Ұйымдастыру
кезеңі
|
«Фазл» әдісімен топқа
бөлу.Мақалды табу.
1.Құдайы
2.Қылқыма
3.Арнайы
4.Қыдырма
Миға
шабуыл
Қонаққа,мейрамханаға,кафеге барғаныңызда адамдар,сіздің
әрекетіңіз қандай?
|
Оқушылар мақалдың жалғасын
табу арқылы топқа бөлінеді.Қысқаша қонақ түрлеріне сипаттама беріп
шығады.
|
|
Тақырыптық
сөздер
|
Жаңа
сабақ
|
Бейнематериалмен
таныстырылады. «Үстел басындағы этикет
ережелері»
Тапсырмалар: қонақтар
сөйлейді.
Құдайы топқа: «Әдепті бала
арлы бала...» эссе жазу.
Қылқыма топқа:
«Театрға,мұражайға барғанда...» ереже
құрастыру.
Арнайы топқа: «Домино
ойыны,сөз бөліктерінен өлең құрастыру
»
Қыдырма топқа: «Қонақ
күту»көрініс көрсету.
Үстел басындағы этикет
жайлы қысқаша
-
Шанышқыны сол, пышақты оң
қолмен ұстау керек;
-
Тек шанышқы пайдаланылса, оң
қолмен ұстайсыз;
-
Асты шайнау кезінде шанышқы
мен пышақ тәрелке үстіне
қойылады;
-
Нанды қолмен бөлу
керек;
-
Майды шанышқымен немесе арнайы пышақпен
жағады;
-
Балық сүйектерін арнайы пышақпен, ал етті
шанышқымен бөледі;
-
Жұмсақ ірімшікті нанның тіліндісіне жағуға
болады, ал қатты ірімшікті шанышқымен тәрелкеге
қояды.
Тамақтану кезіндегі тәртіп
ережелері
-
Тағамға немесе тамақ қалдықтарын табаққа
шашпаңыз. Егер сіз сүйек немесе басқа жеуге жарамсыз элемент
тапсаңыз, оны түкірмеңіз, бірақ ерніңізді майлыққа мұқият қойып,
табақтың жанына бүктеңіз.
-
Аузыңызды толтырып сөйлеуге тырыспаңыз - алдымен
тамақты шайнап, жұтып қою керек. Тамақ ішіп жатқанда ешқандай дыбыс
шығармау жақсы сөз болып саналады - балағаттамау, ерніңізді ұрмау,
шулы сусындарды сорып алмау. Ыдыс-аяқты қатты дауыстап соғу да
әдепті емес.
|
Ақпараттық мәтінмен
жұмыс
Топпен жұмыстанып,сынып
алдында қорғайды.
Ойларына түсінік
қалыптастырады.
Ережелерді жазып алу және есте
сақтау
|
Кері байланыс беріп
отырады.
1.саусақ
әдісімен
2.от шашу
әдісімен
3.шапалақ
әдісімен
4.театр көрермен
әдісімен бағалап шығады.
|
Ақпараттық
мәтін
Суреттер
|