Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
Көрме ұйымдастыру.
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
«Технология» пәнінен күнтізбелік – тақырыптық жоспар (5-6-7-8-9-10-11 сыныптар)
5 – сынып (технология пәні)
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
Авторы: Н. А. Якупова, Р. Ш. Алимсаева, И. А. Развенкова І. Кабинетте жалпы тәртіп сақтау, қауіпсіздік техникасы ережелері, санитарлық-гигиеналық талаптар және еңбек қауіпсіздігі 1 – сағат (теория) |
|||||||||
1 |
Қауіпсіздік техникасы және еңбекті қорғау |
1 |
|
Негізгі белгілері, техникалық-қауіпсіздік ережелерімен, санитарлық-гигиеналық талаптарды орындауына үлес қосу |
Күйік және басқа да жарақат алғанда алғашқы медициналық көмек көрсету, қолмен жұмыс істейтін құралдармен жұмыс кезіндегі қауіпсіздік ережелері |
Қайшы, ине, пышақ т.б. |
Әдістемелік құрал |
§1. 4-бет ереже жаттау |
|
ІІ. Тағам әзірлеу технологиясы. 4 – сағат (1 теория 3 практика) |
|||||||||
2 |
Асүй, асхана ыдысы және оны күту. Экономика қандай болады? |
1 |
|
Тамақтану физиологиясы. Тамақтану режимімен танысу; ас үй ыдыстары және оларды күту. Тағамның құнарлығы, оларды пайдалану, түрлері |
Негізгі теориялық мәліметтер, тамақтану физиологиясы, тамақтану режимімен танысу, тиімді тамақтану, азық-түлік өнімдерімен жұмыс. |
Оқулық, технологиялық карталар, табиғи өнімдер |
«Технология» журналы, әдістемелік құрал |
§2. 8-бет |
|
3 |
Физиология және тиімді тамақтану |
1 |
|
§3. 19-бет |
|||||
4 |
Жұмыртқадан дайындалған тағамдар. Қазақстан Республикасы – халықаралық саудаға қатысушы |
1 |
|
§4. 35-бет «Омлет» қоспасын алып келу |
|||||
5 |
Бутербродтар. Ыстық және салқын сусындар |
1 |
|
§5. 38-бет оқу,реферат |
|||||
ІІІ. Маталармен танысу. Мата өңдеу технологиясы. Тігін машинасымен жұмыс жасау. 17-сағат. (4 теория 13 практика) |
|||||||||
6 |
Тоқыма талшықтарын жіктеу. Мемлекет және экономика |
1 |
|
|
|
|
|
§6.45-бет |
|
7 |
Өсімдік талшықтарынан алынған маталар |
1 |
|
Өсімдіктерден алынатын талшықтар, оларды түрлерін ажырата білу. Қол тігістері, түрлері ажырата білу. Кесте түрлерін үйрену. Тігін машинасымен жұмыс істеу ережелерімен танысу. |
Негізгі теориялық мәліметтер, тоқыма талшықтарының жіктелуі, мата өндірісі, мақта және зығырдың қасиеттері, маталарды дайындау технологиясы. |
«Мақта», «Зығыр» коллекциясы, лупа, оқулық,
қағаз, қайшы, мата үлгілері мен қиындылары, желім, түйрегіштер,
инелер, фурнитура, жіптер. |
|
46-бет оқу |
|
8 |
Өсімдік талшықтарынан алынған табиғи мата қасиеттері |
1 |
|
|
48-бет оқу |
||||
9 |
Мата жасау технологиясы |
1 |
|
|
§7. 53-бет |
||||
10 |
Қол жұмыстарын орындауға арналған жұмыс орнын ұйымдастыру |
1 |
|
«Технология» журналы, әдістемелік құрал |
§8. 59,60-бет |
||||
11 |
Қол жұмыстары. Ақшалар. Ақшаның пайда болу тарихы. |
1 |
|
|
§9. 12-кесте 63,65-бет |
||||
12 |
Қол жұмыстарына қажет құрал – жабдықтар мен құрылғы аспаптар |
1 |
|
|
Құралдармен танысу |
||||
13 |
Жай қол тігістері кестелеудің негізі |
1 |
|
|
Жұмысты аяқтау |
||||
14 |
Кестелеу технологиясы |
1 |
|
|
§10. 69-бет |
||||
15 |
Айқаспа кесте |
1 |
|
|
75-бет. Жұмысты аяқтау |
||||
16 |
Машинатану негіздері |
1 |
|
|
|
||||
17 |
Тігін машинасы. Қазақстан Республикасының валютасы |
1 |
|
|
§11. 81-бет |
||||
18 |
Тігін машинасында жұмыс істеу ережелері |
1 |
|
|
§12. 85-бет ереже жаттау |
||||
19 |
Машина жұмысын орындауға дайындық |
1 |
|
|
86-бет жұмысты аяқтау |
||||
20 |
Машинамен жұмыс кезіндегі негізгі операциялар |
1 |
|
|
|
||||
21 |
Машина тігістерінің түрлері |
1 |
|
|
§13. 89-бет |
||||
22 |
Сарамандық жұмыстар: машина тігістерінің орындалуы |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
ІҮ. Тұрғын үйдің ішкі көрінісі- 2 сағат (1 теория 1 практика) |
|||||||||
23 |
Тұрғын үйдің ерекшелік сипаттары. Ақша не істей алады? Ақша қандай болуы керек? |
1 |
|
Тұрғын үйдің ішкі көрінісі туралы түсінік беру. Оқушылардың қызығушылығын арттыру, дизайнер мамандығымен таныстыру. |
Тұрғын үйдің (үй, пәтер) сипаттамалық ерекшеліктері, пәтердің жабдықталуы (жиһаздар мен жабдықтарды орналастыру) |
Қатырма қағаз, түрлі түсті қағаз, ермексаз, мата қиындылары, түрлі түсті қаламдар, қайшы, желім. «Интерьер» журналы.Ас үй, жатын бөлме, асхананың ішкі көрінісін дайындаудың үлгілері. |
|
§14.96-бет |
|
24 |
Салт-дәстүрлерге байланысты бұйымдар (ұлттық ою-өрнекті қазіргі жағдайға бейімдеп қолдану) |
1 |
|
97-бет |
|||||
Ү. Киім және аяқ киім күтімі. Жеке бас гигиенасы- 1 сағат (1 теория) |
|||||||||
25 |
Жеке бас гигиенасы. Киімді жөндеу. |
1 |
|
Киім-кешекті, аяқ киімдерді жөндеу туралы және салауатты өмір салты жайында түсініктер беру |
Салауатты өмір салты, салауатты өмір салтының факторлары, денсаулыққа зиянын келтіретін факторлар |
|
|
§15.100-бет |
|
ҮІ. Көкөніс өсіру – өсімдік шаруашылығының бір саласы – 3 сағат (1 теория 2 практика) |
|||||||||
26 |
Маңызды көкөніс дақылдары. Ақшаны сақтау жолдары |
1 |
|
Өсімдіктер, өсімдіктер ерекшелігі туралы. Үй гүлдерін күтіп-баптау, еңбекке үйрету мағлұматтар. |
Маңызды көкөніс дақылдары, нәрлілік және емдік қасиеттері |
Плакаттар, кестелер, слайдтар, жәшіктер, сауыттар, күрек, кетпен, тырнауыш, айыр, шелек, су құйғыш, бақша қайшысы. |
|
§17.109-бет |
|
27 |
Көшетті өсіру негіздері |
1 |
|
§18.115-бет |
|||||
28 |
Сарамандық жұмыс: бөлме жағдайында көшеттер отырғызу. Банктік жүйе. Мемлекет бюджеті. Инфляция. |
1 |
|
116-бет. жұмысты аяқтау |
|||||
ҮI. Жоба – 6 сағат (1 теория 5 практика) |
|||||||||
29 |
Шығармашылық жобаны таңдау және негіздеу. Ақшалар тақырыбы бойынша материалдарды қайталау. |
1 |
|
Оқушыларға шығармашылық жоба туралы түсінік беру. |
Шығармашылық жоба нысандары: кілемше, панно, көрпе, үйкек (зат астына қоятын бұйым), майлық, жастық дайындау |
