Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
Котлет массасын және одан шала фабрикаттар дайындау: «котлеттер», «биточкалар», «тефтельдер».
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
«ПЕРСПЕКТИВА» КОЛЛЕДЖІ БІЛІМ БЕРУ ҰЙЫМЫ» ЖШС
«Бекітемін»
Оқу өндірістік
жұмысы жөніндегі
директордың орынбасарының
міндетін атқарушы
________ Г. Аюпова
__ _____ 2022 жыл
САБАҚТЫҢ ӘДІСТЕМЕЛІК ДАМУЫ
Пән атауы: Өндірістік оқыту
Мамандық: 10130300 - «Тамақтануды ұйымдастыру
Біліктілік: 3W10130302 - «Аспазшы»
Өндірістік оқыту шебері: Куватова Сая Бактыбаевна
Алматы
Әдістемелік кеңестің отырысында қаралды Хаттама № « » _____ 2022ж Әдіскер: Лышко Л.М.________ |
Аранайы пәндер ЦӘК отырысында қаралды Хаттама № « » _____ 2022ж Комиссия төрайымы Хиониди Д.М.______ |
Мазмұны
1. Мұқаба парағы (1-қосымша).
2. Мазмұны.
3. Сабаққа дейін:
а. Мекенжай санаты;
б. Сабақтың тақырыбы;
в. Сабақтың мақсаттары;
- оқыту;
- дамыту;
- тәрбиелік;
г. Алдын ала білім;
д. Сабақтың ұзақтығы;
е. Оқыту әдістері;
ж. Ұсынылатын ассортимент;
з. Ресурстар;
и. Сабақ нәтижелерін бағалау;
к. Күтілетін нәтиженің (құзыреттің) сипаттамасы.
4. Сабақ барысы:
а. Ұйымдастырушылық сәт қатысушыларды тексеру, сыртқы түрі, сабаққа дайындық.
б. Кіріспе нұсқаулық:
- сабақтың тақырыбы мен мақсатын хабарлау. Мәселені анықтау;
- сабақ материалы бойынша білім алушыларға нұсқау беру;
- жұмыс орнын дайындау;
- негізгі әдістерді көрсету;
- әдеттегі қателіктер;
- нұсқаулық карта бойынша жұмыстарды орындау тәртібі;
- кіріспе нұсқаулық материалын бекіту;
- ақаудан қалай аулақ болуға болады.
в. Білім алушылармен жұмыс және ағымдағы нұсқаулық:
Бірінші мақсатты айналма жол:
- жұмыс орнының ұйымдастырылуын тексеру;
- қауіпсіздік ережелерінің орындалуын қадағалау;
- қажетті шикізаттың,инвентардың және ыдыстың бар-жоғын тексеру.
Екінші мақсатты айналма жол:
- жұмыстын дұрыст орындалуын тексеру;
- жұмыстың орындалу уақытын белгілеу;
- қауіпсіздік ережелерінің орындалуын қадағалау;
- технологиялық процестің барысын бақылау.
Үшінші мақсатты айналма жол:
- орындалған жұмыстарды қабылдау және бағалау;
- жұмыс орындарын тазалау;
- жұмыс орындарын тазалауға уақытты белгілеңіз.
г. Қорытынды нұсқаулық:
- өз қызметін және орындалған жұмыстардың сапасын талдау.
д. Үй тапсырмасы.
5. Әдебиеттер.
6. Қосымшалар.
3. Сабаққа дейін:
а. Мекенжай санаты;
Мамандық: 10130300 - «Тамақтануды ұйымдастыру
Біліктілік: 3W10130302 - «Аспазшы»
Оқу курсы: бірінші
Пән атауы: Өндірістік оқыту шебері
б. Сабақтың тақырыбы: Котлет массасын және одан шала фабрикаттар дайындау: «котлеттер», «биточкалар», «тефтельдер».
в. Сабақтың мақсаттары;
- оқыту - білім алушылардың 100%-ы котлеттер, биточкалар,тефтельдер дайындайды.
- дамыту - студенттердің алған білімдерін жалпылау, талдау және салыстыру дағдыларын дамыту.
- тәрбиелік - студенттерді жұмыста ұқыптылыққа, шикізатқа ұқыпты қарауға тәрбиелеу.
Мазмұны бойынша:
- нәтижесінде білім алушылар котлеттер, биточкалар,тефтельдер дайындауды ресімдеу, ұсыну, үйлестіру бойынша дағдылар мен дағдыларды меңгереді.
