Ресурстар:
|
Азық түлік: ет, тұз, сәбіз, көк
жуа (пияз), май жұмыртқа,
ұн.
|
Ұйымдастыру
кезеңі
2
минут
|
Ұйымдастыру кезеңі(оқушылармен
сәлемдесіп, кезекші арқылы оқушыларды түгендеу, сыныптың сабаққа
дайындығын, сабаққа қажетті құрал – жабдықтардың барлығын
анықтау)
|
Формативті
|
Үй тапсырмасын
сұрау
4
минут
|
Сұрақ –
жауап:
а )
Шала өнімдер дегеніміз не ?
б) Дайындау тәсілдері бойынша қаншаға
бөлінеді
в) Ет қанша уақытта
піседі?
г) 1
кг етті қуырса қанша грамм
болады?
|
1. Сұрақтарға жауап
берді
2.Өмірден мысал
көрсетті
|
Жаңа
сабақ
13
минут
|
Бірінші тағам деп
біз көжелерді атаймыз. Көбінесе көжелер әр
түрлі сорпада, қайнатпаларда дайындалады. Ал көженің қоюын
көкөністерден, жармадан, макарон өнімдерден, бұршақтардан, жеміс
жидектерден
дайындайды.
Әр ұлттық асханасында бірінші
тамақтарды әр түрлі етіп жасайды. Мысалы қазақ ұлттық асханасында
бірінші тамақтарды, негізінен, ет сорпасынан әр түрлі дәмдеуш терді
қосып дайындайды.
|
1. Өз ойын ашық
жеткізе білді
2. Толық мәлімет
берді
3.Өмірден байланыстыра
алды
|
Сабақты
бекіту
20
минут
|
Зертханалық
жұмыс: Етпен кеспе
дайындау. Қажетті
ыдыс-аяқтар: кастрөл ет кесетін тақтайша,
асханалық пышақтар, кепсер, шұңқыр тәрелке, қасық,
шөміш. Азық
түлік: сұйықтық үшін: 40 г сәбіз,40г
пияз, 20г май, 950г сорпа. Кеспе үшін:75г ұн, жұмыртқа, 14г су, 2 г
тұз. Дайындау
технологиясы: – қайнап тұрған сорпаға шала
қуырылған сәбізбен пиязды қосып 2-3мин, содан кейін кеспе салып
10-12 минут қайнатады, соңында тұз бен дәмдеуш заттарды
қосамыз.
Жұмыс
барысы:
1. Кеспеге арналған
қамырды жұмыртқа, тұз, су қосып
илейді.
2. Сәбіз бен пиязды
шашақтап турап, қуырады.
3. Сорпаны отқа
қояды.
4. Қамырды қалындығын
1 мм етіп жаю, жайылған қамырды шашақтап
кесу.
5. Қайнап тұрған
сорпаға шала қуырылған көкөністерді салып, 2-3 минут қайнату,
дәміне қарай тұз, дәмдеуштер қосып, кеспені салып 10-12 минут
қайнату.
6. Дайын тағамды
оттан алып, көжені тәрелкелерге бөліп құю, аскөк сеуіп
безендіру.
7. Ұсынар алдында сорпада бөлек
қайнатылған етті кеспенің үстіне
салады.
|
1.Зeртханалық жұмысты
орындайды 2. Етпен кеспе
дайындайды
.
|