Материалдар / М.Ғабдуллин "Батыр Бауыржан"

М.Ғабдуллин "Батыр Бауыржан"

Материал туралы қысқаша түсінік
Батыр Бауыржан туралы оның ерең еңбектері туралы түсінік беру
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады. Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
03 Қаңтар 2019
766
0 рет жүктелген
770 ₸
Бүгін алсаңыз
+39 бонус
беріледі
Бұл не?
Бүгін алсаңыз +39 бонус беріледі Бұл не?
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

Тақырыбы: Пияздың түрлері және пайдасы Секциясы: БиологияЖетекшісі: Бастауыш сынып мұғалімі Сарбалина Анаргүл Жасулановна

Пікір Мен өзімнің шәкіртім Мадиева Мерейдің ғылыми жұмысымен толық оқып танысып,оқушым өзі ізденіп,ойланып, толғанып жаңаша ғылыми зерттеулер жүргізгеніне көңілім толды және осы жұмысын бағалаусыз қалдырмассыздар деген үміт те жоқ емес.

Мектеп директорының м. а Н. Ауданбаев



























Аннотация

Зерттеу мақсаты: Пияз туралы түрлі мәліметтер жинастыру барысында кезіккен қызықты жаңалықтармен таныстыру

Зерттеу кезеңдері: Ғылыми әдебиеттерден,оқулықтардан пияз туралы мәліметтер жинау

Зерттеу әдістемесі:Іздену, ақылдасу, диалог құру және барлығын жүйелеу

Зерттеу жаңалығы:







Зерттеу нәтижесі:



















Жоспары:

Кіріспе бөлімі
  • Пияздың түрлері және құрылымы
1.1.Пияздың түрлері1.2.Пияздың құрылымы және қасиеті2. Пияздың пайдасы мен зияны2.1. Пияздың емдік қасиеттері2.2.Пияздың қолданылуыҚорытынды бөлімі(ұсыныс)





































Сипаттама

Пияздың сыртқы түріне көңіл аударып, сыртқы, ішкі қабыршақтарының ерекшеліктерін, тамыр жүйесін қарау.
  • Қысқарған сабағы –түбіртегі
  • Қосалқы шашақ тамырлары
  • Сыртқы кебу қабыршақтары
  • Ішкі шырынды жапырақтары
  • Төбе және қолтық бүршіктері




































Пиязшық –түрін өзгерткен шырынды, қысқарған жер асты өзкені. Жер асты пиязшықты өсімдікке пияз,сарымсақ,лалагүл,жабайы жуа,қазжуа жатады. Қазжуа Қазақстанның Алтай өңірінде өседі.Ылғалды жерлерге тән мекендеуші,таудың ортаңғы белдеуінен жоғарғы белдеуіне дейін шығыстың барлық таулы аймақтарында және оңтүстік Қазақстанда-Алтайдан батыс Тянь-Шяньға дейінгі аралықта кездеседі.Қазақстанда туысы онша көп емес -50-ге жуық түрі кездеседі. Көкшілжуа Қазақстанда кездесетін 112 түрдің ең көп тпрпған түрі Каспий жәнеАрал теңізі маңы шөлдерінен басқа,далалы аймақтарда және шөлейттерде, жазықтарда ,тауларда кездеседі. Алтайжуасы Алтайда барынша кең тараған . Сыртқы түрі аздап бауда өсетін бас пиязға ұқсас.Пиязшықтары қысқа тамырсабаққа жиналған сопақша жұмыртқа пішінді келеді. Ұсақ торлы жуа Қазақстанда Алтайдың тек батыс бөлігінде кездеседі. Сабағының биіктігі 76 см-ге жуық.Гүлдері ұсақ 0,5 см. Бір қызығы бұл тек Қазақстанның өсімдіктеріне тиістісі ғана. Басқа елді- мекендерді тілге тиек етсе, таң атып, күн батар.



















