Материалдар / Ғылыми жұмыс: Тез дайындалатын тағамдардың адам ағзасына зияны
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Ғылыми жұмыс: Тез дайындалатын тағамдардың адам ағзасына зияны

Материал туралы қысқаша түсінік
Қазіргі кезде кез-келген жасөспірімдермен студенттер зиянды сусындар мен тез дайындалатын тағам түрлерін жиі қолданады.Менің жасап жатқан жұмысым -студенттермен жасөспірім оқушыларға айналады.Менің жұмысым түсінікті таза тілде жазылады.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
25 Қазан 2021
1625
3 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады


Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі









Тақырыбы: « Тез дайындалатын тағамдардың адам

ағзасына зияны »



Дайындаған: Қасымхан Зейнеп Медетқызы



Жетекшісі: Сатыбалдиев Азамат Смаилович







Жоспар


Кіріспе


Әдебиеттер


КІРІСПЕ ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... .3


1-Бөлім. Тез дайындалатын тағамдардың адам ағзасына зиянына

шолу . ... ...... .. . ... .. ...... .. . ... ... ... .. .. . ..... .. . ...... ... .. .. . ... ... ... ..... ... ... ... 4

ҚОРЫТЫНДЫ ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 7

ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. ..... ...8


МАЗМҰНЫ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... . ... ... ... ... ... .. ..... ... 9


ҚОСЫМША ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... 10





















КІРІСПЕ

Бұл жұмыс адам ағзасында қандай тағам өнімдерін қолдануға болатындығы туралы .Сонымен қатар қазіргі зиянды тағамдардың қоспалары туралы айтылалы . Қазіргі кезде кез-келген жасөспірімдермен студенттер зиянды сусындар мен тез дайындалатын тағам түрлерін жиі қолданады.Менің жасап жатқан жұмысым -студенттермен жасөспірім оқушыларға айналады.Менің жұмысым түсінікті таза тілде жазылады.Оқырмандарға оңай оқылады.Зиянды тағамдардың қоспалары туралы айтылады.Дәрігерлердің адам ағзасына тағамдарды қалай дұрыс пайдалануға ұсынысын айтамын.Адам ағзасына қандай әсерін тигізеді зиянды тағамдар.Бұл жоба бойынша зиянды тағамдардың қандай қоспалармен жасалытыны туралы білесіңдер.Уақытылы тамақтануды білесіңдер.Жоба сендердің зиянды тағамдарға деген көзқарастарынды өзгертеді деп ойлаймын.Қазіргі кезеңде азық-түліктің сапасы төмен және зиянды болады.Азық-түліктің құрамын қарап алу керек.Азық-түлікті штрих код арқылы сапасын анықтауды айтамын.Қарапайым халық азық-түліктің сапасын көп біле білмейді.Соны қалай анықтауға үйретемін.Тазалықты сақтап дұрыс тамақтануға үйретеміз.Кеңесшілер азық-түліктің табиғи таза екенін қарапайым халыққа көрсетіп үйретсе ,денсаулықтарымыз жақсарады.Тағамдардың теориялық матиралдарын меңгереміз.

Жоба туралы сіздер біраз азық-тіліктің сапасын анықтаймыз.Тамақ өндірісінің маңызды бөліктерін бірін анықтаймыз.

Сапалы тамақтың ел тұрғындарына пайдасымен зиянын анықтаймыз.Жоба түсінікті жазылады деген ойдамын.























