Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
Раушан гүлі ғылыми жоба
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
Қабден Шыңғысов атындағы №5 жалпы білім беретін мектебі КММ
Ғылыми жоба тақырыбы:
«Раушан гүлі »
Ғылыми жоба жетекшісі: Кордашева Зиягул Токушевна
Орындаған : Мұратбекқызы Алуа
2022 жыл
Зерттеудің мақсаты
:Раушан гүлінің өзіндік ерекшеліктерін ьаныта отырып,оның адам ағзасына тигізетін пайдалы жақтарына терең талдау жасау.Раушан гүлін тұрмыста пайдалану және оның емдік қасиеттерін ашып көрсету
Зерттеудің міндеттері:
Раушан гүл туралы оқып,зерттеу тарихымен танысу.Раушан гүл ем ретінде пайдалану,дәлелдеу.Тажірибе жасау,қолдану.
Болжам:
Раушан гүл туралы оқып білсек,әртүрлі аурудың еміне шипа болғандықтан дәрі жасауға болатынын ем ретінде пайдалануға көз жеткізіп,қызығушылықтары артады деп ойлаймын.
Зерттеудің әдіс –тәсілдері
Тақырып бойнша түрлі ақпараттарды синтездеу,тұжырымдау,тәжірибе жасау
Зерттеу жұмысының ғылыми жаңашылдығы:
Раушан гүлінің пайдасы:Қан жүйесінің әлсіздігіне Раушан гүлінің көмегі көбірек тиеді.10-20күн15граммнан қайнатып ішуі керек.Осыны ішкен кезде қанның түсі өз қалпына келетіні дәлелденген.
Зерттеу жұмысының ғылыми жаңашылдығы:Раушан көптеген ауруларға емдік қасиеттері басым екені анықталды.
Ғылыми жұмыстың нәтижесі:
Раушан гүлінің пайдасы:Қан жүйесінің әлсіздігіне Раушан гүлінің көмегі көбірек тиеді.10-20күн15граммнан қайнатып ішуі керек.Осыны ішкен кезде қанның түсі өз қалпына келетіні дәлелденген. Раушан гүлінің денсаулыққа пайдалы екенін,әртүрлі ауруларға емдік қасиеті бар екенін білеміз.Осы жұмысым арқылы оны дәлелдегім келеді.
Ж о с п а р
І.
Кіріспе
А)
Роза тарихы мен
географиясы
II. Негізгі
бөлім.
А)
Роза өсіру
шарттары
Б)
Роза гүлі:
қасиеттері
В) Емдік
қасиеттері. Зерттеу
Г)
Роза гүлінің артықшылықтары мен
емдеуі .Пайдалы
кеңестер
ІІІ. Қорытынды
ІҮ.
Ұсыныстар
І. Кіріспе
Роза тарихы мен географиясыАлғашқы гибридтік раушан 1867 жылы Жан-Баптист Гильот енгізді. Осы күннен кейінгі барлық гүлдер «Қазіргі заманғы бақ раушандары» деп аталды.
Гүл Rosa отбасының көпжылдық бұталардың 100-ге жуық түрі бар Rosa түріне жатады. Бұл гүлдер негізінен Солтүстік жарты шардың қалыпты аймақтарында кеңінен таратылады. Бүкіл әлем сұлулықты жақсы көреді, сондықтан тіпті балалар да раушан өсімдіктерін сырттан сипаттай алады.
Көптеген түрлер Азияға тән, бірақ олар Солтүстік Америкада, Еуропада және Солтүстік-Батыс Африкада өсті. Әлемнің әртүрлі өңірлерінен гүлдер оңай гибридизацияланады, бұл ата-аналық пішіндерді басып озатын түрлердің пайда болуына әкеліп, негізгі бастапқы түрлерін анықтауға қиындық тудырады. Кейіннен бау-бақша өкілдерінің көптеген түрлерінің пайда болуына әкеліп соқтырған қиылыс Азияның көбінесе тұқымдары болып табылатын 10-нан аз түрді қамтиды.