Пияздың пайдасы мен зияны « Пияздың пайдасы көп» -деп бастасам, ең бірінші емдік қасиетіне тоқталып өткім келеді. Мысалы: Қажалған теріні емдеу үшін пияздың қабығын шыны банкіге салып,ас сіркесін құйыңыз.Банкіні қағаз немесе пергамент қағазымен жауып, екі аптаға қалдырыңыз. Содан соң суын төгіп,қабықты құрғатыңыз. Ұйықтар алдында қажалған теріні вазелин немесе май жағып, қажалған жерге қабықты 2-3 мм-ге дейін жағып, жүн шұлық киіп алу керек. Таңертең аяқты баулауға салып, ақырындап қажалған теріні алып тастау керек.Тұмауды емдеуді кім білмейді, дегенмен тың дүние болсын деп мұны да қосып айтқым келіп тұр. Ол үшін қабықты ұсақтап кесіп,4 ас қасығын қайнаған суға салып,3-5 минуттай сол судың буымен дем алыңыз.Құрғақ жөтелді емдеу2 ас қасық пияз қабығына 2 стақан су құйып, астын жай қойып, 15 минуттай қайнатамыз. Бөлме температурасында суытамыз.Сүзгіден өткізіп,жылы күйде ¼ стақанын тамақтан бұрын жарты сағат қалғанда, күніне 3 рет ішу керек.Варикозды емдеуВенаның түйнектеліп кеңеюі жағдайында пияз қабығының тұнбасын 10 күн қабылдау қажет.Ол үшін 2 ас қасық ұсақталған пияз қабығына 400 мл қайнаған су құйып, 6 сағатқа тұру керек. Сүзіп алып,тамақтануға жарты сағат қалғанда күніне 3 реттен қабылдау қажет. Бұны 7-10 күн қайталау керек. Арасына 1 апта үзіліс керек.

Әрине, пайдасын тізе берсе, көп-ақ!-- Зияны бар ма?-деген сауал қызығырақ деп ойлаймын. Бірде мен диетолог маманмен сұхбатты теледидардан көріп, таңқалғаным есіме түсіп кетті. Ол диета дегенді ұнатпайтын әйел заты жоқ екенін айтты. Сонда біз буға пісіреміз, қуырамыз, суға қайнатамыз. Міне дәл осы әдіс көбінесе жаман ауруға шалдықтырады. –дегенді де қосқым келеді.





Пияз туралы қызықты мәліметтер: 1-мәліметті бермей тұрып мен сіздерге бір сауал жолдағым келеді.-Көзден жас шығармай, пияз турауға бола ма?--Ғылыми жағынан түсіндіре алмасам да, өз ойымды айтып берейін. Кей адамдар көздері ашымасын деп көзілдірік киіп алғанын да көрдім және байқағаным көзі бәрібір ашып жылап тұрды.-Сол кезде мен оған көзілдірік емес, тыныс алу тесіктерін, танауын жабуға кеңес бергенмін. Сап тиылғанын өзім көрдім.-Демек, тобықтай түйін:Иіс танау арқылы көз жанарына жас ұялатады. Сол себепті тұмау маскасын пайдалану керек!2-мәліметті ұсынбас бұрын, тағы да сұрақ қоямын.-Майдың күйген-күймегенін қалай білеміз?-Тағы бір жауап:-Майды күйдірмес бұрын, пияз ашып майға тастасақ, қап-қара болып күйгенін байқаймыз. Ол да бір мәлімет.

3-мәлімет:Пиязды қуырарда үстіне ұн сепсе, қараймайды.

4-мәлімет:Пияздың қабығын аршу үшін, бірнеше тілік салу жеткілікті







Тәжірибе















































Қорытынды бөлімі:Тобықтай түйіні:Өмірді ащысы мен тәттісі бар.Яғни, балы да, жуасы бар.Жұмсағы да, қаттысы бар,Ауруға дауасы бар.-дей келе өз шығармашылығымды ұсынамын...Жуа да кей кезде жылатады.Өмір де құлатып,ауыртып ,сұлатады.Бірақ та көз жасты Кім-кімдер ұнатады?

























Пайдаланылған әдебиеттер:

6-сынып Биология 52-бетҚазақстанның өсімдікдер әлемі Суретті энциклопедия 103-бет,104,105-бет,138-139-беттер.







Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Осы аптаның ең үздік материалдары
Педагогтардың біліктілігін арттыру курстары
Аттестацияда (ПББ) 100% келетін
тақырыптармен дайындаймыз
Аттестацияда (ПББ) келетін тақырыптар бойынша жасалған тесттермен дайындалып, бізбен бірге тестілеуден оңай өтесіз
Өткен жылы бізбен дайындалған ұстаздар 50/50 жинап рекорд жасады
Толығырақ