Көмірсулардың қасиеті және қызметтері. 10 сынып биология қысқамерзімді сабақ жоспары

Тақырып бойынша 11 материал табылды

Көмірсулардың қасиеті және қызметтері. 10 сынып биология қысқамерзімді сабақ жоспары

Материал туралы қысқаша түсінік
Көмірсулардың қасиеті және қызметтері. 10 сынып биология қысқамерзімді саба0 жоспары
Материалдың қысқаша нұсқасы

Қысқа мерзімді жоспары.

Молекулалық биология және биохимия. Көмірсулардың қасиеті және қызметтері.

Бөлім:

10.1А

Молекулалық биология және биохимия

Педагогтің Т.А.Ә. (болған жағдайда)



Күні:



Сынып:

Қатысушылар саны:

Қатыспағандар саны:

Сабақтың тақырыбы

Көмірсулардың қасиеті және қызметтері.

Оқу бағдарламасына сәйкес оқыту мақсаттары

10.4.1.2.Көмірсуларды құрылымы,құрамы және қызметтері бойынша жіктеу.

Сабақтың мақсаты

Көмірсуларды құрылымы мен құрамы бойынша жіктейді;

Көмірсулардың тірі ағзалардағы қызметтерінің ерекшеліктерін сипаттайды;

Ойлау дағдыларының деңгейі

Қолдану

Сабақтың барысы

Сабақтың кезеңі/ уақыт

Педагогтің әрекеті

Оқушының әрекеті

Бағалау

Ресурстар

Сабақтың 2басы

0 – 7




1 Ұымдастыру кезеңі

Мұғалім оқушылармен амандасады.

«комплименттер жаңбыры» арқылы оқушылар бір-біріне тілек тілейді.

«сұрақ жауап»әдісі арқылы өткен сабақпен байланыстырып, әр қырына байланысты сұрақтарға жауап беру.

1.Көмірсу деген не?

2.Формуласын жазыңыз!

3.Көмірсулар неше топқа жіктеледі?

4.Моносахаридтерді тізіңіз

5. Полисахаридтердің ерекшелігі қандай, мысал келтіріңіз.


«Көмірсулар»әдісі бойынша топқа бөлу.Глюкоза, гликоген, крахмал, фруктоза, сахароза,лакоза, мальтоза сөздері жазылған карточкаларды суырып, үш типке бөлініп, топтасады

1 минут ішінде неғұрлым көп комплимент айту керек






Оқушылар берілген шаршы санына сәйкес сұрақтарға жауап береді



Таңдалған карточкадағы сөздер бойынша топтасады.

Шапалақтау


Дескриптор: Көмірсулар тақырыбы бойынша қойылған сұрақтарға жауап береді.


Презенация слайд-1

















Көмірсулар атаулары жазылған қағаз кесінділері


Сабақтың ортасы

7-35


Ой қозғау:

Тәжірибелік минут.

Мұғалім йод тамшысын нанға, картопқа, крахмал қосылған суға қосады. Оқушылар ерітінді түсінің, нанның ,картоптың түстерінің өзгеруін бақылайды.


Сонымен қатар алма, алмұрт, жүзім кесінділерінен дәм татып, сипаттайды.

Сұрақ:

1.Тәжірибеден не байқадыңыз?

2. Түстің өзгеруіне не себеп болды?

3. Жемістердің дәмінен не байқадық?

4.Бұл тәжірибеде біз көмірсулардың қандай қасиеттерін білдік?

Сонымен бүгінгі сабағымызда немен танысамыз?

Мұғалім тақырыпты хабарлайды. Оқу мақсаттарын таныстырады.

Жаңа сабақ.

Топтық жұмыс:

Жаңа сабақты меңгеру үшін үш топқа көмірсулардың құрылымы мен қызметтерін оқу тапсырылады. Алдымен оқушылар оқулықтағы мәтінді, ресурстарды оқиды, қажетті көмірсулардың аттарын түртіп алады және сынып ішінде топпен талқылау жүргізеді.

Тапсырма: Оқулықтағы мәтінмен танысып, мына сұрақтар төңірегінде әңгімелеңіз.

  1. "Көмірсулар адам ағзасын энергиямен қамтамасыз етуде қандай рөл атқарады және оларды тұтыну қандағы қант деңгейіне қалай әсер етеді?"

  2. Адам рационындағы көмірсулардың негізгі қызметі қандай?

  3. Көмірсулар химиялық құрылымына қарай қалай жіктеледі?

  4. Қарапайым көмірсулар мен күрделі көмірсулардың айырмашылығы неде?

  5. Біздің диетамыздағы қарапайым көмірсулардың үш жалпы көзін атаңыз.

  6. Көмірсулар денені энергиямен қалай қамтамасыз етеді?

  7. Орташа ересек адам үшін көмірсулардың тәуліктік мөлшері қандай?

  8. Көмірсулар қандағы қант деңгейін ұстап тұруда қандай рөл атқарады?

