0 / 1
Барлық 400 000 материалдарды тегін жүктеу үшін
Ұнаған тарифті таңдаңыз
Айлық
Жылдық
1 - күндік
Танысу 690 ₸ / 1 күнге
Таңдау
UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. 10 материал жасау
Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін 30 материал жүктеу
Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз шексіз
Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу5 файлды тегін жүктеу
Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
1 - айлық
Стандарт
2990 ₸ / айына
UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау 30 материал жасау
Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін 900 материал жүктеу
Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз шексіз
Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу 150 файлды тегін жүктеу
Жинақталған ҚМЖ бөлімінде 10 файлды тегін жүктеу
Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар) тегін қатысу
1 - айлық
Шебер 7990 ₸ / айына
Таңдау
UstazTilegi AI - ЖИ арқылы тегін ҚМЖ, БЖБ, ТЖБ, тест, презентация, авторлық бағдарлама т.б. жасау 150 материал жасау
Материалдар бөлімі - Барлық 400 000 материалдарды тегін 900 материал жүктеу
Аттестация ПББ тестеріне доступ аласыз шексіз
Жеке ҚМЖ бөлімінде - дайын ҚМЖ-ларды, презентацияларды жүктеу 300 файлды тегін жүктеу
Жинақталған ҚМЖ бөлімінде 50 файлды тегін жүктеу
Олимпиада, турнир, байқауларға 50% жеңілдік
Іс-шаралар (мини-курстар, семинарлар, конференциялар) тегін қатысу
Назар аударыңыз!
Сіз барлық мүмкіндікті қолдандыңыз.
Қалған материалдарды ертең жүктей аласыз.
Ок
Материалдың қысқаша нұсқасы
КИІЗ БАСУ ӨНЕРІ
www.reallygreatsite.com
Жобаның
мақсаты:
Бұрынғы
өткен
ата-баба,
шебер
әжелеріміздің ұмытылып бара жатқан қолөнерін жаңартып
жаңғырту, бізге қалдырған асыл мұраны кейінгі ұрпаққа
аманат ету. Табиғи жүннің денсаулыққа пайдалы, жылулығы
мол, ыстықтан, суықтан қорғайтын талшықтың қадірін білу.
Тұрмыста қолдана білу.Пайдалы мәлімет: Жүннен жасалған
бұйымдар-Ревматизм, остеохондроз, радикулит т\б ауруларға
ем..
Өзектілігі:Өзге тілді ұлт өкілдеріне қазақтың киіз басу
өнерін насихаттау.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Зерттеудің міндеттері
1.Киіз неден, қалай жасалатынын білу.
2.Күнделікті тұрмыста қолдануға ыңғайлы, денсаулыққа зиянсыз әрі экономикалық тұрғыдан
алғанда пайдалы заттар жасауды көздеу.
3.Қазақтың ұлттық қол өнеріне өз үлесімді қосу.
КИІЗ БАСУ ТАРИХЫ
Киіз – түрік тілінен «жамылғы»,деген мағына береді..
Археологтар бірінші басылған
бұйымдарды пайда болуын біздің заманымызға дейін
VI-V ғасырдағы мерзімді айтты. Түлеу кезінде
жиналған жабайы жануарлардың жүндерін баса
отырып, ежелгі адамдар бірінші қарапайым
киімдідайындады.Әлемдік мәдениетке киіз еуразиялық
далалардың көшпенділерінің;Тибеттің, Памирдің,
Алтайдың, Кавказдың тау мал өсірушілердің
өнертабысы ретінде кірді. Ең көп таралған орыс киіз
басылған бұйым, бұл арине пималар болып табылады.
Сонымен қатар Ресей жерінде пималарға қоса, олар шұға
және шаруашылыққа қажетті киіздерді, киіз
басылған бас киімдерді, темекілерді сақтау үшін
арналған дорбаларды дайындайтын.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗ БАСУ ЕКІ ӘДІС АРҚЫЛЫ ЖҮЗЕГЕ АСЫРУҒА БОЛАДЫ:
-ҚҰРҒАҚ ӘДІС;
-ЫЛҒАЛДЫ ӘДІС.