Инелер, қайшы, сызғыш, сантиметрлік таспа, бор, түйрегіш, қорап, папка, полиэтиленді пакет, тігін машинасы, үтіктейтін тақта, үтік. |
|
§19. 118-бет |
|
30 |
Жоба жұмысының негігі кезеңдері |
1 |
|
оқу |
|||||
31 |
Жоба нұсқалары |
1 |
|
оқу |
|||||
32 |
Жоба жаса негіздері |
1 |
|
оқу |
|||||
33 |
Жоба: «Сөмке» жасау |
1 |
|
жұмысты аяқтау |
|||||
34 |
Жобаны қорғау |
1 |
|
|
|||||
6 – сынып (технология пәні) |
|||||||||
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
Авторы: Н. А. Якупова, А. Л. Калашникова, Р. Ш. Алимсаева, И. А. Развенкова І. Жеміс-көкөніс дақылдарын өсіру технологиясы. Көкөніс саласындағы күзгі жұмыстар – 3 сағат (1теория 2 практика ) |
|||||||||
1 |
Көкөніс саласындағы күзгі жұмыстар. Өнімді жинау. Экономиканың негізгі проблемаларын қарастыру. Балама құн |
1 |
|
Көкөніс дақылдарын оқып үйрену, мағлұматтар алу. |
Көкөніс саласындағы күзгі жұмыстар, өнім жинау, тұқымдарды іріктеу және сақтауға қою |
Жәшіктер, күрек, тырма, кетпен, шелектер, бау қайшы. |
әдістемелік құрал |
§1. 7-бет оқу |
|
2 |
Тұқым іріктеу, сақтау және топыраққа отырғызу |
1 |
|
|
§2. 11-бет |
||||
3 |
Жеміс – жидек өсімдіктеріне жалпы сипаттама. Сар.жұм: күздік көкөніс дақылдарының көшеттерін өсіру. |
1 |
|
|
§3. 15-бет жұмысты аяқтау |
||||
ІІ. Тағам әзірлеу технологиясы – 6 сағат (2 теория 4 практика) |
|||||||||
4 |
Заманауи ас үй бөлмесі және қазіргі кездегі электр жабдықтарын пайдалану ережелері |
1 |
|
Техникалық қауіпсіздік ережелерін сақта,санитарлық – гигиеналық талаптарды орындау. Тағам даярлау әдістерін меңгеру,өмірде қолданылуы. Макарон өнімдерінің түрлерін дайындау технологиясын оқып үйрену |
Қазіргі ас үй бөлмесі, электр жабдықтарын қолдану ережесі, қауіпсіздік техникасы ережесі, өзін-өзі ұстау мәдениеті, қонақ күту ережелері, қазақ халқының үй керек-жарақтары мен киіз үй жиһаздары |
Қазақ халқының тұрмыс мәдениеті жөніндегі кітап, технологиялық және нұсқаулық карталар, ұлттық ыдыс-аяқтар мен аспаптар |
|
§5. 27-бет оқу |
|
5 |
Тамақтану бойынша жалпы мәліметтер. |
1 |
|
|
§6. 33-бет реферат |
||||
6 |
Үстелді жабдықтау. Рынок не нәрсесіз әрекет ете алмайды? |
1 |
|
|
§7. 36-бет сар.жұмысты аяқтау |
||||
7 |
Тамақ әзірлеудің негізгі әдістері |
1 |
|
|
§ 8. 42-бет
|
||||
8 |
Жармалар, бұршақтұқымдастар, макарон өнімдері |
1 |
|
|
§9. 44-бет тех-қ карта |
||||
9 |
Сүт және сүт өнімдері. Сар. Жұм: сүтпен пісірілген ботқалар |
1 |
|
|
§10. 54-бет жұмысты аяқтау |
||||
ІІІ. Маталармен танысу. Тігін машинасымен жұмыс жасау. Киімді жобалау, дайындау және көркем әшекейлеу – 16 сағат (3 теория 13 практика) |
|||||||||
10 |
Жүн және жібек маталар. Жеке меншік және бәсеке. |
1 |
|
Маталарды жіктеу және олардың экологиялық қасиеттерін білу. Тігін машина құрылысы,онымен жұмыс қызметі. Тігін машинамен жұмыс жасай білуге үйрету. |
Киім және оған қойылатын талаптар, киімнің мақсатты арналуы, жобалау, алжапқыш сызбасын жасауға арналған өлшемдер, өлшем алу ережелері, негізгі сызықтар, киімді модельдеудің негізгі кезеңдері, эскиз, алжапқыш үлгілері, фасон, түс және әрлеу. |
Пішімдер, альбом парақтары, қимаүлгі, түрлі түсті қағаздар, үлкен форматты қағаз, қайшы, қарындаш, бор, түйрегіштер, ине, жіп, оймақ. |
|
§11. 61-бет оқу |
|
11 |
Табиғи талшықтардан жасалған маталардың қасиеттері |
1 |
|
|
§12. 65-бет оқу |
||||
12 |
Матаның өңі және теріс жағы |
1 |
|
|
§13. 67-бет
|
||||
13 |
Мата тоқу түрлері. Бизнесті ұйымдастыру нысандары. |
1 |
|
|
§14. 72-бет оқу |
||||
14 |
Сарамандық жұмыс: жүн, жібек, зығыр, мақта талшықтарын және жіптерін айыра білу |
1 |
|
|
68-бет жұмысты аяқтау |
||||
15 |
Тігін машинасының құрылымы, қызметі және жұмыс істеу принципі |
1 |
|
|
§15. 76-бет оқу |
||||
16 |
Машина инесінің құрылысы және оны орнату |
1 |
|
|
§16. 80-бет 8-кесте |
||||
17 |
Тігін машинасының күтімі. Бизнес жоспарымен танысу |
1 |
|
Алжапқыш дайындаудағы технологиялық реттілік, қауіпсіздік техникасы, санитарлық-гигиеналық талаптарды сақтау. Алжапқышты модельдеу, пішіп, тігіп үйрену. |
Өлшем алу ережелері, негізгі сызықтар, киімді модельдеудің негізгі кезеңдері, эскиз, алжапқыш үлгілері, фасон, түс және әрлеу |
Тігін машинасы, оверлок, үтік. |
|
§17. 82-бет сар.жұмыс 84-бет |
|
18 |
Киім және оған қойылатын талаптар |
1 |
|
|
§18. 86-бет оқу |
||||
19 |
Алжапқыш дайындаудағы технологиялық реттілік, қауіпсіздік техникасы, санитарлық-гигиеналық талаптар |
1 |
|
|
ережені еске түсіру |
||||
20 |
Алжапқыш және үшкіл орамал сызбасын жасау үшін өлшем алу |
1 |
|
|
§19. 87-бет 9-кесте |
||||
21 |
Алжапқыш сызбасының құрылымы |
1 |
|
|
§20 89-бет сар.жұмыс |
||||
22 |
Алжапқышты модельдеу |
1 |
|
|
сар.жұмыс 95-бет |
||||
23 |
Тігін бұйымдарын дайындау. Өндірі пен өнімділік |
1 |
|
|
§22. 97-бет |
||||
24 |
Тігін бұйымын дайындауға кететін шығын есебі |
1 |
|
|
11-кесте 117-бет |
||||
25 |
Жұмысты аяқтау |
1 |
|
|
|
||||
ІҮ. Тұрғын үй интерьері. Тұрғын үй гигиенасы. Киім және аяқ киім күтімі – 3 сағат (1 теория 2 практика) |
|||||||||
26 |
Тұрғын үйдің өзіңе тән ерекшеліктері. Сен – тұтынушысың! |
1 |
|
Оқушыларға тұрғын үй, үй жиһаздары туралы түсінік беру. Киімді және аяқ киімді күту туралы түсінік беру. |
Ішкі көріністегі композиция түсінігі, ұлттық өмір салты мен тұрмыс-дәстүріне сай келетін тұрғын үй интерьерінің өзіндік сипаттары |
Плакаттар, тұрғын үй ішкі көріністегі иллюстрациясы, картиналар, сәндік-қолданбалы өнер бұйымдары, кинофильмдер слайдтар. |
|
§23. 118-бет оқу |
|
27 |
Тұрғын үй гигиенасы. Сар.жұм: балалар бөлмесінің дизайыны |
1 |
|
|
§24. 120-бет |
||||
28 |
Киімге күтім жасау. Ұсыныс. Ұсыныс заңы. |
1 |
|
|
§28. 136-137 бет 12-кесте |
||||
Ү. Жоба – 6 сағат (1 теория 5 практика) |
|||||||||
29 |
Жоба таңдау және негіздеу. Сұраныс. Сұраныс заңы. |
1 |
|
Қазақтың ұлттық тағамдары туралы жұмыстарын қорғай білу |
Жоба таңдау және негіздеу. Жобаның мақсаты мен міндеттері, нәтижесі. Жоба тақырыптары, бұйымды жарнамалау
|
Ине, қайшы, сызғыш, сантиметрлік таспа, масштабтық сызғыш, тігінші боры, түрлі-түсті қарындаштар, бояулар, тігін машинасы. |
|
§29. 142-бет |
|
30 |
Жоба: «Диванға арналған жастық» |
1 |
|
|
143-бет |
||||
31 |
Жастықтың шығу тарихы Рыноктік тепе-тендік. |
1 |
|
|
144-бет |
||||
32 |
Диван жастықшаларын таңдау (таңдау бойынша) |
1 |
|
Жастық тігу технологиясын меңгерту, жасалу әдісін білуге үйрету |
|
147-бет |
|||
33 |
Сәнді жастықты жасау технологиясы |
1 |
|
|
148-бет |
||||
34 |
Жастықтың өзіндік құнын есептпеу |
1 |
|
|
150-бет |
||||
7 – сынып (технология пәні) |
|||||||||
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
Авторлары: И. А. Развенкова, С. А. Фалеева І. Тағам дайындау технологиясы – 4 сағат (1 теория 3 практика) |
|||||||||
1 |
Қазақстан халықтарының дәстүрлі тағамдары. Экономика үкімет рөлі. Экономикаға мемлекеттің араласпауы мүмкін бе? |
1 |
|
Қауіпсіздік ережелерін және санитарлық талаптарды жүйелі түрде орындау.Ұннан жасалған тағамдарға сипаттама беру. Қазақтың ұлттық тағамдарын білу,қамыр түрлері. |
Балық пен теңіз өнімдерін аспаздық өңдеу мүмкіндіктері, сақтау жағдайлары мен мерзімі, консерві банкілеріндегі шифр. |
Кастрөлдер, қаңылтыр табалар, тегеш, қасықтар, терең тостағандар, қазан, бөлшектеу тақталары, тарелка, шанышқы. |
Әдістемелік құрал |
§1. 4-бет оқу |
|
2 |
Әдеп ережелері. Дастарқан жабдықтау түрлері. |
1 |
|
|
§2. 7-бет 1-кесте 11-бет |
||||
3 |
Балық және теңіз өнімдерінің тағамдық құндылығы туралы түсінік. Балықты аспаздық пайдалану мүмкіндіктері |
1 |
|
|
§3. 16-бет 4-кесте |
||||
4 |
Ұннан жасалған өнімдер. Сар.жұм: өрік қосылған құймақ |
1 |
|
|
|
|
|
§5. 27-бет жұмысты аяқтау |
|
ІІ. Мата түрлерімен танысу. Киімді күту – 2 сағат (1 теория 1 практика) |
|||||||||
5 |
Химиялық талшықтар, олардың қасиеттері. Қоғамдық тауарлар мен қызмет көрсетулер |
1 |
|
Матаның экологиялық қасеиттерін білу,түрлерін ажырата білу. Химиялық талшықтардан тоқылған маталар түрімен таныстыру. |
Киім өндірісінде маталарды пайдалану, химиялық талшықтардан жасалған киімдерді күту, адам организміне матаның экологиялық әсері |
Химиялық талшықтар топтамасы, «Талшық, мата қасиеттерінің салыстырмалы сипаттамасы», «Мата түрлері» кестелері, «Жуу және ылғалдық-жылумен өңдеу тәсілдері», оқулық, дәптер |
|
§6. 33-бет оқу |
|
6 |
Химиялық талшықтардан тігілген киім күтімі. Сар.жұм: химиялық талшықтардан жасалған мата түрлерін анықтау. |
1 |
|
|
§7. 36-бет 7-кестені жаттау |
||||
ІІІ. Тігін машинасымен жұмыс жасау – 2 сағат (1 теория 1 практика) |
|||||||||
7 |
Машина тігістерінің түрлері. Қоршаған ортаны қорғау |
1 |
|
Оқушыларды техникалық қуіпсіздік ережелерімен және машина тігістері түрлерімен таныстру |
Машина тігістерінің түрлері: біріктіру, шет, әрлеу тігістері; |
Тігін машиналары, «Машина тігістерінің түрлері» кестесі, машина тігістерінің үлгілері, нұсқаулық карталар. |
|
§8. 40-бет оқу |
|
8 |
Сарамандық жұмыстар: жөрмеу тігісін орындау, қиғаш жиекпен шеттіктеу тігісін орындау, қосарлы тігісті орындау |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
ІҮ. Киімді жобалау және дайындау – 12 сағат (2 теория 10 практика) |
|||||||||
9 |
Заманауи киім және оған қойылатын талаптар. Салықтар мен халықты әлеуметтік қорғау. Инфляциямен күрес. Жұмысыздықпен күрес. |
1 |
|
Жұмыс барысында оқулықтағы суреттерді сызба нұсқаларды пайдалану. Сызбаның қателерін жөндеу,модельдеу. |
Қазіргі заманғы киім үлгілері және оған қойылатын талаптар, иық бұйымдарының түрлері мен сипаттамасы, киім силуэті
Қазіргі киімдердегі негізгі стильдер, Қазақстан халықтарының ұлттық киімдері, қазақ халқының ұлттық киімдері, киімді дәстүрлі әсемдеу және ұлттық талғам, қазақ халқының ұлттық ою-өрнектері, киімді кестемен; |
«Жеңі тұтас пішілген иықты бұйым сызбасы» кестесі, суреттер, буклеттер, ұлттық киім иллюстрациялары. Пішімдер, шаблондар, қалың қағаз, түрлі-түсті
қағаз, қайшы, қарындаштар, тігінші боры, түйрегіштер, инелер,
жіптер, оймақ. Желімді төсем материалдары; |
|
§9. 45-бет оқу |
|
10 |
Қазақстан халықтарының ұлттық киімдері. Қазақ халқының ұлттық киімі |
1 |
|
|
§10. 49-бет оқу |
||||
11 |
Жеңі тұтас пішілген иықты бұйымның пішімін дайындау. Халықаралық сауданың пайда болуының себептері. |
1 |
|
|
§11. 52-бет жұмысты аяқтау |
||||
12 |
Жеңі тұтас пішілген иықты бұйымның сызба негізін құрастыру |
1 |
|
Бұйымды өңдеу , пішу жұмыстары. Өлшем жасай білу,кемшеліктерді түзету,өңдеу. Тігін машинасымен өңдей білу. Оқушыларды іс тігуге баулу. Оқушылардың білімдері мен біліктіліктерін бақылау. |
|
§12. 55-бет жұмысты аяқтау |
|||
13 |
Жеңі тұтас пішілген иықты бұйымды модельдеу ерекшеліктері |
1 |
|
|
§13. 60-бет жұмысты аяқтау |
||||
14 |
Матаны және бұйым әрлеуін таңдау. Сауда тарихы. Абсолюттік және салыстырсалы басымдылық. |
1 |
|
|
§14. 67-бет сар.жұмысты аяқтау |
||||
15 |
Бұйымды өлшеп көруге дайындау |
1 |
|
|
§15. 69-бет жұмысты аяқтау |
||||
16 |
Киімді көркемдеп безендіру. Экспорт және импорт |
1 |
|
|
§16. 78-бет жұмысты аяқтау |
||||
17 |
Сарамандық жұмыс: бұйым әзірлеуге кететін мата мөлшерін есептеу |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау
|
||||
18 |
Киімді дәстүрлі әсемдеу және ұлттық талғам |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
19 |
Ою-өрнекпен көркемдеп әшекейлеу. Сауда еркіндігі және халықаралық сауда |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
20 |
Жұмысты аяқтау |
1 |
|
|
|
||||
Ү. Тұрғын үй интерьері – 2 сағат (1 теория 1 практика) |
|||||||||
21 |
Интерьердегі бөлме өсімдіктері. Халықаралық саудаға ақшалар қатысады? |
1 |
|
Фитодизайн, икебана, оларды негізгі принциптері туралы түсінік алу.
|
Пәтер ішкөрінісіндегі бөлме өсімдіктері. Бөлме өсімдіктерінің түсі, бөлменің жалпы түстік шешіміне сай келуі |
Буклеттер және ашық хаттар, бөлме гүлдері, балкон, лоджиялардың безендірілуі. |
|
§17. 88-бет оқу |
|
22 |
Сарамандық жұмыс (таңдау бойынша): Гүлдерден композиция құрау |
1 |
|
|
95-бет сар.жұмысты аяқтау |
||||
ҮІ. Қолөнер – 6 сағат (1 теория 5 практика) |
|||||||||
23 |
Қолөнер тарихынан қысқаша мәліметтер. Ұлттық валюта |
1 |
|
Кесте өнерін меңгерту,жіппен бейнелеу өнерін үйрену Бұйымының эскиздерін салуды, құралдармен танысу Жіппен бейнелеуді толық меңгеру,пайдаланатын құралдарды білу |
Қолөнер тарихынан қысқаша мәліметтер, ілгек бізбен тоқуға арналған материалдар мен құралдар, ілгек біздерді таңдау |
Ілгек бізбен тоқу журналдары, ілгек бізбен тоқылған бұйымдар, тоқу үлгілері, ілгек біз жиынтығы, өрнектердің үлгілерін тоқуға арналған жіптер, шартты белгілер. «Ілгек бізбен тоқу тәсілдері» көрсетілген буклеттер, суреттер |
|
оқу |
|
24 |
Ілгек бізбен тоқу кезіндегі қауіпсіздік ережелері. Ілгек бізбен тоқудың негізгі элементтері |
1 |
|
|
§18. 97-бет сар.жұмысты аяқтау |
||||
25 |
Ілгек бізбен жайма тоқудың негізгі тәсілдері. Түрлі шалулар тоқу технологиясы |
1 |
|
|
§19. 102-бет сар.жұмысты аяқтау |
||||
26 |
Өрнекті тор (филейлік) тоқу. Мемлекеттік бюджет. Мемлекеттік борыш. |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
27 |
Сарамандық жұмыстар:, Төсеніш, түскиіз «Шаршы», «Шеңбер» «Алма» ұстағышын дайындау |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
28 |
Жұмысты аяқтау |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
ҮІІ. Жоба – 6 сағат (1 теория 5 практика) |
|||||||||
29 |
Жоба тақырыбын таңдау. Мемлекеттік төлем балансы. |
1 |
|
Оқушыларды шығармашылық жоба мақсаты, міндеттері мен таныстыру Оқушылардың ой-өрісін дамыту, қызығушылықтарын арттыру |
Жоба тақырыбын таңдау, мақсаттары мен міндеттері, сарамандық және зерттеушілік іс-әрекет. |
Бұйымды дайындауға арналған маталар, түсі мен құрылымы әр түрлі жіптер. Киіз, драп, шұға, шибарқыт, ызба, шашақ, қайшы, ине, оймақ, желім, қарындаштар, қатты қағаз, бояу, түрлі-түсті қағаз. |
|
оқу |
|
30 |
Бұйымдар идеясын таңдау критерийлері |
1 |
|
|
оқу |
||||
31 |
Бұйымды әзірлеу жоспары Әлемдік экономика туралы. |
1 |
|
|
оқу |
||||
32 |
Шай дастарқанын жабдықтауға арналған сулық |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
33 |
Шығармашылық жоба нұсқалары (таңдау бойынша): «Өз қолыңмен жасалған сыйлық» |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
34 |
Жоба қорғау |
1 |
|
|
|
|
|
||
8 – сынып (технология пәні) |
|||||||||
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
Авторы: Н. А. Якупова, Р. Ш. Алимсаева, И. А. Развенкова І. Тағам әзірлеу технологиясы – 8 сағат (3 тоерия 5 практика) |
|||||||||
1 |
Тамақтану физиологиясы мен мәдениеті. Пәнге кіріспе |
1 |
|
Қауіпсіздік ережелерін сақтау. Қазақтың тағамдарының ерекшелігі туралы түсіндіру және тағамдардың құнарлығы. Қамыр өнімдері түрлері,жасалу технологиясын білу. |
Тамақтану физиологиясы мен мәдениеті, тағамдық инфекция, тамақтан улану себептері. Тамақтан уланудың алдын алу шаралары, жалпы ережелері. |
Дәмді және құнарлы тағамдар, қазақ халқының мәдениеті туралы кітап, технологиялық және нұсқаулық карталар, шыны бакілер, консервілеуге арналған қақпақтар, түрлі консервілердің үлгілері, плакаттар, кестелер. |
әдістемелік құрал |
§1. 4-бет оқу |
|
2 |
Бірінші тағамдар. Бірінші тағамдарды дайындау технологиясы. |
1 |
|
|
§2. 7-бет №1 сар.жұм. 9-бет |
||||
3 |
Өнімдерді дайындау. Үй жағдайында консервілеу негіздері. |
1 |
|
|
§3.15-бет, 1,2,3-кесте сызу |
||||
4 |
Тәтті тағамдар мен сусындар |
1 |
|
|
§4. 21-бет №2 сар.жұм. |
||||
5 |
Қырыққабатты ашыту |
1 |
|
|
§5. 27-бет сар.жұмысты аяқтау |
||||
6 |
Ашытқылы қамыр |
1 |
|
|
§6. 32-бет |
||||
7 |
Сарамандық жұмыс: бауырсақ дайындау |
1 |
|
|
Жұмысты аяқтау |
||||
8 |
Сарамандық жұмыс: күздік салат дайындау |
1 |
|
|
Жұмысты аяқтау |
||||
ІІ. Машинатану элементтері. Тігін бұйымдарын жобалау және дайындау (белдемше) – 10 сағат (2 теория 8 практика) |
|||||||||
9 |
Машинатану элементтері. |
1 |
|
Тігін машинасы туралы түсінік,техникалық ережелерді сақтау. Тігін машинасы, айлабұйымдарды ажырата білу. |
Машинамен жұмысты орындау кезіндегі қауіпсіздік техникасы ережелері |
Белдемше үлгілері, белдемшені түйіндік өңдеу үлгілері, дайын жоба. |
|
§7. 36-бет оқу |
|
10 |
Машинамен жұмысты орындау кезіндегі қауіпсіздік техникасы ережелері |
1 |
|
|
39 – бет ереже жаттау |
||||
11 |
Ылғалдық-жылулық өңдеу жұмыстары. |
1 |
|
|
41-бет 7-кесте |
||||
12 |
Сарамандық жұмыс: бүктемелі тігісті орындау, түймелікті торлау; |
1 |
|
Өлшем белгілерін білу. Белдемшенің сызбасын құру, өлшемін анықтау, шартты таңбаларды анықтау. Тор сызба құрылымы, белдемше сызба бөлшектері, өлшемдер туралы түсінік. |
Машина жұмыстарының терминологиясы. Ылғалдық-жылулық өңдеу жұмыстары, машина жұмыстарын орындауға қойылатын техникалық талаптар |
