділік: Оқушыларға Қазақстанның тамақ өнеркәсібі құрылымы,
салалары, таралу аймақтары жөнінде түсіндіру.
Дамыту: Өз
бетінше ізденіспен шығармашылық тұрғыда жұмыс істеуге дағдыландыру.
Өз ойларын еркін де сауатты, нақты жеткізу қабілеттерін
арттыру.
Тәрбиелік: Жан-жақтылыққа, ізденімпаздыққа баулу, тыңдай және
сөйлей білу мәдениетін арттыру.
Болжамдап отырған нәтиже:
Қазақстанның тамақ өнеркәсібімен танысқан
тұлға.
Сабақтың типі: Жаңа білім беру сабағы
Сабақтың түрі: Аралас сабақ
Сабақтың әдісі: 1. Сұрақ-жауап.
4. Тірек-сызбамен
жұмыс.
2. Әңгіме-дәріс.
5. Топтастыру.
3. Кестемен жұмыс.
6. Б.Ү.Ү.
кестесі.
Сабақтың көрнекілігі: Қосымша деректер, оқулық, кескін карта, карта
т.б.
Сабақтың жоспары:
І. Ұйымдастыру кезеңі.
ІІ. Үй тапсырмасын
тексеру.
1. Сұрақ-жауап.
Қорытындылау.
ІІІ. Жаңа сабақ.
1. Әңгіме-дәріс.
2. Тірек-сызбамен жұмыс.
3. Кестемен жұмыс.
4. Топтастыру.
Қорытындылау.
IV. Жаңа сабақты
бекіту.
1. Б.Ү.Ү. кестесі.
V. Қорытындылау,
бағалау.
VІ. Үйге тапсырма беру.
Сабақтың барысы:
І.
Ұйымдастыру кезеңі.
Оқушыларды түгендеу, оқу құралдарын дайындатып,
зейіндерін сабаққа аударту.
ІІ. Үй тапсырмасын тексеру.
1.
Сұрақ-жауап.
1. Жеңіл өнеркәсіп салалары?
2. Матаны жасап
шығару процесі?
3. Жеңіл
өнеркәсіп құрылымы?
4. Жеңіл
өнеркәсіп кәсіпорындарының орталықтары?
5. Әлеуметтік инфрақұрылым салалары?
Қорытындылау.
ІІІ. Жаңа
сабақ.
1.
Әңгіме-дәріс.
Жаңа
сабақ әңгіме-дәріс беруден басталады.
2.Тірек-сызбамен жұмыс.
Тірек-сызба арқылы тамақ өнеркәсібінің
орналасу факторларын түсіндіру.
Тамақ өнеркәсібі.
Шикізат көзіне жақын орналасқан
салалар.
Тұтынушыға жақын орналасқан
салалар.
Шикізат көзіне де, тұтынушыға да жақын орналасқан
салалар.
Қант,
спирт, май шайқау, сүт, консерві, крахмал, сірне
т.б.
Наубайхана, сыра қайнату, сүт, макарон, кондитер
өнімдері т.б..
Ет,ұн
тарту, шарап жасау, темекі өңдеу т.б.
4. Кестемен жұмыс.
Оқулықтың 67-бетіндегі, 7-кесте арқылы ет
өнеркәсібінің маңызды өнім түрлерінің өндірісін
түсіндіру.
5. Топтастыру.
Топтастыру арқылы тамақ өнеркәсібінің
салаларын түсіндіру.
Балық
өнеркәсібі
Сүт
өнеркәсібі
Кондитер өнеркәсібі
Ет
өнеркәсібі
Ұн
тарту
өнеркәсібі
Қант
өнеркәсібі
Тамақ өнеркәсібі
Қорытындылау.
IV. Жаңа сабақты бекіту.
1.
Б.Ү.Ү. кестесі.
Білгенім
|
Үйренгенім
|
Үйренгім
келеді
|
|
|
|
V.
Қорытындылау, бағалау.
VІ. Үйге тапсырма беру.
Үйге: Қазақстанның тамақ
өнеркәсібі.