Құрғақ киіз басу – арнайы инелердің көмегімен жүн
түйіршіктерін нығыздау.Инелерде арнайы кертіктері болады, олардың
көмегімен
жүн
талшықтарын
тастайды.Бұл
кертіктер
орналасқан,бұл
иненің
іледі,
шаншуға
көмегімен
араластырады,
қарама-қарсы
жүннен
оңай
алып
шырмап
бағытта
шығуға
болады.Бұл әдіс фильцтеу деп аталады.Губкада орналасқан жүнге
арнайы инелерді тығып,бұрып және айналдырып жүн кесегінің керекті
пішінін алады. Егер инені бір орынға көпрет тықса, онда жүннің
нығыздалуын және ойысты болуына қол жеткізуге болады.Ине нөмері
оның қалыңдығын көрсетеді. Нөмер үлкен болғаннан, ине жіңішке
және кертіктер аз болады. Ине қалың болғаннан, фильцтеу тез
болады, бұйымда қалдыратын саңылаулар көп болады. Көлемді киіз
басу үшін инелер суарылған болаттан дайындалады. Сондықтан олар
едәуір иілгіштікке ие болады және жұмыс кезінде майыспайды.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Ылғалды киіз басудың классикалық техникасы
бірнеше факторлардың, яғни жүн, су сабын және екі
қолдың болуын айтады. Таңдалған түсті құрғақ жүнді
үстелдің үстіне жазып қояды, әртүрлі жүнді суретті
үстіне қойғаннан кейін сабынды сумен суландырады
және жүннің талшықтары бір-бірімен біріккенге дейін
әртүрлі бағытта қолмен ысқылайды
Киіз басудың ылғалды әдісі кезінде сабынды судың
әсерінен талшықтар ұзартылады және тегістеледі.
Бұйымды кептіру кезінде талшықтар бастапқы күйге
келуге
тырысады,
мұндай
талшықтардың
кішіреюі
30%ға дейін барады. Сондықтан ылғалды басу кезінде
дайыналған
бұйымның
өлшемдерін
алдын
ала
жоспарлау керек, яғни бұйымның өлшемі 1,5 немесе 2
есе болуы
керек.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗДІ БАСУ КЕЗЕҢДЕРІ
КИІЗ БАСУ БАРЫСЫ БІРНЕШЕ
КЕЗЕҢДЕРДЕН ТҰРАДЫ:
- САБАУ;
- ШАБАҚТАУ;
- БУЛАУ;
- БІЛЕКТЕУ;
-ҚАРПУ.
www.reallygreatsite.com
LAUNCHING SOON
Булау-содан кейін қайнап тұрған ыстық
суды шелекпен әкеліп, сүзгімен немесе
шөміштің сырт жағымен
шашыратып шидің бір жақ шетінен
бастап себелеп құядыКиіздің
асты-үстін ауыстырып отырып, 3 – 4 рет
шиыршықтап, бүктейді де,
екі басын түйістіріп шұжыққа ұқсатып
көктеп алып, тағы да ыстық су құйып
сығымдап, үстін күпімен, тонмен
жылылап жауып тастап
булайды.
Білектеу-ыстық буымен балбырап жатқан
киізді мөлшерлі уақыт
өткен соң шешіп алып, қайыра ширатып,
тағы да жіппен шандып
байлайды.
САБАУ -АЛДЫМЕН ЖҮН ЖАСАЛАТЫН БҰЙЫМДАРҒА ЫҢҒАЙЛАНЫП, АҚ,
ҚАРА ТҮСТЕРГЕ БӨЛІНІП ЖИНАЛАДЫ ДА, ОНЫ ЕШКІ ТЕРІСІНЕН
ЖАСАЛҒАН ТУЛАҚҚА САЛЫП, САБАЙДЫ.
ШАБАҚТАУ-ЖҮН САБАЛЫП БОЛҒАН СОҢ, БАСЫЛАТЫН КИІЗДІҢ
КӨЛЕМІНЕ
ҚАРАЙ, ШИДІ ЖАЯДЫ ДА, ОНЫҢ ҮСТІНЕ ЖҮНДІ САЛЫП,
ШАБАҚТАЙДЫ.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Қарпу-киіз басушылар киізді
ақ шидің үстіне салып,
айнала
отырады. Қусырылған киіздің
әр жерінен қамти ұстап,
оңды-солды
қарпиды. Қарпылған киіздің
шет-шеті жиналып
тегістеледі де, екі
жақ бетіндегі кірікпей қалған
бос қылшықтары түседі.
Білектеу мен
қарпудан кейін кірігіп, ширай
түскен киіз біраз
қуырылғандай болып
көлемі шағындалады.
01
Механикаландырылған киіз басу
Қазіргі заманғы Киіз Басу
жұмыстары механикаландырылған. Киіз өндірісінде жүн
арнаулы машиналармен көпсітіліп, майланып,
араластырылады да, тарақтап түту машинасымен түтіледі.
Түтілген жүн жасалатын бұйым пішіміне сай тартылып,
талдыру машиналарында дірілдеткіш, қызған тақталар
көмегімен талдырылады, күкіртқышқылының ертіндісі
сіңіріледі. Сөйтіп басу машинасына жіберіледі. Мұнда ол
білектеуден өтіп нығыздалады, соның нәтижесінде
бұйымның
көлемі
қажетті
мөлшерге
дейін
кішірейеді.Білектеу
бірнеше
рет
қайталанады.