1-Бөлім. Тез дайындалатын тағамдардың адам ағзасына зиянына шолу



Қазіргі заманда «азық-түліктің сапасы»жайлы көп мәселе қозғалып жатыр.Себебі біздің елімізде азық-түліктің сапасы төмен.Оған дәлел дүкен сөрелерінде тұрған сапасыз зиянды азық-түлііктер ,адам ағзасының бұзылуына әкеп соғадыы.Азық-түліктердің сапасымен қауіпсіздігін туралы жыл сайын өзекті міселелерді бірі болады.Қазіргі таңда қазақстанның кәсіпорындарында заманауи азықтың шикізат пен дайын өнімдердің сапасы мен қауіпсіздігін қадағалайтын бақылау жүйесі болмағандықтан ,көп көп жағдайда қажетті толық қауіпсіздік қамтамасыз етілмейді.Сондықтан тез дайындалатын тағамдардың зиянды жақтарын біле отырамыз.Біз қолданып жүрген тез дайындалатын тағамдар;фаст-фуд,роллтон,картопты фри,ход-дог және басқада тез дайындалатын тағамдар.Олар адам ағзасына көп әсер етеді.Біз қолданатын зиянды тағамдапр құрамында химиялық қосылыстар бар.олар адам ағзасына әсерін тигізіп қана қоймай түрлі ауруларға әкеп соқтырады.Мысаплы;асқазан ауруы ,ішік қуыс ауруларына әкеп соқтырады.Біз өзіміздің денсаулығымызды сақтап әр сатып алынған өнімдердің құрамына қарап қоладанып сатып алуға тырысайық.Қазіргі таңда түрлі аурулар шығып жатыр.Сізде жаңа тағамдар болмаса,құрғақнемесе консервеленген азық-түлікті қолдануға тырысайық.Дені сау адам -табиғаттың ең қымбат жемісі.Зиянды тағамдарды балаларға көп қолданбау керек.Себебі зиянды тағамдар жасөспірімдердің миын улайды деген ойлаймын.Көптеген тәттілер балалар аузында ұзақ тұрады .Ол балаға зиянымен және тістің өспей қалуына әкеледі.Біз өз денсаулығымызға алаңдамасақ зиянды тағамдар дайындаушылар тағамның құрамына мән беріп жасай бермейді.Қазір 6 жастан 14 жасқа дейінгі балаларда қан аздық ауруы көп жүріп жатыр .ал асқазан ауруы бірінші орында тұр.Дәрігерлердің ұсынысы бойынша тамақтану ережесін қойған;1)Уақытында тамақтану қажет.2)Тамақтанар алдында тазалықты сақтап қолды жуып тамақтану керек.3)Тамақтану кезінде теледидар немесе кітап,телефон көруге болмайды.4)Тамақты асықпай 30секунд шайнап жеу керек.5)Тамақты шектен тыс көп жеуге болмайды.Дәрігерлердің ұсынысы бойынша осылай тамақтансақ көптеген ауру сырқаудан жазыламыз.Менде осы ереже бойынша тамақтанғандарыңды қалаймын.Қазақстанда Республикасының «Тамақ өнімдерін сапасы мен қауіпсіздігі туралы»(2004),»Тұтынушылардың құқығын қорғау туралы»(1992)»Техникалық реттеу туралы»(2004) заң актілері қарастырылған.Дүкен сөрелерінде тұрған азық-түліктерді шығаратын фабрикалар бізден кейбір тағамдардың қоспаларын жасырады.Себебі өздерінің тауарларын сату керек деп ойлаймын.Бірақ азық-түлік аоатын қарапайым халық бұны біле белмейді.Жеке адамның тез өзгеретін ойы бойынша дәмі ,келбеттің тартымдылығы,бағасы,қолдану ыңғайлығы орын алады.Қазіргі заманда оқушылар,ауыл тұрғындары ,колледж студенттері тағамның қоспаларына көп мін мағынасына қарай бермейді.Тағамның қоспасы туралы көп ақпарат айтылмаған.Бірақ біз оны қалай дұрыс пайдалану керек екенді білуіміз керек деген ойдамын.Неліктен қарапайым оқушылар ,студенттер тамақтың қоспасына көп мән бермейді?Себебі тамақтың қоспаларына химиялық қоспаларды азық-түлікке технологиялық түрде қосылады.Біз оны зерттеулер арқылы анықтай аламыз.Зерттеу жұмыстары бойынша қытайлықтар өздерінің қндірістік тауарларын қолданысқа ендіру үшін түрлі айла тәсіл қолданады.Мысалы тауардың сыртын безендіреді және түрлі түсті тәттілер шығарады.Бірақ жасөспірімдер ол туралы біле белмейді деген ойдамын.Мен мектеп оқушыларымен педагогтар арасында сауалнама жүргіздім.Сауалнамаға қатысқан мұғалімдер 14 мұғалім және 35 оқушы қатысты.Педагогтармен мектеп ұжымына?

1)Азық-түлік алғанда, құрамына назар аударасыздарма? 2)Индексі бар тағамдық қоспаларды ажырата аласызба? 3)»С» индексі бар тағамдық қоспалардың ағзаға әсері туралы білесіздерме? 4)Күнделікті өмірде тез дайындалатын тағамдар қолданасыздарма ?Нәтижесінде;



Мектеп ұжымы мен оқушылар арасындағы сауалнама

Сауалнама сұрағы №

Барлық қатысқандар

Ия деп жауап бергендер

%

Жоқ деп жауап бергендер

%

1

1

14

10

72%

4

28%

2

2

14

3

21%

11

79%

3

3

14

14

100%

0


4

4

14

4

28%

10

72%









Мектеп ұжымы мен педагогтар арасындағы сауалнама

Сауалнама сұрағы №

Барлық қатысқандар

Ия деп жауап бергендер

%

Жоқ деп жауап бергендер

%

1

1

35

22

63%

13

37%

2

2

35

15

43%

20

57%

3

3

35

25

71%

10

29%

4

4

35

30

86%

5

14%



Қорытынды

Зиянды тағамдарға қосатын химиялық заттарды технология арқылы қосады.Қарапайым халық оны білмейді.Сондықтын осы жобада азық-түліктің сапасы мен қалай құрамын анықтау туралы айтылып кеткен.Штриф кодтар арқылы азық-түліктің сапасына мән беріп алу туралы кеңесде берілген.Жобаны оқи отыра зиянды тағамдарға деген, азық-түліктің сапасы жайлы біраз ақпарат алды деген ойдамын.Қазақстанның азық-түлік шығаратын кәсіпкерлер құлағына жетеді деген ойдамын.Қазақ халқының денсаулығын жақсартуға үлес қосу үшін осы жобаны жаздым.Осы жоба арқылы тағамды қалай сақтау керек екенін білдіңіздер және пайдалы және пайдасыз тағамдар түрлерін анықтадық.Менің мақсатым сіздерге зиянды тағамдардың адам өміріне зиянын анықтату болатын.Жобамен жақсы танысып зиянды тағамдар туралы ойларыңызды өзгертіңіздер.







































Қолданылған әдебиеттер тізімі



1)35-merki. Mektebi.KZ.

2)K.K.unistica.com.

3)K.K wikiqube.net.

4)https;//KK delachieve.com.













































МАЗМҰНЫ



КІРІСПЕ ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. ... ... .3


1-Бөлім.
Тез дайындалатын тағамдардың адам ағзасына зиянына

шолу . ... ...... .. . ... .. ...... .. . ... ... ... .. .. . ..... .. . ...... ... .. .. . ... ... ... ..... ... ... ... 4

ҚОРЫТЫНДЫ ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... 7

ПАЙДАЛАНЫЛҒАН ӘДЕБИЕТТЕР ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... .. ..... ...8


МАЗМҰНЫ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... . ... ... ... ... ... .. ..... ... 9


ҚОСЫМША ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...... 10





















Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!