КИІЗ БАСУ ӨНЕРІ
www.reallygreatsite.com
Жобаның
мақсаты:
Бұрынғы
өткен
ата-баба,
шебер
әжелеріміздің ұмытылып бара жатқан қолөнерін жаңартып
жаңғырту, бізге қалдырған асыл мұраны кейінгі ұрпаққа
аманат ету. Табиғи жүннің денсаулыққа пайдалы, жылулығы
мол, ыстықтан, суықтан қорғайтын талшықтың қадірін білу.
Тұрмыста қолдана білу.Пайдалы мәлімет: Жүннен жасалған
бұйымдар-Ревматизм, остеохондроз, радикулит т\б ауруларға
ем..
Өзектілігі:Өзге тілді ұлт өкілдеріне қазақтың киіз басу
өнерін насихаттау.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Зерттеудің міндеттері
1.Киіз неден, қалай жасалатынын білу.
2.Күнделікті тұрмыста қолдануға ыңғайлы, денсаулыққа зиянсыз әрі экономикалық тұрғыдан
алғанда пайдалы заттар жасауды көздеу.
3.Қазақтың ұлттық қол өнеріне өз үлесімді қосу.
КИІЗ БАСУ ТАРИХЫ
Киіз – түрік тілінен «жамылғы»,деген мағына береді..
Археологтар бірінші басылған
бұйымдарды пайда болуын біздің заманымызға дейін
VI-V ғасырдағы мерзімді айтты. Түлеу кезінде
жиналған жабайы жануарлардың жүндерін баса
отырып, ежелгі адамдар бірінші қарапайым
киімдідайындады.Әлемдік мәдениетке киіз еуразиялық
далалардың көшпенділерінің;Тибеттің, Памирдің,
Алтайдың, Кавказдың тау мал өсірушілердің
өнертабысы ретінде кірді. Ең көп таралған орыс киіз
басылған бұйым, бұл арине пималар болып табылады.
Сонымен қатар Ресей жерінде пималарға қоса, олар шұға
және шаруашылыққа қажетті киіздерді, киіз
басылған бас киімдерді, темекілерді сақтау үшін
арналған дорбаларды дайындайтын.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗ БАСУ ЕКІ ӘДІС АРҚЫЛЫ ЖҮЗЕГЕ АСЫРУҒА БОЛАДЫ:
-ҚҰРҒАҚ ӘДІС;
-ЫЛҒАЛДЫ ӘДІС.
Құрғақ киіз басу – арнайы инелердің көмегімен жүн
түйіршіктерін нығыздау.Инелерде арнайы кертіктері болады, олардың
көмегімен
жүн
талшықтарын
тастайды.Бұл
кертіктер
орналасқан,бұл
иненің
іледі,
шаншуға
көмегімен
араластырады,
қарама-қарсы
жүннен
оңай
алып
шырмап
бағытта
шығуға
болады.Бұл әдіс фильцтеу деп аталады.Губкада орналасқан жүнге
арнайы инелерді тығып,бұрып және айналдырып жүн кесегінің керекті
пішінін алады. Егер инені бір орынға көпрет тықса, онда жүннің
нығыздалуын және ойысты болуына қол жеткізуге болады.Ине нөмері
оның қалыңдығын көрсетеді. Нөмер үлкен болғаннан, ине жіңішке
және кертіктер аз болады. Ине қалың болғаннан, фильцтеу тез
болады, бұйымда қалдыратын саңылаулар көп болады. Көлемді киіз
басу үшін инелер суарылған болаттан дайындалады. Сондықтан олар
едәуір иілгіштікке ие болады және жұмыс кезінде майыспайды.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Ылғалды киіз басудың классикалық техникасы
бірнеше факторлардың, яғни жүн, су сабын және екі
қолдың болуын айтады. Таңдалған түсті құрғақ жүнді
үстелдің үстіне жазып қояды, әртүрлі жүнді суретті
үстіне қойғаннан кейін сабынды сумен суландырады
және жүннің талшықтары бір-бірімен біріккенге дейін
әртүрлі бағытта қолмен ысқылайды
Киіз басудың ылғалды әдісі кезінде сабынды судың
әсерінен талшықтар ұзартылады және тегістеледі.