Пішімдер, белдемше пішімінің бөлшектері, мата, сантиметрлік таспа, сызба құрастыруға және лекало дайындауға қажетті қағаз, қарындаштар, тігінші боры, оймақ, жіптер, инелер, қайшы, тігін машинасы, жиектеуші машина (оверлок), үтік |
|
жұмысты аяқтау |
|
13 |
Киім және оған қойылатын талаптар. Қазіргі белдемшенің түрлері және негізгі құрылымы |
1 |
|
|
§8.42-бет оқу |
||||
14 |
Белдемшені модельдеу. |
1 |
|
|
§9. 49-бет 8-кесте ереже жаттау |
||||
15 |
Матадағы пішім жайылмасы |
1 |
|
|
§10. 63-бет жұмысты аяқтау |
||||
16 |
Алғашқы өлшемнен өткізу |
1 |
|
|
66,67-бет 10-кесте |
||||
17 |
Сарамандық жұмыс: бұйымның белдігін және етегін өңдеу |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
18 |
Сарамандық жұмыс: бұйымды соңғы рет өңдеу |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
ІІІ. Отбасы экономикасы. Кәсіпкерлік – 4 сағат (2 теория 2 практика) |
|||||||||
19 |
Отбасылық бюджет және қажеттіліктер. |
1 |
|
Отбасы бюджетін құрастыру.Кәсіпкер еңбегі,Кәсіпкерліктің экономикалық рыноктағы жұмысы,кәсіпкерлік қызмет формасы туралы түсінік беру,меңгеру. |
Отбасы – қоғамның алғашқы әлеуметтік-экономикалық ұйымы, отбасылық бюджет және қажеттіліктер. |
«Отбасы экономикасы», «Өз іскерлігің» («Өз кәсіпкерлігің») тақырыбындағы үздік шығармашылық жоба |
|
§12. 77, 80-бет 12-кесте |
|
20 |
Отбасы экономикасы менеджменті. |
1 |
|
|
§13. 81-бет оқу |
||||
21 |
Кәсіпкерлік |
1 |
|
|
§14.87-бет |
||||
22 |
Бизнес жоспар. |
1 |
|
|
§15. 89-бет |
||||
ІҮ. Тұрғын үй интерьері – 1 сағат (1 теория) |
|||||||||
23 |
Интерьер композициясы, сәндік жасаулар. Жиһаз күтімі. Еңбекті ғылыми ұйымдастыру. |
1 |
|
Қазіргі заманғы үйді жабдықтау,оның жобалануы, жиһаздардың ретімен қойылуына мән беру,білу. Түстердің үйлесімділігі, ерекшелігі оның адам көңіліне әсер етуі туралы түсінік беру. |
Жиһазды күту, жиһаздың бүлінген жерлерін қайта қалпына келтіру |
Картиналар, гравюра, кілем, ыдыстар, гүлдер, музыка, витраж, айна. Қазақ халқының киiз және тоқылған кілемдері |
|
§16, 17 97, 101-бет оқу |
|
Ү. Қолөнер – 6 сағат (1 теория 5 практика ) |
|||||||||
24 |
Материалды көркемдеп өңдеу. |
1 |
|
Матаға батик салу өнерімен танысып, үйрену. Құрақ құрауды меңгеру және балалардың білуін қадағалау, үйрету. |
|
Әр түрлі құрақ көрпе тігілген суреті бар буклеттер. |
|
§18. 104-бет оқу |
|
25 |
Матаға батик салу өнерімен танысу |
1 |
|
|
104-бет оқу |
||||
26 |
Тоқымасыз түскілем. |
1 |
|
|
оқу |
||||
27 |
Фитодизайн |
1 |
|
|
оқу |
||||
28 |
Құрақ құрау технологиясы. |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
29 |
Сарамандық жұмыс: құрақтардан бұйым дайындау (кілемше, панно, жапқыш). |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
ҮІ. Жоба – 5 сағат (1 теория 4 практика ) |
|||||||||
30 |
Шығармашылық жоба. |
1 |
|
Шығармашылық жобаның мақсаты мен міндетін оқушыларға түсіндіру. |
Шығармашылық жоба, пайда болған мәселе мен қажеттіліктерді негіздеу нақты міндеттерді анықтау және оларды тұжырымдау. |
|
|
§19. 124-бет оқу |
|
31 |
Жобаның нақты міндеттерді анықтау және оларды тұжырымдау |
1 |
|
|
|
оқу |
|||
32 |
Экономикалық негіздеме, бұйымның өзіндік құнын есептеу. |
1 |
|
|
|
жұмысты аяқтау |
|||
33 |
Бұйымды жасап шығару жоспарын дайындау |
1 |
|
|
|
жұмысты аяқтау |
|||
34 |
Шығармашылық жоба нұсқалары: киімді жобалау және дайындау. |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
9–сынып (технология пәні) |
|||||||||
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
Авторы: Е. В. Ермилова, И. А. Товченик І. Тамақ дайындау технологиясы – 8 сағат (2 теория 6 практика) |
|||||||||
1 |
Аспаздық жұмыстар кезіндегі қауіпсіздік техникасы |
1 |
|
Кауіпсіздік ережелерін сақтау. Техникалық-технологиялық мәліметтер беру. Ет тағамдары, гигиеналық талаптарды сақтау, дайындау технологиясы туралы түсінік. Тағамның дайындалуына қарай жіктелуі, дайындаудың технологиялық ретін түсіндіру. |
Тамақтану мәдениеті, тиімді тамақтану негіздері, ас мәзірін жасау. Ас мәзірінің түрлері, ас мәзірінде тағамның белгілі реттілікпен орналасуы. Аспаздық жұмыс кезіндегі еңбекті қорғау бойынша нұсқау, тазалық сақтау ережелері |
Дәмді және құнарлы тағамдар, қазақ халқының мәдениеті, дәстүрі туралы кітап. Технологиялық және нұсқаулық карталар, плакаттар, кестелер, буклеттер. |
|
§1. 4-бет оқу |
|
2 |
Дастарқан мәзірі түрлері. Экономикаға кіріспе. |
1 |
|
|
§2. 6-бет оқу |
||||
3 |
Дастарқан мәзірін құру |
1 |
|
|
§3. 11-бет №1 зерт.жұм. |
||||
4 |
Шалаөнімдер. Экономика тарихы. |
1 |
|
|
§6. 20-бет 5-кесте |
||||
5 |
Етті механикалық және жылулық өңдеу |
1 |
|
|
§7. 24-бет №4.сар.жұм. |
||||
6 |
Ет тағамдарына тұздықтар. Дайындау технологиясы. Қазақстан Республикасының экономикасы. |
1 |
|
әдістемелік құрал |
§10. 32-бет №6. Сар.жұм. |
||||
7 |
Қазақ ұлттық асханасының екінші тағамдары. |
1 |
|
|
§11. 41-бет |
||||
8 |
Сарамандық жұмыс:еттен дайындалған салат. Ресурс шектеулігі және таңдау проблемасы |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
ІІ. Тігін бұйымдарын жобалау және дайындау (шалбар) – 8 сағат ( 2 теория 6 практика) |
|||||||||
9 |
Тігін шеберханасындағы жұмыс кезіндегі қауіпсіздік техникасы |
1 |
|
Техника қауіпсіздік ережесін меңгеру, сән журналдарынан сән үлгілерімен танысу. Сән журналдары нұсқауларын басшылыққа алу. |
Киімді жобалау және дайындау, қазіргі жеңіл киім түрлері мен сипаттамасы. |
Тігін машинасы, жиектеуші машина (оверлок), үтік. |
|
§12. 44-бет ереже жаттау |
|
10 |
Киімді дайындау және жобалау. Сұраныс. Сұраныс икемділігі. |
1 |
|
|
§13. 46-бет оқу |
||||
11 |
Киім түрлері және оған қойылатын талаптар |
1 |
|
Пішім талаптарын орындау. Жеке өлшемдер алу, пішім парағын пайдалану тәртіптерін білу. Жекешелендіру ұғымымен таныстырып, түсіндіру. Шалбар сызба бөлшектері, өлшемдер туралы түсінік. Шалбар сызба бөлшектері,өлшемдер туралы білу. |
Конструкциялау және модельдеу |
Жаздық киім модельдері, шалбар және костюм шалбар. Бұйымды түйіндік өңдеу үлгілері |
|
§14. 50-бет |
|
12 |
Шалбар түрлері. Өлшем. Өлшем алу. Ұсыныс. |
1 |
|
|
§17, 18. 66,69-бет |
||||
13 |
Шалбар сызбасын құрылымдау. Әйелдер шалбарын модельдеу. |
1 |
|
|
§19,20. 73,77-бет |
||||
14 |
Матаны пішуге дайындау. Пішімді матаға жаймалау. Ұсыныстың баға бойынша икемділігі |
1 |
|
|
§21,22 80,82-бет
|
||||
15 |
Киім бөлшектерін қатырмамен өңдеу. Бірінші шақтап көруге дайындау |
1 |
|
|
§23,24-бет
|
||||
16 |
Шалбар түймелеуін өңдеу технологиясы. Бұйым етегін өңдеу технологиясы. Сұраныс пен ұсыныстың өзара әрекеттесуі. |
1 |
|
|
§27,28 102,107-бет |
||||
ІІІ. Материалды көкемдік өңдеу – 8 сағат (2 теория 6 практика) |
|||||||||
17 |
Көркемдік кесте. Кестедегі ою – өрнек, түс |
1 |
|
Техника қауіпсіздік ережесін меңгеру, бисермен кестелеу талаптарын орындау,меңгеру. Моншақ тізудің тәртібін білу. Бисердің моншақтан, стеклярстен айырмашылығын ажырату. |
Көркемдік шығармашылық түрлері, көркем кестелеу, кестелеуге арналған құралдар, мата мен жіп таңдау. |
Кестеленген бұйымдар, бисерден жасалған бұйымдар жиынтығы. |
|
§30,31-бет оқу |
|
18 |
Кесте тігуге арналған құрал – жабдықтар. Кесте тігу құралдарымен жұмыс істеу кезіндегі қауіпсіздік ережесі. Экономикадағы тұтынушы. |
1 |
|
|
§32. 114-бет ереже жаттау |
||||
19 |
Кестені қолмен тігу технологиясы. Бисермен жұмыс. |
1 |
|
|
§33,34. 118-бет |
||||
20 |
Бисермен жұмыс істеуге негізгі және қосымша материал. Бисермен жұмыс істеу техникасы. Өндіріс. |
1 |
|
|
§35,36 120,122-бет |
||||
21 |
Бисермен кестелеу |
1 |
|
Моншақ тізу түрлерін, тәртібін үйрену. Бисермен әшекейлеп, жұмыс жасай білу,үйрену. |
Кестелеуге арналған құралдармен жұмыс істеу кезінде сақталатын қауіпсіздік ережелері. |
Журналдар, кітаптар, буклеттер (қазақ халқының қолөнер бұйымдары). |
|
§37,38-бет |
|
22 |
Бисермен тоқымашылық. Фирмалар. Бәсеке. |
1 |
|
|
|
||||
23 |
Қазақтың ұлттық киімін әшекейлеуде бисерді қолдану |
1 |
|
|
§39. 133-бет |
||||
24 |
Үйдің, пәтердің сәндік бұйымдары. Фирманың шығындары. |
1 |
|
|
§40. 135-бет |
||||
ІҮ. Кәсіби қызмет ету саласының технологиясы – 5 сағат ( 2 теория 3 практика) |
|||||||||
25 |
Кәсіби қызығушылық, қабілет, икемділік. Жеңіл және тамақ өнеркәсібіндегі кәсіби қызмет |
1 |
|
Ауыл шаруашылығына байланысты мамандық түрлері, оның адам өміріндегі маңызы, жалпы мамандық туралы түсініктер беру. Ауыл шаруашылығы мамандарының жұмысы, олардың атқаратын жұмыс түрлерімен танысу. Болашақ мамандық бойынша әңгімелеу. |
Мамандық, квалификация, кәсіби дайындықтың біліктілік деңгейі, мамандықтарды жіктеу, жеңіл және тамақ өнеркәсібіндегі кәсіби қызмет, жеңіл өнеркәсіп саласындағы мамандықтар. Кәсіпке қызығушылық, бейімділік және қабілеттілік |
Экология бойынша анықтамалық, «Мамандықтар бойынша жол көрсеткіш», «Мамандық нұсқаушысы» кітабы, салауатты өмір салты бойынша әдебиеттер, плакаттар, слайдтар, бейнефильмдер. |
|
§41,42. 138,146-бет |
|
26 |
Сауда саласындағы мамандықтар. Қазақстан Республикасының еңбек нарығы. |
1 |
|
|
§43. 149-бет |
||||
27 |
Егіншілік шаруашылығы мен мал шаруашылығындағы мамандықтар |
1 |
|
|
§44. 151-бет |
||||
28 |
Өзін – өзі кәсіби тануда тұлғаның жеке қасиеттері. Ақша және қаржы институттары. |
1 |
|
|
§45. 154-бет |
||||
29 |
Келешек мамандықтары |
1 |
|
|
§46 159-бет |
||||
Ү. Жоба жасау қызметі – 5 сағат (1 теория 4 практика) |
|||||||||
30 |
Шығармашылық жобаға арнап бұйым таңдау және шығармашылық жобаны жүзеге асыру. Экономикадағы мемлекеттің ролі |
1 |
|
Оқушыларға шығармашылық жоба жоспарлау туралы түсінік беру. Оқушылардың білімдерін тереңдету. Бисермен жұмыс жасай білу, үйрену. Мамандық, карьера туралы түсініктер беру. |
Жобаның негізгі компоненттері (қысқаша тұжырымдалған міндеттер мен сұранысты анықтау, алғашқы идея жиынтығы) |
Бисерден жасалған бұйым үлгілері, журналдар, буклеттер, қазақтың ұлттық киімдері, әшекей бұйымдары туралы кітап.