Ежелгі Грецияның мифтері мен Рим империясының аңыздары бойынша раушан тұрақты және жиі басты кейіпкер болып табылады.Неврозды және депрессияны емдеуге арналған гүлдерді немесе раушан майын егу арқылы ингаляция Суық, тұмау, жөтел, тамақ ауруыТеріні қатайту және әжімдерді азайту, тыртықтарды, созылу белгілерін және шрамды тегістеу Лакциялық және антельминтикалық фармакологиялық әрекет Шырышты және шайырлы заттар, джем түрінде ең белсенді Ғылыми стильде раушанның сипаттамасында, зауыт парфюмерияны дайындауда қолданылатынын айту керек. Оңтүстік сұлулық эфир майы барлық ханымдарға арналған хош иістің тоқсан пайызынан астамын құрайды.
Раушан тек гүл ретінде ғана емес, ем ретінде
де қасиетті. Жүйке жүйе әлсіздігінен болған ауруларға, асқазан
ауруларына, жаңадан қабынған гастриттерді емдегенде раушан гүлінің
пайдасы зор. Қазақ радиосы «Табиғат және біз» бағдарламасының
қонағы - Қазақстан Руспубликасы денсаулық сақтау ісінің үздігі,
«Алтынжүрек» және «Сократ» сыйлығының иегері, академик Жасан
Зекейұлы раушан гүлінің емдік қасиетін айтып
берді.
Бағзы заманнан бұл гүл, гүлдердің патшайымы
болып есептеледі. Көне Индияда әлемнің сұлуы деп есптелген сұлу
Лакшми, розаның гүлінен пайда болыпты да оның бесігі — роза гүлі
жаратушы құдыреттің құпиясының айғағы екен деген
аңыз. Көне индияның
заңында патшаға роза гүлін әкелген адам одан сұрайын деген
затын(нәрсесін) сұрап алған
екен.
Мұсылмандар
аңызында Жердің бүткіл өсімдіктері Алладан ылғи шала ұйқыда немесе
өте паң Лотостың орнына басқа бұйырушы(повелитель) беруін сұрағанда
Аллаһ оларға ең керемет гүл — Розаны жасап
беріптіміш.
Персияда розаны
кереметтей көретіндіктен сол елдің өзі Гүлстан аталып кетуіне себеп
болды.
Ал гректерде —
өмірдің тым қысқалығының символы ретінде яғни осы бір әсемде хош
иісті гүлдің жаратылысы мен солуындай деп қарайды. Оларда: «Егер
сен розаны байқамай жанынан өтіп кетсең қайта іздеме» — деген мәтел
бар… Қысқасы — аңыздар көп!
Роза өсіру шарттары
«Роза» деген бірегей атауы көптеген адамдарға және жабайы табиғатқа жататын жабайы раушанның көптеген түрлерін және барлық түрлерін білдіреді. «Тамед» зауыттары көп көңіл бөледі және тұрақты қамқорлық қажет:
-
Роза жылуды жақсы көреді, бірақ суық климатқа шыдай алады.
-
Көлеңке олар үшін жаман. Онда өсімдіктердің кішкене нұры қурап қалады.
-
Бірақ раушан өсіру кезінде тыңайтқыштар мен дренаж пайдалы.
-
Сондай-ақ тұрақты суаруды талап етеді - ұзын және толық гүлдену кепілі.
Өсімдіктерді тұрақты кесу маңызды рөл атқарады.
Емдік
қасиеттері: Қызыл
немесе ақ түсті гүлдерінің жапырағынан жасалған тұнба немесе сиорп
бедеулікті емдеуде қолданылып халық арасында оның емдік қасиеті
мақұлдандыда. Себебі ол жапырақтар Е дәруменіне өте бай. Ол
дәрумен(витамин) — жастық витвмині және жыныстық құшталықтың
витамині. Ақ немесе қызыл розалардың гүлдерінен жасалған сироп
әйелдердің жүкті болуына себепкер болады, егер «кінәрәт » әйелден
болса. Ер адамға емдеоу үшін тек қызыл немесе алқызыл түсін таңдау
керек.
Халық емінде
өкпе ауыруына, тыныс жолдарын емдеуге де
қолданылады.
«Медицинада
суға қайнатып береді. Ал, енді әйел адамдарының көбінде етек
кірінің қалыпсыздығы, яғни аз келуі, қан жүйесінің әлсіздігіне осы
гүлдің көмегі көбірек тиеді. 10-20 күн 15 грамнан қайнатып ішеді.
