Күні 26,27
10.17
|
Технология
|
|
10а,б-сынып
|
Сабақтың
тақырыбы:
|
Қайнатылған ұсақ
профитрольдер,шәрбат дайындау
технологиясы
|
|
|
Жалпы
мақсаты
|
Білімділік: оқушыларға
профитрольдер дайындау туралы толық мағлұмат беру;
Дамытушылық: теориялық білімдерін сарамандық жұмыста пайдалана
білу, оқушыларды өз бетінше ізденуге дағдыландыру, олардың
ой-өрісін дамыту;
Тәрбиелік: өз қолымен әсем пирогтар жасауға, ұқыптылыққа,
еңбексүйгіштікке, іскерлікке
тәрбиелеу.
|
Оқушылар үшін оқу
нәтижелері
|
Кондитерлік өнімді безендіру,
дайындау туралы толық және жетік білуі қажет
- Топтық,
жұптық жұмыс жасап үйренеді.
- Пікірін
ашық, иеркін жеткізеді.
-
Сыни көзқарас пайда болады.
- Тағамдарды
безендіріп үйренеді
|
Құрал-жабдықтар:
|
А-4
парағы
тақырыпқа байланысты
көрнекіліктер
|
Оқыту
әдістері:
|
Жеке жұмыс. Жұптық
жұмыс. Топтық жұмыс
|
Оқытудағы жаңа
тәсілдер . Диалогтік әдіс, интерактивті әдіс,
АКТ
|
Негізгі
идеялар:
|
технологиясымен
таныстыру,
|
Тапсырма
көздері:
|
Топқа негізгі
сұрақтар үлестіру, талқылау
|
Блум таксономиясын
пайдалану. Рефлексия
|
Психологиялық
ахуалын қалыптастыруды ұйымдастыру 3
минут
|
Мұғалімнің
іс-әрекеті
|
Оқушылардың
іс-әрекеті
|
Оқушылардың
көңіл-күйлерін сұрау, сыныпты
түгендеу
|
Құралдарын дайындап,
назарын сабаққа аударады
|
Тапсырма
беру
|
Мұғалімнің
іс-әрекеті
|
Оқушылардың
іс-әрекеті
|
Қатар бойынша топқа
бөлу
3мин
Жаңа сабақтың мақсатымен
таныстыру
Кіріспе 3
мин
|
Топ бірін-бірі
толықтырады, сұрақтар
|
|
|
Профитроль— қайнатпалы қамырдан пісірілетін
сопақша пішінді, ішіне крем (тәтті немесе кейде тұздылау дәмді.)
салынған жабық пирожный. Пирожный сыртына шоколад ерітпесі немесе
кувертюр жағылған. Жақсы сақталынатын болғандықтан сауда
орындарында көп тарайды. Нағыз (француздық) эклердің рецепті
төмендегідей болады: Қамырға 250 мл су, 50 г сары май, 150 г ұн,
4 жұмыртқа, бір шымшым тұз, қамырға жағатын май және
тақтаға себілетін ұнқажет. Салмаға 375 мл сүт, 30 г
балалар тағамының ұнтағы (құрғақ сүт қоспасы), 65 г құмшекер, 75 г
сары май, 200 мл қаймақ, глазурьлеуге қажетті 100 г кувертюра
немесе шоколад, 3 асхана қасығымен лимон шырыны, 1 пакет ванилді
қант, бір шымшым тұз қажет.
Дайындау тәсілі: 1. Қайнатпалы қамыр дайындау үшін май, тұз
салынған суды қайнатып алып, оттан түсіріп үстіне ұн салып
араластырады. Содан соң ыдысты қайта отқа қойып қамыр түйіршіктері
түзілгенше ұдайы араластырып отырады. Пайда болған қамырды шұңғыл
кәрлен ыдысқа салып үстіне бұлғанған жұмыртқаларды қосып, қамырды
суытпай араластырады. Осы тәсілмен дайындалған қамырмен кондитер
қапшығын немесе шприцін толтырады. Майланған және үстіне ұн
шашылған тақта үстіне қапшық немесе шприц арқылы ені 3, ұзындығы 10
см болатын пішіндер сықпаланады. Осы пішіндер ішіндегі
температурасы 220°С болатын тұмшапештерде 25 мин-тай пісіріледі. 2.
Салма дайындау үшін төрт қасық сүтке балалар тағамының ұнтағын
салып араластырады да, қайнап жатқан сүттің үстіне салады. Содан
кейін ыдысты оттан түсіріп, үстіне ванилді ұнтақ, лимон шырынын
қосады. Қаймақты миксерде бұлғап, тоңазытқышқа қояды. Кремді
араластыра отырып салқындатады да, үстіне бұлғанған қаймақ салып
араластырады. 3. Эклер дайындамаларын салқындатып, ішіне шприцпен
сары майлы-кремді сықпалайды. Дайындамалар сыртына глазурь жағып,
қатырады..
|
Жұптық
жұмыс
|
Тапсырма
Крем салынған профитролдің бір түрін дайындау
Қажетті құрал: миксер, тостақанша,қасық т.б
Қажетті ингредиенттер: май -200гр,кілегей-1,заварной
қамыр
|
Сарамандық
жұмыс
|
Сарамандық жұмысын
қорытындылайды
|
Бағалау 2
мин
Сергіту сәті 3
мин«Сәлемдесу»
ойыны
Үйге тапсырма беру 1
мин
|
Тамақ пісіру тақырыптарына
тест жасақтау
|
Мұғалімнің
іс-әрекеті
|
Оқушылардың
іс-әрекеті
|
Оқулықпен жұмыс, сұрақтарды
талқылау.
2
минут
Рефлексия
2
минут
Қорытындылау,
бекіту
Тірек
сызбасы
|
Оқушылар көңіл-күйлерін айтып
өтеді.
Топтық бағалау, бірін-бірі
бағалайды.
Қосымша сұрақтар
беру
|