Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Шағым жылдам қаралу үшін барынша толық ақпарат жіберіңіз
Сіздің сұранысыңыз сәтті жіберілді!
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Материалдар / Тірі және өлі табиғаттағы үдерістер 6 сынып
2023-2024 оқу жылына арналған
қысқа мерзімді сабақ жоспарларын
жүктеп алғыңыз келеді ма?
ҚР Білім және Ғылым министірлігінің стандартымен 2022-2023 оқу жылына арналған 472-бұйрыққа сай жасалған
Тірі және өлі табиғаттағы үдерістер 6 сынып
Материал туралы қысқаша түсінік
Барлық оқушылар: Тамақтану рационын құра алады. Оқушылардың басым бөлігі: Тағам өнімдерінің тәуліктік калориясын есептей алады. Кейбір оқушылар: Азық-түлік құрамында кездесетін органикалық заттар түрлерін анықтап, тәжірбиелер орындай алады.
Жазылым:кесте толтыру, анықтамалар,
терминдерді жазу
Пәнге қатысты лексика мен
терминология:Рацион,үйлестірілген тамақ
Энергетикалық
құндылық:май, көмірсу, нәруыз,
т.б.
Диалогқа/жазылымға қажетті
тіркестер
рацион дегеніміз...
дұрыс тамақтану...
тамақтану мәдениеті...
Пәнаралық
байланыс
Биология
Алдыңғы білім
Бастауыш сыныпта алған білімдерін еске
түсіреді
Жоспар
Сабақтың жоспарланған
кезеңдері
Сабақтағыжоспарланғанжаттығутүрлері
Дереккөздерресурстар
Сабақтың басы
6 мин
Психологиялық ахуал
қалыптастыру.
«Ыстық алақан» әдісі.
Әр топтың оқушылары
бір-бірінің алақанын ұстап тұрып, бірге тілек айтып, сәттілік
тілейді. (Сабаққа сәттілік тілейміз! Жақсы көңіл күйде болайық!
Жақсы баға алайық!)
Топқа
бөлу
1-топ:
Тәттілер
2-топ:
Жемістер
3-топ:
Сусындар
Оқушылар
сабақтың тақырыбы және оқу мақсатымен танысады.Қызығушылықты ояту.
«Ереуіл»
әдісі
Оқушылар,
алдарыңыздағы қосымша құралдарды қолданып, митинг траспаранттарына
тақырып бойынша, яғни зиянды тағамдар жөнінде ұран, идеяларыңызды
жазыңыздар. Әр топ екі ұраннан жазыңыздар.
(Содан соң
барлық топ оқушылары бір мезгізде орындарынан тұрып, ереуіл
атмосферасы болуы үшін өз тұжырымдамаларын кезекпен дауыстап
айтады. Мысалы, Тәттілерді көп жемейік! Зиянды тағам денсаулықты
бұзады! Чипси
Адам ағзасы мықты, шымыр болу үшін не істеу
қажет?
Ж. Тыңдалым
тапсырмасы.
Оқушылар «Құнарлы заттарды қабылдау»
бейнежазбасын тыңдау кезінде үлестірме қағаздардағы тапсырмаларды
орындап отырады.
«Интервью» әдісі
Сұрақ
Жауап
Адамдар нелерден алынатын азық түліктерді
пайдаланады?
Жануарлар мен өсімдіктерден алынған азық
түліктерді пайдаланады.
Тағам құрамындағы заттардың ең маңыздысы
не?
Тағам құрамындағы заттардың ең маңыздысы –
құнарлы заттар
Адам ағзасы нелерден тұрады?
Олар қанша пайызды құрайды?
Су
Нәруыздар
Майлар
Минералды тұздар
Көмірсулар
65 пайыз
20 пайыз
10 пайыз
4 пайыз
1 пайыз
ҚБ.Бағалау парақшасына
белгі қояды.
«Түсіндім» - қызыл түл
«Сұрағым бар» - сары түс
«Түсінбедім» - қара түс
Слайд.
«Үйлестірілген тағам
дегеніміз не?»Үйлестірілген тағам
дегеніміз ағзаның сұранысына қажетті энергия (микроэлементтер және
дәрумендер) мөлшері. Үйлестірілген тағаммен тамақтану нәтижесінде
ағза қалыпты дамиды және өз қызметін дұрыс атқарады. Тағамды күніне
4-5 рет аз-аздан жеу керек. Егер күніне 3 рет тамақтанатын
болсаңыз, таңғы асыңыз тәуліктік рационның 30-35 пайызын, түскі ас
– 40 пайызын, кешкі ас – 23-30 пайызын құрауы керек. Бірақ тамақ
қабылдау аралығы 3 сағаттан аспауы керек. Ал соңғы ас қабылдау
ұйықтардан 2-3 сағат бұрын болуы
керек.
Оқылым тапсырмасы.
«Оқушының дұрыс
тамақтануы» тақырыбындағы мәтінді
оқиық.
89 суретті қиып
салу.
Үйлестірілімдік тағам – май, көмірсу,
нәруыздың сәйкестігі.
ТЖ. 1 - тапсырма.
(саралау)
Тәжірбие жасай отырып
әртүрлі өсімдік тұқымының құрамындағы органикалық заттарды
анықтайық.
Бидай ұны күнбағыс дәні шикі
картоп
Тәжірбиеге қажет заттар:
-йод ертіндісі
-дәрі тамызғыш
- Бидай ұны
- күнбағыс дәні
- стақан су
- ақ парақ қағаз
Слайд. Қауіпсіздік
ережесі:
Тәжірбиені жүргізу үшін пайдаланатын заттардың аз
ғана мөлшері қажет.
Заттарды пайдаланғанда киімге, теріге тамып
кетуден сақтаныңыз.
1. Жарты стақан суға ұн салып
араластырындар.
2. Күнбағыс тұқымын екі ақ
қағаздың ортасына салып қатты жаншыңдар.
3. Картопты екіге бөліп бір
жартысына бірнеше йод тамшысын тамызыңыз.
Тәжірбиеден күтілетін
нәтиже:
_____________________________________________
_____________________________________________
_____________________________________________
Критерий
дескриптор
Өсімдік
тұқымының құрамындағы органикалық заттарды анықтайды
-Нәруыздың барын
анықтайды.
- Майдың бар екендігін
анықтайды
- Көмірсудың барын анықтайды.
ҚБ.Бағалау парақшасына
белгі қояды.
«Түсіндім» - қызыл түл
«Сұрағым бар» - сары түс
«Түсінбедім» - қара түс
ЖЖ. 2-тапсырма. Үлестірме кестені пайдаланып,
дұрыс тамақтану рационын ескере отырып, оқушының күнделікті ас
мәзірін құрастырыңдар.
Құнарлы заттар
Не үшін керек?
Қандай өнімде болады?
Нәруыздар(25
пайыз)
ағзаның қалпына келуі мен өсуі үшін
қажет.
ет,
сүтсияқты өнімдерде
болады.
Көмірсулар(50
пайыз)
ағзаны энергиямен қамтамасыз
етеді
нан,
картопсияқты өнімдерде
болады.
Майлар (25
пайыз)
қажетті энергия береді
сарымайжәнекүнбағыс
майларысияқты өнімдер
құрамында болады.
Дәрумендер
ағзаның көптеген маңызды үдерістеріне аз
мөлшерде өте қажет
жемістерменкөкөністердеболады
Су
ағза сұйықтығы үшін өмірлік маңызы
зор.
жемістер мен сусындарда болады.
«Кім жылдам» әдісі.
Тамақтану тәртібі
Уақыты
Тағамдағы өнімдердің
атаулары
Бұл өнімдерде қандай құнарлы заттар
бар?
Таңғы ас
Түскі ас
Бесін
(Жеңіл тағам)
Кешкі ас
«Еркін микрафон»
әдісі арқылы әр топтан алғашқы болған оқушыға құрастырған ас
мәзірін оқыту. Тиімдісін таңдау.
ҚБ.Бағалау парақшасына
белгі қояды.
«Түсіндім» - қызыл түл
«Сұрағым бар» - сары түс
«Түсінбедім» - қара түс
3-тапсырма.
......................(Ауызша)
Жақсы және __________
тағам оқушының білімге деген құштарлығын оятады және ақыл-ойын
дамытады. Жас кездегі дұрыс тамақтанудың нәтижесі үлкейгенде
______________ мықты болуына әсерін тигізеді.__________________мәдениетіне
осы күннен бастап бейімделу керек.
ҚБ.Бағалау парақшасына
белгі қояды.
«Түсіндім» - қызыл түл
Материал ұнаса әріптестеріңізбен бөлісіңіз
Материал жариялап тегін сертификат алыңыз!
Бұл сертификат «Ustaz tilegi» Республикалық ғылыми – әдістемелік журналының желілік басылымына өз авторлық жұмысын жарияланғанын растайды. Журнал Қазақстан Республикасы Ақпарат және Қоғамдық даму министрлігінің №KZ09VPY00029937 куәлігін алған. Сондықтан аттестацияға жарамды
Ресми байқаулар тізімі
Республикалық байқауларға қатысып жарамды дипломдар алып санатыңызды көтеріңіз!
Материал іздеу
Сіз үшін 400 000 ұстаздардың еңбегі мен тәжірибесін біріктіріп, ең үлкен материалдар базасын жасадық. Төменде пәніңізді белгілеп, керек материалды алып сабағыңызға қолдана аласыз