Жаңа сабаққа нұсқау
беру:
|
25 мин
|
Ет цехтарында жұмыс орындарын
дайындаған кезде жұмысшыларды дұрыс ұйымдастыру өте маңызды. Ірі
шикізат цехтарында жұмыс орындары ұшаны мүшелеу, сылу ,етті тазалау
және жартылай фабрикаттарды кесу сияқты технологиялық процестер
үшін дайындалады. Қауіпсіздік үшін аспаз ет ұшасын мүшелеу мен
бөлшектеуде денесін жарақаттаудан қорғау үшін қысқа төр көзді
алжапқыш және етті сылу мен сіңірлеу кезінде қолын қорғайтын арнулы
қолғаптар кию қажет. Етті таразыға тартып, оның категориясын
анықтайды. Мүшелеуді қай жерден бастайтынын ұшада белгілеп
қояды
Ет сақталатын орындарда ет
цехынна жақын орналасады ет цехын сүйек кесетін еттартқыш, фарш
араластырғыш ет кесетін машина тоңазытқышмен құралдармен
жабдықталады. Механикалық емес жабдықтардан ванна, стелаж, сөрелер
өндірістік үстелдер болу керек . Сиыр қой және шошқа
ұшаларын бөлшектеу
Сиыр ұшасын бөлшектеп сүйектерін және кесектерін
атау керек
Сүйек
атаулары: 1 Жауырын, 2 иық сүйегі,
(тоқпан жілік) 3 шынтақ, 4 шыбық сүйек (кәрі жілік) 5 төс, 6 жамбас
қалағы, 7жамбас қалағы шығыңқыжері 8 ортан жілік 9 тізе щұңқыры 10
асықты жілік 11 жеті мойын омыртқалары,12 он үш арқа омыртқалары,13
қабырғалары,14 алты бел омыртқалары,15
сегізкөздік.
Ет бөліктерінің
атаулары: 1 Жауырын бөлігі иық бөлігі 3
иық артқы бөлігі жуан ет кесегі 4 жиек бөлігі 5 төстік 6 жауырын
асты бөлігі 7 ойынды ет 8 бел бөлігі 9 көк ет 10 жамбас сан
бөлігі.
|
Құрал-жабдықтарды пайдаланып, жаттығу
жұмыстарын көрсету:
|
20 мин
|
-
Білім алушылардың жұмыс орындарын ережеге сай
ұйымдастырылуын тексеру.
-
Тексеру мақсатында білім алушылардың жұмыс
орындарын аралау.
-
Білім алушылардың жаттығу жұмыстарын орындау үшін
технологиялық нұсқау картамен жұмыс жасауларын
ұйымдастыру.
-
Тақырып бойынша әдістерді көрсету, білім
алушыларға әдіс-тәсілдерді қайталау.
-
Жұмыстарын орындау кезінде техникалық қауіпсіздік
ережелерінің қатаң сақталуын қайталау.
-
Жұмыс орнындағы техникалық қауіпсіздік журналына
қол қойдыру.
-
|
Ағымдық нұсқау:
|
170 мин
|
Бірінші аралау:
Жұмыс орнын тексеру, құрал-жабдықтарды дұрыс
пайдалануды тексеру мақсатымен жүріп қарау.
Пайдалану амалдарын дұрыстығын, қауіпсіздік
техникалық ережесін сақтау және жұмыс орнын ұйымдастыруына назар
аудару.
Екінші аралау:
Орындалып жатқан жұмыстардың тәсілдерін ,
реттіліктерін бақылап, қате жұмыс жасап жатқан білім алушыларға
қосымша (нұсқау) беру.
Үшінші аралау:
Жақсы орындалған жұмыстарды атап өту. Жұмысты
қабылдау.
|