Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
Технологя пәнінен тест
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
Алғыс сөз
Технология пәні бойынша ұсынылып отырған бұл
көмекші құралда оқушылардың білім сапасы мен деңгейін тексеруге
маңызы зор.
Тест сұрақтары арқылы оқушыларды өз бетімен жұмыс істеуге баулып,
алған білімін, икемділігі мен дағдыларын жаңа жағдайларға тап
болған кездерде шығармашылықпен қолдана білуге, машықтандыру
көзделеді. Оқушылардың жалпы дүниетанымын кеңейту мақсаты жүзеге
асады.
Тест тапсырмаларының мазмұны оқушыларға технология пәнінен алған
білім, білік дағдыларын тексереді
Технология пәнінен тест сұрақтары 6 сынып.
1.Матаның қай қасиеттеріне мықтылығы, қыртыстануы, төзімділігі жатады.
а) физика механикалық, ә) технологиялық, б) гигиеналық.
2.Матаның беріктігі неге байланысты.
а) жіптің иірілуіне, ә) талшықтарға, б) созылғыштығына, серпімділігіне.
3.Ылғалды-жылумен өңдеген кезде, жуған кезде матаның өлшемі кішіреуінің себебі.
а) матаның сетінеуы, ә) матаның отыруы, б) жіптің ыдырауы.
4.Жүн матадан тігілген бұйымдарды қалай үтіктеу керек.
а) жоғары температура үтікпен, ә) төменгі температура үтікпен,
б) дәкі арқылы.
5. Жұқа маталарға нешінші номерлі ине пайдаланады.
а) 90, ә) 100, б)120
6. Жүн маталар қандай қасиетке ие.
а)шаңөткізгіштігі жоғары, ә) жылтыр, б) беті тегіс, сүсымалдығы жоғары.
7. Иненің ұзын науашығы орналастырғанда қайда қарауы тиіс.
а) солға қарай, ә) оңға қарай, б) машинада жұмыс істеп жатқан адамға.
8.Машина инесінің сынуы қандай жағдайда болуы мүмкін.
а) ине майысқанда, ә) ине тот басқан кезде, б) қақпақша нық орнатылмаса.
9. Қосымша дегеніміз.
а) бұйымды машина тігісімен өңдеу кезінде қажетті мөлшер.
ә) еркін қонымдылыққа арналған қосымша.
10.Айыра үтіктеу дегеніміз.
а)матаның қыртысын жою, ә) тігіс қалындығын басу,
б) тігіс қосымшасын екі жаққа жатқыза үтіктеу.
11.Пішу кезіндегі технологиялық операциялардың дұрыс реттілігін көрсетіңіз.
а) матаны түйреуішпен түйреу, ә) өң жағын анықтау, б) бөлшектерді контуры бойынша сызу, в) бөлшектерді қию, г) ірі және ұсақ бөлшектерді орналастыру, түйреу,
ғ) бойлық жіпті анықтау, д) қию кезені.
12. Бұ – қандай өлшемге жатады.
а) белді өлшеу, ә) ұзындықты өлшеу, б) бөксені өлшеу.
1 3. - бұл символ нені білдіреді.
а) жылы суда жуу, ә) бұйымды бұрамай сығып алу, б) жууға болмайды.
14.Ылғалды жинастыру неше рет жүргізіледі.
а) аптасына бір рет, ә) жылына төрт рет, б) жылына екі рет.
15.Орынжайлардың ішкі кеңістігі мен жиғазды, сәндік жасау,жабдықтардың үйлесімділігі.
а) квартира, ә) интерьер, б) портьер.
16. Эстетикалық талапқа не жатады.
а) адам өмірін сыртқы әсерінен қорғау, ә) химиялық және басқа да әсерлерге төзімділігі, б)киім әдемі және сәнге сәйкес болуы.
17. Адам дене бітімін өлшейтін құрал.
а) см таспа, ә) сызғыш, б) транспартир.
18.Алжапқышқа қандай қалта өңделеді.
а) тігіске орналасқан, ә) жаңқалта, б) жапсырма қалта.
19.Алжапқышты қандай матадан тігеді.
А) қалын, ә) мақта мата, б) драп.
20.Жібек шаруашылығының отаны. а) Египед, ә) Қытай б) Европа.
Тамақ дайындау технологиясы.Тест сұрақтары. 8 сынып.
1.Қандай азық-түліктер «шалаөнімдер» деп аталады?
а) алғашқы дайындаудан өткен өнімдер;
ә) қайнатуды қажет ететін азық-түліктер;
б) сонғы рет өндеуді қажет ететін өнімдер.
2. Неге ет өнімдерін нан ұнтағына аунатып алады?
а) шырыны ақпауы үшін; ә) шалаөнімге пішім беру үшін;
б) сыртқы түріне әр беру үшін.
3. Балалар тамағына және емдәмдік тағам түріне жататын көже.
а) езбе көже; ә) мөлдір көже; б) асқабақ көжесі.
4. «Балық сорпасы» қандай көже түріне жатады
а) қоспа көже; ә) мөлдір көже; б) салқын көже.
5. «Наурыз көже» қандай көже түріне жатады?
а) қоспа көже; ә) мөлдір көже ; б) салқын көже.
6. Рагу:
а)ұсақталып туралған шалаөнім;ә)порциалық шалаөнім,б)туралған масса шалаөнім.
7.Нан ұнтағына аунатылған сопақша пішінді жалпақ жұмсақ ет кесегі:
а) шницель; ә) эскалоп; б) жаншылған ет.
8. Егер май жанып кетсе не істеу керек?
а) су құю ; ә) дымқыл шұберекпен өшіру ; б) құм себу.
9. Қандай ұсақ туралған ет ашық отқа пісіріді.
а)кәуап; ә) бефстроган; б) рагу.
10.Қандай май қоспа нан өнімдерін білесіндер?
а) құрамында қант қоспасы көп өнім; ә) құрамында май, жұмыртқа және қанты көп өнім; б) құрамында жұмыртқасы көп өнім.
11. «Этикет» дегеніміз не?
а) өнерін көрсете білу, ә) іс-қағазды дұрыс толтыру, б) өзіңді ұстай білу.
12.Жұқпалы аурулар неден пайда болады.
а) серуенге көп шықса, ә) тазалықты сақтамаса, б) тамақтану тәртібін бұзылған болса.
13. Балық құрамындағы ең маңызды көрсеткіш.
а) амин қышқылы, ә) майлылығы, б) дәрумендер.
14. Төс еті кімге тартылады.
а) үлкен кісіге, ә) қыз балаға, б) күйеу балаға.
15. Ашытқылар - бұл не?
а) тұздық түрі, ә) микроорганизмдер, б) кристалды ұнтақтар.
16.Фарш қандай еттен дайындалады.
а) мойын етінен, ә) сан етінен, б) төс етінен.
17.Қабырға, құйымшақ кімге тартылады.
а) әжеге, ә) үйленген жігітке, б) ұзатылған қызға.
18. Дастарқан безендірудің ең негізгі принципі бойынша бас тағам қайда қойылады.
а)шетіне, ә) ортаға, б) айналасына.
19. Еттің құрамында неше пайыз су мөлшері бар.
а) 47-75 пайыз, ә) 20-37 пайыз, б) 40-50 пайыз.
20. Интоксикация дегеніміз не?
а) дәрінің бір түрі, ә) тағамтың бір түрі, б) уланудың бір түрі.
Қазақтың ұлттық киімдері тақырыбына арналған тест.
1.Қалындық киетін бас киім.
а) тақия ә) сәукеле б) бөрік.
2.«Тоғыз қабат торқыдан, тоқты шақтың .... артық» көп нүктенің орнын тап.
а) ішік ә) тон б) күпі.
3. Шекпенді қандай түліктің жүнінен тоқиды?
а) ешкі ә) түйе б) қой.
4. Етегі тізеден жоғары келген қысқа тон.
а) қаптама ә) камзолша б) сырмалы.
5. Қасқыр, қарсақ, түлкі, күзен аңдар терісінен тігілген тон.
а) ішік ә) шапан б) күпі.
6. Қыз-келіншектерге арналған шапан түрі.
а) қаптал ә) сырмалы б) қималы.
7. Саптама етіктің ішіне не киеді?
а) шұлғау ә) байпақ б) шұлық.
8. Былғарыдан тігілген қонышсыз кебісті қай аяқкиімнің сыртынан кигізеді.
а) етік ә) байпақ б)мәсі.
9. Қазақ халқы қыз баласына арнап кимешек шүберек тіккізген, не үшін?
а) сұлулық үшін ә) қызықтыру үшін б) ана болу үшін.
10. Жеңсіз әйелдер киімі. а) камзол ә) бешпет б)жейде.
11. Қыз-келіншектерге арнап тігілген етік. а) кебіс ә) сапиян етік б) мықшима етік.
12. Қой жүнінен тоқылған шекпенді кімдер киген?
а) байлар ә) ауқаттылар б) кедейлер.
13. Құлын терісінен тігілген тон. а) жарғақ ә) қаудырлақ б) сеңсең.
14Ақ киізден тігілген жаздық бас киім. а) тақия ә) айыр қалпақ б) бөрік.
15.Хандар мен батырларға арналған шапанның арқасына қандай ою зерделенген?
а) қошқар мүйіз ә) тасбақа б) қүс қанаты.
16. Қыста киетін ерлердің бас киімі.
а) малақай ә) тақия б) тымақ.
17. Халықтың көпшілігі тұтынатын бөрік түрі.
а) құндыз, ә) камшат б) түлкі.
18.Қазақтар бұл бас киімді аруға лайық деп білген.
а) орамал ә) қасаба б) кимешек.
19. Қай киім сулық киімге жатады.
а) кенеп ә) сырттық б) күпі.
20. Тіл көзден сақтайды деп таққан бұйым.
а) сақина ә) білезік б) бой тұмар.
21. Әйел адамдардың көйлегінің алдына таққан бұйым.
а)алқа ә)өңір б) түйреуіш.
22. Асақарт бәйбешелер қандай кимешек киген.
а) орама ә)бүрмелі б) шалма.
23. Қазақ халқы аналарымызға кимешек кигізе отырып, олардың бойынан қандай қасиеттерді байқаған? ( өз ойларын жазу).
24. Итаяқ кимешекті қай жастағы әйелдер киген? а) 50 ә) 40 б) 60.
25. Аналарымыздың ақ ниет, кіршіксіз, мөлдір таза ниетін көрсететін бас киім.
а) берген ә) шәлі б) ақ жаулық.
Технология пәнінен тест сұрақтары 5 сынып.І нұсқа
1.Қазақстанда мақта өсетін аймақ.
а) Оңтүстік Қазақстан, ә) Шығыс Қазақстан, б) Қарағанды.
2.Зығыр қандай өсімдік? а) көпжылдық өсімдік, ә) бір жылдық өсімдік,
б) екі жылдық өсімдік.
3.Табиғи талшықтарға қандай өсімдіктер жатады? а)жүн,жібек, ә)мақта,зығыр, б)мұнай,табиғи газ.
4.Қазақ өлкесіне мата қайдан тасып әкелінген? а)Ұлы Жібек жолы арқылы, ә)АҚШтан, б)Үндістан
5.Қол жұмысын орындағанда ескеретін қауіпсіздік ережесі.
а) үтікті тоққа қосқанда қол су болмауы керек, ә) инені аызға салуға, киімге қадауға болмайды, б)тігін машинасына жақын отырмау.
6.Көктеу деген не? а) сәнді әшекейлі тігіс,
ә) машинамен тігер алдындағы әзірлік процесс,
б) матаның екі бөлшек шетін өңдеу.
7.Машина тігістерін ата. а) жөрмеу, бастыра тігу, әдептеу, ә) жөрмеу,тепшіп, шынжыр,
б) қайып тігу ,сәндеу, қадау,көктеу.
8. Алжапқыш тігу үшін алынатын өлшемдер. а) бұйымның ұзындығы, бел шеңбері,
ә) кеуде шеңбері, бел шеңбері, б) жеңнің ұзындығы, жанбас шеңбері.
9.Өндірістік киімдерге қандай киімдер жатады? а) санитарлық, аспаздық, дәрегерлік,
ә) милиция, ұшқыш, әскери, б) спорттық, ұлттық, салтанатты.
10.Сәндік қолданбалы өнер түрлері а) кесте, тоқу,киіз басу,ә)ұлттық киімдер сызбасы,б)матаөңдеу
11. Құрақ түрлері қандай болады?
а) геометриалық фигуралар тектес,
ә) мүйіз оөлар, б) әртүрлі.
12.Кесте тіккен кезде матаға ине мен жіпті қалай тандайды?
а) инеге байланысты, ә) матаның қалың, жүқалығына , б) ине мен жіп түріне.
13. Подольск қаласында тігін машина шығаратын зауыт қай жылы ашылды.?а) 1917 ж. ә) 1924 ж. б) 1960 ж.
14. Матаның негізгі неше түрі бар.
а) 5, ә) 3, б) 6
15. Мата неден өңделеді.
а) клеткадан, ә) тікенектен, б) талшықтан.
16. Матаның өңделу жолын белгіле.
а) жіп-талшық-мата-киім
ә) мата-талшық-жіп-киім
б) талшық-жіп-мата-киім.
17. Негізгі жіп қалай орналасады.
а) матаның ұзына бойымен, ә) матаның жиегінде, б) матаның көлденесінде.
18. Матаның жиегі дегеніміз не?
а) маның өрнегі, ә) матаның шеті, б) матның теріс жағы.
19. Іс машинаға отырмас бұрын нені білу керек.
а) техника қауіпсіздігін, ә) өлшем алу ережесін, б) тазалық-гигиеналық талабын.
20. Тіс тетігі қандай қызмет атқарады.
а) матаны жылжытады, ә) жіпті шәрнөкке орайды, б) тігістін қадамын реттейді
Технология пәнінен тест сұрақтары 5 сынып. ІІ нұсқа
1. Ерте заманда ине орнына не пайдаланған?
а) темір,біз, ә)балық қылқаны, сүйек, б) алюминий.
2.Құрақ қандай фигуралардан тұрады? а) төрт бұрыш, үш бұрыш, ә)дөнгелек, б) доғал.
3.Айқас тігіс қандай тігіске жатады?
а)әсемдеуге, ә)шет тігіс тігуге, б) екі матаны біріктіруге.
4. Ресейде тігін машинасын шығаратын зауыт қай қалада орналасқан?
а) Москва, ә) Подольск, б) Саратов.
5. Ең алғашқы рет тігін машинасының жобасын кім ұсынды?
а) Леонардо до Винчи, ә) Элиос Хоу, б) Уилсон.
6.Тігін машинасының неше түрі бар? а) 2түрі, ә) 3 түрі, б) 5 түрі.
7. Бірнеше тігіс түрлерін жасайтын машина.
а) әмбебап, ә)автоматталған, б)арнайы машина.
8.Қол жұмыстарында қолданатын терминологиялар?
а) қадау, бүгіп көктеу, ә) декатирлеу, қондыру, б) әдептеу, сырып тігу.
9.Машинадағы біріктіру тігістерін ата.
а) қайып тігу, бастыра тігу, ә) көрінбейтін тігіс, б) көктеу.
10.Дәрігер киімі киімнің қай түріне жатады? а)санитарлық, ә) өндірістік, б) формалық.
11. Киімге қойылатын талаптар.
а) әсемділігі, ыңғайлылығы, ә) ауа райына байланысты, б) қолдануына байланысты.
12. Кесте тігу деген не?
а) тігудің қарапайым түрі, ә) мата, киізге өрнек салып тігу, б) машина тігіс.
13. Алжапқышқа тігілетін қалта түрі.
а) тігіске орналасқан, ә) жарма қалта, б) жапсырма қалта.
14. Киімнің негізгі неше түрі бар.
а) 2, ә) 5, б) 3.
15. Күнделікті киімдер қай киімнің түріне жатады.
а) тұрмыстық, ә) формалық, б) өндірістік.
16. Алжапқыштың сызбасын дәптерге қандай масштабпен сызады.
а) М1:1, ә) М1:2, б) М1:4.
17. Алжапқышты қандай матадан тіккен жөн.
а) атлас, ә) мақпал, б) шыт мата.
18.Шығармашылық жоба деген не?
а) мәтінжазба, ә)сынақхат, б) шығармашылық жұмысы.
19. Алжапқыштың етегін қай тігіс түрімен тігеді.
а) әдептеу, ә) қиғаш тігіс, б) жабық қиықты тігіс.
20. Арқау жіп қалай орналасады.
а) матада көлденен, ә) матаның шетіне, б) матаның ұзына бойына.
Технология пәнінен тест сұрақтары 7 сынып.
1 Лекало дегеніміз не?
а) мата қиықтары, ә) қағазға түсірілген үлгі, б) сызба үлгісі.
2. Ине не себептен сынады?
а)жіптің сапасы төмен болса, ә)матаны тіккен кезде тартса, б)әр түрлі тәсілдерді қолданса.
3. Киімге қойылатын талаптар.
а) эстетикалық, гигиеналық,технологиялық, ә) техникалық, механикалық, б) физикалық
4. Халаттың оң жағына орналасқан қалта.
а) тігіске орналасқан қалта, ә) жарма қалта, б) жапсырма қалта.
5. Мата тіккен кезде дұрыс жылжымауының себебі?
а) тіс тетігінің сапасы төмен болса, тістері желініп қалса, ә) шпулька дұрыс орнатылмаса,
б) жіп қатты тартылып тұрса.
6. Химиялық талшықтар қандай түрлерге бөлінеді?
а) табиғи талшықтар, ә) жасанды, синтетикалық, б) жүн, жібек талшықтар.
7. Синтетикалық маталардың қасиеттері.
а) көп қыртыстанбайды, мықты, складкілерін жақсы сақтайды,
ә) көп қыртыстанбайды, шеттері сетнейді, б) мықтылығы төмен, ыссы үтікке төзімді.
8. Баө – қалай өлшенеді?
а) мықын сызығы арқылы, ә) кеуде сызығы арқылы, б) бел сызығы арқылы.
9.Ылғал өткізгіштік, шаң өткізгіштік, жылу сақтағыш матаның қай қасиетіне жатады?
а) физикалық-механикалық, ә) гигиеналық, б)техникалық.
10. Гигиеналық талаптардың шарты.
а) киімнің құрылымы, ыңғайлығы, ә) жеңіл, жұмсақ, берік, аз қыртыстанады,
б) киім ыңғайлы, өңделу сапасы жоғары.
11. Костюм бөліктерінің шама жағынан бір-біріне қатынасы.
а) пропорция, ә) силуэт, б) ырғақ.
12. Синтетикалық талшықтар шикізатын неден өңдейді?
а) ағаш қалдықтарынан, ә) газ, мұнай, көмір қалдықтарынан, б) жануарлардан.
13. Матаның технологиялық қасиеттері?
а) ауа өткізгіштігі, жылу, су өткізгіштігі, ә) беріктігі, қыртыстануы,
б) сетнегіштігі, сусымалылығы, апшуы.
14. Тігу кезінде тігістің түспей қалуының себебі.
а) ине нөмері жіп нөмеріне сәйкес келмесе, ә) ине төмен орнатылса, б) майысқан инемен тіккен кезде.
15.КЖо – қандай өлшем белгісі?
а) колды өлшеу белгісі, ә) кеуде өлшеу белгісі, б) қосымшалар.
16. Бұйымдардың кесіктерін өңдейтін бөлшек.
а) әдеп, ә) желбіршек, б) таспа.
17. Қазақ халқының колөнерінің түрлері.( жазу ).
18. Стеклярустың бисерден айырмашылығы.
а) моншақтың түрі, ә) 3мм түтікше тәрізді, б) сопақша ірі.
19. Бисер неден жасалады.
а) шыныдан, ә) шыны, металл, б) пластмасса, керамика.
20. Бірнеше заттың көркем жиынтығы.
а) композиция, ә) пропорция, б) фурнитура.
Технология пәнінен тест сұрақтары 8 сынып.
1.Киім тігетін алғашқы машинаны кім және қашан ұсынды?
а) ХҮ ғасырда – Леонардо да Винчи, ә) ХҮІ ғ.- Уильям Ли , б) ХҮІІ ғ. – Томас Сент.
2.Қай жылы Ресейде «Зингер» фирмасы өз филиалын ашты?
а) 1830 жылы, ә) 1870 жылы, б) 1900 жылы.
3. Үй жағдайында тігін машинамен әр түрлі операциялар жасау үшін нені қолданады?
а) жіптерді, ә) инелерді, б) табандарды.
4. Шілтерлерді тік немесе ирек тәрізді тігіспен қосып тігу үшін қандай табанды пайдаланады?
а) ажыратқыш табан, ә) тіккіш табан, б) шектеуіш табан.
5. Жүқа маталардың жиектерін екі қаттап бүруге арналған табан.
а) тіккіш табан, ә) ажыратқыш табан, б) сызғышты табан.
6.Бұйымдарды торлауға арналған бөлшек?
а) үстінгі жіптің реттеуіші, ә) платформасы, б) торлау қондырғысы.
7. Матаны қатар тігіммен сырып тігуге арналған табан?
а) сызғышты табан, б) тіккіш табан, в) ажыратқыш табан.
8. Сүрет салуға жақын өнер, түрлі-түсті жіпті қолданады, бұл қандай өнер?
а) аппликация, ә) кестелеу, б) батик.
9.Сапасыз тігім, жіптердің үзілуі, иненің сынуы, матаның нашар жылжыуы – бұл нелер?
а) ақаулар, ә) әдістер, б) себептер.
10. Иненің сынуының себебі?
а) матаны дұрыс орнатпаса, ә) иненің номері мата қалындығына сәйкес келмесе, матаны тартса, б) жіп дұрыс сабақталмаса.
11.Өлшем, тәсіл, іс-қимыл бейнесі, әлеуметтік экономикалық құбылысы, бір талғамның уақытша болуы – бұл?
а)сұлба, ә) сән, б) пішім.
12.Ұзындығы мен ені бойынша адам мүсінінің пропоциясына жақындау келетін геометриялық фигураларға келетін сыртқы кескіні?
а)сұлба, ә) сән , б) стиль.
13. Бұйымның ойластырған үлгісін жасауға мүмкіндік беретін сызықтар – бұл?
а) стиль, ә) композиция, б) пішім.
14.Манер, сипат, ерекшелік – бұл?
а)пропорция, ә) стиль б) силуэт.
15. Стильдің неше түрі бар?
а) 4, ә) 5, б) 7.
16. Сән киімдерін шығаратын кім?
а) суретшілер, ә) тігіншілер, б) сәнгерлер.
17.Қай өлшемдер жартылай жазылады?
а) орамдар, ә)ұзындықтар, б) барлығы.
18. Өңірдің қайырылған бөлігі ?
а) өңір асты, ә) қайырма, б) бүкпесін.
19. Қақпақ деген не?
а) қиған маталар , ә) қалта бөлшегі, б) өңір асты.
20.Тік белдемше киімнің қай стиліне жатады?
а) классикалық, ә) споттық, б) романтикалық.
Технология пәнінен тест сұрақтары 10 сынып.
1 Лекало дегеніміз не?
а) мата қиықтары, ә) қағазға түсірілген үлгі, б) сызба үлгісі.
2. Ине не себептен сынады?
а) жіптің сапасы төмен болса, ә) матаны тіккен кезде тартса.
3. Киімге қойылатын талаптар.
а) эстетикалық, гигиеналық,технологиялық, б) техникалық, механикалық, в) физикалық
4. Халаттың оң жағына орналасқан қалта.
а) тігіске орналасқан қалта, ә) жарма қалта, б) жапсырма қалта.
5. Мата тіккен кезде дұрыс жылжымауының себебі?
а) рейканың сапасы төмен болса, тістері желініп қалса, ә) шпулька дұрыс орнатылмаса,
б) жіп қатты тартылып тұрса.
6. Химиялық талшықтар қандай түрлерге бөлінеді?
а) табиғи талшықтар, ә) жасанды, синтетикалық, б) жүн, жібек талшықтар.
7. Синтетикалық маталардың қасиеттері.
а) көп қыртыстанбайды, мықты, складкілерін жақсы сақтайды,
ә) көп қыртыстанбайды, шеттері сетнейді, б) мықтылығы төмен, ыссы үтікке төзімді.
8. Баө – қалай өлшенеді?
а) мықын сызығы арқылы, ә) кеуде сызығы арқылы, б) бел сызығы арқылы.
9.Ылғал өткізгіштік, шаң өткізгіштік, жылу сақтағыш матаның қай қасиетіне жатады?
а) физикалық-механикалық, ә) гигиеналық, б)техникалық.
10. Декатирлеу қандай операциядан тұрады?
а) ылғалды-жылуымен өңдеу ә) үтіктеу б) бүктеп жаю
11. Гигиеналық талаптардың шарты.
а) киімнің құрылымы, ыңғайлығы, ә) жеңіл, жұмсақ, берік, аз қыртыстанады,
б) киім ыңғайлы, өңделу сапасы жоғары.
12. Костюм бөліктерінің шама жағынан бір-біріне қатынасы.
а) пропорция, ә) силуэт, б) ырғақ.
13. Синтетикалық талшықтар шикізатын неден өңдейді?
а) ағаш қалдықтарынан, ә) газ, мұнай, көмір қалдықтарынан, б) жануарлардан.
14. Матаның технологиялық қасиеттері?
а) ауа өткізгіштігі, жылу, су өткізгіштігі, ә) беріктігі, қыртыстануы,
б) сетнегіштігі, сусылдақтығы, апшуы.
15. Машинамен тіккен кезінде тігістің түспей қалуының себебі.
а) ине нөмері жіп нөмеріне сәйкес келмесе, ә) ине төмен орнатылса,
б) майысқан инемен тіккен кезде.
16.КЖо – қандай өлшем белгісі?
а) колды өлшеу белгісі, ә) кеуде өлшеу белгісі, б) қосымшалар.
17. Бұйымдардың кесіктерін өңдейтін бөлшек.
а) әдеп, ә) желбіршек, б) таспа.
18. Құрақ түрлері қандай болады?
а) геометриалық фигуралар тектес,ә) мүйіз оөлар, б) әртүрлі.
19.Кесте тіккен кезде матаға ине мен жіпті қалай тандайды?
а) инеге байланысты, ә) матаның қалың, жүқалығына , б) ине мен жіп түріне.
20. Бұйымды соңғы өңдеуге не жатады?
а) етегін тігу ә) белдікті тігу б) түйме қадау.
Технология пәнінен тест сұрақтары 9 сынып.\
1 Костюм бөліктерінің өзара және адам тұлғасымен салыстырғанда ара қатынасы, ол не?
а) композиция, ә) пропорция, б) симметрия.
2 Француз сөзі заттың сыртқы көленкесінің мағынасын білдіреді, ол не?
а) котюм, ә) сән, б) сұлба.
3 Халықтың, дәуірдің, топтың тұрақты қалыптасқан жалпыға ортақ термині қалай аталады?
а) киім, ә) костюм, б) ансабль.
4. Ең бір тұрақты, ғасырлар сүзгісінен өткен, мүлдем өзгермейтін «сәннен тыс»бұйымдар қай стильге жатады?
а) спорттық, ә) романтикалық, б) классикалық.
5. Киімдердің төзімділігі , ұзақ киілетіні қай талаптарға сай болуы керек?
а) гигиеналық, ә) пайдалану, б) экономикалық.
6. Өлшем, бейне, тәсіл деген не мағына білдіреді?
а) сұлба, ә) сән, б) сызба.
7. Үлгінің суретінде не бейнеленеді?
а) барлық тігістер мен бөлшектер, ә) барлық материалдық шығындар,б)үлгінің аталуы, өлшемі, үсынылатын мата шығыны.
8. Жібек, крепдешин маталарды қалай үтіктеу керек?
а) буландырып, ә) дәкі арқылы, б) су шашып.
9. Сапасына тоқылу және өңделу түріне байланысты жібек маталардың түрлері?
а) жеңіл және жұмсақ, қатты не жеңіл қыртыстанады, ә) қалын, қыртыстанбайтын, б) жұмсақ, отырмайтын.
10. Әр өнер туындының суретінің түсі мен орналасуының сәйкестігі нені білдіреді?
а) силуэт, ә) композиция, б) пропорция.
11. Этникалық стильге жататын киім топтамасы.
а) демалыс киімі, ә) іскерлік киім, б) ұлттық киім.
12. Аксессуарларға не жатады?
а) қолшатыр, шарф, ә) белдемше түрлері, б) ілгек түрлері, бастырма.
13. Лавсан мата қандай талшық түрінен алынды?
а) өсімдік талшықтардан, ә) жануар талшығынан, б) химиялық талшықтардан.
14. Қай өлшем толық жазылады? а) ұзындықтар, ә) орамалар, б) барлығы.
15. Венгрияда алшапқышты «шурц» деп атайды, кімдер киген?
а)әйелдер, ә) балалар, б) ер адамдар.
16. Өз размерімізді қай өлшем бойынша табамыз.
а) бел өлшемі арқылы, ә) кеуде өлшемі арқылы, б) бөксе өлшемі арқылы.
17.Қалта тілігін жауып тұратын не? а) жапрақша, ә) өткірме, б) қулама.
18. Иініш(кокетка) қай жерде орналасады?
а) бұйымның оң жағында, ә) бұйымның жоғарғы жағында, б) төменгі жағында.
19.Жеңнің жоғарға шеңбер бөлігі қалай аталады?
а) өңір асты, ә) қайырма б) жең түп.
20. Белдік үстағыш қай жерде орналасқан?
а) қалтада, ә) төменгі бөлшекте, б) шалбар, белдемшеде.
Тамақ дайындау технологиясы. Тест сұрақтары. 7 сынып.
-
Тамақты дайындамас бұрын міндетті түрде нені сақтау керек?
а) топтың міндеттерін, ә) тазалық- гигиеналық талаптарды, б) кезекшінің міндетін.
-
Үшкір және өткір аспаптарымен жұмыс істеген кезде екінші адамға қалай беру керек?
а) жалғап беру керек, ә) орап беру керек, б) үшын өзіне қаратып беру керек.
-
Қазақтың ұлттық тағамдарының азпаздық өнерінің ерекшелігі неге байланысты?
а) мал және егін шаруашылығы өте дамыған, ә) аспаздық өнері өте дамыған, б) егін мен өндіріс шаруашылығы өте дамыған.
-
Дастарқан мәзіріндегі қай асты жатардан 1-2 сағат беру керек?
а) түскі ас, ә) таңғы ас, б) кешкі ас.
-
Балық етінде ең негізгі бағаланатын минералдық затты белгіле.
а) фосфор, ә) калций, б) магний.
-
Қамырдың барлық түрін әзірлеудін негізгі шикізатын белгіле.
а) жұмыртқа, ә) ашытқы, б) ұн.
-
Қамырдың үгілуін күшейтетін компонент,
а) ұн, ә) желатин, б) май.
-
Суда тез еритын қопсытқыш.
а) ванилин, ә) ас содасы, б) крахмал.
-
Мусс, желе жасау үшін қандай тағам желімін пайдаланады.
а) желатин, ә) май, б) бал.
-
Торт әзірлеу үшін қандай қамырды пайдаланады.
а) ашытқылы, ә) үгілмелі, б) тұщы
-
Құймақ дайындау үшін қандай қамыр пайдаланады.
а) тұщы, ә) үгілмелі, б) сұйық.
-
Мерекелік дастарқанға тағам қандай реттілікпен беріледі.
а) басытқылар, ә) шай, б) ыстық тағам, в) десерт.
-
Қай өнімде 50-70 % май мен белок бар.
а) жұмыртқа, ә) жаңғақ, б) жеміс жидек.
14. Бағланның етін қазанға жілік-жілігімен қуырып даярлайтын ас
а) сірне, ә) қуырдақ, б) палау.
15. Қайнатылған ет тағамын мұздатқышта сақтау мерзімі.
а) 48 сағат, ә) 36 сағат, б) 24 сағат.
16. Қоректік заттарды сақтау үшін шикі етті қандай суға салады?
а) салқын саға, ә) жылы суға, б) ыстық суға.
17. Қандай балықтардан котлет дайындайды?
а) шабақ балықтан, ә) шортаннан, б) ірі балықтан.
18. Борщ дайындау үшін қандай көкөністерді пайдаланады?
а) қызылша, сәбіз, ормжапырақ, ә) орамжапырақ, кәді, ұрмебұршақ,
б) редис, пияз, баклажан.
19. Жентті қандай тағамдардан дайындайды?
а) карақұмық, май, қант, ә) күріш, май, сүт, қант б) тары, қант, май, ірімшік.
20.Балықты тоңазытқышқа салғанда неге орайды?
а) дәмі шықпас үшін, ә) бұзылмас үшін, б) дәмді болу ұшін.
Тамақ дайындау технологиясы. Тест сұрақтары. 6 сынып.
-
Қандай көкөністі тұзсыз пісіреді.
а) картопты, ә) пиязды, б) қызылша мен сәбізді.
-
Макарон өнімдерін неше тәсілмен пісіреді.
а) 1, ә) 2, б) 3
-
Дәмді және құнарлы тағам әзірлеу өнері.
а) аспаздық, ә) шеберлік, б) өнерлі.
-
Сыйымдылыы 100 литр қымыз дайындау және сақтауға арналған ыдыс.
а) ожау, ә) табақ, б) саба.
-
Ас үйде қандай ыдысқа орамжапырақ тұздауға болмайды.
а) шыны ыдыс, ә) алюминий ыдыс, б) болат ыдыс.
-
Қай ыдысты ұқыпты ұстамаса , шынысы үшып кетеді?
а) болат ыдыс, ә) тефлон ыдыс, б) шыңылтыр ыдыс.
-
Сүйық тағамға арналған, сыйымдылығы 1 литр ыдыс?
а) аяқ, ә) ожау, б) табақ.
-
Үстелді мерекелік дастарқанға даярлау.
а) сәндеу, ә) жабдықтау, б) өңдеу.
-
Қазақтың ұлттық тағамы.
а) палау, ә) макарон, б) бауырсақ.
-
Ботқаның тығыздығы мен қаттылығы қалай аталады.
а)консистенция, ә) рецепт, б) сервировка
-
Вермишель қандай болады?
а) таспа тәріздес, ә) бейнелі, б) жіп тәріздес.
-
Түтікше тәріздіс макарон өнімі.
а) вермишель, ә) рожки, б) кеспе.
-
Макарон өнімдерін неден жасайды?
а) кептерілген бидайдан, ә) күріштен, б) бұршақтұқымдастардан.
-
Сүтті пастерлеу деген не?
а) сүтті қайнату, ә) сүтті жылыту, б) сүтті 80-850С дейін қыздыру.
-
Жентті неден дайындайды?
а) тарыдан, ә) күріштен, б) бидайдан.
-
Жаңа сауылған бие сүті қалай атайды?
а) қымыз, ә) саумал, б) шалап.
-
Дәмді, кенеулі қою сусын.
а) айран, ә) қымыз, б) шұбат.
-
Ұзақ уақыт сақталатын құнарлы ұлттық тағам.
а) құрт, ә) бауырсақ, б) қуырдақ.
-
Қоғамдық тамақтану орындарында жасайтын маман.
а) аспаз, ә) кондитер, б) даяшы.
-
Кондитер қандай өнімдер дайындайды?
а) нан,тоқаш, ә) манты,пельмени, б) торт, печенье.
Тамақ дайындау технологиясы. Тест сұрақтары. 5 сынып.
-
Дәмді әрі пайдалы тағам дайындау өнері.
а) тігіншілік, ә) аспаздық, б) тоқыма.
-
Кастрөл, қазан қандай ыдыстар топтамасына жатады?
а) асхана ыдыстары, ә) тұрмыстық техника, б) асүй ыдыстары.
-
Дәруменге бай өсімдіктер.
а) жабайы, ә) тамырлы, б) көкөністер.
-
Тамыр сабақты жемістерде қандай пайдалы заттар бар.
а) хош иісі, ә) ақуыз,крахмал, қант,минерал, б) калий, кальций.
-
Бутербродты әзірлегенде артық тағамды ата.
а) нан, ә) сүт, б) май.
-
Көкөністің қай түрінен крахмал алынады.
а) сәбізден, ә) картоптан, б) орамжапырақтан.
-
Кофенің отаны қай ел?
а) Америка, ә) Европа, б) Африка.
-
Шайды қандай жерде сақтайды?
а) құрғақ жерде, ә) ыстық жерде, б) ылғал жерде.
-
Орамжапырақты қалай турайды?
а)шаршылап, шыбықша, ә) сақиналап, б) кесектеп.
-
Нан-жұжық-ірімшік-нан бутербродтың қай түрі?
а) жай, ә) күрделі, б) жабық.
-
Көпке ұнамды көкөніс, тұздауға, маринадтауға, медицина саласында пайдаланады.
а) сарымсақ, ә) баклажан, б) қияр.
-
Құрамында алколоид-кофеин бар, ол мидың қан тамырын кеңейтеді, тыныс жолдарының қызметін жақсартады.
а) кофе, ә) какао, б) шырын.
-
«Неден барлық ауыру қашады» мақал бар.
а) картоптан, ә) пияздан, б) бұрыштан.
-
Бір немесе бірнеше көкөніс түрлерінен дайындалатын салқын тағам.
а) кеспе, ә) бутерброд, б) салат.
-
Тамыр жемісті көкөністі ата.
а) сәбіз, ә) қызанақ. б) кәді.
-
Сәбіз қандай көкөніс?
а) суыққа төзімді, ә) суыққа төзімсіз, б) құрғақшылыққа төзімді.
-
Өзін үстай білудің бекітілген тәртіп реті.
а) мәдениет, ә) этикет, б) поведение.
-
Тамақтын адам ағзасында қорытылуы туралы ғылым.
а) тамақтану физиологиясы, ә) тиімді тамақтану, б) аспаздық өнер.
-
Тағамды безендіруге арналған көкөністер мен жеміс-жидектерді көркемдеп ою өнері.
а) квиллинг, ә) оригами, б) карвинг.
-
Адам денесін құраушы материал.
а) нәрұыздар, ә) майлар, б) көмірсулар.
Технология пәнінен тест сұрақтары 11 сынып.
-
Көйлек тігуге қажетті өлшемдер.
а) Мжо, Бжо, Кжо, Кб, Абұ,Бұ, ә) Бжо, Кжо, Жұ, б) Бжо, Мжо, Абұ, Бұ.
-
Жобалауды да, дайындауды да қамтитын барлық үдіріс.
а) полиграфия, ә) дизайн, б) интерьер.
-
Дизайын алгоритмі деген ұғым нені білдіреді.
а) салыстыру және таңдау, ә) тігу және сәндеу, б) өңдеу және зерттеу.
-
Әр түрлі материалдан бұйым тігетін маман.
а) пішуші, ә) тігінші, б) технолог.
-
Нормативтік құжаттама талаптарына сай жоғары сапалы тігін бұйымдарын өндіруді ұйымдастырушы.
а) техник- технолог, ә) конструктор, б) модельер.
-
Ойды жеткізу тәсілі ретінде, бейнелеу түрі болып табылады.
а) эскиздеу, ә) пішімдеу, б) суреттеу.
-
Көйлектін ұзындығы мен енінің, кеудеше мен белдемше ұзындығы, әр бөлшек мөлшерінің ара қатынасы.