Осыны ішкен кезде қанның түсі өз қалпына келетіні дәлелденген. Одан
бөлек, іш қатқан кезде жас раушан гүлін қайнатып ішкізеді. Кейбір
жүрмей қалған дәреттерді жүргізеді. Одан кейін, ауыз қуыстарының
кеуіп, жарылған кезде осы раушан гүлімен шайып жатады. Дененің
сыртындағы іріңді қотырларға, жараның ауыздарына осы раушан гүлін
кептіріп, сол жараларға жапсырса, таптырмайтын ем. Іріңдері тез
қайтып, жараның тыртықсыз қалуына көмектеседі. Сондықтан, раушан
гүлін адамдар арасында сый ретінде емес, емдік қасиетіне қарай
бағалауға болады» - дейді
академик.
Раушанның сипаттамасы. Гүлдің тарихы мен
пайдалы қасиеттері Роза суреттері байырғы
уақыттан бері бізге келген әртүрлі ұлттардың мәдени ескерткіштеріне
бай. Бес мың жыл бұрын, Таяу Шығыста жабайы раушан «үйленді». Өткен
дәуірге жататын тарихи құжаттар, тіпті Гүлдердің патшайымы да
қытайлықтар мен үнділерге құрмет көрсеткенін
көрсетеді.
Ежелгі Грецияның мифтері мен Рим империясының аңыздары бойынша раушан тұрақты және жиі басты кейіпкер болып табылады.Неврозды және депрессияны емдеуге арналған гүлдерді немесе раушан майын егу арқылы ингаляция Суық, тұмау, жөтел, тамақ ауруыТеріні қатайту және әжімдерді азайту, тыртықтарды, созылу белгілерін және шрамды тегістеу Лакциялық және антельминтикалық фармакологиялық әрекет Шырышты және шайырлы заттар, джем түрінде ең белсенді Ғылыми стильде раушанның сипаттамасында, зауыт парфюмерияны дайындауда қолданылатынын айту керек. Оңтүстік сұлулық эфир майы барлық ханымдарға арналған хош иістің тоқсан пайызынан астамын құрайды.
Роза гүлі: қасиеттері
Калория: 1 ккал.
Өнімнің қуат мәні Роза гүлі:
Ақуыз: 0 г.
Май: 0 г.
Көмірсулар: 0 г.
Роза гүлі - сұлулық символы, өйткені оның нәзік жапырақтарының нәзіктігі өткір тікенмен үйлеседі. Роза отбасының мүшесі болып табылады, түрлі түсті, Rosehip тектес. Көп жағдайда өсімдік бұталармен жабылған, ал раушан жасыл жапырақтар мен әр түрлі түстердің үлкен хош иісті гүлдері бар бұталы болып табылады (суретті қараңыз).
Пайдалы кеңестер
Эфир майы көп болғандықтан бұл гүлдердің пайдалы қасиеттері. Роза майы - косметология мен парфюмериядағы ең құндылықтардың бірі. Роза хош иісі көптеген парфюмерлік композициялардың бір бөлігі болып табылады. Эфир майы жүйке жүйесіне оң әсер етеді, жұмсақ седативті әсерге ие. Роза хош иісі миды ынталандырады. Тек 1 грамм эфир майын алу үшін сіз шамамен 30 килограмм жапырақты өңдейсіз. Болгарияда тіпті раушанның барлық өрісі бар, онда өте бағалы қызғылт майлы дақылдар өсіріледі. Болгар раушан майы әлемдегі ең жақсы болып саналады. Роза эфир майы бар өнімдер де әлемге әйгілі, олар тұлғаның терісіне күтім жасау үшін қолданылады.
Раушангүлдер көп мақсаттарда қолданылады:
1. Раушангүлдің суы теріні ылғандандыру мен жұмсартуда,сондай-ақ терінің тітіркенуінде қолданылады.
2. Раушангүл суы көз ауырғанда оны жуу үшін қолданылады.
3. Ароматерапияда қолданылатын раушангүл суы денсаулыққа пайдалы
4. Итмұрын жемістерінен табиғи дәмі бар шай әзірлеуге болады
5. Итмұрын жемістері С, А, В3, Д және Е дәрумендерінің көзі болып табылады
Пісіру кезінде қолданыңыз Тамақты дайындау кезінде атақты жасауға гүл раушандары қолданылады раушан джем. Бұл пайдалы тәттіліктің рецепті «әйелдің кекісі» романтикалық атымен де белгілі. Кептелу, 200 грамм раушан жапырақтары, бір килограм қант пен стакан су жеткілікті болады. Жапырақтары қантпен жабылған және екі күн бойы қанықтырылған. Екі күннен кейін сироп лимон шырынын қосып, қанттан және судан дайындалады, содан кейін қантқа жапырақтары сиропқа қосылады және дайын болғанша қайнатылады
