Материалдар / Химия-биология сабағында оқушылардың функционалдық сауаттылығын арттыру
МИНИСТРЛІКПЕН КЕЛІСІЛГЕН КУРСҚА ҚАТЫСЫП, АТТЕСТАЦИЯҒА ЖАРАМДЫ СЕРТИФИКАТ АЛЫҢЫЗ!
Сертификат Аттестацияға 100% жарамды
ТОЛЫҚ АҚПАРАТ АЛУ

Химия-биология сабағында оқушылардың функционалдық сауаттылығын арттыру

Материал туралы қысқаша түсінік
қмж
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
27 Желтоқсан 2017
4213
8 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

О.Бапышев атындағы жалпы орта мектебі КММ







КОУЧИНГ САБАҚ



Тақырыбы: «Химия-биология сабағында оқушылардың функционалдық сауаттылығын арттыру»

















Химия пәні мұғалімі:Таджибаева Г





Қысқа мерзімді сабақ жоспары

Сабақ: Химия.

Тақырыбы: Химия-биология сабағында оқушылардың функционалдық сауаттылығын арттыру

Мектеп: О.Бапышев атындағы ЖОМ КММ

Күні:15.02.2016ж

Мұғалімнің есімі: Таджибаева Г.И

Қатысатын мұғалімдер: Тәлім алушылар


Мақсаты

Пән мұғалімдерініне күнделікті сабақ жоспарларында оқушылардың функционалдық сауаттылығын дамыту бөлімін енгізе отырып оқушылардың алған білімдерін жай ғана иеленіп қоймай оларды орынды жерде қолдана білуіне басты назар аудару

Күтілетін нәтиже:

Пән мұғалімдеріне күнделікті сабақ жоспарларында оқушылардың функционалдық сауаттылығын дамыту бөлімін енгізу туралы түсінік қалыптасты, оқушылар алған білімдерін күнделікті өмірде қолдана алады.

Тілдік мақсат


Негізгі сөздер мен тіркестер:

1.Ет-Мясо-Meat

2.Сүт-Молоко-Milk

3.Жемістер- Фрукты-Fruit


Жоспар

Жоспарланған уақыт

Жоспарланған жаттығулар

Ресурс-тар

Басталуы

Ұйымдас-тыру кезеңі

уақыт

Сәлемдесу


3мин

Шаттық шеңберінде ынтымақтастық атмосферасын қалыптастыру, химия-биология апталығының ашылуына сәттілік тілеу.

Мұғалімдері пәндері бойынша 3 топқа бөлу.

1-топ:Химиктер

2-топ:Биологтар

3-топ:Тілшілер

Әр топ өз аттарын өмірмен байланыстырып қорғап шығу



Түрлі түсті стикерлер

1мин


Топта топ басшысын,баяндамашы,хатшы және уақыт белгілеуші рөлдеріне бөліну

Маркер, А4 қағазы, клей

Ортасы








«Мағынаны тану» кезеңі

5 мин

Функционалдық сауаттылықты арттыруға арналған тақырыпты слайд арқылы түсіндіру

Елбасы Н.Ә. Назарбаев 2012 жылғы 27 қаңтардағы «Әлеуметтік-экономикалық жаңғырту – Қазақстан дамуының басты бағыты» атты Қазақстан халқына кезекті Жолдауында білім беру ұйымдары жастарға жалаң білім беріп қана қоймай алған білімдерін өмірдің түрлі жағдайларында пайдалана алуды үйретуі керек екендігін баса айтып, үкіметке оқушылардың функционалдық сауаттылығын дамытудың бес жылға арналған Ұлттық шаралар жоспарын дайындау жөнінде нақты тапсырма берген болатын.

Осы тапсырманың негізінде маусым айында Үкіметтің 25 маусым 2012 жылы №832 қаулысымен бекітілген «Мектеп оқушыларының функционалдық сауаттылығын дамыту жөніндегі 2012-2016 жылдарға арналған ұлттық іс-қимыл жоспары» қабылданды. Ұлттық жоспардың мақсаты – Қазақстан Республикасындағы мектеп оқушыларының функционалдық сауаттылығын дамыту үшін жағдай жасау болып белгіленген.


Слайдтар

АКТ

9мин

Химиялық элементтердің адам ағзасында атқаратын қызметін слайд арқылы көрсету

Балық: Қартаюға қарсы ең жақсы азық ,миды және жүректі қорғайды. Рухани жағдайды реттеп, қан құрамындағы шекерді қалыпқа келтіреді.

Сүт: Витамин, минерал және пайдалы бактерияларға өте бай.

Жаңғақтар. Жүректің қызметін реттейді. Бір күн үшін 25 грамдық, бадам (миндаль), жаңғақ, жержаңғақ, орман жаңғағы жеткілікті.

Қызыл ет: Жайлауда жайылған малдың еті, яғни өңдеуден өтпеген қызыл еттер пайдалы.

Жұмыртқа: Ең зиянсыз ас. Миды қорғайды және көз саулығын күшейтеді.

Көк шәй: Ішектердің, тыныс жолдарының жұмысын реттейді. Салмақ реттелуін оңайлатады.

Алма – дәрілерден аспирин орнына жүреді. Сүйекті қуаттандыратын K витамині бар.

Шие – күніне 20 шие бір аспириннің әсерін береді.

Пияз және сарымсақ – инфекцияларды жояды. Жүрек ауруы қаупін 20%-ға азайтады.

Айран, сүзбе, ірімшік – тістің саулығы үшін пайдалы, кальцийдің қоры

Қызылша – бүйректерге пайдалы, тұз мөлшерін реттейді.

Банан – жүректің соғуын дұрыстайды, қан қысымын реттейді.

Қауын – жарты қауын бір күндік С дәрумені қажеттілігін қамтамасыз етеді. Бүйректерге пайдалы.

Химия пәнін өмірмен байланыстыру


Слайдтар

АКТ

2 мин

Функционалдық сауаттылықты арттыруға арналған тапсырмалар

Оқушының есте сақтау қабілетін дамыту

Таразы

Тығын

Стакан

Молекула

Жүйе

Атом

Штатив

Валенттілік

Колба

Авагадро саны

Период

Сынауық



15 мин

.

Дидактикалық тапсырма

Химия пәнінен тест тапсырмалары

1.Мына жазуда коэффициент...... тең 3NO2

а) 3;

в) 6;

с) 2;

д) коэффициент жоқ.

е)5

2.Химиялық құбылысты тап:

а) Жаңбардың жауу

в)Сіріңке басының жануы;

с) Шамдағы вольфрам сымдарының жарқырауы;

д) Спирттін булануы;

е)Судың қатуы.

3.Алюминий мен темірдің үгіндісінен тұратын қоспаны бөліп алуға болады:

а)Су қосып ерітіндіні сүзу;

в)Қоспаны қыздыру;

с)Магнит арқылы;

д) Бөліктерін механикалық бөлу.

е) дистелдеу арқылы


4. СО2 салыстырмалы молекулалық масасы тең:

а) 32;

в) 44;

с) 28;

д) 18;

е) 15;

5. Күрделі заттың формуласын:

а) BaCl2.

в) Ba;

с) Cl2;

д) S;

е) О2


Биология пәнінен тест тапсырмалары

1. Затты 3-5 есе үлкейтіп көрсететін құрал:

а)тұтқалы ұлғайтқыш әйнек

в)микроскоп

с)ұлғайтқыш қол әйнегі

д)телескоп

е)компас

2. Хош иіс, тәтті шырын бөлетін ұлпа:

а)түзуші

в)бөліп шығарушы

с)тірек

д)негізгі

е) жанама

3.Өсімдіктің вегетативті (өсімді) мүшелері:

а)тамыр

в)гүл

с) тұқым

д)жеміс

е)алма

4. Жаңғақ, алхоры, шабдалы сүйектерінде болатын ұлпа:


а )түзуші

в)тірек

с)бөліп шығарушы

д)негізгі

е)жанама


5. Затты 10-25 есе үлкейтіп көрсететін құрал:

а)микроскоп

в)ұлғайтқыш қол әйнегі.

с)тұтқалы ұлғайтқыш әйнек

д)телескоп

е)копас


Қазақ тілі пәнінен тест тапсырмалары

1.Зат есімнің сұрақтары?

А. Қандай?

В. Нешеу?

С. Кім? Не?

Д.Нешінші?

Е. Қанша?

2.Заттың дәмін білдіріп тұрған сөз?

А.Тұщы.

В.Сары.

С.Қысқы.

Д.Жаман.

Е.Жақсы

3. Қар деген сөздің ұғымы?

А. Түсі ақ, салқын, еріп, суға айналатын зат.

В. Түсі қара, салқын, еріп, суға айналатын зат.

С. Түсі сары, салқын, еріп, суға айналатын зат.

Д. Түсі жасыл, салқын, еріп, суға айналатын зат.

Е. Түсі ала, салқын, еріп, суға айналатын зат.

4. Сөздер құрамы жағынан қалай бөлінеді?

А. Жай және қарапайым

В.Қос сөз және біріккен сөз.

С. Дара және күрделі.

Д.Түбір және қосымша.

Е.Дұрыс жауап жоқ.

5. Сын есім құрамы жағынан нешеге бөлінеді?

А.2.

В.3.

С.4.

Д.5.

Е.6.



«Постер» әдісі арқылы пәнге функционалдық сауаттылықты арттыру бөлімдерін енгізу және қорғап шығу

Түрлі түсті маркерлер стикер

Сергіту сәті

3 мин

Сергіту сәті Ән тыңдау


Аяқталуы

«Ой толғаныс» кезеңі

5 мин

Әр топқа логикалық сұрақтар беру

1.Үйіңізде таза ас тұзы қалмаған жағдайда не істейсіз?Лас ас тұзыңыз бар.

2.Крахмал сізге жедел керек болды ,магазин жабық , үй жағдайында крахмалды қалай аласыз?

3.Өткір иіске мұрныңыз қатты ашыды, үй жағдайында қалай арыласыз?


Түрлі түсті маркерлерА4 формат-тағы қағаз



Кері байланыс

2 мин

Рефлексия




Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!