Мәтінмен жұмыс.
«Жеке бас гигиенасы және дұрыс тамақтану
бөлімшесі.
Жеке бас тазалығының
ережелері.
- Күнделікті бір
уақытта тұр, бөлмеңді желдетіп ал да, шынықтыру жаттығуын
жаса;
- Ертең ерте тісіңді
тазалап, беті-қолыңды, мойның мен құлағыңды жу;
- Ұйықтар алдында
жуынып, бөлмеңді желдетіп алуды ұмытпа;
- Тамақ ішердің
алдында, жұмыс істегеннен кейін, әжетханадан соң міндетті түрде
қолыңды жу;
- Түшкірген немесе
жөтелген кезде мұрның мен аузыңды беторамалмен жуып, теріс айналып
түшкір немесе жөтел;
- Шашыңды дұрыстап
күт: уақытылы тара
- Төсегіңді жинау,
жеңіл-желпі киімдеріңді өзің жуып, үтіктеу, түймеңді қадап,
бәтеңкеңді тазалау – бұл әркімнің – ақ қолынан келетін
іс;
- Ұқыпты да жарасымды киінетін бол. Киімнің
таза және үтіктелген болсын;
Оқушының тамақтану кестесі.
Оқушының
сабаққа барар алдында еттен, балықтан жасалған тамақтар немесе сүт
тағамдарын ішкені дұрыс. Өйткені бұл тағамдардың құрамында өсіп
келе жатқан ағзаға пайдалы көптеген витаминдер мен минералдар бар.
Қуатты ішкен таңертеңгі ас адамның ой еңбегі мен дене еңбегінің
потенциалын көтереді.
Түскі ас міндетті түрде ыстық сорпа (кез
келген), ет немесе балықтан жасалған қою тамақ, шырындар мен
жеміс-жидектерден тұруы керек.
Ұйықтар алдында 2 сағат бұрын сүттен немесе
көкөністен жасалған тамақ болуы керек.
Өсіп келе жатқан өзіміздің ағзамызға жүйелі
тамақтанбау, диета сақтап, ашығудың қажеті жоқ. Теледидар алдында
кітап оқып отырып, жүріп келе жатып құрғақ тамақтар жеуге
болмайды.
А дәрумені. Теріге, шырыштың бөлінуіне, сүйектер мен тістердің
қатаюына қажет. Малдардан алынатын тағамдарда болады: бауырда, сары
майда, ірімшікте, жұмыртқада, балықтың майында, сары-қызыл, жасыл
түсті көкөністер мен жеміс-жидектерде: шабдалы, итмұрын, қара
қарақат, қарбыз, бұрыш, қырыққабат, ақжелкен, сәбіз, көк
жуа.
В дәрумені. Ағзадаға зат алмасуды реттейді, қанның
түйіршіктерінің қалыптасуына, асқазан –ішек қызметін қалыптастырады
және т.б. В тобы дәрумендерімен қаныққандар: жармалар, астық
тұқымдастар, атбас бұршақ, сүт және ет тағамдары, жұмыртқа,
көкөністер, жаңғақтар.
С дәрумені. Немесе аскорбин қышқылы, қан түйіршіктерінің қалыптасу
процесіне қатысады, зақымданған тері мен шырыштың бөлінуін қалпына
келтіреді, иммунды жүйенің белсенділігін арттырады.
Д
дәрумені. Сүйектер мен
тістердің қатаюын, ағзадағы кальций мен фосфордың алмасуын
реттейді.
Е
дәрумені. Барлық зат алмасу
процесіне қатысады. Өсімдік майларының құрамында: күнбағыс, жүгері,
соя. Сонымен қатар жұмыртқа сары уызы, бауыр, атбас бұршағы,
қарақұмық сұлы дәруменіне өте бай.
К дәрумені. Қанның ұю процесіне қатысады. К дәруменінің негізгі
көздері: итмұрын, орамжапырақ, сәбіз, қызанақ,
мыңжапырақ.
Темір. Эритроциттер клеткаларын қалыптастыруға
қатысады. Бауырдың, атбас бұршақтың, көкөністердің, шабдалының,
қойбүлдіргеннің құрамында болады.
Кальций. Сүйектердің және тістердің, нерв жүйесінің, жүрек
және бұлшықеттердің қалыптасуына қажет. Сүт тағамдарының,
көкөністердің, жеміс-жидектердің құрамында болады.
|