Жаңа сабаққа нұсқау
беру.
|
25
мин
|
Үгілмелі
қамырдан бәліш,
печенье, пирожный жасауға болады. Үгілмелі қамырды әзірлеудің
көптеген рецептері бар. Оны әзірлеуге негізінен май, қант,
жұмыртқа, бидай ұны пайдаланылады, бірақ тағамдық түріне қарай
олардың мөлшері өзгереді. Қамырға арналған сары майды
(немесе маргарин)
езу оңай болуы үшін оны жылы жерге қояды, бірақ отқа ерітуге мүлде
болмайды; бәрінен жақсысы түнде бөлме температура жағдайындағы үйде
қалдыру. Ұн құрғақ
болуы тиіс, пайдаланар алдында оны елеу керек. Қамырлы тақтайға
қатты нығыздамай илейді, сонда май біркелкі тарайды. Қамыр тақтайға
жабыспаса және тегіс болса, онда даяр болғаны. Содан кейін қамыр
нығыз болуы үшін оны аз уақыт тоңазытқышқа қояды. Қамырды жайғанда
оқтауды қатты баспау керек. Егер қамырдан рулетке арналған жайма
жазылатын болса, онда әуелі қолмен ұзын ширатпа жасайды, кейін оны
қажетті мөлшерге қарай жаяды. Қамыр жаймаларын қаңылтыр табаға салу
үшін, алдымен оларды оқтауға орайлы, содан кейін табаға салып,
еппен тарқатады. Үгілмелі қамырдың майын шылқытып та, өте құрғақ
етіп те даярлауға болады. Қамырдың майы көп болса, табаға немесе
қалыпқа май жақпайды, ал майы аз болса, табаға май жағып,
кептірілген нанның ұнтағын немесе ұн себеді. Үгілмелі қамырға лимон
немесе апельсин
цедрасын, ваниль
қосуға
болады.
Оған жаңғақ, какао салады. Тағамға көпіршітілген
ақуыз жағады. Үгілмелі қамырға, әсіресе майлы қамыр пісіретін
духовканы алдын ала жақсылап қыздырады; бірқалыпты температурада
(180—200ᵒС) пісіреді. Тағамның дайын болғанын оның түрінен біледі
(ол қызғылт түсті болуға тиіс). Пісіп, дайын болған тағамды табадан
немесе қалыптан дереу алу керек. Оны салқындағаннан кейін ғана
кескен жөн.
1
– тәсіл. Ұнды тақтайға елейді де, оған шекер, қопсытқыш қосады.
Үйілген ұнның ортасын ойып, сұйық пен жұмыртқаны құяды. Ұсақталған
май бөлігін қосып, қамырды қолмен тез илейді. Дайын қамырды
орамалмен жауып, бір сағат суыққа шығарып
қояды
2
– тәсіл. Майды құмшекермен көпсітіп, оған жұмыртқа, ұнды
қосады да, тез илейді. Мұндай қамыр жұмсақ болады. Сондықтан оны
кондитерлік шприц арқылы бөлектейді немесе қаңылтыр табаны
қолмен майлайды.
|
Кіріспе нұсқауды
пысықтау.
|
10
мин
|
Өтілген сабақ бойынша сұрақ
жауап арқылы білім алушылардың практикалық кезеңге дайындық
деңгейлерін анықтау.
Бақылау
сұрақтары: Үгілмелі қамырдан қандай
тағамдар пісіреді? Жауабы: пирог, торт, печенье
т.б. Үгілмелі қамырды неше тәсілмен
әзірлейді?
Жауабы: 1,2
тәсіл Пирожный тағамы қандай
өнеркәсіпте
дайындалады?
Жауабы: Кондитер , жеңіл
өнеркәсібі Үгілмелі қамырдан дайындалатын
тағамдардың құрамына қандай азық-түліктер
қажет?
Жауабы: Ұн, шекер, сары
май, жұмыртқа Үгілмелі қамырдан жасалатын
бұйымдар қандай температурада
піседі?
Жауабы: 180 – 200
С Торт, печенье, тоқаш, бәлішті
қандай сортты ұннан
дайындайды?
Жауабы: Жоғары
сортты Қамырға қосылатын жағымды иісі
бар ақ түстес кристалл ұнтақ
?
Жауабы:
ванилин
|
Ағымдық
нұсқау.
|
170
мин
|
Бірінші
аралау:
Жұмыс орнын тексеру,
құрал-жабдықтарды дұрыс пайдалануды тексеру мақсатымен жүріп
қарау.
Пайдалану амалдарын
дұрыстығын, қауіпсіздік техникалық ережесін сақтау және жұмыс орнын
ұйымдастыруына назар
аудару.
Екінші
аралау:
Орындалып жатқан жұмыстардың
тәсілдерін , реттіліктерін бақылап, қате жұмыс жасап жатқан білім
алушыларға қосымша (нұсқау)
беру.
Үшінші
аралау:
Жақсы орындалған жұмыстарды
атап өту. Жұмысты
қабылдау.
|