  9. Дене артық көмірсуларды қалай жинайды және ағзадағы көмірсулардың сақталу формасы қандай?

Топтық жұмыста ойлау қабілеті төмен оқушылар жауапкершілікті сезініп, өз ойларын ортаға салады.

Жұптық жұмыс.

«Сәйкестендіру»әдісі.


T\F жұмыс.

T\F көмірсулар-бұл денені жылдам энергия көзімен қамтамасыз ететін макронутриент.

T\F қарапайым көмірсулар көбінесе "күрделі көмірсулар" деп аталады, өйткені олар қант молекулаларының ұзын тізбектерінен тұрады.

T\F барлық көмірсулар организмде энергия үшін қолданылатын глюкозаға айналады.

T\F: көмірсулар Нан, макарон және күріш сияқты тағамдарда кездеседі, бірақ жемістер мен көкөністерде емес.

T\F: қантты тағамдар мен газдалған сусындар сияқты тазартылған көмірсулардың көп мөлшері қандағы қанттың күрт өсуіне әкелуі мүмкін.

T\F: көмірсулар ағзаның жалғыз энергия көзі болып табылады; майлар мен ақуыздарды энергия үшін пайдалану мүмкін емес.

T\F: тұтас дәнді дақылдар сияқты күрделі көмірсулар, әдетте, кәмпиттердегі көмірсуларға қарағанда пайдалы болып саналады.

T\F: көмірсулар энергия көзі ретіндегі рөлінен басқа ДНҚ мен РНҚ құрылымында белгілі бір рөл атқарады

Көмірсулардың құрамы мен қызметін сәйкестендіріңіз.



Көрсетілген тәжірибе бойынша өз ойларын айтады.

Сұрақтарға жауап береді. Жемістерден дәм татып, дәмін сипаттайды













Оқулықтағы мәтінді оқиды,тақырыпты топта талқылайды, қажетті терминдарды түртіп алады.
Оқушылар жаңа сабақты талқылайды.






































Дұрыс не бұрыс сипаттаманы анықтайды.





Жарайсың!



Саралау: Оқушыларда тәжірибе жасау арқылы ғылыми зерттеу дағдысы қалыптасады.






Жарайсың!



Дескриптор: Көмірсулардың құрылымы және қызметтерін оқулықтан оқып, топта талқылайды.


Дескриптор:

Көмірсулардың қызметі мен өкілдерін сәйкестендіреді.



Йод ерітіндісі, нан, су, картоп, жемістер, пробирка, колба.






























Оқулық, қосымша ресурстар























Сабақтың соңы


35-45 мин

Жеке жұмыс.

«Learning Apps»әдісі.

Тапсырма: Берілген мәтінді оқи отырып, түсіп қалған сөздерді жазыңыз.

Үй тапсырмасы:

Жаңа сабақты оқып, тақырып соңындағы кестені толтыру.

«БББ» әдісі арқылы кері байланыс жазғызу.

Не құңды болды?

НЕ қиын болды?

Не қызық болды?

Оқушылар өздерінің ойларын білдіреді


шапалақтау арқылы бағалайды.

1-10 балл аралығында бағаланады




Ұялы телефондар.







Жүктеу
bolisu
Бөлісу
ЖИ арқылы жасау
Файл форматы:
docx
20.00.2023
625
Жүктеу
ЖИ арқылы жасау
Жариялаған:
Бұл материалды қолданушы жариялаған. Ustaz Tilegi ақпаратты жеткізуші ғана болып табылады. Жарияланған материалдың мазмұны мен авторлық құқық толықтай автордың жауапкершілігінде. Егер материал авторлық құқықты бұзады немесе сайттан алынуы тиіс деп есептесеңіз,
шағым қалдыра аласыз
Қазақстандағы ең үлкен материалдар базасынан іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде керек материалды іздеп, жүктеп алып сабағыңызға қолдана аласыз
Материал жариялап, аттестацияға 100% жарамды сертификатты тегін алыңыз!
Ustaz tilegi журналы министірліктің тізіміне енген. Qr коды мен тіркеу номері беріледі. Материал жариялаған соң сертификат тегін бірден беріледі.
Оқу-ағарту министірлігінің ресми жауабы
Сайтқа 5 материал жариялап, тегін АЛҒЫС ХАТ алыңыз!
Қазақстан Республикасының білім беру жүйесін дамытуға қосқан жеке үлесі үшін және де Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық материалыңызбен бөлісіп, белсенді болғаныңыз үшін алғыс білдіреміз!
Сайтқа 25 материал жариялап, тегін ҚҰРМЕТ ГРОМАТАСЫН алыңыз!
Тәуелсіз Қазақстанның білім беру жүйесін дамытуға және білім беру сапасын арттыру мақсатында Республика деңгейінде «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жариялағаны үшін марапатталасыз!
Министірлікпен келісілген курстар тізімі