Даму бойынша:
- білім алушылар зімбір қамырынан жасалған бұйымдарды ресімдеуде және беруде шығармашылық қабілеттерін, дербестігін дамытатын болады;
- білім алушылар зімбір қамырынан жасалған бұйымдарға сусындармен бірге аспаздық сипаттама береді;
- білім алушылар өз бетінше жұмыс орнын ұйымдастыра алады;
- білім алушылар шикізатты, электр энергиясын, су ресурстарын ұтымды пайдалануды, шығармашылық белсенділік пен бір-біріне деген өзара құрмет көрсетуді үйренеді;
- білім алушылар қауіпсіздік техникасы мен санитарлық – гигиеналық талаптарды сақтайтын болады;
- білім алушылар шығармашылық атмосфера құруды және бракераж кезінде сусындармен үйлесетін зімбір қамырынан жасалған бұйымдарды ұсынуды үйренеді;
- білім алушылар алынған нәтижелерді өзін-өзі бағалауды үйренеді.
г. Алдын ала білім.
Білім алушылар білуі және жасай алуы тиіс.
Білім алушылар білуі тиіс:
- жұмыс орнын ұйымдастыру;
- қауіпсіздік ережелері;
- санитарлық-гигиеналық талаптар;
- шикізатты өндіріске дайындау ережелері;
- сусындарды дайындау ережелері;
- азық-түлік қауіпсіздігі және тауарлық көршілік;
- құралдардың, құрал-саймандар мен жабдықтардың жұмыс принциптері мен пайдалану ережелері.
- температуралық режимді сақтау;
- қызмет көрсету үшін зімбір қамырынан өнім жасаңыз, органолептикалық бағалауды орындаңыз.
Білім алушылар жасай алуы керек:
- жұмыс орындарын ұйымдастыру;
- жылу жабдықтарын пайдалану;
- сусындар дайындаңыз;
− балықтан котлет массасын дайындау ;
- температуралық режимді сақтай отырып, котлеттер пісіріңіз;
− котлет массасынан котлеттер, биточки, тефдельдер дайындау;
д. Сабақтың ұзақтығы: 270 минут.
Ұйымдастыру сәті: 10 минут.
Кіріспе нұсқаулық: 50 минут.
Ағымдағы Нұсқаулық: 165 минут.
Қорытынды Нұсқаулық: 45 минут.
Кері байланыс.
Сабақты қорытындылау.
Үй тапсырмасы.
е.Оқыту әдістері:
- шебердің практикалық көрсетілімі;
- өзіндік жұмыс.
ж.Ұсынылатын ассортимент: «котлеттер», «биточкалар», «тефтельдер».
з. Ресурстар.Шикізат: балық, пияз, ұн, нан, сүт, тұз, бұрыш,аунатпа,май.
Жабдықтар: ет тартқыш, таразы, тоңазытқыш.
Құралдар: пышақ, ас қасық.
Инвентарь: тақта, тәрелке, табақ.
и. сабақ нәтижелерін бағалау.
Студенттердің теорияны игеріп, практикалық дағдыларды игергендігінің дәлелі болады:
- қауіпсіздік техникасы мен санитарлық нормаларды сақтай отырып, жұмыс орнын ұйымдастыру;
- котлет массасын дайындау, қауіпсіздік техникасы мен санитарлық нормаларды сақтай отырып ресімдеу;
- котлеттер, биточкалар, тефтельдер.
к. күтілетін нәтиженің сипаттамасы:
Сабақ аяқталғаннан кейін білім алушылардың 100%-ы Қауіпсіздік техникасы мен санитарлық нормаларды сақтай отырып, шала фабрикаттар дайындайды;
- санитарлық-технологиялық режимді орындайтын болады;
- еңбекті ұтымды ұйымдастырудың негізгі бағыттары қолданылатын болады;
- қауіпсіздік техникасын, өртке қарсы қауіпсіздік ережелерін сақтайтын болады;
- сабақта (өндірісте)жылу өңдеу тәсілдері мен технологиялық жабдықты пайдалану туралы білімді қолдану;
- котлет массасынан шала фабрикаттар дайындаудың технологиялық процесін ұйымдастыру және жүзеге асыру.
Сабақ жоспары. Модуль коды КМ1
Сабақтың тақырыбы: Балықтан котлет массасын және шала фабрикаттар дайындау: «котлеттер», «биточкалар», «тефтельдер».
