Студенттерді жұпқа немесе
топқа бөлу.
Тапсырма
№1
«Кубизм»
стратегиясы
Кубикті лақтыру арқылы әр топ
тапсырмаларды анықтайды. Кубиктің алты қырында 6 тапсырмалар
жазылған.
1-топ Ассоциация
(жіктеу)
2-топ
Сипаттау
3-топ Талдау (химиялық
қасиеттері)
4-топ
Дәлелдеу
5-топ Салыстыру
(Венн
диаграммасы)
6-топ Ұсыну
(қолдану)
1). Ассоциация.
2) Сипаттау
Майлардың физикалық қасиеттеріне
тоқталу.
3) Талдау (химиялық
қасиеттері)
Гидролизденуі
Сабындану
реакциясы
Гидрленуі
4).
Дәлелдеу. Карл Шееле зәйтүн майынан «май қантын» -
тәтті зат алды, 1779 жылы майда глицирин бар екені анықталды, 1808
жылы М.Шеврель май құрамын анықтады, 1854 жылы М.Бертло майды
синтездеді.
CH2 – OH HO – OC – R CH2 – O – OC –
R
CH – OH + HO – OC – R CH – O – OC – R +
3H2O
CH2 – OH HO – OC – R CH2 – O – OC –
R
Майларды жануарлармен мен өсімдіктерден
алады. Тиімсіз болғандықтан, майлар синтездік жолмен
алынады.
5) Салыстыру (Венн
диаграммасы)
Карбон қышқылы мен майды
салыстыру
6) Ұсыныс
(қолданылуы)
Мұғалімнің оқушы жауаптарын
қорытындылауы.
Тапсырма
№2
1.Төмендегі айналымды жүзеге
асырыңыз:
Үшолеат -------- үшстеарат
---------стеарин қышқылы
│
глицерин --------- мыс (ІІ)
глицераты
2.Массасы 26,52г сұйық майды
(глицерин үшолеатын) қатты майға айналдыру үшін өнеркәсіптік шығыны
10% болса, сутектің қандай көлемі (қ.ж.) жұмсалады?
(2,24м3)
3.Құрамындағы стеарин қышқылы
үшглицеридінің массалық үлесі 0,8-ге тең майдың 1,5 тоннасына
натрий гидроксидімен әсер етіп, құрамында натрий стеаратының
массалық үлесі 0,7-ге тең болатын сабынның неше тоннасын алуға
болады? (1,77т)
|