Бұйымды кептіру кезінде талшықтар бастапқы күйге
келуге
тырысады,
мұндай
талшықтардың
кішіреюі
30%ға дейін барады. Сондықтан ылғалды басу кезінде
дайыналған
бұйымның
өлшемдерін
алдын
ала
жоспарлау керек, яғни бұйымның өлшемі 1,5 немесе 2
есе болуы
керек.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
КИІЗДІ БАСУ КЕЗЕҢДЕРІ
КИІЗ БАСУ БАРЫСЫ БІРНЕШЕ
КЕЗЕҢДЕРДЕН ТҰРАДЫ:
- САБАУ;
- ШАБАҚТАУ;
- БУЛАУ;
- БІЛЕКТЕУ;
-ҚАРПУ.
www.reallygreatsite.com
LAUNCHING SOON
Булау-содан кейін қайнап тұрған ыстық
суды шелекпен әкеліп, сүзгімен немесе
шөміштің сырт жағымен
шашыратып шидің бір жақ шетінен
бастап себелеп құядыКиіздің
асты-үстін ауыстырып отырып, 3 – 4 рет
шиыршықтап, бүктейді де,
екі басын түйістіріп шұжыққа ұқсатып
көктеп алып, тағы да ыстық су құйып
сығымдап, үстін күпімен, тонмен
жылылап жауып тастап
булайды.
Білектеу-ыстық буымен балбырап жатқан
киізді мөлшерлі уақыт
өткен соң шешіп алып, қайыра ширатып,
тағы да жіппен шандып
байлайды.
САБАУ -АЛДЫМЕН ЖҮН ЖАСАЛАТЫН БҰЙЫМДАРҒА ЫҢҒАЙЛАНЫП, АҚ,
ҚАРА ТҮСТЕРГЕ БӨЛІНІП ЖИНАЛАДЫ ДА, ОНЫ ЕШКІ ТЕРІСІНЕН
ЖАСАЛҒАН ТУЛАҚҚА САЛЫП, САБАЙДЫ.
ШАБАҚТАУ-ЖҮН САБАЛЫП БОЛҒАН СОҢ, БАСЫЛАТЫН КИІЗДІҢ
КӨЛЕМІНЕ
ҚАРАЙ, ШИДІ ЖАЯДЫ ДА, ОНЫҢ ҮСТІНЕ ЖҮНДІ САЛЫП,
ШАБАҚТАЙДЫ.
LICERIA & CO.
www.reallygreatsite.com
Қарпу-киіз басушылар киізді
ақ шидің үстіне салып,
айнала
отырады. Қусырылған киіздің
әр жерінен қамти ұстап,
оңды-солды
қарпиды. Қарпылған киіздің
шет-шеті жиналып
тегістеледі де, екі
жақ бетіндегі кірікпей қалған
бос қылшықтары түседі.
Білектеу мен
қарпудан кейін кірігіп, ширай
түскен киіз біраз
қуырылғандай болып
көлемі шағындалады.
01
Механикаландырылған киіз басу
Қазіргі заманғы Киіз Басу
жұмыстары механикаландырылған. Киіз өндірісінде жүн
арнаулы машиналармен көпсітіліп, майланып,
араластырылады да, тарақтап түту машинасымен түтіледі.
Түтілген жүн жасалатын бұйым пішіміне сай тартылып,
талдыру машиналарында дірілдеткіш, қызған тақталар
көмегімен талдырылады, күкіртқышқылының ертіндісі
сіңіріледі. Сөйтіп басу машинасына жіберіледі. Мұнда ол
білектеуден өтіп нығыздалады, соның нәтижесінде
бұйымның
көлемі
қажетті
мөлшерге
дейін
кішірейеді.Білектеу
бірнеше
рет
қайталанады.
Әр
білектелген сайын
бұйым кергіш машиналармен түзетіліп отырады. Соңынан
байпақ пен қалпақтарды қалыпқа кигізіп, ал киізді булы
кептіргіштерге жайып кептіреді. Киіз Басу – әрлеу, түгін
қырқып тазалау, престеу, кесу т.б. жұмыстармен аяқталады
Қорытынды: Жасыратыны
жоқ, жеңіл өнеркәсібіміздің
өркендеп дамыған заманда
синтетикалық бұйымдардың
көбейіп кетуі, адам ағзасына
кері әсер етуі табиғи
жүндердің жоқ болып кетуіне
себепші болып отыр. Осыған
орай киіз басу технологиясын
қолданып, киізден кәжекей,
бас киім, аяқ киім өңдеп
дамытуды ұсынып отырмыз