Етті механикалық аспаздық өңдеу. Малдардың тұтас ұшасын қасаптау бөлшектеу туралы түсінік.

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Етті механикалық аспаздық өңдеу. Малдардың тұтас ұшасын қасаптау бөлшектеу туралы түсінік.

Материал туралы қысқаша түсінік
Бұл сабақ жоспары колледж ұстаздарына көмегі бар
Материалдың қысқаша нұсқасы



«Бекітемін»

Аға шебер: ___________ Қ. Орынбасар


Сабақ жоспары

Курс:

І

Топ:

19-1

Сабақ №1

Мамандық-біліктілік:

0508000 - «Тамақтандыруды ұйымдастыру»

0508012 - «Аспаз»

Модульдің атауы:

КМ 02 Пайдаланылатын шикізаттың ерекшеліктерін ескере отырып, алғашқы аспаздық өңдеуді орындау.

Сабақтың тақырыбы:

Етті механикалық аспаздық өңдеу. Малдардың тұтас ұшасын қасаптау бөлшектеу туралы түсінік.

Күні:

28.05.2020 ж

Ұзақтығы:

270 мин (6 сағат)

Өткізу орны:

«Аспаз» зертханасы

Сабақтың мақсаты:

Білімділік:

Білім алушыларға сабақтың мазмұны мен техникалық қауіпсіздігіне нұсқау беру. Көкөністерді, саңырауқұлақты өңдеу технологиясымен таныстырып және жабдықтарды ұқыпты пайдаланып, санитарлық нормаларды сақтауға, өздерінің қателерін талдап, үйренуге баулу.

Дамытушылық:

Білім алушылардың теориялық білімдерін практикамен ұштастыру, танымдық және шығармашылық қабілеттерін дамыту. Ой-өрістерін жетілдіру. Жұмыс істеу шеберліктерін одан әрі шыңдау. Жұмыс орнында техника қауіпсіздігі ережелерін қатаң сақтауға дағдыландыру, сабақта алған білімдерін дамыта білуге, ізденіске баулу.

Тәрбиелік:

Өз мамандығына, сүйіспеншілікке тәрбиелеу. Білім алушыларды ұқыптылық пен тиянақтылыққа баулу. Логикалық ойлау қабілеттерінің, дүниетанымдарының дұрыс қалыптасуларына ықпал жасау.

Сабақтың міндеттері:

Етті турау, кесу формаларымен таныстырып және жабдықтарды ұқыпты пайдаланып, санитарлық нормаларды сақтауға, өздерінің қателерін талдап, үйренуге баулу.

Сабақтың материалдық-техникалық жабдықталуы:

Бейнеролик, плакаттар, дидактикалық материалдар, технологиялық-нұсқау карталар.

Әдебиет

«Аспаз» кәсібінде өндірістік оқыту. 4 б. П801 Ч. Өнімді механикалық аспаздық өңдеу: орта кәсіби білім студенттері үшін оқу құралы /В.П. Андросов,

Т. В.Пыжова, Л. И. Федорченко және басқалар/. – 8-ші басылым, стер. -.: «Академия» Баспа орталығы, 2014. -112 б.

Құрал-жабдықтар

«Аспаз» зертханасындағы қажетті құрал-жабдықтар. Кесу, тазалау құралдары.



Оқыту кезеңінің

барысы


Уақыты


Өндірістік оқыту барысы:

Кіріспе нұсқау:

50 мин.


Ұйымдастыру кезеңі:

3-5 мин

  • Білім алушылармен сәлемдесу және түгелдеу;

  • Білім алушылардың арнайы киімдерін тексеру;

  • Сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау.

Өткен тақырып бойынша сұрақ-жауап:

10 мин

  1. 1. Зертханадағы қауіпсіздік ережесі?

  2. 2. Газ плитасын қолданғанда қандпй ережелерді сақтау керек?

  3. 3. Электрлі тұрмыстық құралдарды қолданғанда қандай ереже қолдану керек?

