Материалдар / Биология "Өсімдіктану" бөлімі бойынша тест
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Биология "Өсімдіктану" бөлімі бойынша тест

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқушыларды ҰБТ даярлау кезінде көптеген қиыншылықтарға кездесеміз. Жинақталған тестер өсімдіктану бөлімі бойынша жас ұстаздарға көмек болар.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
18 Желтоқсан 2017
1441
3 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады



Шкибаева Майра КабеновнаҰлан ауданыГагарин атындағы орта мектеп Оқушыларды ҰБТ даярлау кезінде көптеген қиыншылықтарға кездесеміз. Жинақталған тестер қсімдіктану бөлімі бойынша жас ұстаздарға көмек болар.

« Өсімдіктану» бөлімі бойынша жинақталған тестер1. Үстеп қоректендіру:
  • Жоңышқа егу
  • Топыраққа су жіберу
  • Топыраққа құм қосу
  • Топырақты қопсыту
  • Топыраққа тыңайтқыш шашу
2. Қалемшені дайындайды:
  • 4 – 5 сабақтан
  • Ең ұзын өркеннен
  • 3 – 4 бүршігі бар өркеннен
  • 3 – 4 жапырақтан
  • Бір бүршігі бар өркеннен
3. тұқымның өнуіне қажетті жағдайлар:
  • Су, ауа.
  • Жылу.
  • Ауа, жылу.
  • Су,жылу,ауа.
  • Су.
4. өсімдікте лейкопластар орналасқан мүше:
  • Тостағаншада
  • Сабағында
  • Жапырағында
  • Тамырында,тұқымында
  • Гүлсерігінде
5.қысқарған сабақты өсімдік:
  • Жолжелкен
  • Тал
  • Үйеңкі
  • Қайың
  • Емен
6. бидай тұқымының қор заттарын жинайтын бөлігі:
  • Қауызы
  • Эндосперм
  • Тұқым жарнақ
  • Ұрығы
  • Тұқым кіндігі
7. суды көп қажет ететін дақыл:
  • Тары
  • Күріш
  • Бидай
  • Сұлы
  • Қарабидай
8. Жасуша шырынында болады:
  • Су,қант,тұз
  • Су,тұз
  • Тек қан қант
  • Су,қант
  • Тек қана су
9. жапырақ жүйкелер құралады:
  • Борпылдақ ұлпалардан
  • Бағаналы ұлпалардан
  • Өткізгіш және тірек ұлпалардан
  • Қор жинаушы ұлпалардан
  • Лептестіктерден
10. сабақ қалемшісінен көбейетін өсімдік:
  • Қойбүлдірген
  • Бидайық
  • Пеларгония
  • Ақжелкен
  • Итмұрын
11. қос жарнақты өсімдік:
  • Қарабидай
  • Жауқазын
  • Сұлы
  • Арпа
  • Үрмебұршақ
12. бұршаққын:
  • Кәдімгі шомырда
  • Сояда
  • Алмада
  • Арпада
  • Итмұрында
13. Шыршаның қысқа және үшкір қылқандары түспей бұтақта сақталу мерзімі:
  • 7 – 9 жыл
  • 1 – 2 жыл
  • 2 – 3 жыл
  • 4 – 5 жыл
  • 6 – 7 жыл
14. Лалагүл тұқымдас өсімдік:
  • Аспарагус
  • Бидай
  • Күріш
  • Асбұршақ
  • Картоп
15. Қалпақшалы улы саңырауқұлақ:
  • Жалған түбіртек
  • Ақ саңырауқұлақ
  • Арышқұлақ
  • Түлкіжем
  • Майқұлақ
16. Аналықтың бөліктері:
  • Тозаңқап
  • Тозаң
  • Жіпше
  • Күлте
  • Аузы, мойны, түйіні
17. Микроскоптың препаратқа жарық түсіретін бөлімі:
  • Окуляр
  • Штатив
  • Айна
  • Бұранда
  • Обьектив
18. Вегетативті жолмен көбею:
  • Жеміс арқылы
  • Ұрық арқылы
  • Өсімді мүшелер арқылы
  • Жыныс жасушалары арқылы
  • Тұқым арқылы
19. Көп тұқымды құрғақ жеміс:
  • Жаңғақ
  • Жидек
  • Сүйекті жеміс
  • Тұқымша
  • Бұршаққын
20. Қоңыр балдыр:
  • Хлорелла
  • Улотрикс
  • Спирогира
  • Ламинария
  • Хламидомонада.
21. Раушангүлділерге жататын шөптесін өсімдік:
  • Картоп
  • Көкнәр
  • Алабота
  • Жоңышқа
  • Қазтабан.