|
|
оқу |
|
31 |
Жоба. Жастарға арналған шалбар. |
1 |
|
|
165-бет |
||||
32 |
Жоба. Суретті бисермен кестелеу. Экономикалық тұрақтылық. |
1 |
|
|
168-бет |
||||
33 |
Жоба. «Хохлома» алқасы |
1 |
|
|
173-бет |
||||
34 |
Жоба. «Керемет» алқасы. Қ-Р әлемдік шаруашылық жүйесіне кірігуі. |
1 |
|
|
174-бет |
||||
10–сынып (технология пәні) |
|||||||||
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
І. Тағам әзірлеу технологиясы – 9 сағат (2 теория 7 практика) |
|||||||||
1 |
Тамақтану мәдениеті, дұрыс тамақтану. |
1 |
|
Тамақтану мәдениеті, адам ағзасына дұрыс тамақтанудың пайдасы туралы түсінік беру. Талаптар мен ережелерді түсіндіріп,үйрету. Бисквит дайындау ережесі, тәсілін үйрету. Крем әзірлеудің реттілігі мен технологиясын меңгерту. Марципанның дайындалу әдісін үйрету, безендіріуге арналған қалташа туралы түсіндіру. Бисквитті дайындау әдіс,тәсілдерін меңгеру. |
Тамақтану мәдениеті, дұрыс (тиімді) тамақтану, мектеп жасындағы балаларға арналған азық-түліктің тәуліктік жиынтығы, кондитерлік өнімдер дайындауға арналған ыдыстар мен азық-түлік тізімі, еңбекті қорғау. |
Әр түрлі тағамдардың суреті бар буклеттер. |
|
Оқу |
|
2 |
Санитарлық-гигиеналық талаптар және қауіпсіздік ережесі. Сұраныс және ұсыныс |
1 |
|
әдістемелік құрал |
Ереже |
||||
3 |
Бисквитті жылы, салқын тәсілмен дайындау |
1 |
|
|
Дайындау тәсілі |
||||
4 |
Крем әзірлеу, азық-түлік мөлшері, әзірлеу реттілігі және технологиясы. Нарықтық тепе-тендік |
1 |
|
|
Дайындау тәсілі |
||||
5 |
Қайнатпалы крем, қаймақ кремі жұмыртқаның ақ уызынан жасалған крем, глазур. |
1 |
|
|
Оқу |
||||
6 |
Марципан дайындаудың суық және ыстық тәсілі. Кондитер өнімдерін безендіруге арналған кондитер қалтасы. Өндіріс. |
1 |
|
|
Дайындау тәсілі |
||||
7 |
Бисквит тортын дайындау. |
1 |
|
|
Торт дайындау тәсілі |
||||
8 |
Тортты безендіру,әшекейлеу. |
1 |
|
|
|
||||
9 |
Дастархан жабдықтау. |
1 |
|
|
|
|
|
Қайталау. |
|
ІІ. Иық бұйымдарын жобалау, конструкциялау, модельдеу және дайындау – 16 сағат (3 теория 13 практика) |
|||||||||
10 |
Иық бұйымдарын консктрукциялау, модельдеу және дайындау. Фирмалар |
1 |
|
Конструкциялау туралы түсінік беру және модельдеу, дайындау. Тігін бұйымдарын эскиз, сызбасын жасап үйрену. Костюмді композициялау үйрету, пропортция туралы түсінік беру. Оқушыларға өлшем алу реттілігі меңгерту. Тігін бұйымдарын (халат) модельдеу. Қондырма жеңді модельдеуді меңгерту. Жаға мен түймелеуді үйрену. Жағасы сызбасының құрылымын жасап үйрену. Іскерлік костюмдермен танысу, бұйымды нұсқау карта бойынша дайындау. |
Иық бұйымдарын конструкциялау, модельдеу және дайындау (көйлек, әйел жейдесі (блузка), халат, көкірекше (жилет, жекет) – таңдау бойынша. |
Тігін машинасы, жиектеуші машина (оверлок), үтік. |
|
Оқу |
|
11 |
Тігін бұйымдарының эскизін, сызбасын, дайындау реттілігін, дайындау тәсілдерін үйрену |
1 |
|
|
|
||||
12 |
Эскиз, костюм композициясы, силуэт, түсі, пропортция туралы түсінік.Бәсеке |
1 |
|
|
Оқу |
||||
13 |
Өлшем алу және иықты бұйым сызба негізінің құрылымы. |
1 |
|
|
Оқу |
||||
14 |
Тұтас пішім негізіндегі тігін бұйымдарын (халат) модельдеу. Бағалы қағаз нарығы |
1 |
|
|
жұмысты аяқтау |
||||
15 |
Қондырма жеңді модельдеу. |
1 |
|
|
Оқу. |
||||
16 |
Жағалар және түймелеу. Жаға сызбасының құрылымы. Бағалы қағаз нарығы. |
1 |
|
|
Оқу |
||||
17 |
Іскерлік костюмдермен танысу, жекет және белдемшені нұсқау карта бойынша дайындау. |
1 |
|
|
Тігу жұмыстар |
||||
18 |
Иықты бұйымды дайындау технологиясы. Биржа |
1 |
|
|
Оқу |
||||
19 |
Иық бұйымының сызбасын құрастыру. |
1 |
|
|
Оқу |
||||
20 |
Иық бұйымдарын тігу жұмыстары (алдыңғы,артқы бой). Қаржы бизнес |
1 |
|
|
Оқу |
||||
21 |
Иық бұйымдары тігу жұмыстарының соңғы жұмыстары |
1 |
|
|
Оқу |
||||
22 |
Бұйым бөлшектерін қатырмалау (өңірасты,жаға,қаттама)Ақша және қаржылық бизнес |
1 |
|
Иықты бұйымды дайындау технологиясын меңгерту,үйрету. Сызба құрастырудың әдістерін үйрету. Тігу жұмыстарын орындауда мұқият болуға үйрету. |
Тігін бұйымдарының: эскизін, сызбасын, дайындау реттілігін, дайындау тәсілдерін үйрену. |
Суреттер, үлгілер |
|
Тігу жұмыстар |
|
23 |
Киімді көркемдеп әрлеу. |
1 |
|
|
|
Тігу жұмыстар |
|||
24 |
Иық бұйымдары тігу жұмыстарының соңғы жұмыстары. Тұтынушы құқығын қорғау туралы заң |
1 |
|
Слайдтар |
|
Қайталау. |
|||
25 |
Жұмысты аяқтау. Қорытынды. |
1 |
|
|
Қайталау. |
||||
ІІІ. Жоба – 9 сағат (1теория 8 практика) |
|||||||||
26 |
Жобаны таңдау және негіздеу |
1 |
|
Шығармашылық жобаның мақсатымен міндетін оқушыларға түсіндіру. Таңдаған тақырып бойынша бұйымды жарнамалау. Шығармашылық жоба бойынша жұмыстар жүргізу. |
1) бұйымды таңдау бойынша жобалау және дайындау; 2) жобалық жұмыстар (дизайн-папкасы); 3) берілген модельді дайындаудың техникалық паспорты, жобаны қорғау.
|
|
|
Оқу |
|
27 |
Жобаның мақсаты мен міндеттері. Сақтандыру |
1 |
|
Суреттер |
|
Оқу |
|||
28 |
Жоба тақырыптары,бұйымды жарнамалау (жакет) |
1 |
|
Слайдтар |
|
|
|||
29 |
Шығармашылық жоба нысандары. Бизнес-тарих |
1 |
|
Үлгілер |
|
|
|||
30 |
Жобалық жұмыстар. |
1 |
|
|
|
|
|||
31 |
Жобалық жұмыстар |
1 |
|
|
|
|
|||
32 |
Шығармашылық жобаны аяқтау |
1 |
|
|
|
|
|||
33 |
Жобаны қорғау |
1 |
|
|
|
Қайталау |
|||
34 |
Қорытынды |
1 |
|
|
|
Қайталау. |
|||
11–сынып (технология пәні) |
|||||||||
№ |
Сабақтың тақырыбы |
Сағаты |
Мерзімі |
Білім, іскерлік дағды /бағдарлама талаптарына сай алынады/ |
Негізгі ұғымдар |
Көрнекі құралдар |
Қосымша әдебиеттер |
Үйге тапсырма |
|
І. Қазақ халқының ұлттық костюмін конструкциялау, модельдеу және дайындау – 32 сағат (4 теория 28 практика) |
|||||||||
1 |
Дизайн туралы түсінік. Қазіргі кездегі киім дизайны. |
1 |
|
Дизайн туралы түсінік беру. Қазіргі үлгідегі киім дизайны |
|
|
|
Оқу. |
|
2 |
Дизайнер шығармашылығы ҚР-ғы кәсіпкерлік |
1 |
|
Дизайнер шығармашылығы түсіндіру. |
|
Әр түрлі киім үлгілері |
«Технология» журналы |
Оқу |
|
3 |
Ұлттық костюм және қазіргі киім |
1 |
|
Ұлттық костюмді қазіргі киім үлгісімен салыстыра отырып түсіндіру |
Ұлттық костюмді қазіргі заманауи етіп тігп, үйрену |
|
|
Оқу. |
|
4 |
Көрем ансамбль ретіндегі қазақстың ұлттық костюмі КР-ғы бизнесті ұйымдастыру |
1 |
|
Қазақтың ұлттық костюмін өнерде пайдалану |
|
|
|
Оқу. |
|
5 |
Ұлттық мотив бойынша қазіргі стильді киім үлгісін жасау. |
1 |
|
Ұлттық мотив бойынша заман талабына сай киім жасау. |
|
суреттер, үлгілер |
|
Сән үлгілерін дайындау. |
|
6 |
Ұлттық колориттегі қазіргі заманауи көйлек. Бизнес тарих |
1 |
|
Түстер үйлесімін меңгерту |
|
|
|
Сән үлгілерін дайындау |
|
7 |
Костюмдегі стильдік шешім,киімді көркем безендіру принциптері |
1 |
|
Бұйымды көркем безендіруді үйрету |
Ұлттық костюмді әшекейлеу. |
|
|
Оқу. |
|
8 |
Түрлі қолданыстағы киімдерді көркем безендіру ерекшеліктері. Менеджмент негіздері |
1 |
|
Әр түрлі киімді көркем безендіруді үйрету. |
|
слайдтар |
|
Сән үлгілерін дайындау |
|
9 |
Сәндік әрлеу түрлері (ызба,таспа,бау.) |
1 |
|
Сәндік әрлеу түрлерін көрсете отырып меңгеру. |
|
|
|
Әрлеу жұмыстары |
|
10 |
Сәндік әрлеу түрлері (бисер,страза,кесте, кристал). Бастапқы капитал |
1 |
|
Сәндік әрлеу түрлерін көрсете отырып меңгеру. |
|
|
|
Әрлеу жұмыстары |
|
11 |
Ұлттық костюмднің сәнін келтіретін қосымша зергелік бұйымдар мен аксессуарлар |
1 |
|
Ұлттыық зергерлік бұйымдар туралы түсінік беру. |
Зергелік бұйымдарды таңдау |
|
сән журналдары |
Әрлеу жұмыстар. |
|
12 |
Эскиз, сызба (иық бұйымының базистік сызбасы,модельдеу жолымен) Бизнес жоспар |
1 |
|
Эскиз, сызба жасауды, модельдеуді үйрету. |
|
суреттер, үлгілер |
|
Эскиз дайындау |
|
13 |
Әшекей, өңдеу түрі, материалды іріктеу, дайындау технологиясы |
1 |
|
Бұйымға материалды іріктеуді,дайындауды үйрету |
|
|
|
Оқу |
|
14 |
Камзол және бас киім тігу кезінде бөлшектерді қатырмалауға арналған аралық төсем материалдарын таңдау. |
1 |
|
Бұйымды тігу кезіндегі қатырма материалды таңдай білуге үйрету. |
|
|
|
Оқу |
|
15 |
Бұйымды пішу. Бизнестегі инвестициялар |
1 |
|
Бұйымды пішу кезіндегі әдістерді пайдалану |
|
|
|
Оқу |
|
16 |
Дайындау реттілігі және ою-өрнек түрлері |
1 |
|
Ою-өрнек түрлерін таңдау |
|
слайдтар |
|
Ою түрлері |
|
17 |
Нұсқау карта бойынша костюмді жобалау және дайындау. Қаржылық тәуекелділік |
1 |
|
Нұсқау карта бойынша бұйымды жобалау |
Нұсқау картаны қолдана білу. |
|
|
Нұсқау карта |
|
18 |
Түйіндік өңдеу , пішім, сызба, эскиз жасау |
1 |
|
Эскиз, сызба жасауды,үйрету. |
|
|
|
Эскиз дайындау. |
|
19 |
Иық және бүйір тігістерін, бүкпені өңдеу. Қаржылық есептер |
1 |
|
Иық және бүйір тігістерін өңдеу. Бүкпе тігісін өңдеу |
|
|
|
Өңдеу жұмыстар |
|
20 |
Белдемше етегін желбіруіш, желбірмен өңдеу (моделіне қарай) |
1 |
|
Белдемше етегін желбірмен желбіреуішпен өңдеу |
|
|
|
Өңдеу жұмыстар |
|
21 |
Мойын ойындысын өңдеу (жаға, жиек немесе әдіппен) Салықтар |
1 |
|
Мойын ойындысын өңдеу тәсілдерін үйрету. |
|
|
|
Тігу жұмыстар |
|
22 |
Жеңді қондыру көктеу және қондырып тігу. |
1 |
|
Жеңді қондыру үйрету, көктеу, қондырып тігу. |
|
|
|
Тігу жұмыстар |
|
23 |
Белдемшені нымшамен біріктіру. |
1 |
|
Белдемшені нымшамен біріктіру әдістері |
|
|
|
Тігу жұмыстар |
|
24 |
Бұйымды тігу. Қаржыны басқару |
1 |
|
Бұйымды тігу жұмыстарын ретімен орындау |
|
|
|
Тігу жұмыстар |
|
25 |
Камзол тігу жұмыстары |
1 |
|
Бұйымды тігу жұмыстарын орындау,үйрену. |
Камзол жұмыстарын бастау |
|
|
|
|
26 |
Киімді әшекейлеу. Бизнес идеялар |
1 |
|
Киімді әшекейлеу жұмыстарын ұйымдастыру. |
|
|
|
|
|
27 |
Тақияны пішу. Бизнесті сақтандыру |
1 |
|
Пішу жұмыстарын реттілікпен ұйымдастыру. |
|
|
|
|
|
28 |
Тақия тігу. |
1 |
|
Бұйымды тігу жұмыстарын ретімен орындау. |
|
|
|
Тігу жұмыстар |
|
29 |
Тақияны әшекейлеу. Қаржылық менеджмент |
1 |
|
Бұйымды әшекейлеу жұмыстарын үйрету. |
Әр түрлі моншақтармен тақияны әшекейлеу |
|
|
Әрлеу жұмыстар |
|
30 |
Бұйымның соңғы әшекейлеу жұмыстары |
1 |
|
Бұйымды әшкейлеу жұмыстарын үйрету |
|
|
|
Сыныпта жұмыстарды аяқтау. |
|
31 |
Дайын бұйымды қорғау |
1 |
|
Дайын бұйымды қорғау жұмыстарын үйрету. |
|
|
|
Қайталау. |
|
32 |
Қорытынды |
1 |
|
|
|
|
|
|
|
ІІ. Жобаны қорғау – 2 сағат (2 практика) |
|||||||||
33 |
Ұлттық костюмді жобалау және дайындау |
1 |
|
Жоба дайындауды үйрету, меңгерту |
Жоба дайындау |
|
|
Қайталау. |
|
34 |
Жобаны қорғау |
1 |
|
Дайын жобаны қорғау |
|
|
|
Қайталау. |