Материалдар / Дастархан басындағы әдеп
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Дастархан басындағы әдеп

Материал туралы қысқаша түсінік
Оқушыларға дастархан басындағы этикет ережелерімен таныстыру.Қонақ түрлерімен топқа бөліп,ол қандай қонақ ұғымы туралы ақпарат алу,топпен жұмыстанып,қорытындыда қорғау,әр топ қарсы топтарын бағалау критериилерімен көрсетіп,үйге тапсырма беріледі.
Авторы:
14 Қырқүйек 2023
450
29 рет жүктелген
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Қысқа мерзімді жоспар

Бөлім:

Парасаттылық және әдеп

Педагогтің аты-жөні

Куанышкалиева Ф.А.

Пәні

Жаһандық құзыреттілік

Күні:


Сынып:

5

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы

3

Дастархан басындағы әдеп.

Сабақтың мақсаты

Оқушыларды дастархан басындағы этикет ережелерімен таныстыру. Оқушыларды ұстамдылыққа, өзін-өзі ұстай алуына тәрбиелеу.

      Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі/ уақыт

Педагогтің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Ұйымдастыру

кезеңі


«Фазл» әдісімен топқа бөлу.Мақалды табу.

1.Құдайы

2.Қылқыма

3.Арнайы

4.Қыдырма

Миға шабуыл

Қонаққа,мейрамханаға,кафеге барғаныңызда адамдар,сіздің әрекетіңіз қандай?

Оқушылар мақалдың жалғасын табу арқылы топқа бөлінеді.Қысқаша қонақ түрлеріне сипаттама беріп шығады.



Тақырыптық сөздер

Жаңа сабақ

Бейнематериалмен таныстырылады. «Үстел басындағы этикет ережелері»

Тапсырмалар: қонақтар сөйлейді.

Құдайы топқа: «Әдепті бала арлы бала...» эссе жазу.

Қылқыма топқа: «Театрға,мұражайға барғанда...» ереже құрастыру.

Арнайы топқа: «Домино ойыны,сөз бөліктерінен өлең құрастыру »

Қыдырма топқа: «Қонақ күту»көрініс көрсету.

Үстел басындағы этикет жайлы қысқаша

  1. Шанышқыны сол, пышақты оң қолмен ұстау керек;

  2. Тек шанышқы пайдаланылса, оң қолмен ұстайсыз;

  3. Асты шайнау кезінде шанышқы мен пышақ тәрелке үстіне қойылады;

  4. Нанды қолмен бөлу керек;

  5. Майды шанышқымен немесе арнайы пышақпен жағады;

  6. Балық сүйектерін арнайы пышақпен, ал етті шанышқымен бөледі;

  7. Жұмсақ ірімшікті нанның тіліндісіне жағуға болады, ал қатты ірімшікті шанышқымен тәрелкеге қояды.

Тамақтану кезіндегі тәртіп ережелері

  • Тағамға немесе тамақ қалдықтарын табаққа шашпаңыз. Егер сіз сүйек немесе басқа жеуге жарамсыз элемент тапсаңыз, оны түкірмеңіз, бірақ ерніңізді майлыққа мұқият қойып, табақтың жанына бүктеңіз.

  • Аузыңызды толтырып сөйлеуге тырыспаңыз - алдымен тамақты шайнап, жұтып қою керек. Тамақ ішіп жатқанда ешқандай дыбыс шығармау жақсы сөз болып саналады - балағаттамау, ерніңізді ұрмау, шулы сусындарды сорып алмау. Ыдыс-аяқты қатты дауыстап соғу да әдепті емес.

  • Барлық ет пен балықты бірден бөліктерге бөлуге болмайды. Оны жемес бұрын бір-бірден кесіп, келесі бөлігін кесіңіз.

  • Сорпаны қасыңыздан алшақтатыңыз. Сорпаның қалған бөлігін жинауды жеңілдету үшін табақты еңкейтуге болады, тек осы бағытта. Қасықты тамақпен толтырған кезде оны дастарханды бүлдірмей аузыңызға жеткізетіндей етіп жасаңыз. Сіз ыстық тамақпен қасықты үрлей алмайсыз.

  • Тамақтану кезінде басыңызды табаққа еңкейтпеңіз, бірақ ыдысты аузыңызға апарыңыз.

  • Тамақты алу үшін үстелдің үстінен шыға алмайсың - жақын отырған адамнан не керек екенін жеткізуін сұра және оған алғыс айтуды ұмытпа. Сіз тіке отырып немесе жанға сәл сүйене отырып, оңай жететін нәрсені алыңыз.


Ақпараттық мәтінмен жұмыс


Топпен жұмыстанып,сынып алдында қорғайды.



Ойларына түсінік қалыптастырады.
































Ережелерді жазып алу және есте сақтау






Кері байланыс беріп отырады.

1.саусақ әдісімен

2.от шашу әдісімен

3.шапалақ әдісімен

4.театр көрермен әдісімен бағалап шығады.

Ақпараттық мәтін



















Суреттер






Қорытынды

Кері байланыс

Не білдім?

Не қиын болды?

Не түсіндім?

Нені жетілдіруім керек?

Қонақ түрлері жазылған қағазға не білетінін, , не білгенін жазады



Қонақ түрлері қағаздары


Үй тапсырмасы

Тамақтану кезіндегі тәртіп ережелерін жаттау.








Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!