Сабақтың мақсатты: білім алушылардың 100%-ы котлеттер, биточкалар,тефтельдер дайындайды.
4. Сабақ барысы
Сабақ кезеңдері |
t (мин) |
Орындалуға тиіс іс-әрекеттер |
||
1 |
2 |
3 |
||
Ұйымдастыру кезеңі |
10 мин |
Білім алушыларды түгендеу |
||
Білім алушылардың сырт бейнесін,жеке гигиенасын тексеру |
||||
Топқа психологиялық дем беру: Жетістік ағашы біздің ағашқа назар аударыңыз. Әрқайсыңызда белгілі бір түсті (көк) шарлар (стикерлер) бар. Мен сізден допқа жабысқақ жазбаны алып, шыршамызды көгілдір тілектер шарларымен және сабаққа оң көзқараспен безендіруге көмектесуіңізді сұраймын, шыршаны безендіріп, тілек айту керек. Шыршаның сұлулығы сізге, сіздің ұмтылыстарыңызға және үміттеріңізге байланысты екенін ұмытпаңыз. |
||||
Практикалық жұмыс |
Кіріспе нұсқаулық |
50 мин |
Сабақ тақырыбымен, мақсаттарымен таныстыру (5мин) Техникалық, өрт қауіпсіздігі санитарлы-гигиеналық талаптармен таныстыру Білім алушыларды құрал-жабдық жұмысымен таныстыру Өткен тақырып бойынша білім алушылардың білім деңгейін тексеру.
Жұмыс орнын ұйымдастыруды түсіндіру және көрсету. Өндіріс оқу шеберінің практикалық көрсетуі(25 мин) котлет массасынан котлеттер, биточкалар, тефтельдер жасау. Білім алушыларға тапсырмалар беру және оларды жұмыс орындарына бөлу |
|
Ағымдағы нұсқаулық 165 мин |
||||
1 мақсатты айналма жол |
Р1 |
45 мин |
Білім алушылардың практикалық іс-әрекетінің мақсатын нақты анықтау. Шала фабрикаттарды дайындау, котлеттер, биточкалар, тефтельдер дайындау бойынша еңбек тәсілдерін дұрыс және сапалы орындау дағдылары мен дағдыларын дамыту. НАССР талаптарына сәйкес жұмысты бастау үшін жұмыс орнын ұйымдастыруды тексеріңіз. Тапсырмалардың команда ішінде қалай бөлінетінін тексеріңіз. Пышақпен, құралдармен, жылу және тоңазытқыш жабдықтарымен жұмыс істеу кезінде қауіпсіздік ережелерінің сақталуын тексеріңіз. |
|
2 мақсатты айналма жол |
D2 |
85 мин |
Тақырып бойынша өзіндік жұмыс:
Жұмыс орнын тексеру Тапсырмаларды қадағалау 1) нан және сүт талаптарының сәйкестігі; 2) пышақпен, құралдармен және жабдықпен жұмыс істеу кезінде қауіпсіздік техникасы қағидалары мен санитариялық нормалардың сақталуына сәйкестігі; |
|
3 мақсатты айналма жол |
С3 |
35 мин |
НАССР сәйкес жұмыс орнын уақтылы тазалауды, қолдың тазалығын бақылау. Әрі қарайғы қызметті жақсарту үшін қателерді жазып, талдаңыз. Талдауды қолдану арқылы әдеттегі қателер бойынша ұсыныстар. |
|
Қортынды нұсқаулық |
А4 |
40 мин |
Білім алушылар өз-өзін бағалауы, бір-бірін бағалауы, котлет массасынан жасалған шала фабрикаттарды тексеру |
|
Сабақ барысын бағалау |
5 мин |
Іс-әрекеттердің қортынды бағасы |
а. Ұйымдастыру сәті - 10 минут
Сәлемдесу: өндірістік оқыту шебері сәлемдеседі білім алушылар және өзінен бастап бүгінгі күнге тілек айтады.
Сыртқы түрін тексеру:
"Миға шабуыл, өзін-өзі тексеру". Арнайы киім мыналардан тұрады: китель, шалбар, алжапқыш, қалпақ, қолғап және ауыстырылатын аяқ киім. Білім алушылар бір-бірін сыртқы түрінің сәйкестігін тексереді. Өндірістік оқыту шебері жетекші сұрақтар қояды: