Материалдар / Тасымалдау барысында жануарлардан алынатын шикізатты ветеринариялық-санитариялық өңдеу.
2023-2024 оқу жылына арналған

қысқа мерзімді сабақ жоспарларын

жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған

Тасымалдау барысында жануарлардан алынатын шикізатты ветеринариялық-санитариялық өңдеу.

Материал туралы қысқаша түсінік
Жануарларды және жануарлардан алынатын шикізатты (терілері, мүйіздері, сүйектері, тұяқтары және т.б.) тасымалдағаннан кейін көліктер келесі түсіруден кейін әр жолы міндетті түрде тазалауға және дезинфекциялауға жатады. Ет және ет өнімдерін тасымалдау кезінде күн сайын, шығарылғаннан кейін көліктер тікелей ет және құс етін өңдеу кәсіпорындарында жуу және профилактикалық дезинфекциялау жөніндегі нұсқаулыққа сәйкес мұқият тазаланады және ыстық сумен жуылады және дезинфекцияланады. Жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты тасымалдағаннан кейін көлік құралдарын дезинфекциялау үшін стационарлық немесе жылжымалы қондырғылар қолданылады. Мал жүктерін тасымалдауға арналған көліктер шоғырланған автобазаларда сығылған ауа қондырғыларымен жабдықталған жуу станциялары (жуу бөлімдері) жабдықталады. Орнату жинағына сыйымдылығы 0,2 м3 ерітінді дайындауға арналған контейнер кіреді, оның ішінде диффузоры бар көпіршік орнатылған. Ерітіндіні автомобильдің бетіне жағу үшін шығару әдісі қолд
Авторы:
Автор материалды ақылы түрде жариялады.
Сатылымнан түскен қаражат авторға автоматты түрде аударылады. Толығырақ
27 Сәуір 2024
38
0 рет жүктелген
Бүгін алсаңыз 25% жеңілдік
беріледі
2500 тг 1875 тг
Тегін турнир Мұғалімдер мен Тәрбиешілерге
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Бұл бетте материалдың қысқаша нұсқасы ұсынылған. Материалдың толық нұсқасын жүктеп алып, көруге болады
logo

Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады

ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫ ЖОҒАРЫ БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ

«Семей қаласының Шәкәрім атындағы университеті»КеАҚ

Факультет: «Ветеринария және Агроменеджмент»

Кафедра: «Ветеринария»



Ғылыми жұмыс



Пән: Шекара және көліктегі ветеринариялық санитариялық бақылау.


Тақырыбы: Тасымалдау барысында жануарлардан алынатын шикізатты ветеринариялық-санитариялық өңдеу.



Ғылми жұмыс авторы: Мұқат Диас Октябрьұлы

Ғылыми жұмыс жетекшісі: Ветеринария ғылымдарының кандидаты, доцент Нуркенова М.К.

Мамандығы: Ветеринариялық санитария
















Семей 2024 жыл

Жоспар



Кіріспе .....................................................................................................................3

1.Әдебиеттік шолу.................................................................................................4

1.1.Тасымалдау кезіңде былғары және үлбір шикізатын дезинфекциялау.......................................................................................................4

1.2.Тасымалдау кезіңде алдын ала жібітусіз дезинфекциялау............................7

1.3.Алдын ала жібіту арқылы дезинфекциялау....................................................8

2.Негізгі бөлім.......................................................................................................12

2.1.Тасымалдау кезіңде тері шикізатын дезинфекциялау.................................12

2.2.Тасымалдау жүнді, қылшықты, түкті, мамық пен қауырсынды дезинфекциялау.....................................................................................................17

2.3.Тасымалдау барысында жүнді, қылшықты, жүнді, мамық пен қауырсынды спора түзбейтін микробтар тудыратын ауруларға дезинфекциялау.....................................................................................................19

2.4.Далалық және белгісіз сүйектерді тасымалдау кезіңде дезинфекциялау..22

Қорытынды..........................................................................................................23

Қолданылған әдебиеттер....................................................................................24



















Кіріспе



Жануарларды және жануарлардан алынатын шикізатты (терілері, мүйіздері, сүйектері, тұяқтары және т.б.) тасымалдағаннан кейін көліктер келесі түсіруден кейін әр жолы міндетті түрде тазалауға және дезинфекциялауға жатады. Ет және ет өнімдерін тасымалдау кезінде күн сайын, шығарылғаннан кейін көліктер тікелей ет және құс етін өңдеу кәсіпорындарында жуу және профилактикалық дезинфекциялау жөніндегі нұсқаулыққа сәйкес мұқият тазаланады және ыстық сумен жуылады және дезинфекцияланады. Жануарларды, жануарлардан алынатын өнімдер мен шикізатты тасымалдағаннан кейін көлік құралдарын дезинфекциялау үшін стационарлық немесе жылжымалы қондырғылар қолданылады.

Мал жүктерін тасымалдауға арналған көліктер шоғырланған автобазаларда сығылған ауа қондырғыларымен жабдықталған жуу станциялары (жуу бөлімдері) жабдықталады. Орнату жинағына сыйымдылығы 0,2 м3 ерітінді дайындауға арналған контейнер кіреді, оның ішінде диффузоры бар көпіршік орнатылған. Ерітіндіні автомобильдің бетіне жағу үшін шығару әдісі қолданылады. Ерітінді шланг арқылы, ал сығылған ауа басқа шланг арқылы берілетін саптаманың көмегімен қолданылады. Саптама машинаның барлық беттеріне тазалау ерітіндісін қолдануға мүмкіндік беретін саптамамен жабдықталған. Ерітінді саптамаларға 18 м3/сағ-қа дейінгі өнімділікпен негізінен орталықтан тепкіш және орталықтан тепкіш-құйынды сорғылармен беріледі. Көліктер ашық жерлерде немесе жуу орындарында өңделеді.

















1.Әдебиеттік шолу

1.1.Тасымалдау кезіңде Былғары және үлбір шикізатын дезинфекциялау

Былғары және үлбір шикізатын дезинфекциялау камерада немесе қолайлы бөлмеде жүргізіледі.

Ылғалды дезинфекция кезінде дезинфекция құмыраларда, ұзын қайықтарда, гашпиллерде немесе барабандарда жүргізіледі.

Жабдық жұқтырылған шикізат камераның бір жағына (оқшауланған «жүктеу» бөлімі) орналастырылатын және камераның екінші жағынан («таза» бөлім) шығарылатындай етіп орнатылады.

Дезинфекциялау алдында сұйық коэффициентін ескере отырып, шикізаттың салмағын және дезинфекциялық ерітіндінің қажетті мөлшерін анықтайды. Сұйықтық коэффициенті – шикізаттың бірлік массасының дезинфекциялық ерітіндінің көлеміне қатынасы. Мысалы, сұйықтық қатынасы 1:4, яғни әрбір килограмм теріге 4 литр ерітінді алынады.

Әртүрлі консервіленген шикізатқа (ылғалды-тұздалған және т.б.) дезинфекциялық ерітіндінің мөлшері жаңа-құрғақ шикізат бойынша анықталады. Әртүрлі консервіленген терілердің салмағын жаңа құрғақ шикізаттың салмағына айналдыру үшін конверсиялық коэффициенттер қолданылады.

Дезинфекциялау құралының қажетті мөлшері құйылады немесе судың қажетті көлемінің 2/3 көлеміне құйылады, толығымен ерігенше мұқият араластырылады, содан кейін қажетті көлемге су қосылады.

Ерітінділерді дайындау кезінде барлық химиялық заттар осы Нұсқаулықтың рецептерінде көрсетілген реттілікпен суда бір-бірден ерітіледі. Процесті жылдамдату үшін химиялық заттарды аз мөлшерде ыстық суда еріту керек.

Содан кейін дезинфекциялық ерітінді инфекция түріне байланысты қажетті температураға дейін қызады.

Кейбір жағдайларда былғары және үлбір шикізаты тұзды ерітіндіде (таза ас тұзының қаныққан 26% ерітіндісі) дезинфекцияланады. Тұзды ерітіндіге тиісті химиялық заттар қосылады.

Ас тұзының қаныққан (26%) ерітіндісін таза ас тұзынан арнайы тұзды еріткіш құймаларда немесе осы мақсатқа бейімделген ыдыстарда дайындайды.

Тұзды ерітіндіні дайындау үшін, арнайы контейнерлерден басқа, сіз түбінде сүзгімен кішкене тесіктер жасалған бөшкелерді де пайдалана аласыз. Ыдысқа тұз құйылады, содан кейін су баяу құйылады, су неғұрлым баяу ағып кетсе (тамшылар), түбіндегі тесік арқылы ағып жатқан ерітінді күштірек болады. Контейнерді тұзды ерітінді құймасына түсетін кең шұңқыры бар шұңқырдың үстінен биіктікке қойыңыз.

Дайындалған тұзды ерітінді таза жуылған сілті-қышқылға төзімді ыдысқа қажетті көлемге дейін құйылады және оған қажетті мөлшердегі химиялық заттар толығымен ерігенше мұқият араластырылады. Содан кейін шикізат тиеледі.

Жүктеу дезинфекциялық ерітінді әрбір терінің бүкіл бетін жуатындай етіп жасалады. Мұны істеу үшін терілерді түзетілген пішінге батырады, етін төмен түсіріп, кез келген бүктемелерді немесе иілулерді болдырмайды. Тиеу аяқталғаннан кейін қабықтарды араластырып, қалқып кетпеу үшін ыдысқа торды салады.

Дезинфекциялық ерітіндінің деңгейінен жоғары ыдыстың қабырғалары 20 - 30 минут аралықпен кемінде үш рет бір құтыдан алынған дезинфекциялық ерітіндімен мұқият жуылады, содан кейін ыдыс тығыз қақпақпен жабылады. Содан кейін ыдыстың сырты дезинфекцияланады.

Терілерді тиісті жабдықты пайдаланып жиі араластыру керек.

Былғары және үлбір шикізатын ыдысқа құйғаннан кейін шикізат орналасқан еден, қабырғалар және бүкіл бөлме дезинфекцияланады.

Дезинфекциядан кейін терілер ерітіндіні ағызу үшін «таза» бөлікке құтыға ілінеді, қажет болған жағдайда залалсыздандырылады және сақталады.

Шикізат қатып қалса, оны құмыраның үстіне ағаш тіректерге салып, 0°-қа дейін ерітеді (шамамен 12 сағат). Теріні ерітуден алынған сұйықтық тек құмыраға ағуы керек. Сібір жарасына қауіпті мұздатылған шикізат төселген бағаналар өртенді; басқа инфекциялар үшін тіректер үй-жайларды дезинфекциялау үшін қолданылатын ерітінділерде дезинфекцияланады.

Сібір жарасымен (арқан және т.б.) жұқтырған терілерді орау үшін қолданылатын материалдар дезинфекцияланады немесе өртеледі; Қаптаманы ашу кезінде пайда болатын қоқыс пен басқа қоқыстар дезинфекциялық ерітіндімен ылғалдандырылуы, жиналуы және бүркусіз өртелуі керек.

Дезинфекциялық ерітінділерді дайындау үшін стандартты химиялық заттар қолданылады:

ас тұзы - ГОСТ 13830-68; Қолданылған тұзды қолдануға болмайды;

тұз қышқылы - ГОСТ 1382-42;

техникалық натрий фториді - ГОСТ 87-66;

техникалық күкірт қышқылы - ГОСТ 2184-67;

натрий бисульфиті - ГОСТ 902-68;

сода күлі - ГОСТ 5100-73;

каустикалық натрий - ГОСТ 2263-71, қатты, TX-1, TX-2, TD маркасы.

Былғары шикізатын дезинфекциялау. Сібір жарасына қолайсыз былғары шикізатын дезинфекциялау тұз қышқылының және ас тұзының ерітіндісінде немесе натрий кремнийфторидінің қышқылдандырылған ерітіндісінде тұздау арқылы жүргізіледі.

Маринадтау арқылы дезинфекциялау Үстірт жұқтырған және күйдіргі спораларымен жұқтыруы мүмкін деген күдік бар терілер тұз қышқылы мен ас тұзының ерітіндісінде тұздау арқылы дезинфекцияланады.

Бұл әдіс сонымен қатар жауын-шашын реакциясы арқылы оқшауланған терілерді дезинфекциялауға болады, бірақ әр жолы жоғары ветеринариялық органдардың рұқсатымен және үстірт жұқтырған және инфекцияға күдікті терілер партиясынан бөлек.

Әр түрлі консервілердің терілерінің барлық түрлері тұздауға ұшырайды.

Ауыр жаңа-құрғақ және құрғақ тұздалған терілер алдын ала сулаумен дезинфекцияланады.

Жеңіл балғын-құрғақ және құрғақ-тұздалған, сондай-ақ дымқыл тұздалған және мұздатылған терілер (жеңіл және ауыр) алдын ала сулаумен де, алдын ала сулаусыз да дезинфекцияланады.

Дезинфекцияланатын шикізатты оқшаулау камераларында ұзақ сақтауға болмайды; ол бір бөтелкенің толық сыйымдылығына жеткенде дезинфекциялануы керек. Одан шикізатты алып тастағаннан кейін оқшаулағыш дереу дезинфекцияланады.

Пикель ерітіндісінде 2% тұз қышқылы (HCl ретінде есептеледі) және 10% ас тұзы бар.

Тұз қышқылының тұрақты 2% концентрациясын дезинфекциялаудың барлық уақытында ұстап тұру үшін дезинфекцияланатын тері массасының 5% мөлшерінде (жаңа кептірілген консервілерді есепке алғанда) компенсациялау үшін қосады. терілер сіңіретін тұз қышқылы.

Тұздалған қияр ерітіндісі 1:10 сұйықтық қатынасын ескере отырып дайындалады.



1.2.Тасымалдау кезіңде алдын ала жібітусіз дезинфекциялау

Шикізаттың салмағын жаңадан кептірілген терілердің салмағына қайта есептеу арқылы анықтайды, содан кейін тұз қышқылының және ас тұзының қажетті мөлшері есептеледі.

Тұздалған қияр ерітіндісі таза жуылған ағаш ыдыстарда келесідей дайындалады: есептеуге қажетті тұз мөлшерін су көлемінің 2/3 бөлігінде тұнбасыз ерітеді, содан кейін тұз қышқылының тиісті мөлшерін қосады, жетіспейтін мөлшерімен толықтырады. су, ерітінді +40 - 43 ° C температураға дейін қызады және жүктелген шикізат.

Терілер +30 ° C температурада 40 сағат бойы тұздалған. Ерітінді температурасы термометр көмегімен сағат сайын тексеріледі.

Аппаратта белгіленген температураны ұстап тұру үшін ыстық беті дезинфекцияланатын терілермен тікелей байланыста болмайтын жылыту құрылғылары қарастырылған. Бу беретін катушкаларға арналған құбырлар қышқылға төзімді лакпен қапталған немесе қорғасыннан жасалған.Пикельге буды тікелей енгізу арқылы ерітіндіні қыздыруға тыйым салынады.

Дезинфекциялау аяқталғаннан кейін контейнер түсіріледі, терілер айналаға ағу үшін контейнердің үстіндегі камераның «таза» бөлігіне ілінеді, содан кейін терілер бейтараптандыру үшін басқа ыдысқа салынады.

Бейтараптандыру 6% ас тұзы бар ерітіндіде жүзеге асырылады. Оған 0,5% кальцийленген сода қосады (шикізат салмағына) және бейтараптандыру болмаса, сол мөлшерде қайтадан сода қосады. Сұйықтық қатынасы 1:4, ерітінді температурасы +30 °C. Бейтараптандырудың аяқталуы индикаторлар бойынша (метилроттың немесе бромокрезол пурпурасының спирттік ерітіндісі) келесідей анықталады: сода күлін әр қосқаннан кейін тері жамбастарынан ақ немесе ақшыл жүнді және бір бөлікті (шамамен 3 х 3 см) кесіп алады. индикатормен суланған. Егер метил шірігімен суланғанда сары түс (рН 5,5), ал бромокрезол күлгінмен суланғанда лас сарыдан күлгін-қоңыр түске дейін алынса, бейтараптандыру аяқталған деп есептеледі. Бейтараптандырудан кейін терілерді тұздарды кетіру үшін мұқият жуу керек.

Аздап ластанған маринадталған қияр ерітіндісі әрбір дезинфекция алдында оған тұз қышқылы мен ас тұзының тиісті мөлшерін қосқан жағдайда үш ретке дейін қолдануға жарамды. Компоненттердің концентрациясы дезинфекцияға жаңадан дайындалған пикелге қойылатын талаптарға сай болуы керек. Сұйықтық қатынасы 1:10.

Шығылған пикелдің концентрациясы зертханада титрлеу арқылы анықталады. Ластанған тұздық ерітіндісі одан әрі пайдалану үшін жарамсыз.



1.3.Алдын ала жібіту арқылы дезинфекциялау

Теріні алдын ала сулауды 0,05% тұз қышқылы және 5% ас тұзы бар ерітіндіде 1:5 сұйықтық қатынасында жүргізеді. Шикізаттың салмағы жаңа-құрғақ салмаққа ауыстырылады. Контейнер көлемінің жартысына дейін жүктеледі. Терілер ерітіндіде +30 ° C температурада 48 сағат бойы сақталады.