22. Өсімдіктің генеративті мүшелері:
  • Гүл, тұқым, жеміс
  • Тамыр, сабақ, жапырақ
  • Тамыр, жеміс
  • Жапырақ, тұқым
  • Сабақ, гүл.
23. Ағаштың жасын анықтауға болады:
  • Өзектің жуандығы бойынша
  • Жылдық шеңберлер бойынша
  • Қабықтың қалыңдығы бойынша
  • Сүрек жуандығы бойнша
  • Өзек сәулелері бойынша.
24. Ақ зеңнің жіпшумағының қалпақшалы саңырауқұлақ жіпшумағынан айырмашылығы:
  • Екі жасушалы
  • Жайылып тарамдалған бір ғана жасушалы
  • Қос қабатты
  • Көпжасушалы
  • Тұтасқандығы.
25. Қырықбуыннан көктемде дамитыны –
  • Масақшасы бар қоңыр өркендер
  • Тамырсабақ
  • Қосалқы тамырлар
  • Сабақ
  • Жасыл өркендер
26. Жасушалары ұдайы бөлінетін ұлпа:
  • Негізгі
  • Өткізгіш
  • Тірек
  • Түзуші
  • Жабын.
27. Мүк спораларының пісіп жетілетін орны:
  • Сабақта
  • Тамырда
  • Ризоидтарда
  • Жапырақта
  • Қауашақта
28. Жапырақ өңі дегеніміз:
  • Сүзгілі түтіктер
  • Жапырақ алақаны
  • Жабын ұлпадан тұратын қабықша
  • Фотосинтездеуші жасушалар
  • Жасыл жасушалар қабаты
29. Спора арқылы көбейетін өсімдік:
  • Шырмауық
  • Бидай
  • Бақ – бақ
  • Шаңжапырақ
  • Алма
30. Топырақ бетіне шыққан сабағы мен жапырағы бар жас өсімдік –
  • Сабақ
  • Тұқымбастама
  • Өскін
  • Жапырақ
  • Бүршік.
31. Раушангүл тұқымдасы:
  • Орамжапырақ, шомыр, беде
  • Асқабақ, бидай, жүгері
  • Алма, теңгежапырақ, итмұрын
  • Тары, күріш, асбұршақ
  • Қазтабан, шымтезек мүгі.
32. Ағашқұлақ (трутовник) саңырауқұлағының ағаштарды зақымдауы:
  • Жемісті денесімен
  • Жіпшумақтарымен
  • Спораларымен
  • Жекеленген жіпшелерімен
  • Қалпақшасымен.
33. Биіктігі 50 метрге жететін балдыр:
  • Хлорелла
  • Улотрикс
  • Қызыл балдыр
  • Ламинария
  • Хламидомонада.
34. Плаунның спораларының дамитын орны –
  • Тамырында
  • Тік өскен сабағындағы масақшада
  • Қосалқы тамырында
  • Төселмелі сабағында
  • Жапырағында.
35. Жапырақтың негізгі ұлпасы:
  • Тірек
  • Түзуші
  • Өткізгіш
  • Жабын
  • Бағаналы және борпылдақ
36. Қырықбуын спораларының пісіп жетілетін орны –
  • Сабағында
  • Жапырақ сағағында
  • Тамырында
  • Масақшасында
  • Тамырсабағында
37. Жабайы өсімдіктер:
  • Өздігінен өсіп – өнетін өсімдіктер
  • Барлық бақша өсімдіктері
  • Сәбіз, қауын, қияр
  • Жұмыршақ, асқабақ, түймедақ
  • Жоңышқа, қызанақ, итмұрын
38. Лептестіктер болады:
  • Тірек ұлпада
  • Хромопластар арасында
  • Фотосинтездеуші ұлпада
  • Борпылдақ ұлпада
  • Өң жасушалары арасында
39. Пияз, шие, наурызгүл гүлшоғыры:
  • Күрделі шатыршагүл
  • Шоқпарбасгүл
  • Жай шатыршагүл
  • Сыпыртқыгүл
  • Собық
40. Күн жылынғанда егілетін тұқым:
  • Сұлы
  • Қауын
  • Сәбіз
  • Арпа
  • Бидай
41. Бұршақтұқымдас өсімдікке тән белгі:
  • 1аналық, 5 аталық
  • 1аналық, 3 аталық
  • Көп аналық, көп аталық
  • 1аналық, 10 аталық
  • 1аналық, көп аталық
42. Қалпақшалы саңырауқұлақтың жер бетінде көрініп тұрған жемісті денесі:
  • Жеке – жеке жіпшумақ
  • Өте ұзын жасушалар
  • Біріне – бірі тығыз жанасып жататын жіпшумақ жіпшелері
  • Тек қана түбіртек
  • Тек қалпақша