а) силуэт, ә) стиль, б) пропорция.
-
«Гадэ» белдемшені қай стильге жатқызады.
а) классикалық, ә) спорттық, б) романтикалық. -
Тұтас пішілген жағалар атаулары.
а) тік жаға, ә) «шәлі», «апаш», б) қондырмалы.
-
Матаның беріктігі, отыруы, драптануы қай қасиетіне жатады.
а) технологиялық, ә) гигиеналық, б) физикалық
-
Қос етек көйлекті қандай матадан тіккен.
а) барқыт, ә) жібек, торғын, б) мақпал.
-
Құстұмсық жүзікті кімдер таққан.
а) қыздар, ә) әелдер, б) ерлер.
-
Жеңді бұйыммен уақытша қосу тігімі.
а) бүгіп көктеу, ә) қосып көктеу, б) кондыру.
-
Бұйымның төменгі қиығын өңдеуге қолданатын машина тігімі.
а) сырып тігу, ә) бастыра тігу, б) жабық қиықты бүктемелі тігіс.
-
Бірдей элементтердің ырғақтылықпен қайталануы.
а) өрнек, ә) раппорт, б) композиция.
-
Біріктіру тігісіне ... жатады.
а) сырып тігу, ә) шеттіктеу тігісі, б) жабық қиықты бүктемелі тігіс.
-
Кимешек бұл: ......а) тұрмыстағы әйелдің бас киімі, ә) бойжеткеннің бас киімі, б) егде әйелдің бас киімі.
-
Машина инесіне жіпті .......а) ұзын науашық жағынан сабақтайды, ә) қысқа науашық жағынан сабақтайды, б) қай жағынан болса да сабақтайды.
-
Ені кеуде, бел, мықын және етек сызықтары деңгейінде бірдей бұйым кескіні.
а) қынама силуэт, ә) тік силуэт, б) жартылай қынама силуэт.
-
Бір бөлшекті екіншісінің үстіне қойып, оларды біріктіруүшін тігім жүргізу.
а) торлау, ә) сырып тігу, б) бастыра тігу.
« Технология» пәнінен 5-11 сыныптарға арналған тест жинағы.
Шапанова Марзия Башаровна БҚО Сырым ауданы ЖББ Бұлдырты ОМ жоғары санатты технология пәні мұғалімі.
Жалпы білім беруді жүзеге асыратын барлық білім ұйымдарында технология пәні оқытылады. Құрастырған тест технология пәні бойынша оқыту сапсына, тақырыпты, тарауды тексеруге, бақылау кезінде пайдалануға болады.
Тест бағдарламаның толық тарауларын қамтыған, тестіге жауап беру кезінде оқушы өзінің алған білімін бір жүйеге келтіріп, дұрыс таңдау жасап, нақты сұраққа жауап беруі керек.Қазіргі күні ойды жүйелей білуге үйрететін оқытудың әдіс-тәсілдері өте көп және әр түрлі, менің құрастырған тест – таңдау тест, бірнеше жауаптың ішінен жалғыз дұрыс жауап алынады. Жауаптар саны үштен кем емес. Оқушылардың білімдерін тексеруге, қорытындылауға көмек көрсетеді. Сұрақтардың барлығы оқу бағдарламасына сай жинақталған, барлық бөлімдері қамтылған.
Пайдаланған әдебиеттер:
-
«Технология» бағдарламалар 8-9 сынып Алматы 2014жыл.
-
«Технология» бағдарламалар 5-7 сынып Алматы 2014 жыл.
-
«Технология» бағдарламалар 10-11 сынып Алматы 2014 жыл.
-
«Технология» 5-11 сыныптарға арналған оқулықтар.
-
«Мектептегі технология в школе» журналдар.
Технология пәнінен тест сұрақтарының жауаптары.
-
р/с
5сынып
І ІІ
6сынып
7сынып
8сынып
9сынып
10сынып
11сынып
Ұлттық киім
1
а
ә
а
ә
а
ә
а
ә
2
ә
а
б
ә
б
б
ә
б
3
ә
ә
ә
а
б
ә
а
ә
4
а
ә
б
б
ә
б
ә
ә
5
ә
а
а
а
ә
ә
а
а
6
ә
ә
а
ә
б
ә
а
б
7
а
а
б
а
а
б
б
а
8
а
а
б
б
ә
б
б
б
9
а
а
ә
ә
а
а
ә
б
10
а
ә
б
б
ә
ә
б
а
11
а
а
әғагбвд
а
ә
б
ә
ә
12
ә
ә
ә
ә
а
а
а
б
13
а
б
б
б
б
б
ә
а
14
ә
б
а
ә
ә
а
б
а
15
б
а
ә
ә
а
б
ә
ә
16
б
б
б
а
б
ә
а
б
17
а
б
а
а
а
б
б
18
ә
б
б
ә
ә
ә
а
ә
19
а
б
ә
а
ә
б
ә
а
20
а
а
ә
а
а
б
б
б
21
ә
22
б
23
ә
24
ә
25
б
Тамақ дайындау технологиясы тест сұрақтарының жауаптары.
-
р/с
5 сынып
6 сынып
7 сынып
8 сынып
1
ә
б
ә
б
2
б
ә
б
а
3
б
а
ә
б
4
ә
б
б
ә
5
ә
ә
а
а
6
ә
б
б
а
7
б
а
б
ә
8
а
ә
ә
ә
9
а
б
а
а
10
б
а
ә
б
11
б
б
б
б
12
а
ә
баәв
ә
13
ә
а
ә
ә
14
б
б
а
б
15
а
а
а
ә
16
а
ә
б
ә
17
ә
б
а
б
18
а
а
а
ә
19
б
а
б
а
20
а
б
а
б