Сабақтың
мақсаттары
|
1.2.3.1
Қарапайым тәсілдермен
материалдарды және компоненттерді өлшеу, белгілеу, қию, пішінін
келтіру, жинақтау, қосу және біріктіру
1.2.4.1 Қауіпсіздік
техникасын сақтап, материалдарды және құралдарды
қолдану
|
Жетістік
критерийлері
|
Білім
алушы:
Берілген материалдар мен
компонентерді
өлшейді, белгілейді,
қияды.
Материалдар мен компонентерді
формасына
келтіру, жинақтау, қосу және
біріктіру арқылы
жұмысын
аяқтайды.
|
|
Мыналарды
қамтиды:
• текстура, фактура, тегіс,
қатты, қатаң, жұмсақ, кедір-бұдыр, тікенді,
жылтыр;
• баспа, қайталау, дайындау,
көлденең, тік, диагональ, тура, толқынды, көп қабатты, үстінен
жабу, біріктіру;
• пішін, дөңгелек, шеңбер,
сопақ;
• түс, жарқын, көмескі, жеңіл,
қара, ақ, қара-қоңыр;
• кеңістік, өлшем, үлкен,
кішкентай, таңдап алу;
• сыру, тігу, кестелеу,
аппликация, бисермен әшекейлеу, жіппен
жұмыстар.
|
Жоспарланған
уақыт
Басталуы
5-7
минут
Ортасы
17-22
минут
Аяқталуы
3-6
минут
|
Жоспарланған жаттығулар
(төменде жоспарланған жаттығулармен қатар ескертпелерді
жазыңыз)
Жемістер
концерті
1
Ұйымдастыру
Саламатсыздар ма
оқушылар!
Бүгін көңіл күйлеріңіз
қалай?
Оқушыларға олар жасаған
жемісті және көкөністі мотивтерін жақсарту үшін өздерінің тоқыма
бұйымдарын қалай әшекейлеуге болатындығын көрсетіңіз. Оларға
жемісті және көкөністі композицияны жасауда шабыт алуға көмектесу
үшін Арчимбольдо (Arcimboldo) суретшінің еңбектерін көрсетуге
болады.
Матаға шаблонды қалай түсіруге
болатынын оқушыларға түсіндіріңіз. Матаның теріс жағына шаблонды
койып, оны қатты басып тұрып, қалам/қарындашпен айналдыра сызып
шығамыз. Жемістер мен көкөністерден қалай композиция жасауға
болатынын көретіңіз.
Оқушылар кезең-кезеңмен
жемістер мен көкөністерден аппликация
жасайды:
1.Үлгіні матаның теріс жағынан
орналастыру;
2. Жиегінен айналдыра сызып,
қиып алу;
3.Қиылған жемістер мен
көкөністерден композиция жасау;
4.Аппликацияның негізіне
жемістер мен көкөністерді кезектестіре
желімдеу. /Қайшы және желіммен
жұмыс жасау барысында Техника қауіпсіздігіне ерекше назар аударылуы
керек./
Сабақтың соңында оқушылар
сыныптастарының жұмыстарын мына критерийлер бойынша бағалай
алады:
- жұмыстың
ұқыптылығы;
-
аяқталуы;
- аппликацияның негізіне
жемістер мен көкөністердің біркелкі орналасуы (композицияға
сай).
/Оқушылардың жұмыстарын
бақылап, сыныпты аралап жүру өте
маңызды/
Оқушылар жұмыстарын қалай
орындағанына байланысты, өз жұмысына пікір айтады. Сонымен қатар
олар өз жұмыстарын және сыныптастарының жұмыстарын
бағалайды.
Рефлексия:
Бүгін не
үйрендің?
Қандай қиыншылықтармен
кездестің?
Не қызықты
болды?
|
Ресурстар
Құрақ көрпелердің
фотосуреттер.
Аппликацияға арналған
материалдар мен құралдар: түрлі түсті маталар, желім, қайшы,
түйме.
Жемістер мен көкөністердің
үлгілері.
|