II. Негізгі бөлім.
Роза гүлінің артықшылықтары мен емдеуі Раушанның артықшылықтары зор. Сонымен, оның негізінде әртүрлі жараларды емдеуге арналған агенттерді дайындауға болады. Мысалы қайнағаннан құтылу, күйік және тері ауруларын емдеу Сары май мен раушан жапырақтарының майын дайындаңыз. Май жаққан кезде бірнеше грамм ұнтақ жапырақтар мен 100 грамм май жеткілікті. Майлы жақ өте нәзік және хош иісті болады, сонымен қатар раушанның бактерицидтік қасиеттеріне байланысты өте тиімді.
Халықтық медицинада раушан майын қолдану үшін көптеген рецепттер бар. Бұл мұнай түрі тамаша антисептикалық болып табылады, ол оның ауқымын айтарлықтай кеңейтеді. Зәйтүн майына негізделген раушанның майын дайындау керек. Мұны істеу үшін 2 кесе жапырақтарды бір стақан зәйтүн майы құйып, үш апта бойы қараңғы жерде ұстаңыз. Осы уақыт аралығында мұнай бөтелкесі уақытша шайқалуға тиіс. Сүзілгеннен кейін май басқа бөтелкеге құйылады. Раушан майы тері ауруларына қарсы немесе тек нәзік терілерді күту үшін қолданылады, май ішінде асқазан-ішек жолдарының аурулары үшін қолданылады. Дәрілік май 1 шай қасық күніне екі рет тамақтан кейін бір сағат ішіңіз.
Ангина және тонзиллитпен Ересек жарасы раушаннан сірке суы бар. Сірке суын дайындау үшін раушан жапырақтарын (шамамен 100 грамм) 9% сірке суымен құйып, бір апта қалдырыңыз. Тамақ аурулары үшін, сірке суы бір стакан судан 1 шай қасық сірке суының жылдамдығымен сумен араластырылады, бұл шешім ерітіндімен толық тамырлы болғанға дейін күніне бірнеше рет шайқайды.
Дәрілік қасиеттері Раушан көптеген емдік қасиеттерге ие. Ол витаминдер мен минералдарға бай. Дәрілік шикізат көбінесе гүлдер болып табылады. Емдеу үшін, жапырақтардан инфузия және сірке қолданылады, сондай-ақ антисептикалық және қабынуға қарсы әсерлері бар раушан майы қолданылады.
Бұл зауытта келесі емдік қасиеттері бар:
-
Антисептикалық,
-
Жараларды емдеу
-
Тыныштау
-
Қабынуға қарсы,
-
Қалпына келтіру.
Ұсыныстар :
-
1.Жараларды емдеу үшін жапырақтардан инфузия және сірке қолданылады,сондай-ақ антисептикалық және қабынуға қарсы әсерлері бар раушан майы қолданылады.
-
2.Тамақ аурулары үшін,сірке суы бір стакан судан 1шай қасық сірке суының жылдамдығымен сумен араластырады,бұл шешім ерітіндімен толық тамырлы болғанға дейін күніне бірнеше рет шайқайды.Емдік қасиеті туралы шағын жинақталып кітапша шығарылса және емдік қасиеті қолданысқа енгізілсе.
Қорытынды
Раушангүлді және бұршақ тұқымдастар қосжарнақты өсімдіктер класына жатады. Раушангүлді өсімдіктердің ағаш, бұта, көпжылдық шөптекті, гүл шоғыры алуан түрлі болып келеді. Алайда бұлардың гүл құрылысы ұқсас. Жемісі - шырынды, құрғақ. Бунақденелілер тозаңдандырады. Жемісі құстар, жарғанаттар және су арқылы таралады. Раушангүлділер тағам, дәрі-дәрмек ретінде қолданылады. Мысалы, бадамнан бағалы дәрі-дәрмек дайындалады, шие шайыры халықтық медицинада тері бөртпелерін емдеуге қолданылады. Бұршақ тұқымдастар тамыр түтікшелері арқылы бос азотты сіңіріп, тамыр түйнектерін түзеді. Гүл құрылысында ерекшелік бар. Гүл бөліктері «желкен, ескек, қайықша» деп аталады. Жемісі - бұршаққап. Құрамында нәруыз көп болады