Әр
білектелген сайын
бұйым кергіш машиналармен түзетіліп отырады. Соңынан
байпақ пен қалпақтарды қалыпқа кигізіп, ал киізді булы
кептіргіштерге жайып кептіреді. Киіз Басу – әрлеу, түгін
қырқып тазалау, престеу, кесу т.б. жұмыстармен аяқталады
Қорытынды: Жасыратыны
жоқ, жеңіл өнеркәсібіміздің
өркендеп дамыған заманда
синтетикалық бұйымдардың
көбейіп кетуі, адам ағзасына
кері әсер етуі табиғи
жүндердің жоқ болып кетуіне
себепші болып отыр. Осыған
орай киіз басу технологиясын
қолданып, киізден кәжекей,
бас киім, аяқ киім өңдеп
дамытуды ұсынып отырмыз
www.reallygreatsite.com
Жобаның
мақсаты:
Бұрынғы
өткен
ата-баба,
шебер
әжелеріміздің ұмытылып бара жатқан қолөнерін жаңартып
жаңғырту, бізге қалдырған асыл мұраны кейінгі ұрпаққа
аманат ету. Табиғи жүннің денсаулыққа пайдалы, жылулығы
мол, ыстықтан, суықтан қорғайтын талшықтың қадірін білу.
Тұрмыста қолдана білу.Пайдалы мәлімет: Жүннен жасалған
бұйымдар-Ревматизм, остеохондроз, радикулит т\б ауруларға
ем..
Өзектілігі:Өзге тілді ұлт өкілдеріне қазақтың киіз басу
өнерін насихаттау.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Зерттеудің міндеттері
1.Киіз неден, қалай жасалатынын білу.
2.Күнделікті тұрмыста қолдануға ыңғайлы, денсаулыққа зиянсыз әрі экономикалық тұрғыдан
алғанда пайдалы заттар жасауды көздеу.
3.Қазақтың ұлттық қол өнеріне өз үлесімді қосу.
КИІЗ БАСУ ТАРИХЫ
Киіз – түрік тілінен «жамылғы»,деген мағына береді..
Археологтар бірінші басылған
бұйымдарды пайда болуын біздің заманымызға дейін
VI-V ғасырдағы мерзімді айтты. Түлеу кезінде
жиналған жабайы жануарлардың жүндерін баса
отырып, ежелгі адамдар бірінші қарапайым
киімдідайындады.Әлемдік мәдениетке киіз еуразиялық
далалардың көшпенділерінің;Тибеттің, Памирдің,
Алтайдың, Кавказдың тау мал өсірушілердің
өнертабысы ретінде кірді. Ең көп таралған орыс киіз
басылған бұйым, бұл арине пималар болып табылады.
Сонымен қатар Ресей жерінде пималарға қоса, олар шұға
және шаруашылыққа қажетті киіздерді, киіз
басылған бас киімдерді, темекілерді сақтау үшін
арналған дорбаларды дайындайтын.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗ БАСУ ЕКІ ӘДІС АРҚЫЛЫ ЖҮЗЕГЕ АСЫРУҒА БОЛАДЫ:
-ҚҰРҒАҚ ӘДІС;
-ЫЛҒАЛДЫ ӘДІС.
Құрғақ киіз басу – арнайы инелердің көмегімен жүн
түйіршіктерін нығыздау.Инелерде арнайы кертіктері болады, олардың
көмегімен
жүн
талшықтарын
тастайды.Бұл
кертіктер
орналасқан,бұл
иненің
іледі,
шаншуға
көмегімен
араластырады,
қарама-қарсы
жүннен
оңай
алып
шырмап
бағытта
шығуға
болады.Бұл әдіс фильцтеу деп аталады.Губкада орналасқан жүнге
арнайы инелерді тығып,бұрып және айналдырып жүн кесегінің керекті
пішінін алады. Егер инені бір орынға көпрет тықса, онда жүннің
нығыздалуын және ойысты болуына қол жеткізуге болады.Ине нөмері
оның қалыңдығын көрсетеді. Нөмер үлкен болғаннан, ине жіңішке
және кертіктер аз болады. Ине қалың болғаннан, фильцтеу тез
болады, бұйымда қалдыратын саңылаулар көп болады. Көлемді киіз
басу үшін инелер суарылған болаттан дайындалады. Сондықтан олар
едәуір иілгіштікке ие болады және жұмыс кезінде майыспайды.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Ылғалды киіз басудың классикалық техникасы
бірнеше факторлардың, яғни жүн, су сабын және екі
қолдың болуын айтады. Таңдалған түсті құрғақ жүнді
үстелдің үстіне жазып қояды, әртүрлі жүнді суретті
үстіне қойғаннан кейін сабынды сумен суландырады
және жүннің талшықтары бір-бірімен біріккенге дейін
әртүрлі бағытта қолмен ысқылайды
Киіз басудың ылғалды әдісі кезінде сабынды судың
әсерінен талшықтар ұзартылады және тегістеледі.