Жаңа сабаққа нұсқау беру:

25 мин

Ет цехтарында жұмыс орындарын дайындаған кезде жұмысшыларды дұрыс ұйымдастыру өте маңызды. Ірі шикізат цехтарында жұмыс орындары ұшаны мүшелеу, сылу ,етті тазалау және жартылай фабрикаттарды кесу сияқты технологиялық процестер үшін дайындалады. Қауіпсіздік үшін аспаз ет ұшасын мүшелеу мен бөлшектеуде денесін жарақаттаудан қорғау үшін қысқа төр көзді алжапқыш және етті сылу мен сіңірлеу кезінде қолын қорғайтын арнулы қолғаптар кию қажет. Етті таразыға тартып, оның категориясын анықтайды. Мүшелеуді қай жерден бастайтынын ұшада белгілеп қояды

Ет сақталатын орындарда ет цехынна жақын орналасады ет цехын сүйек кесетін еттартқыш, фарш араластырғыш ет кесетін машина тоңазытқышмен құралдармен жабдықталады. Механикалық емес жабдықтардан ванна, стелаж, сөрелер өндірістік үстелдер болу керек . Сиыр қой және шошқа ұшаларын бөлшектеу

Сиыр ұшасын бөлшектеп сүйектерін және кесектерін атау керек

Сүйек атаулары: 1 Жауырын, 2 иық сүйегі, (тоқпан жілік) 3 шынтақ, 4 шыбық сүйек (кәрі жілік) 5 төс, 6 жамбас қалағы, 7жамбас қалағы шығыңқыжері 8 ортан жілік 9 тізе щұңқыры 10 асықты жілік 11 жеті мойын омыртқалары,12 он үш арқа омыртқалары,13 қабырғалары,14 алты бел омыртқалары,15 сегізкөздік.

Ет бөліктерінің атаулары: 1 Жауырын бөлігі иық бөлігі 3 иық артқы бөлігі жуан ет кесегі 4 жиек бөлігі 5 төстік 6 жауырын асты бөлігі 7 ойынды ет 8 бел бөлігі 9 көк ет 10 жамбас сан бөлігі.

Кіріспе нұсқауды пысықтау:

10 мин

  1. Асты дайындау технологиясы дегеніміз не?

Құрал-жабдықтарды пайдаланып, жаттығу жұмыстарын көрсету:

20 мин

  1. Білім алушылардың жұмыс орындарын ережеге сай ұйымдастырылуын тексеру.

  2. Тексеру мақсатында білім алушылардың жұмыс орындарын аралау.

  3. Білім алушылардың жаттығу жұмыстарын орындау үшін технологиялық нұсқау картамен жұмыс жасауларын ұйымдастыру.

  4. Тақырып бойынша әдістерді көрсету, білім алушыларға әдіс-тәсілдерді қайталау.

  5. Жұмыстарын орындау кезінде техникалық қауіпсіздік ережелерінің қатаң сақталуын қайталау.

  6. Жұмыс орнындағы техникалық қауіпсіздік журналына қол қойдыру.

Ағымдық нұсқау:

170 мин

Бірінші аралау:

Жұмыс орнын тексеру, құрал-жабдықтарды дұрыс пайдалануды тексеру мақсатымен жүріп қарау.

Пайдалану амалдарын дұрыстығын, қауіпсіздік техникалық ережесін сақтау және жұмыс орнын ұйымдастыруына назар аудару.

Екінші аралау:

Орындалып жатқан жұмыстардың тәсілдерін , реттіліктерін бақылап, қате жұмыс жасап жатқан білім алушыларға қосымша (нұсқау) беру.

Үшінші аралау:

Жақсы орындалған жұмыстарды атап өту. Жұмысты қабылдау.

Қорытынды нұсқау:

30 мин

  1. Атқарған жұмыстарды қортындылай отырып, тиімді жұмысты ұйымдастырылғанын атап өту.

  2. Жіберілген қателіктерге тоқталып, қажетті нұсқаулар беру.

  3. Білім алушылардың сұрақтарына жауап беріп, бағаларын естірту.

  4. Жұмыс орнын жинастыру.

  5. Үй тапсырмасы: Көкөністерді турау, кесу формаларын өңдеуді оқып келу.




Өндірістік оқыту шебері: Махамбеталиева Л. Ж.







Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
doc
22.11.2020
2103
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі