Материалдар / ҚЫЗАНАҚ АУРУЛАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРҒА ҚАРСЫ КҮРЕС ШАРАЛАРЫН ҰЙЫМДАСТЫРУ
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

ҚЫЗАНАҚ АУРУЛАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРҒА ҚАРСЫ КҮРЕС ШАРАЛАРЫН ҰЙЫМДАСТЫРУ

Материал туралы қысқаша түсінік
Соңғы жылдары жақсы қызанақ дақылын өсіру оңай болған жоқ. Бұл өте таралған фитофтороз ауруына байланысты, ол қысқа мерзімде қызанақтың бүкіл дақылын жоя алады.
Авторы:
27 Наурыз 2024
81
1 рет жүктелген
Материал тегін
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

ҚЫЗАНАҚ АУРУЛАРЫ ЖӘНЕ ОЛАРҒА ҚАРСЫ КҮРЕС ШАРАЛАРЫН ҰЙЫМДАСТЫРУ



Авторлары Тулеген Баянсұлу Асылбекқызы

6В08171-«Агрономия» мамандығы,

АГР-20-1 оқу тобы,

Абызбай Сәкен Саматұлы

6В08171-«Агрономия» мамандығы,

АГР-23-1 оқу тобы,

Серік Айжан

6В01582-«Физика мұғалімдерін даярлау» мамандығы Ф-20-1 оқу тобы


Ғылыми жетекшісі: Нұрымова Раушан Дүйсенқызы

Қорқыт ата атындағы Қызылорда университеті

«Аграрлық технологиялар» БББ –ның

а.ш.-ғ.к. қауымдастырылған профессоры



КІРІСПЕ

Тақырыптың өзектілігі. Соңғы жылдары жақсы қызанақ дақылын өсіру оңай болған жоқ. Бұл өте таралған фитофтороз ауруына байланысты, ол қысқа мерзімде қызанақтың бүкіл дақылын жоя алады. Бұл мәселе біздің өңірге де тән. Біздің өңірде шілде мен тамыз айының соңында, қызанақ пісіп бастағанда, фитофтороз ауруына қолайлы жағдай туады. Сондықтан осы мәселе бойынша ғылыми және танымал ғылыми әдебиеттерді зерттеп, біз зерттеу жұмысымен айналысуға шешім қабылдадық.

Гипотеза: бізді қызанақтың экологиялық таза өнімдерін өсіру мәселесі қызықтырды.Осыған байланысты біз фитофтороз ауруымен күресудің химиялық емес әдістерін қолдануды шештік.

Мақсаты:пестицидтерді қолданбай қызанақтың фитофторозбен зақымдануымен күресу әдістерін анықтау.

Міндеттері:

* Қызанақтың морфологиялық ерекшеліктерін зерттеу.

* Фитофторозбен зақымданудың алдын алудың тиімді әдістерін табыңыз.

* Қызанақ ауруларының себептерін анықтаңыз.

Экологиялық таза қызанақ фитофторозсыз өсіруді үйрену.

* Ауруға төзімді ең жақсы сорттарды анықтау.


1. Қызанақтың пайда болу тарихы

Қызанақ Оңтүстік Америкадан, немесе Перудан шығуы да мүмкін. Онда ол мәңгі жасыл өсімдік. Біздің дәуірімізге дейінгі V ғасырда ежелгі перуліктар қызанақ өсіргені туралы мәліметтер бар. Ас үйде оны ежелгі ацтектер тұздықтар жасау үшін қолданған.

1540 жылы испан капитаны Эрнан Кортес қызанақты Еуропаға әкелді.

Қызанақ Италияға 16 ғасырдың соңында келді, дегенмен олар онда жетпіс жылдан кейін қызанақ өсіре бастады.

Үндістер бұл өсімдікті "помидорль", деп атады, олардан біздің "қызанақ"деген атау пайда болды. Рас, мамандар оны томат деп атайды, ал бағбандар оны қызанақ деп атайды. Еуропада бұл атау да жиі кездеседі. Қызанақ зауыты ұзақ уақыт бойы сәндік ретінде өсіріліп, оның жемістері улы болып саналды. Германияда олар терезе төсеніштерімен безендірілді, Францияда беседкалар, ал Англия мен Ресейде қызанақ сирек кездесетін гүлдердің арасында жылыжайларда өсірілді. 1811 жылы жарық көрген неміс ботаникалық сөздігінде қызанақ улы өсімдік болып саналады деген жазба бар.

Қызанақ Ресейге 18 ғасырда келді, алдымен олар үлкен сақтықпен қабылданды, улы деп саналды, ұзақ уақыт бойы "құтырған жидектер" деп аталды, бірақ көп ұзамай бәріне тез ұнады және олар барлық жерде көкөністер сияқты өсіріліп, тұтыныла бастады. Қазір Ресейдегі қызанақ картоптан кем емес танымал.

Фитофтордың паразиттік саңырауқұлағы фитофтороз ауруы (басқа грек тілінен аударғанда "өсімдік" + "жойғыш, жойғыш, өлімге әкелетін") дегенді білдіреді.

Фитофтороз ауруы-бұл саңырауқұлақтардың 50-ге жуық түрін біріктіретін оомицет класындағы паразиттік саңырауқұлақтардың тұқымы. Барлық фитофторозды саңырауқұлақтар жоғары өсімдіктерге әсер ететін белсенді паразиттік өмір салтын жүргізеді. Фитофтороз ауруының көптеген түрлері өсімдіктердің қауіпті ауруларының дамуын тудырады. Фитофтороздан (қызанақ, картоп, баклажан, бұрыш), сондай-ақ құлпынай, кастор майы, қарақұмық зардап шегеді. Phytophthora infestans-тің ең агрессивті түрі, түнгі жарыққа әсер етеді. Фитофтора бүкіл планетада - барлық климаттық аймақтарда кең таралған. Фитофторозбен жапырақтары, сабақтары мен жасыл, сондай-ақ пісіп келе жатқан қызанақ зақымданады. Жапырақтарда жапырақ пышағының шеттерінен бастап қоңыр өсу дақтары пайда болады, олар жапырақ аймағының үштен бірін, тіпті жартысынан көбін қамтуы мүмкін. Құрғақ ауа-райында ауру тіндері мен қатты зардап шеккен жапырақтары тез кебеді.

фитофтороз ауруының дамуына қолайлы ауа - райы жағдайында ауру өте қарқынды таралады және бір апта ішінде жапырақтардың негізгі бөлігі өлуі мүмкін. Сабақтарда сулы қара қоңыр жолақтар пайда болады. Әсіресе қауіпті жеміс ауруы (Сурет-1). Бұларда бұлыңғыр майлы қоңыр дақтар пайда болады, олар тез өсіп, бүкіл дақылдың өлуіне әкелуі мүмкін.

Жемістерде фитофторозбен зақымданудың алғашқы белгілері әдетте сабақтың тыртықтарының жанында пайда болатын кішкентай жасыл-қоңыр аймақтар түрінде көрінеді. Дақтар көбейген сайын олардың түсі қоңыр болады. Ауру тін сау қоңыр-қоңыр сызықтан бөлінген.


Сурет-1 Томаттың жемісінің фитофтормен зақымдануы


Жемістердегі фитофтороз ауруы пісіп-жетілу кезеңінде де пайда болуы мүмкін. Бұл піспеген жемістерді жинағаннан кейін олардың бетінде терлеу болған кезде немесе жемістер ылғалды болған кезде, сондай-ақ тұман және жаңбырлы ауа-райында (өсімдіктерде ауру болған кезде) болады. Фитофтороз ауруы-қауіпті ауру, оның дамуы қоршаған орта жағдайларына байланысты. Саңырауқұлақтардың споралары біраз уақытқа дейін белсенді күйде болады, бірақ ылғалдылық жоғарылап, температура төмендеген кезде ауру көрінеді. Аурудың қоздырғышы зардап шеккен өсімдік қоқыстарында және топырақта сақталады.

Қызанақты жиі отырғызуға болмайды, ал өсімдіктердегі ескі жапырақтарды алып тастау өте маңызды, өйткені инфекция ең алдымен ескі жапырақтарға енеді. Қызанақты фосфорлы-калийлі тыңайтқыштармен, құрамында мыс (мысалы, мыс купоросы)тыңайтқан дұрыс.

Бұл аурудың алдын-алудың маңызды элементі-өсімдіктерді суару, дәлірек айтқанда, суарудың өзі емес, оларды жүргізудің дұрыстығы. Топырақты тамырдың бүкіл тереңдігіне жақсы сіңіру үшін олар сирек, бірақ мол болуы керек.

Зерттеулер қызанақтың фитофторозбен зақымдануына қарсы экологиялық таза және қауіпсіз шаралар кешенін ұсынуға мүмкіндік береді:

1. Жемісі шағын тұқымды пайдалану;

2.Қызанақты биологиялық қорғау құралдарын, атап айтқанда саңырауқұлақтар мен сарымсақ ерітіндісін қолдану.

3. Ең бастысы –фитофтороз ауруымен күресу үшін сізге бірқатар шаралар қажет екенін есте сақтау керек.

Зерттеу нәтижелері. Тәжірибелік және бақылау топтары әртүрлі суарылды (2-Сурет). Салыстыру үшін 5 өсімдік алынды.



2-Сурет Қызынақтың (Phytophthora infestans)

фитофтороз ауруымен зақымдалуы


Бақылау кезінде екінші топтағы қызынақ үлігісін артық ылғалмен суарған кезде жемістер жарыла бастағаны анықталды. Шамадан тыс ылғал 20 шілдеде фитофтороз ауруының пайда болуына әкеп соқтырды.

Қызанақты саңырауқұлақтар мен сарымсақ ерітінділерімен өңдеген кезде біз өсімдіктерді фитофторозбен зақымданудан сақтадық және 100 бұтадан 500 кг қызанақ жинадық.

Диаграммада ( Сурет 3 ) бұтадан ең жоғары өнім қызанақ беретінін көруге болады

Сурет 3 Қызанақтың орташа өнімі



Ең жоғары өнімді сорттар: Қызғылт гигант, Қызыл Гигант, Финиш (Сурет-4)


Сурет-4 Қызанық сорттарының жалпы өнімі


Ашық жерде өсіруге арналған қызанақ сорттары қазір кеңінен ұсынылған, ең ерте (80 күн) сорттар мен будандарды қолданған дұрыс. Әдетте, бұл 3-6 гүл шоғырын беретін, содан кейін олар шыңдалып, өсуді тоқтататын аз өсетін (детерминантты) және аз өсетін (супер детерминантты) қызанақтар. Сондықтан олар жемістердің алғашқы айында негізгі дақыл береді, фитофтороз ауруына шалдықпайды. Ашық жерде қызанақтың кейбір ерте сорттарын өсірген жақсы, олар сәл кейінірек жеміс бере бастайды. Олардың орташа жеміс массасы 300 г-нан асады, Қызғылт гигант осындай сорттарға жатады.


ТҰЖЫРЫМ


1.Қызанақ-термофильді өсімдік. Жылу қызанақтың өсу қарқынын, пісіп жетілуін және өнімділігін анықтайды. Өсімдіктердің өсуі үшін олар күндіз 22-24 °C, түнде 16-18 °C. 8-10 °C кезінде тозаңның өсуі мен жетілуі тоқтайды, 15 °C — гүлденеді. 30 °C-тан жоғары температура өсімдіктің өсуін кешіктіреді және бүршіктер мен гүлдерді кейін үгітіліп,тесіліп шашылып қалады.

2.Фитофтороз ауруы-бұл қызанақтың ең зиянды саңырауқұлақ ауруы. Әдетте ауру 15,6°C-тан 21,1°C-қа дейінгі температурада таралады және егінді толығымен жоя алады. Қызанақтың жемістерінде лас бұлыңғыр қоңыр дақтар пайда болады. Жапырақтары қара қоңырға айналады, ал сабағы қоңыр болады.