Бұйымды кептіру кезінде талшықтар бастапқы күйге
келуге
тырысады,
мұндай
талшықтардың
кішіреюі
30%ға дейін барады. Сондықтан ылғалды басу кезінде
дайыналған
бұйымның
өлшемдерін
алдын
ала
жоспарлау керек, яғни бұйымның өлшемі 1,5 немесе 2
есе болуы
керек.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗДІ БАСУ КЕЗЕҢДЕРІ
КИІЗ БАСУ БАРЫСЫ БІРНЕШЕ
КЕЗЕҢДЕРДЕН ТҰРАДЫ:
- САБАУ;
- ШАБАҚТАУ;
- БУЛАУ;
- БІЛЕКТЕУ;
-ҚАРПУ.
www.reallygreatsite.com
LAUNCHING SOON
Булау-содан кейін қайнап тұрған ыстық
суды шелекпен әкеліп, сүзгімен немесе
шөміштің сырт жағымен
шашыратып шидің бір жақ шетінен
бастап себелеп құядыКиіздің
асты-үстін ауыстырып отырып, 3 – 4 рет
шиыршықтап, бүктейді де,
екі басын түйістіріп шұжыққа ұқсатып
көктеп алып, тағы да ыстық су құйып
сығымдап, үстін күпімен, тонмен
жылылап жауып тастап
булайды.
Білектеу-ыстық буымен балбырап жатқан
киізді мөлшерлі уақыт
өткен соң шешіп алып, қайыра ширатып,
тағы да жіппен шандып
байлайды.
САБАУ -АЛДЫМЕН ЖҮН ЖАСАЛАТЫН БҰЙЫМДАРҒА ЫҢҒАЙЛАНЫП, АҚ,
ҚАРА ТҮСТЕРГЕ БӨЛІНІП ЖИНАЛАДЫ ДА, ОНЫ ЕШКІ ТЕРІСІНЕН
ЖАСАЛҒАН ТУЛАҚҚА САЛЫП, САБАЙДЫ.
ШАБАҚТАУ-ЖҮН САБАЛЫП БОЛҒАН СОҢ, БАСЫЛАТЫН КИІЗДІҢ
КӨЛЕМІНЕ
ҚАРАЙ, ШИДІ ЖАЯДЫ ДА, ОНЫҢ ҮСТІНЕ ЖҮНДІ САЛЫП,
ШАБАҚТАЙДЫ.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Қарпу-киіз басушылар киізді
ақ шидің үстіне салып,
айнала
отырады. Қусырылған киіздің
әр жерінен қамти ұстап,
оңды-солды
қарпиды. Қарпылған киіздің
шет-шеті жиналып
тегістеледі де, екі
жақ бетіндегі кірікпей қалған
бос қылшықтары түседі.
Білектеу мен
қарпудан кейін кірігіп, ширай
түскен киіз біраз
қуырылғандай болып
көлемі шағындалады.
01
Механикаландырылған киіз басу
Қазіргі заманғы Киіз Басу
жұмыстары механикаландырылған. Киіз өндірісінде жүн
арнаулы машиналармен көпсітіліп, майланып,
араластырылады да, тарақтап түту машинасымен түтіледі.
Түтілген жүн жасалатын бұйым пішіміне сай тартылып,
талдыру машиналарында дірілдеткіш, қызған тақталар
көмегімен талдырылады, күкіртқышқылының ертіндісі
сіңіріледі. Сөйтіп басу машинасына жіберіледі. Мұнда ол
білектеуден өтіп нығыздалады, соның нәтижесінде
бұйымның
көлемі
қажетті
мөлшерге
дейін
кішірейеді.Білектеу
бірнеше
рет
қайталанады.
Әр
білектелген сайын
бұйым кергіш машиналармен түзетіліп отырады. Соңынан
байпақ пен қалпақтарды қалыпқа кигізіп, ал киізді булы
кептіргіштерге жайып кептіреді. Киіз Басу – әрлеу, түгін
қырқып тазалау, престеу, кесу т.б. жұмыстармен аяқталады
Қорытынды: Жасыратыны
жоқ, жеңіл өнеркәсібіміздің
өркендеп дамыған заманда
синтетикалық бұйымдардың
көбейіп кетуі, адам ағзасына
кері әсер етуі табиғи
жүндердің жоқ болып кетуіне
себепші болып отыр. Осыған
орай киіз басу технологиясын
қолданып, киізден кәжекей,
бас киім, аяқ киім өңдеп
дамытуды ұсынып отырмыз
ЖИ арқылы жасау
ЖИ арқылы жасау
Бөлісу
1 - айлық
Материал тарифі-96% жеңілдік
00
05
00
ҚМЖ
Ашық сабақ
Тәрбие сағаты
Презентация
БЖБ, ТЖБ тесттер
Көрнекіліктер
Балабақшаға арнарлған құжаттар
Мақала, Эссе
Дидактикалық ойындар
және тағы басқа 400 000 материал
Барлық 400 000 материалдарды шексіз
жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
жүктеу мүмкіндігіне ие боласыз
1 990 ₸ 49 000₸
1 айға қосылу
Материалға шағымдану
Бұл материал сайт қолданушысы жариялаған. Материалдың ішінде жазылған барлық ақпаратқа жауапкершілікті жариялаған қолданушы жауап береді. Ұстаз тілегі тек ақпаратты таратуға қолдау көрсетеді. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзған болса немесе басқа да себептермен сайттан өшіру керек деп ойласаңыз осында жазыңыз
Жариялаған:
Умсейт Ұлбала БақытжанқызыШағым жылдам қаралу үшін барынша толық ақпарат жіберіңіз
Киіз басу өнері
Тақырып бойынша 11 материал табылды
Киіз басу өнері
Материал туралы қысқаша түсінік
Киіз басу өнерінің тарихы
Материалдың қысқаша нұсқасы
КИІЗ БАСУ ӨНЕРІ
www.reallygreatsite.com
Жобаның
мақсаты:
Бұрынғы
өткен
ата-баба,
шебер
әжелеріміздің ұмытылып бара жатқан қолөнерін жаңартып
жаңғырту, бізге қалдырған асыл мұраны кейінгі ұрпаққа
аманат ету. Табиғи жүннің денсаулыққа пайдалы, жылулығы
мол, ыстықтан, суықтан қорғайтын талшықтың қадірін білу.
Тұрмыста қолдана білу.Пайдалы мәлімет: Жүннен жасалған
бұйымдар-Ревматизм, остеохондроз, радикулит т\б ауруларға
ем..
Өзектілігі:Өзге тілді ұлт өкілдеріне қазақтың киіз басу
өнерін насихаттау.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Зерттеудің міндеттері
1.Киіз неден, қалай жасалатынын білу.
2.Күнделікті тұрмыста қолдануға ыңғайлы, денсаулыққа зиянсыз әрі экономикалық тұрғыдан
алғанда пайдалы заттар жасауды көздеу.
3.Қазақтың ұлттық қол өнеріне өз үлесімді қосу.
КИІЗ БАСУ ТАРИХЫ
Киіз – түрік тілінен «жамылғы»,деген мағына береді..
Археологтар бірінші басылған
бұйымдарды пайда болуын біздің заманымызға дейін
VI-V ғасырдағы мерзімді айтты. Түлеу кезінде
жиналған жабайы жануарлардың жүндерін баса
отырып, ежелгі адамдар бірінші қарапайым
киімдідайындады.Әлемдік мәдениетке киіз еуразиялық
далалардың көшпенділерінің;Тибеттің, Памирдің,
Алтайдың, Кавказдың тау мал өсірушілердің
өнертабысы ретінде кірді. Ең көп таралған орыс киіз
басылған бұйым, бұл арине пималар болып табылады.
Сонымен қатар Ресей жерінде пималарға қоса, олар шұға
және шаруашылыққа қажетті киіздерді, киіз
басылған бас киімдерді, темекілерді сақтау үшін
арналған дорбаларды дайындайтын.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗ БАСУ ЕКІ ӘДІС АРҚЫЛЫ ЖҮЗЕГЕ АСЫРУҒА БОЛАДЫ:
-ҚҰРҒАҚ ӘДІС;
-ЫЛҒАЛДЫ ӘДІС.
Құрғақ киіз басу – арнайы инелердің көмегімен жүн
түйіршіктерін нығыздау.Инелерде арнайы кертіктері болады, олардың
көмегімен
жүн
талшықтарын
тастайды.Бұл
кертіктер
орналасқан,бұл
иненің
іледі,
шаншуға
көмегімен
араластырады,
қарама-қарсы
жүннен
оңай
алып
шырмап
бағытта
шығуға
болады.Бұл әдіс фильцтеу деп аталады.Губкада орналасқан жүнге
арнайы инелерді тығып,бұрып және айналдырып жүн кесегінің керекті
пішінін алады. Егер инені бір орынға көпрет тықса, онда жүннің
нығыздалуын және ойысты болуына қол жеткізуге болады.Ине нөмері
оның қалыңдығын көрсетеді. Нөмер үлкен болғаннан, ине жіңішке
және кертіктер аз болады. Ине қалың болғаннан, фильцтеу тез
болады, бұйымда қалдыратын саңылаулар көп болады. Көлемді киіз
басу үшін инелер суарылған болаттан дайындалады. Сондықтан олар
едәуір иілгіштікке ие болады және жұмыс кезінде майыспайды.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Ылғалды киіз басудың классикалық техникасы
бірнеше факторлардың, яғни жүн, су сабын және екі
қолдың болуын айтады. Таңдалған түсті құрғақ жүнді
үстелдің үстіне жазып қояды, әртүрлі жүнді суретті
үстіне қойғаннан кейін сабынды сумен суландырады
және жүннің талшықтары бір-бірімен біріккенге дейін
әртүрлі бағытта қолмен ысқылайды
Киіз басудың ылғалды әдісі кезінде сабынды судың
әсерінен талшықтар ұзартылады және тегістеледі.
Бұйымды кептіру кезінде талшықтар бастапқы күйге
келуге
тырысады,
мұндай
талшықтардың
кішіреюі
30%ға дейін барады. Сондықтан ылғалды басу кезінде
дайыналған
бұйымның
өлшемдерін
алдын
ала
жоспарлау керек, яғни бұйымның өлшемі 1,5 немесе 2
есе болуы
керек.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗДІ БАСУ КЕЗЕҢДЕРІ
КИІЗ БАСУ БАРЫСЫ БІРНЕШЕ
КЕЗЕҢДЕРДЕН ТҰРАДЫ:
- САБАУ;
- ШАБАҚТАУ;
- БУЛАУ;
- БІЛЕКТЕУ;
-ҚАРПУ.
www.reallygreatsite.com
LAUNCHING SOON
Булау-содан кейін қайнап тұрған ыстық
суды шелекпен әкеліп, сүзгімен немесе
шөміштің сырт жағымен
шашыратып шидің бір жақ шетінен
бастап себелеп құядыКиіздің
асты-үстін ауыстырып отырып, 3 – 4 рет
шиыршықтап, бүктейді де,
екі басын түйістіріп шұжыққа ұқсатып
көктеп алып, тағы да ыстық су құйып
сығымдап, үстін күпімен, тонмен
жылылап жауып тастап
булайды.
Білектеу-ыстық буымен балбырап жатқан
киізді мөлшерлі уақыт
өткен соң шешіп алып, қайыра ширатып,
тағы да жіппен шандып
байлайды.
САБАУ -АЛДЫМЕН ЖҮН ЖАСАЛАТЫН БҰЙЫМДАРҒА ЫҢҒАЙЛАНЫП, АҚ,
ҚАРА ТҮСТЕРГЕ БӨЛІНІП ЖИНАЛАДЫ ДА, ОНЫ ЕШКІ ТЕРІСІНЕН
ЖАСАЛҒАН ТУЛАҚҚА САЛЫП, САБАЙДЫ.
ШАБАҚТАУ-ЖҮН САБАЛЫП БОЛҒАН СОҢ, БАСЫЛАТЫН КИІЗДІҢ
КӨЛЕМІНЕ
ҚАРАЙ, ШИДІ ЖАЯДЫ ДА, ОНЫҢ ҮСТІНЕ ЖҮНДІ САЛЫП,
ШАБАҚТАЙДЫ.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Қарпу-киіз басушылар киізді
ақ шидің үстіне салып,
айнала
отырады. Қусырылған киіздің
әр жерінен қамти ұстап,
оңды-солды
қарпиды. Қарпылған киіздің
шет-шеті жиналып
тегістеледі де, екі
жақ бетіндегі кірікпей қалған
бос қылшықтары түседі.
Білектеу мен
қарпудан кейін кірігіп, ширай
түскен киіз біраз
қуырылғандай болып
көлемі шағындалады.
01
Механикаландырылған киіз басу
Қазіргі заманғы Киіз Басу
жұмыстары механикаландырылған. Киіз өндірісінде жүн
арнаулы машиналармен көпсітіліп, майланып,
араластырылады да, тарақтап түту машинасымен түтіледі.
Түтілген жүн жасалатын бұйым пішіміне сай тартылып,
талдыру машиналарында дірілдеткіш, қызған тақталар
көмегімен талдырылады, күкіртқышқылының ертіндісі
сіңіріледі. Сөйтіп басу машинасына жіберіледі. Мұнда ол
білектеуден өтіп нығыздалады, соның нәтижесінде
бұйымның
көлемі
қажетті
мөлшерге
дейін
кішірейеді.Білектеу
бірнеше
рет
қайталанады.
Әр
білектелген сайын
бұйым кергіш машиналармен түзетіліп отырады. Соңынан
байпақ пен қалпақтарды қалыпқа кигізіп, ал киізді булы
кептіргіштерге жайып кептіреді. Киіз Басу – әрлеу, түгін
қырқып тазалау, престеу, кесу т.б. жұмыстармен аяқталады
Қорытынды: Жасыратыны
жоқ, жеңіл өнеркәсібіміздің
өркендеп дамыған заманда
синтетикалық бұйымдардың
көбейіп кетуі, адам ағзасына
кері әсер етуі табиғи
жүндердің жоқ болып кетуіне
себепші болып отыр. Осыған
орай киіз басу технологиясын
қолданып, киізден кәжекей,
бас киім, аяқ киім өңдеп
дамытуды ұсынып отырмыз
www.reallygreatsite.com
Жобаның
мақсаты:
Бұрынғы
өткен
ата-баба,
шебер
әжелеріміздің ұмытылып бара жатқан қолөнерін жаңартып
жаңғырту, бізге қалдырған асыл мұраны кейінгі ұрпаққа
аманат ету. Табиғи жүннің денсаулыққа пайдалы, жылулығы
мол, ыстықтан, суықтан қорғайтын талшықтың қадірін білу.
Тұрмыста қолдана білу.Пайдалы мәлімет: Жүннен жасалған
бұйымдар-Ревматизм, остеохондроз, радикулит т\б ауруларға
ем..
Өзектілігі:Өзге тілді ұлт өкілдеріне қазақтың киіз басу
өнерін насихаттау.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Зерттеудің міндеттері
1.Киіз неден, қалай жасалатынын білу.
2.Күнделікті тұрмыста қолдануға ыңғайлы, денсаулыққа зиянсыз әрі экономикалық тұрғыдан
алғанда пайдалы заттар жасауды көздеу.
3.Қазақтың ұлттық қол өнеріне өз үлесімді қосу.
КИІЗ БАСУ ТАРИХЫ
Киіз – түрік тілінен «жамылғы»,деген мағына береді..
Археологтар бірінші басылған
бұйымдарды пайда болуын біздің заманымызға дейін
VI-V ғасырдағы мерзімді айтты. Түлеу кезінде
жиналған жабайы жануарлардың жүндерін баса
отырып, ежелгі адамдар бірінші қарапайым
киімдідайындады.Әлемдік мәдениетке киіз еуразиялық
далалардың көшпенділерінің;Тибеттің, Памирдің,
Алтайдың, Кавказдың тау мал өсірушілердің
өнертабысы ретінде кірді. Ең көп таралған орыс киіз
басылған бұйым, бұл арине пималар болып табылады.
Сонымен қатар Ресей жерінде пималарға қоса, олар шұға
және шаруашылыққа қажетті киіздерді, киіз
басылған бас киімдерді, темекілерді сақтау үшін
арналған дорбаларды дайындайтын.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗ БАСУ ЕКІ ӘДІС АРҚЫЛЫ ЖҮЗЕГЕ АСЫРУҒА БОЛАДЫ:
-ҚҰРҒАҚ ӘДІС;
-ЫЛҒАЛДЫ ӘДІС.
Құрғақ киіз басу – арнайы инелердің көмегімен жүн
түйіршіктерін нығыздау.Инелерде арнайы кертіктері болады, олардың
көмегімен
жүн
талшықтарын
тастайды.Бұл
кертіктер
орналасқан,бұл
иненің
іледі,
шаншуға
көмегімен
араластырады,
қарама-қарсы
жүннен
оңай
алып
шырмап
бағытта
шығуға
болады.Бұл әдіс фильцтеу деп аталады.Губкада орналасқан жүнге
арнайы инелерді тығып,бұрып және айналдырып жүн кесегінің керекті
пішінін алады. Егер инені бір орынға көпрет тықса, онда жүннің
нығыздалуын және ойысты болуына қол жеткізуге болады.Ине нөмері
оның қалыңдығын көрсетеді. Нөмер үлкен болғаннан, ине жіңішке
және кертіктер аз болады. Ине қалың болғаннан, фильцтеу тез
болады, бұйымда қалдыратын саңылаулар көп болады. Көлемді киіз
басу үшін инелер суарылған болаттан дайындалады. Сондықтан олар
едәуір иілгіштікке ие болады және жұмыс кезінде майыспайды.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Ылғалды киіз басудың классикалық техникасы
бірнеше факторлардың, яғни жүн, су сабын және екі
қолдың болуын айтады. Таңдалған түсті құрғақ жүнді
үстелдің үстіне жазып қояды, әртүрлі жүнді суретті
үстіне қойғаннан кейін сабынды сумен суландырады
және жүннің талшықтары бір-бірімен біріккенге дейін
әртүрлі бағытта қолмен ысқылайды
Киіз басудың ылғалды әдісі кезінде сабынды судың
әсерінен талшықтар ұзартылады және тегістеледі.
Бұйымды кептіру кезінде талшықтар бастапқы күйге
келуге
тырысады,
мұндай
талшықтардың
кішіреюі
30%ға дейін барады. Сондықтан ылғалды басу кезінде
дайыналған
бұйымның
өлшемдерін
алдын
ала
жоспарлау керек, яғни бұйымның өлшемі 1,5 немесе 2
есе болуы
керек.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗДІ БАСУ КЕЗЕҢДЕРІ
КИІЗ БАСУ БАРЫСЫ БІРНЕШЕ
КЕЗЕҢДЕРДЕН ТҰРАДЫ:
- САБАУ;
- ШАБАҚТАУ;
- БУЛАУ;
- БІЛЕКТЕУ;
-ҚАРПУ.
www.reallygreatsite.com
LAUNCHING SOON
Булау-содан кейін қайнап тұрған ыстық
суды шелекпен әкеліп, сүзгімен немесе
шөміштің сырт жағымен
шашыратып шидің бір жақ шетінен
бастап себелеп құядыКиіздің
асты-үстін ауыстырып отырып, 3 – 4 рет
шиыршықтап, бүктейді де,
екі басын түйістіріп шұжыққа ұқсатып
көктеп алып, тағы да ыстық су құйып
сығымдап, үстін күпімен, тонмен
жылылап жауып тастап
булайды.
Білектеу-ыстық буымен балбырап жатқан
киізді мөлшерлі уақыт
өткен соң шешіп алып, қайыра ширатып,
тағы да жіппен шандып
байлайды.
САБАУ -АЛДЫМЕН ЖҮН ЖАСАЛАТЫН БҰЙЫМДАРҒА ЫҢҒАЙЛАНЫП, АҚ,
ҚАРА ТҮСТЕРГЕ БӨЛІНІП ЖИНАЛАДЫ ДА, ОНЫ ЕШКІ ТЕРІСІНЕН
ЖАСАЛҒАН ТУЛАҚҚА САЛЫП, САБАЙДЫ.
ШАБАҚТАУ-ЖҮН САБАЛЫП БОЛҒАН СОҢ, БАСЫЛАТЫН КИІЗДІҢ
КӨЛЕМІНЕ
ҚАРАЙ, ШИДІ ЖАЯДЫ ДА, ОНЫҢ ҮСТІНЕ ЖҮНДІ САЛЫП,
ШАБАҚТАЙДЫ.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Қарпу-киіз басушылар киізді
ақ шидің үстіне салып,
айнала
отырады. Қусырылған киіздің
әр жерінен қамти ұстап,
оңды-солды
қарпиды. Қарпылған киіздің
шет-шеті жиналып
тегістеледі де, екі
жақ бетіндегі кірікпей қалған
бос қылшықтары түседі.
Білектеу мен
қарпудан кейін кірігіп, ширай
түскен киіз біраз
қуырылғандай болып
көлемі шағындалады.
01
Механикаландырылған киіз басу
Қазіргі заманғы Киіз Басу
жұмыстары механикаландырылған. Киіз өндірісінде жүн
арнаулы машиналармен көпсітіліп, майланып,
араластырылады да, тарақтап түту машинасымен түтіледі.
Түтілген жүн жасалатын бұйым пішіміне сай тартылып,
талдыру машиналарында дірілдеткіш, қызған тақталар
көмегімен талдырылады, күкіртқышқылының ертіндісі
сіңіріледі. Сөйтіп басу машинасына жіберіледі. Мұнда ол
білектеуден өтіп нығыздалады, соның нәтижесінде
бұйымның
көлемі
қажетті
мөлшерге
дейін
кішірейеді.Білектеу
бірнеше
рет
қайталанады.
Әр
білектелген сайын
бұйым кергіш машиналармен түзетіліп отырады. Соңынан
байпақ пен қалпақтарды қалыпқа кигізіп, ал киізді булы
кептіргіштерге жайып кептіреді. Киіз Басу – әрлеу, түгін
қырқып тазалау, престеу, кесу т.б. жұмыстармен аяқталады
Қорытынды: Жасыратыны
жоқ, жеңіл өнеркәсібіміздің
өркендеп дамыған заманда
синтетикалық бұйымдардың
көбейіп кетуі, адам ағзасына
кері әсер етуі табиғи
жүндердің жоқ болып кетуіне
себепші болып отыр. Осыған
орай киіз басу технологиясын
қолданып, киізден кәжекей,
бас киім, аяқ киім өңдеп
дамытуды ұсынып отырмыз
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
pdf
21.04.2024
374
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
шағым қалдыра аласыз