Тұндыру аяқталғанға дейін 5% тұз қышқылы және 15% ас тұзы бар сулау суының көлеміне тең көлемде камераның «түсіру» бөлігінде арнайы құтыда тұздалған қияр ерітіндісі дайындалады. Дайындалған ерітінді +40 - 43 ° C дейін қызады.

Тұндыру мерзімі аяқталғаннан кейін терілері бар ыдысқа тұздалған қияр ерітіндісін (5% HCl, 15% NaCl) жібіту суының көлеміне тең көлемде құяды.

Терілер +30 ° C температурада 40 сағат бойы тұздалған. Дезинфекцияның басталуы деп сіңдірілген суға тұз қышқылының ерітіндісін қосудың соңы саналады.

Натрий кремнийфторидінің қышқылдандырылған ерітіндісімен дезинфекциялау

Сібір жарасының микроб спораларымен үстірт залалданған әр түрлі пресервілердің ауыр және жеңіл терілері натрий кремний фторидінің қышқылдандырылған ерітіндісімен залалсыздандырылады. Оң тұндыру реакциясымен оқшауланған терілерді бұл ерітіндіде дезинфекциялау мүмкін емес.

Тері шикізатын натрий кремнийфторидінің қышқылдандырылған ерітіндісімен залалсыздандыру ауыстырады.

Аусыл ауруына терілерді дезинфекциялау.

Ірі қара малдың, қойдың, шошқаның және аусыл ауруына бейім басқа да жануарлардың эпизоотиялық кезеңде және карантиннен кейін бір ай ішінде жойылған терілері дезинфекциялауға жатады.

Аусыл ауруына қолайсыз былғары шикізатын басқа малдың шикі терілерімен араластырған жағдайда сол дезинфекцияға жатады.

Аусыл ауруына терілерді дезинфекциялау қыста жылытылатын және «жүктеу» және «таза» бөлімшесі бар арнайы бөлінген бөлмеде химикаттарды қосу арқылы жайылған жерді немесе тұзды ерітіндіде жүргізіледі.

Теріні дезинфекциялау үшін мыналарды қолданыңыз:

ас тұзының салмағы бойынша 100 бөлігінен және натрий кремнийфторидінің массалық 7 бөлігінен тұратын қатаю қоспасы;

осы заттың 0,75% құрайтын натрий кремнийфторидінің қаныққан сулы ерітіндісі.

Дайындау қоспасы өндіріс кезінде мұқият араластырылады. Әрбір 100 кг жұп теріге 40 кг емдік қоспа жұмсалады.

Қаныққан сулы ерітіндіні алу үшін ыстық (42 - 45 ° C) судың әрбір литріне 10 г натрий фториді алады.

Салқындатылған жұп терілерді тұздау арқылы залалсыздандырады, содан кейін қабықтарды қапшықтарға салады немесе домалатады.

Стектерді (пакеттерді) төсеуге арналған су өткізбейтін еденнің аймағына тегістеу қоспасының біркелкі жұқа қабаты құйылады. Әрбір тері дайындалған жерге орналастырар алдында (гидравликалық қашықтан басқару пультінен немесе суарғыштан) натрий фторсиликонының қаныққан сулы ерітіндісімен жүн жағынан да, ет жағынан да мол суарылады. Содан кейін тері жүнді төмен қарай жайып, ішкі жағына емдік қоспаның қабаты жағылады, оны бүкіл бетке біркелкі таратады.

Келесі суарылған теріні бірінші терінің өзегіне жүнді мамықпен төсейді, содан кейін өңдейтін қоспаны екінші терінің өзегіне жағып, суарылған үшінші теріні салады және т.б.

Егер терілер қапшыққа бүктелген болса, онда қаптың бүкіл беті натрий кремнийфторидінің қаныққан ерітіндісімен қайтадан суарылады және емдік қоспамен себіледі.

Үйіндіні (немесе қаптарды) төсегеннен кейін оның шеттері натрий кремнийфторидінің қаныққан ерітіндісімен суарылады, емдік қоспамен себіледі және сау жануарлардың сақталған терісімен жабылады. Терілер +10 °C төмен емес температурада 10 - 12 күн бойы штабельде сақталады. Емдеу қоспасында тұздың болуы бір мезгілде қабықтарды сақтайды.

Тұзды ерітіндінің жалпы көлеміне 0,5% мөлшерінде натрий бисульфиті қосылады. Терілер тұзды ерітіндіде 6 сағат бойы сақталады.

Тұзды ерітіндінің жалпы көлеміне 5% мөлшерінде сода күлі қосылады. Терілер ерітіндіде 24 сағат бойы сақталады.

Тұзды ерітіндінің жалпы көлеміне 0,1 немесе 0,2% мөлшерінде каустикалық сода қосылады. Терілерді 0,1% күйдіргіш содасы бар тұзды ерітіндіде 24 сағат, ал тұзды ерітіндіде 0,2% - 12 сағат ұстайды.

Сірке қышқылын тұзды ерітіндінің жалпы көлеміне 0,08% (ілеспе талдау бойынша таза сірке қышқылы негізінде) қосады. Терілер бұл ерітіндіде 24 сағат бойы сақталады.

Дезинфекция жүргізілетін бөлмедегі температура +15 °С, тұзды ерітінді температурасы +15 - 20 °C төмен болмауы керек.

Дезинфекция аяқталғаннан кейін қабықтарды алып тастайды және ерітіндінің ағып кетуі үшін 1,5 - 2 сағат бойы құмыраның үстіндегі еденге іліп қояды.

Құрамында 0,1 - 0,2% натрий гидроксиді бар тұзды ерітіндіде дезинфекциядан кейін терілер 0,2 - 0,4% натрий бисульфитінің ерітіндісінде (тиісінше) бейтараптандырылады. Ол үшін ораудан кейін терілерді 1:4 сұйықтық қатынасында бисульфитті ваннаға 3 сағат бойы батырады. Бисульфиттің мөлшері формула бойынша есептеледі.

Теріні бір мезгілде дезинфекциялау және консервациялау үшін тұзды ерітіндіге 0,3% натрий кремний фториді және 0,05% мыс сульфаты (немесе 0,5% ұсақталған калий алюмині) қосылады. Терілерді +16 - 23 °С температурада 20 сағат бойы ерітіндіде ұстайды.

Дезинфекциялау мерзімі аяқталғаннан кейін терілер 12 сағат бойы ағып кету үшін үйіндіге тегістеледі, содан кейін белгіленген тәртіпте одан әрі өңдеуге беріледі. Шикізат жылынуды қатаң бақылауда штабельде сақталуы керек.

Консервісіз тұзды ерітінділерде дезинфекциялау кезінде қабылданған әдістердің бірін қолдана отырып, тері шикізатын кейіннен консервілеуге рұқсат етіледі.

Қатты ластанбаған тұзды ерітіндіні (натрий фториді және мыс сульфаты бар тұзды ерітіндіден басқа) компоненттердің концентрациясы тұзды ерітіндіге қойылатын талаптарға сәйкес келетіндей бір немесе басқа дезинфекциялаушы және ас тұзы қосылған жағдайда қайта пайдалануға болады. Қолданылған тұзды ерітіндінің күші (концентрациясы) титрлеу арқылы анықталады. Алдыңғы дезинфекция кезінде пайдаланылған тұзды ерітінді сұйықтық коэффициентін ескере отырып толтырылады. Ластанған тұзды ерітінді одан әрі пайдалану үшін жарамсыз.

























2.Негізгі бөлім.

2.1.Тасымалдау кезіңде тері шикізатын дезинфекциялау

Сібір жарасына қолайсыз үлбір шикізатын дезинфекциялау.

Үстірт ластанған және сібір жарасының спораларымен жұқтырылуына күдікті аң терісі шикізаты, жаңа құрғақ және құрғақ тұздалған консервілер қышқыл нан желесінде алдын ала суланған соң тұз қышқылы мен ас тұзының ерітіндісінде дезинфекцияланады. Ашытылған үлбір шикізаты алдын ала суланбай дезинфекцияланады.

Шикізатты сіңіру және дезинфекциялау тиісті ерітіндісі бар ыдыста (қауық, ұзын қайық) жүргізіледі. Сіңдіру, дезинфекциялау және бейтараптандыру кезінде шикізатты мезгіл-мезгіл араластырады

Тері шикізатын дезинфекциялау, балғын-құрғақ және құрғақ тұздалған консервілеу.

1875тг - Сатып алу
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!