43. Минералды тыңайтқыш:
  • Өсімдік қалдығы
  • Шымтезек
  • Суперфосфат
  • Қарашірік
  • Құс саңғырығы
44. Телу дегеніміз:
  • Бір өсімдік бөлігін екінші өсімдік бөлігіне ұластыру
  • Өсімдіктердің тамырларын ұластыру
  • Өсімдіктерді тұқымнан көбейту
  • Қалемшелер арқылы көбейту
  • Тамыр арқылы көбейту
45. Дара жарнақты өсімдік:
  • Асқабақ
  • Қарабидай
  • Қияр
  • Үрмебұршақ
  • Күнбағыс
46. Шаршыгүлділер (орамжапырақгүлділер) тұқымдасында:
  • 16аталық ,11 аналық
  • 3 аталық , 6 аналық
  • 6 аталық , 2 аналық
  • 6 аталық , 1 аналық
  • 8 аталық , 4 аналық
47. Тұқымның құрамына кіретін заттар:
  • Минералды тұздар, май, су
  • Су, минералды заттар, ақуыз, крахмал, май
  • Су, минералды тұздар
  • Органикалық заттар
  • Су, ақуыз, крахмал
48. Өсімдіктің азот жинақтаушы – түйнек бактериялары орналасқан орны:
  • Сабақта
  • Тамырда
  • Жапырақта
  • Жемісте
  • Тұқымда
49. Тірі табиғатқа жатады:
  • Ауа
  • Тау жыныстары
  • Жер
  • Су
  • Өсімдік
50. Көбінесе сору аймағындағы тамырлар:
  • Негізгі
  • Ауатамырлар
  • Қосалқы
  • Шашақ
  • Жанама
51. Хош иісті:
  • Гүлтабан
  • Тұқым
  • Тостағанша
  • Күлте
  • Гүлсағақ
52. Өркен мен тамырлардың бойлай өсуін тоқтату үшін –
  • Қопсыту
  • Шырпу әдісін қолданады
  • Телу әдісін қолданады
  • Қалемшелеу әдісін қолданады
  • Түптеу әдісін қолданады
53. Пияз, сарымсақ тұқымдасы –
  • Бұршақ
  • Лалагүл
  • Астық
  • Алабота
  • Раушангүл
54. Спораның өніп тіршілікке бейімделіп бактерияға айналуы:
  • Тек қана жылу жеткілікті болған кезде
  • Тек ылғал жеткілікті болған жағдайда
  • Барлық қажетті қолайлы жағдайлар жеткілікті болғанда
  • Оттегіне ғана бай ортада
  • Жылдың кез келген мезгілінде
55. Өсімдіктің тамыры өте тереңге кететін аймағы:
  • Ылғалды жерде
  • Дала орманында
  • Шөлде
  • Тундрада
  • Даланың құрғақшылық жерінде
56. Тұқымы су арқылы таралатын өсімдік:
  • Бақбақ
  • Қараған
  • Тұңғиық
  • Долана
  • Ошаған
57. Жасымықшалар дегеніміз:
  • Өлі жасушалар
  • Сүрек талшықтары
  • Тірі жасушадан тұратын саңылаулар
  • Сүзгілі түтіктер
  • Камбий жасушалары
58. Жүгері өсімдігінің гүлшоғыры:
  • Шашақгүл
  • Шатыршагүл
  • Қалқаншагүл
  • Сыпыртқыгүл
  • Собық пен шашақ
59. Ағашқұлақ саңырауқұлағымен зақымданған ағаштың сүрегі:
  • Сүрегі үгілгіш, опырылғыш болады
  • Бойы өспейді
  • Тамыры қурайды
  • Жапырақтары сарғаяды
  • Жемісі дамымайды
60. Үш ағзаның селбесуінен құралған өсімдік:
  • Қалпақшалы саңырауқұлақ
  • Зең саңырауқұлағы
  • Балдыр
  • Түйнек бактерия
  • Қына
61. Жидек жеміс:
  • Тұшалада, алмада, асбұршақта
  • Қарақатта, жүзімде, шиеде, алхорыда
  • Қызанда, жаңғақта, тұшалада, қызанда
  • Қарақатта, жүзімде, тұшалада, қызанда
  • Жүзімде, алмада, шиеде, қызанда
62. Үнді фикусының тамыры:
  • Ауа тамыр
  • 578тг - Сатып алу
    Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
    Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
    Ресми байқаулар тізімі
    Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!