3.Аурудың тез дамуына келесі факторлар себеп болады:

Шамадан тыс ылғалдылық, мол шық, тұман, күндізгі және түнгі температураның ауытқуы, қалыңдатып отырғызу, бітелу, сондай-ақ картоптың жанына қызанақ отырғызу.

4.Зерттеу фитофтороз ауруымен күресудің негізгі әдістерін анықтады:

1) орташа жемісті сорттарды қолдану, бірақ біз дұрыс өңдеу арқылы Қызғылт гигант сортынан ірі жақсы егін алдық;

2) қызанақты өңдеуге биологиялық қорғау құралдарын, атап айтқанда, саңырауқұлақ-трутовик және сарымсақ ерітіндісін қолдану.

3) қызанақ пен картоп екпелерін бір-бірінен оқшау егу.

4) күзде осы дақылдардың барлық өсімдік қалдықтарын міндетті түрде жағу.

5) ауруға төзімді будандарды немесе қызанақтың ерте пісетін сорттарын өсіру.

6) қызанақты жиі қалың отырғызуға болмайды.

7) қызанақты фосфор-калий тыңайтқыштарымен тыңайту.

8) қызанақты дұрыс суару: сирек, бірақ мол, суару таңертең және тек тамыр астында, жапырақтарды сумен суламай суару қажет.


ҚОРТЫНДЫ


Зерттеу барысында біз қызанақ ауруларының себептерін, ауруға төзімді ең жақсы сорттарды анықтадық, жоғары өнім алуға және оларды жоғалтпай сақтауға ықпал ететін осы инфекцияның алдын-алудың тиімді әдістері мен шараларын енгіздік. Осының арқасында біз 100 бұтадан осы дақылдың 500 кг пайдалы және дәмді жемістерін жинадық. Біздің ұсыныстарымыз біздің аймақтың көкөніс шаруашылығымен айналысатын адамдар үшін пайдалы болады деп санаймыз:

1.Калий перманганатының 1% ерітіндісімен 20 минут отырғызар алдында тұқымдарды міндетті түрде өңдеу.

2.Өсіру кезінде көшеттерді фосфор – калий тыңайтқыштарымен тыңайту .

3.Ешқашан қызанақтың жанына картоп отырғызбаңыз! Ол фитофтороз ауруын қоздыруы мүмкін.

4.Қызанақ қырыққабат, қияр, пияздан кейін жақсы өсетінін ескеріңіз.



ӘДЕБИЕТТЕР ТІЗІМІ

  1. Анцугай Ф.И. Устойчивость сортов томатов к фитофторозу в условиях Белоруссии/ Ф.И. Анцугай // Интенсификация овощеводства в Белоруссии. Минск. - 1985. - С. 37-41.

  2. на Дальнем Востоке // Т.А. Барбаянова. Новосибирск. - 1982. - С. 25-34.

  3. Белик В.Ф. и др. Овощеводство / В.Ф. Белик и др. М.: Колос, 1981.

  4. Бондарцева-Монтеверде В.Н. Phytophthora infestans (Mont) de Baiy на томатах/ Болезни растений, год 15-й // В.Н. Бондарцева-Монтеверде. — 1926.

  5. Боос Г.В. Селекция овощных культур на иммунитет в закрытом грунте / Г.В. Боос // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. Л. -1971. — Т. 43. -С.155-160.

  6. https://www.youtube.com/results?search_query=%D2%9A%D1%8B%D0%B7%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D2%9B+%D0%B0%D1%83%D1%80%D1%83%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%8B%D0%BD%D1%8B%D2%A3+%D1%82%D2%AF%D1%80%D0%BB%D0%B5%D1%80%D1%96+%D0%B6%D3%99%D0%BD%D0%B5+%D0%BA%D2%AF%D1%80%D0%B5%D1%81%D1%83+%D1%88%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%80%D1%8B

  7. https://www.youtube.com/watch?v=bYPxaWkqtx0

  8. https://ustaz.kz/materials/word/qyzanaq_ayrylary_men_ziyankesterimen_kuresy_saralary-263733.html

  9. https://www.youtube.com/watch?v=uzGCX1U7ON4














Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!