Назар аударыңыз. Бұл материалды сайт қолданушысы жариялаған. Егер материал сіздің авторлық құқығыңызды бұзса, осында жазыңыз. Біз ең жылдам уақытта материалды сайттан өшіреміз
Жақын арада сайт әкімшілігі сізбен хабарласады
Бонусты жинап картаңызға (kaspi Gold, Halyk bank) шығарып аласыз
үйден оқу 9 әлеуметтік бағдар. ктж
Дипломдар мен сертификаттарды алып үлгеріңіз!
Материалдың толық нұсқасын
жүктеп алып көруге болады
Орташа ақыл-ой кемістігі бар білім алушыларға арналған «Әлеуметтік тұрмыстық бағдарлау» пәні бойынша күнтізбелік-тақырыптық жоспарлау
9-сынып , оқу жылында 34 сағат
Р/c |
Ұзақ мерзімді жоспар дың бөлімдері |
Бөлімше |
Тақырыптар/ Ұзақ мерзімді жоспардың мазмұны |
Оқу мақсаттары. Білім алушылар білуге тиісті |
Сағат саны |
Уақыты |
|||||||
1 |
2. Киім және аяқ киім |
2.1 Киім, аяқ киім және бас киім түрлері 2.2 Киім, аяқ киімге күтім жасау |
киімдер мен аяқ киімдердің түрлері, оның қолданылуы, күнделікті күту мен сақтау ережесі; |
маусымдық киімдер мен аяқ киімді сақтауды орналастыра білу |
1 |
|
|||||||
2 |
|||||||||||||
маталардың түрлерінен жасалған заттарды жөндеу және жуу жұмыстары; әртүрлі аяқ киімдердің күту жұмыстары; |
жасалған материалына байланысты аяқ киімге күтім жасай білу |
1 |
|
||||||||||
3 |
3. Тұрғын үй |
3.1 Тұрғын үй түрлері 3.2 Тұрғын үйді тазалау |
баспана түрлері; тұрғын үй-коммуналдық шаруашылық бөлімдері; |
пәтер мен үйде жиһаз және интерьер заттарын ұтымды орналастыра білу. |
1 |
|
|||||||
4 |
тұрғын үй мен қосалқы үй-жай түрлерін ажыратылуы; үйлер мен пәтерлерде жиһаздарды тиімді орналасуы; |
9.3.2.1 пәтерді (үйді) күнделікті, апталық, маусымдық тазалауды жүзеге асыра білу;
білу; косметикалық жөндеуге арналған құрылыс материалдарын сатып алу орындарын бағдарлай білу; (асүйді, жуынатын бөлмені) тазалай білу; 9.4.2.4 айналарды күтуді, жуғыш заттарды таңдай және сатып ала білу |
1 |
||||||||||
ІІ тоқсан |
|||||||||||||
5 |
6. Отбасы |
6.1 Отбасы құрамы |
отбасы мүшелері; қалыптасқан отбасылық дәстүрлер; |
немере, ағаңыз, апайыңыз) анықтай білу; |
1 |
|
|||||||
6 |
6.2 Отбасылық қарым-қатынас |
өзара қарым-қатынасты бағдарлау; |
қонақтарды шақыру және қабылдау; |
1 |
|
||||||||
7-8 |
6.3 Қазақстан Республикасы азаматының құжаттары |
Қазақстан Республикасы азаматының негізгі құжаттары туралы ілімдер; |
жұмысқа қабылдауға арналған құжаттарды жинақтап, рәсімдеу |
2 |
|||||||||
ІІІ тоқсан |
|||||||||||||
9 |
8.Кәсіпорынд ар, мекемелер және байланыс құралдары |
8.1 Сауда кәсіпорындары |
Дүкендердің түрлері және ондағы тауарлар туралы білімдер |
тауарлардың қаптамасындағы жазулардан жарамдылық мерзімі, қызмет ету мерзімі, тауарды өндіруші туралы анықтай білу; |
1 |
|
|||||||
10 |
8.2. Тұрғын үй- коммуналдық шаруашылығының кәсіпорындары 8.3. Қаржылық кәсіпорындары |
Әмбебап және арнайы дүкендерде, базарларда тұтыну |
салықтарды алудың мақсатын біледі |
1 |
|
||||||||
11 |
8.4. Тұрмыстық қызмет көрсетуші кәсіпорындары; 8.5. Байланыс құралдарының кәсіпорындары; 8.6. Мәдениет мекемелері, демалыс орындары |
Кәсіпорындарда, пошталарда, мәдени ошақтары және демалыс орындарында тұрмыстық қызмет көрсетуді пайдалану |
кәсіпорындар мен халыққа қызмет көрсету секторы мекемелерінің орналасқан жеріне бағдарлау;
9.8.5.2 авариялық-құтқару қызметтеріне,өрт сөндіру, полиция, жедел жәрдемге телефон шала білу ; 9.8.5.3 таксиді телефон шақыра білу
үстел басында әңгімелесу тақырыбын таңдай білу |
1 |
|||||||||
12 |
5. Көлік, көше |
5.1 Көлік түрлері |
Қоғамдық және жеке көліктерді тағайындау туралы білімдер; ондағы тәртіп ережелері; |
бойынша тапсырыс беру);
|
1 |
|
|||||||
13 |
5.2. Көліктегі және жолдағы жүріс-тұрыс 5.3. Қаланың ішіндегі қозғалыс бағыттары |
Автобекеттің, теміржол көлігінің және әуежайдың тағайындалған пунктері; қалалық көліктің түрлері |
бағдарлай білу;
9.5.3.1 әуе арқылы саяхат жасау процесіне бейімделе білу
маңындағы, қалааралық) саяхаттау ережелерін білу және оларды пайдалана алу; негізгі жергілікті көліктік бағыттарда жүре алу, такси қызметтерін пайдалана алу |
1 |
|
||||||||
14 |
7. Мерекелер мен салтанатты жиындар |
7.1. Мерекеге дайындық және өткізу, сыйлықтарды, кәдісыйды рәсімдеу 7.2. Құттықтау |
Әр түрлі халықтардың дәстүрлері бойынша мерекелер мен салтанатты жиындар, мемлекеттік, діни, салт- дәстүрлерге арналған мерекелерді даярлау мен жүргізу дағдылары. |
бойыншаәртүрлі іс-шараларды өткізу(«Бесік той», «Тұсау кесу тойы», «Сүндет той», «Тілашар»); үйлену тойларын, мерейтойларды, қазақ ұлттық салт-жораларын дайындау және өткізу ерекшеліктері; 9.7.2.1 құттықтау нысандары мен шараға сыйлықтар таңдау ережесін біліңіз |
1 |
|
|||||||
ІV тоқсан |
|||||||||||||
15 |
3. Тамақтану |
3.1. Азық-түлік 3.2.Ас үй мен асханалық ыдыстар, техника |
Азық-түліктің әртүрлі өнім топтары; олардың сақталу мерзімінің ережелері мен шарттары; ас үйдің құрылысы, ас және асхана ыдыстары бойынша бағдарлау; |
ыдыстарды жууға, және тоңазытқышты жібітуге және жууға |
1 |
|
|||||||
16 |
3.3. Тағамды дайындау |
Пешті пайдалану дағдысы және ең қарапайым тағамдарды мәзірлер мен рецептілер арқылы дайындау; тамақ қабылдау ережелері; |
жасауға;составлять меню праздничного стола; |
1 |
|||||||||
|
|||||||||||||
17 |
1. Денсаулық |
1.1 Дене гигиенасы |
жеке гигиена, өнімдер мен заттар арқылы гигиеналық шаралар; |
9.1.1.1 өз бетімендененің,шашының тазалығына көңіл бөлу;
жұқпалы және жұқпалы аурулар туралы, олардың алдын алу шаралары туралы білу; |
1 |
||||||||
18 |
1.2 Медициналық көмек |
Алғашқы көмек көрсету, медициналық мекемелерде бағдарлау; |
күннің өтуі, тағаммен улану, бас ауыруы кезінде алғашқы көмек көрсете білу |
1 |
|