Материалдар / Сабақ жоспары:Күрделі эфирлер. Майлар. Майлардың құрылысы мен қасиеттері
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Сабақ жоспары:Күрделі эфирлер. Майлар. Майлардың құрылысы мен қасиеттері

Материал туралы қысқаша түсінік
Сабақ жоспары:КМЖ Күрделі эфирлер. Майлар. Майлардың құрылысы мен қасиеттері. 11 сыныпқа арналған.Майлардың құрамы мен құрылысын, қасиеттерін және іс жүзінде қолданылуын білу.Майлардың физикалық және химиялық қасиеттерін зерттейді.
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
10 Қырқүйек 2021
1709
6 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
770 тг 578 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

11.1 B Карбонилді қосылыстар

Колледж:

Күні:

Мұғалімнің А.Ә.Т:

курс: 1

Қатысушылар саны:

Қатысушылар саны:

Тақырыбы:

Күрделі эфирлер. Майлар. Майлардың құрылысы мен қасиеттері

Оқу мақсаты:

11.4.2.11 Майлардың құрамы мен құрылысын, қасиеттерін және іс жүзінде қолданылуын білу.

Сабақтың мақсаты:

Майлардың физикалық және химиялық қасиеттерін зерттейді.

Тілдік мақсат:


Оқушылар:

Олар тиесілі болатын жалпы өнімдер, топтар атауының тізілімін анықтайды, сондай-ақ тамақтану тұрғысынан топқа кіретін әр өнімнің үлесін бағалай алатын болады.

Пәндік лексика және терминология:

Диета, пропорциялар, белоктар, майлар, көмірсулар, органикалық қосылыстар, өнім топтары, пайызда, бағалау

Диалогқа/жазылымға қажетті тіркестер

X тағам өніміне Y қатысты.

Барлығы /ең / кейбір менің сүйікті астарым X тобына жатады.

Менің диетамның (кеше) N% майлар/көмірсулар/белоктар тобына жатады деп санаймын.

Мен Х тобындағылардан ешқайсысын ұнатпаймын.

Бағалау критерийі

-майлардың қасиеттерін сипаттайды;

-майлардың гидролиз өнімін дұрыс болжайды;

-айналымдарды жүзеге асырады;

-дұрыс есептеулер жүргізеді.

Алғашқы білім:

9.1В Көміртегі қосылыстары

10.3А Органикалық химияға кіріспе

10.3B Көмірсутектер

10.3А Спирттер және органикалық қышқылдар

10.4В Синтетиткалық полимерлер

Құндылықтармен байланыс

Бір-біріне деген құрмет, адалдық, өмір бойы оқу құндылықтары.

Жоспар

Жоспарланған уақыт

Жоспарланған әрекеттер

Ресурстар

1- 2 мин

1.Ұйымдастыру кезеңі.

студенттермен амандасу.


Сабақтың тақырыбын анықтау, оқу мақсатымен таныстыру

Слайд

1-2

3 -18 мин








































19-26 мин



27-37 мин












Студенттерді жұпқа немесе топқа бөлу.

Тапсырма №1

«Кубизм» стратегиясы

Кубикті лақтыру арқылы әр топ тапсырмаларды анықтайды. Кубиктің алты қырында 6 тапсырмалар жазылған.


1-топ Ассоциация (жіктеу)

2-топ Сипаттау

3-топ Талдау (химиялық қасиеттері)

4-топ Дәлелдеу

5-топ Салыстыру (Венн диаграммасы)

6-топ Ұсыну (қолдану)


1). Ассоциация.

2)
Сипаттау

Майлардың физикалық қасиеттеріне тоқталу.

3) Талдау (химиялық қасиеттері)

Гидролизденуі

Сабындану реакциясы

Гидрленуі

4). Дәлелдеу.
Карл Шееле зәйтүн майынан «май қантын» - тәтті зат алды, 1779 жылы майда глицирин бар екені анықталды, 1808 жылы М.Шеврель май құрамын анықтады, 1854 жылы М.Бертло майды синтездеді.

CH2 – OH HO – OC – R CH2 – O – OC – R

CH – OH + HO – OC – R CH – O – OC – R + 3H2O

CH2 – OH HO – OC – R CH2 – O – OC – R


Майларды жануарлармен мен өсімдіктерден алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен алынады.


5) Салыстыру (Венн диаграммасы)

Карбон қышқылы мен майды салыстыру

6) Ұсыныс (қолданылуы)


Мұғалімнің оқушы жауаптарын қорытындылауы.



Тапсырма №2

1.Төмендегі айналымды жүзеге асырыңыз:

Үшолеат -------- үшстеарат ---------стеарин қышқылы

глицерин --------- мыс (ІІ) глицераты

2.Массасы 26,52г сұйық майды (глицерин үшолеатын) қатты майға айналдыру үшін өнеркәсіптік шығыны 10% болса, сутектің қандай көлемі (қ.ж.) жұмсалады? (2,24м3)

3.Құрамындағы стеарин қышқылы үшглицеридінің массалық үлесі 0,8-ге тең майдың 1,5 тоннасына натрий гидроксидімен әсер етіп, құрамында натрий стеаратының массалық үлесі 0,7-ге тең болатын сабынның неше тоннасын алуға болады? (1,77т)


Кубиктер, таратпа материалдар






































Слайд

3-7

38-40 мин

Үйге тапсырма:

Рефлексия










Слайд №10




Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!